Порекло становништва > Црна Гора

Цетињско племе

<< < (2/5) > >>

Бутор Вукмановић:
Ердељановић у својој књизи "Стара Црна Гора" једно село назива Угни. Мислим да је правилан назив села Угњи.

Nebo:

--- Цитат: Бутор Вукмановић  Новембар 21, 2015, 08:03:52 поподне ---Ердељановић у својој књизи "Стара Црна Гора" једно село назива Угни. Мислим да је правилан назив села Угњи.

--- Крај цитата ---

Могуће је, Буторе. Данас у званичној номенклатури ЦГ место се зове управо - Угњи. Раније постоје и варијанте Угни, Угне, Угна.

Nebo:
Као и што је Ријека (Црнојевића) у неким документима 16. века уписана као - Река.

Nebo:
Оно што код мене изазива недоумице код Цетињана је однос Бајица и Орловића.

Ердељановић као исељене бајичке родове наводи и Орловиће, који нису исти род са Орловићима од којих потичу Мартиновићи и Вуксановићи из Бајица. По њему, ови други Орловићи долазе у Бајице тек у 16. веку из Цуца, а томе претходи боравак у Херцеговини (Гацко – Чарађе) крајем 15. века.
Ковијанић налази Тодора Ненојева Ивановића у которском документу из 1440. године и претпоставља да је то син Неноја родоначелника бајичких Орловића.
Према предању Мартиновића, Неноје је син Павла Орловића, док Тодор Ненојев из которског документа носи презиме Ивановић, што је патронимик његовог оца, који се дакле звао Иван. Павле Орловић није историјски познат лик, бар не под тим именом, али је исувише значајан у народној традицији да би се тек тако његово изворно име (Иван) изменило.
Презиме Орловић се у време Вука Црногорца и војводе Павла нигде не спомиње.
У цетињском крају постоји више јако старих топонима везаних за Орловиће, по Ердељановићу - управо оне старе, исељене.

Намећу ми се питања:

Да ли су, можда, Орловићи стари бајички род којима су се прибили досељеници из Херцеговине, од којих потичу Мартиновићи и Вуксановићи, и преузели њихово презиме?
Да ли Тодор Ненојев заправо припада том старом бајичком братству Орловића? Неноје (Ненко, итсл) није необично име за 15. век и није немогуће да су у питању две сасвим различите особе.
Да ли су се, можда, бајички (они старији) Орловићи иселили из Бајица и населили у један део Цуца где су им се крајем 15. века придружили неки досељеници, да би касније потомци тих досељеника, са причом о припадности знаменитом братству Орловића дошли у Цетиње?
На крају, ко су ти досељеници из Херцеговине? Мени народна прича о пореклу од Немањића, протовестијара Стања и других знаменитих људи нашег средњег века баш и не иде тако лако. Ако је потомак Немањића и витез, како према ратној опреми коју купује у Котору о њему исправно закључује Ковијанић, зашто би Тодор Ненојев себи за место живљења у првој половини 15. века, бежећи из од Турака угрожене Србије, изабрао вукој...ну каква је Цетињско Поље (не заборавимо да је Иван Црнојевић себи престоницу тамо пренео тек око пола столећа касније, кад је већ био притешњен са свих страна), уместо да оде у Котор или Дубровник или Скадар или неки други безбедан град? Мој закључак је да он и није побегао однекле у то Цетињско Поље, већ је био његов изданак. Али, онда ми је вероватније да је он припадник неке старе фамилије која је ту живела много времена раније, а то би могли бити управо припадници братства Бајица.

Да би се ово разрешило, требало би да се тестирају бајички Бориловићи, Ивановићи и Милошевићи, „орловићки“ Мартиновићи и Вуксановићи, као и Бајковићи из Цуца и Милићи из Бјелица. Њихови ДНК резултати сигурно би разрешили све недоумице.

Nebo:
Приложници Цетињског манастира у раздобљу 1596 - 1623. године. Леп ономастикон и извор података о племенима, главарима, обичним људима тог времена у Старој Црној Гори.

https://www.scribd.com/doc/285967776/Du%C5%A1an-Vuksan-Spisak-ktitora-i-prilo%C5%BEnika-manastira-Cetinjskog

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију