ДНК порекло > ГГ Разно

Регионални идентитети

<< < (2/52) > >>

Atlantische:
Наравно да пара уши када се чује ''Босанци и Срби'' у реченици у којој се говори о припадницима истог народа, док са друге стране Босанци и Србијанци мени лично уопште не звучи тако, чак штавише симпатично и разумно, као што се некад користило. Мило Ломпар јесте у праву када говори да су у току процеси који све српско своде на србијанско, али то нема никакве везе са термином Босанац који прекодрински Срби у највећој мери (са ''разлогом'') данас одбацују, а о томе је и сам Ломпар говорио. То је свакако много присутније код Крајишника него код осталих.

Као што је промена назива неких градова и места током ратних дешавања 90-их била последица националног буђења након пар деценија ''братства и јединства'', исто тако је то доказ колико такви ''неедуковани'' видови националног исповаљавања могу донети више штете него користи. Најбољи пример је Фоча, која је током рата носила назив Србиње. Управо њен средњовековни назив Хоча доказује српски карактер тих крајева. А што се тиче термина Босанац, довољно је поменути некадашњи часопис Босанска вила да би се схватило да тај термин није имао негативну конотацију код прекодринских и Срба уопште, напротив, био је на понос.

Колико је погрешно свођење свега на србијанског толико је погрешно и одбацивање оригинално српских обласних термина, јер су те две ствари итекако повезане и управо оне на крају воде у ''србијанштину''.

Наравно, ово не пишем да бих ''поповао'' Србима са друге стране Дрине како би регионално требало да се осећају јер они то најбоље знају, већ износим свој став.

Неродимац:
Слажем се и ја, и извињавам се ако сам неког увредио али морате схватити људе из других крајева Србије јер не познају географске распрострањености неких делова. Ја знам где се протеже Косово, где Метохија, где Полимље, где Врањска котлина али не знам где су границе Босне, Херцеговине, Славоније или неких делова са којима географски нисмо блиски. Верујем да је обрнут случај исти, па онај из Републике Српске не зна границе области које сам горе поменуо. Ми Косовци за Црногорце кажемо за оне које живе у Црној Гори у њеним данашњим границама а сами знамо да у Црној Гори има Старохерцеговаца, Бокеља итд, итд тако да се још једном извињавам ако сам неког увредио. Поздрав

Саша:

--- Цитат: Atlantische  Октобар 29, 2020, 07:08:22 поподне ---А што се тиче термина Босанац, довољно је поменути некадашњи часопис Босанска вила да би се схватило да тај термин није имао негативну конотацију код прекодринских и Срба уопште, напротив, био је на понос.

--- Крај цитата ---
Наравно, ту су и термини попут Младе Босне или младобосанаца, па онда Босанског Бана. Љиљани су стари српски средњовијековни симболи. Босна је била попут Рашке, још једна од српских земаља са богатом традицијом. Али се све промијенило од 1992, кад су и Љиљани, и Босна, и Босанци добили нове конотације које до јуче нису имали.

Atlantische:

--- Цитат: Саша  Октобар 29, 2020, 07:16:29 поподне ---Наравно, ту су и термини попут Младе Босне или младобосанаца, па онда Босанског Бана. Љиљани су стари српски средњовијековни симболи. Босна је била попут Рашке, још једна од српских земаља са богатом традицијом. Али се све промијенило од 1992, кад су и Љиљани, и Босна, и Босанци добили нове конотације које до јуче нису имали.

--- Крај цитата ---
Да ли их треба предати онима који им се данас највише ките одбацивањем тих ствари? То и јесте питање. То што се појму Босанац деценијама додавао неки посрпрдни термин кроз вицеве о Муји и Хаси не би смело да промени историјске чињенице и регионални идентитет српског народа у тим крајевима.

Саша:

--- Цитат: Неродимац  Октобар 29, 2020, 07:15:48 поподне ---Слажем се и ја, и извињавам се ако сам неког увредио

--- Крај цитата ---
Није никакав проблем и нисам твој коментар доживио ни увреду нити као неку негативну инсинуацију. Само сам осјетио потребу да продискутујем употребу термина Босанац, и након што сам се изјаснио, а и прочитао мишљења од вас неколико овдје, већ се боље осјећам. Поздрав за све.  :)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију