Аутор Тема: Племе Пипери  (Прочитано 27389 пута)

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1153
 • I-S17250>Y4882>A1328
Одг: Племе Пипери
« Одговор #160 послато: Април 05, 2021, 08:15:49 поподне »
Kako da ne smeta?! Kome bi palo na pamet da u srpski pozajmljuje reči koje prema našem slovenskom "-ar" imaju neslovensko indoevropsko "-er"??! To bi bilo furtum dženabet.

Onda bismo mogli čak imati i takve bizarne reči kao "burazer", "dunđer" (jest turcizam ali originalno iz pehlevija), "pinter", "moler", ili čak i nezamislivo prezime "Špadijer" (prema "špada" = duži bodež/kraći mač), koje naravno nemamo u rečniku, jer kako bisno ih imali?

Da se i ne bavimo pravim turcizmima "ekser", "tefter", ili modernim internacionalizimima "monter", "operater" isl. Kud ćeš na "-er", moj brajko?

"-ер" смета теорији, да је Пипер прозвиште од имена Пилип. Зашто смета "ер"? Јер то није обичајан начин творбе прозвишта. Од Пилип може бити Пипо, како од Мухамед Мујо и од Ђурађ Ђујо, али како нема Мујер ни Ђујер, неће бити ни Пипер.

Ако је постојао родоначелник Пипер бит ће да му је то био надимак са истим значењем као папар или бибер; могао га је добити јер је био ситан кано зрно бибера или имао неку љутиту ћуд, али сам факт да се користи ријеч "пипер" а не "бибер" или "папар" указује на поријекло тога родоначелника из културне зоне, гдје се користила ријеч "пипер" а то су или Грчка (вјеројатно Тесалија) или Венеција (дио обале ЦГ куда је владала Венеција, то јест Бока, Паштровићи итд.). Ваља узети у обзир дијалектолошки атлас, те видјети, гдје се користи ријеч "пипер" у значењу "бибер".
« Последња измена: Април 05, 2021, 08:20:03 поподне сɣнце »
Иако мислимо да управљамо нашими речми, тачно је, да речи, попут татарскога лука, дејствују обратно и на највиши ум и моћно мрсе и изврћу мисао; зато је у свих споровех и беседех необходно поступати математички - најпрво установити пределе (дефиниције) наших речи и израза, да би други знали, како их разумемо.

Ван мреже Savski

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 69
Одг: Племе Пипери
« Одговор #161 послато: Мај 21, 2021, 12:02:49 пре подне »
***Информативно, за оне који се баве том тематиком.***

Племе Пипери је смјештено кроз априлску ревизију википедијиног чланка у албанска племена. Та тврдња се заснива на албанској оралној традицији племена Краснићи коју је забиљежио Јохан Георг фон Хан средином 19. вијека, по којој су такође и Васојевићи албанско племе. Сви потичући од историсјки недокументованог "бана Кеча" сина "Кеча". Српска орална традиција о поријеклу Пипера није узета у обзир.

https://en.wikipedia.org/wiki/Piperi_(tribe)

Ван мреже Буздован

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 50
Одг: Племе Пипери
« Одговор #162 послато: Мај 21, 2021, 12:42:02 пре подне »
А не цитираше Лазара Соранца који је крајем 16. века записао да су Пипери српско племе (и још нека друга брђанска и малисорска племена приде).

Ван мреже Starovlah

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 161
Одг: Племе Пипери
« Одговор #163 послато: Мај 23, 2021, 09:11:48 пре подне »
Изгледа да је постало најлакше писати историју. Какву год глупост да напишеш наћи ће се неко да прочита и повјерује ;D
Наша мука ваља за причешћа

Ван мреже Raska

 • Гост
 • *
 • Поруке: 5
Одг: Племе Пипери
« Одговор #164 послато: Мај 27, 2021, 11:49:44 поподне »
Pozdrav braćo Piperi,
Nedavno sam dobio svoju DNK analizu, koju sam obavio u Italiji. Rezultati nedvosmisleno govore da mi je poreklo od Pipera (R1b, Z2705,R-FT48939 R-FT49714), a sa Dragićevićem  sam oformio novu granu na stablu Yfull-a R-FT51727.
Ja sam Dugalić iz Raške iz okoline manastira Studenice, a do sada smo po usmenom predanju verovali da smo iz Hercegovine. Ovo predanje moye se tumaciti i kao tacno jer prezime Dugalić verovatno vucemo iz Duga, klancu pored Niksica, a to je Stara Hercegovina. Negde na forumu sam procitao da je Duga pominjana kao oblast Pipera 1497 godine.
Moja analiza govori da sam u srodstvu sa Djurkovicima i Pileticima i da pripadam srži Pipera, Lutovcima. Nasa slava, odnosno slava svih Dugalića je Lazareva Subota, sto kod Pipera nisam nalazio ali moguće je da smo je u migraciji menjali.
U Raski smo cuvena familija koje smatraju za starosedeoce Raskog kraja, poznati smo kao familija koja je vekovima bavi kamenorezackim zanatom, a imamo svoja imanja u blizini manastira Studenice i Žiče i ranije Djurdjevih Stupova kod N.Pazara.
Ako iko od vas ima preciznije podatke o Piperima iz Duga voleo bih da ih iznese.
Pozdrav za sve rodjake i pripadnike naseg casnog stabla.