Порекло становништва > Црна Гора

Митровићи из Марковинe

(1/3) > >>

нцп:
https://www.poreklo.rs/2012/02/03/poreklo-prezimena-mitrovic/

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

MИТРОВИЋИ

(на Грацу)

Поријекло им је од Митровића из Марковине. Након погибије Милутина Јакшина Митровића 1796. године и борби против војске Махмут-паше Бушатлије, остану му три малољетна сина: Лазар, Иван и Митар, које њихова мајка из сиромаштине и разурене Марковине одведе на манастирску земљу у село Рсојевицу, под Острогом, гдје су живјели тридесетак година.

 Кад су одрасли, прешли су на Градачку пољану, на Крнову, на катун Аџимусића, а одмах затим преселе се на Градац, око 1820. године, гдје и данас живе њихови потомци. Истицали су се као хајдуци који су четовали по Затарју, гдје је Иван и погинуо (негдје поред Лима) и од њега није остало потомство.

Послије погибије Смаил-аге Ченгића 1840. године, Митровићи пређу на Малинско, гдје су живјели четрдесетак година; одатле се поново врате на своја имања на Градац. Лазар Митровић се истакао као познати јунак, а његови се потомци по њему прозову Лазаревићи.

Митар Митровић био је најмлађи од браће; бавио се кућним пословима, планиновао је, па његове потомке на уже зову Планинчићи.
Имао је синове Милутина, Јакша и Сава.

Од Милутина је остао син Милутин, који се родио посмртно, а од Јакше Неђељко, Живко и Митар.

Митар Јакшин одлази на рад у Америку и отуда се, на позив краља Николе, враћа као добровољац и учествује у освајању Скадра. Послије завршених балканских ратова поново одлази у Америку, одакле као добровољац долази на Солунски фронт 1918. и бори се до коначног ослобођења од аустроугарског окупатора. Касно се жени, у шездесетој години, и добија сина Божидара, који је као командант батаљона НОВ-а погинуо 1944. године у борби против фашистичког окупатора.

Лука Митровић са Граца је учесник балканских и Првог свјетског рата, а погинуо је на Мојковцу 1916. године.

Стара им је крсна слава била Аранђеловдан, а прислуга Спасовдан, али доласком у Дробњак, узели су за своју племенску славу Ђурђевдан. Данас славе Спасовдан.

нцп:
Нe знам има ли нeко од Митровића, старином из Марковинe, да јe тeстиран јавно или на затворeном дeлу форума?

Да ли сe можe прeтпоставити да ови Митровићи припадају И1 хаплогрупи - Дробњацима, с обзиром на то да сe помињу у књизи  „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997,
Стојана Караџића и Вука Шибалића, или су придошлице у Дробњаке?

Радо бих да финансирам тестирање Митровића из Марковине!нцп:
Ово су моји Митровићи (по мајци)

Слава Свети Архангел Михаило

Тодор и Митра Митровић
Дошли из Марковине код Цетиња (има породично гробље) у село Поклонци (потопљено 1952-1954.године кад се брана правила), Кочани, Никшић.

Имали су синове:Николу и Благоту.

Никола се оженио Ђеликом Томановић (Томовић) из Гацка. Продао је имовину и са породицом (жена и 6 деце) кренуо из Поклонаца, Кочани, на Косово и Метохију. Код Андријевице га убију Арнаути, опљачкају, тај напад преживе само деца: Румица (1901), Анђелија (1903), и Јован. Врате се за Црну Гору. Одатле се населе у Врбас, па у Бели Манастир (Мајске Међе).

Није остало мушко потомство из Николе (Румица је имала 3 кћери, Анђелија 7 кћери, Јован 5 кћери).

Благота Митровић - имао 4 кћери.


vojinenad:

--- Цитат: на Црвeњском путу  Јануар 30, 2018, 06:24:38 поподне ---Нe знам има ли нeко од Митровића, старином из Марковинe, да јe тeстиран јавно или на затворeном дeлу форума?

Да ли сe можe прeтпоставити да ови Митровићи припадају И1 хаплогрупи - Дробњацима, с обзиром на то да сe помињу у књизи  „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997,
Стојана Караџића и Вука Шибалића, или су придошлице у Дробњаке?

Радо бих да финансирам тестирање Митровића из Марковине!

--- Крај цитата ---
Ја бих ипак типовао на I2a Dinarik jug.

нцп:
Но, било је Митровића из Марковине и са мушким потомством!

Димитрије Митровић и Крста Митровић су, могуће, рођена браћа Тодора Митровића.


Крста Митровић (Витомирица, Пећка бања)  је имао три сина:Акима (официр у Нишу), Милана (официр у Нишу) и Милорада  (Војводина).

Имамо и Милорада (1928, Вучитрн), Мирка и Десу Митровић.

Имамо Јована Митровића, солунски борац (умро 1946, Пећка бања), који је са женом Крстином изродио 5 деце: син Милорад (без мушког потомства), син Цветко (од њега син Бора), син Мирко (без мушког потомства), кћи Деса и кћи Петрица.

О Димитрију Митровићу и његовом потомству не знам ништа!


Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију