Ово је тема које нема на форуму, а о којој би се имало што шта у прилог написати, као и из чега расправу потенцијално развити.
Реч је дакле о писаним историјским изворима који се баве родосоловима углавном владарских породица. Најранији забележени родослови те врсте на нашим просторима датирају се на прелазу из XII у XIII век, када настаје чувени
Барски родослов (или познатије зван Летопис попа Дукљанина).
Накод дужег времена, од сачуваних и познатих извора први следећи бележимо
Константинов родослов из 1431. године, затим
Руварчев родослов састављен за владавине цара Ивана Грозног (1533-1584), а преписан некад између 1712-1725. године, потом
Карловачки родослов, настао између 1501-1508. године,
Врхобрезички родослов из 1650. године,
Пајсијев родослов из 1642. године,
Загребачки родослов из XVII века,
Пејатовићев родослов, такође из XVII века,
Ћоровићев родослов, исто из XVII века,
Хаџи-Јорданов родослов, из можда нешто ранијег периода, прелаз из XVI у XVII век, те
Новаковићев родослов, кога је Стојан Новаковић датирао у прву половину или чак у сам почетак XV века, иако су каснији аутори оповргли његову датацију (али нису ни утврдили неку нову).
Више о свим овим родословима појединачно писао је још давне 1927. године
Љубомир Стојановић у својим
Старим српским родословима и летописима, које је издала Српска краљевска академија.
Отприлике две деценије касније
Никола Радојчић ће у свом чланку
Облик првих модерних српских историја (Зборник матице српске за друштвене науке, 1951, свеска 2) обрадити још један занимљив извор, а у питању је
Историја Срба грофа Луиђија Марсиљија, настала крајем XVII или почетком XVIII века.
Гроф Марсиљи у свом делу обрађује редом и ове родослове:
1. Ad tabulam genealogicam Regum Nemaniorum Apodixis
2. Tabula genealogica regum Nemaniorum in Rassia
3. Ad tabulam Genealogicam Vucasini Regis Serviae Apodixis
4. Ad Tabulam Genealogicam Lazari, Comitis Serviae, Apodixis
5. Ad Tabulam Genealogicam Vuk Brancoviczii Despotae Serbiae, Apodixis
6. Tabula Genealogica Vuk Brancoviczii, Despotae Serviae
7. Ad Tabulam Genealogicam Cassaciorum, Ducum de Sto Sabba, Apodixis
8. Tabula Genealogica Sassaciorum, Ducum de Sancto Sabba
9. Memoriale Genealogicum, Dominorum de Hum
Радојчић поред Марсиљијевог родослова помиње још и
Троношки родослов, који се датира у 1526. годину, иако сам препис (сачуван је само препис) датира из 1791. године.
Иначе, од страних обрада српских родослова, поред Марсиљијеве, најважнија је
Диканжова обрада из 1670. године коју доноси у свом чувеном делу
Histoire de l’Empire de Constantinople sous les empereurs français, из 1680. године.
Ово наравно, нису и једини познати извори ове врсте, али за неки увод мислим да је главно поменуто. Нека идеја која би се могла преточити у дело јесу и покушаји илустрације неких од ових родослова, или макар реконструкције постојећих схема родослова, какви су засигурно и ови које доноси гроф Марсиљи. Али како год, мислим да је важно дотаћи се ових извора, и мало поближе се као Друштво упознати са коренима генеалогије на нашим просторима.