Аутор Тема: Спискови средњовековног српског племства  (Прочитано 11462 пута)

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Спискови средњовековног српског племства
« послато: Септембар 08, 2016, 03:27:54 поподне »
Кад већ имамо категорију о старим породицама и племству, мислим да је незаобилазно отворити тему и о списковима средњовековног српског племства.

У науци под овим називом сматрају се међу главнима они спискови које су забележили Гргур Чеваповић у свом делу Synoptico-memorialis Catalogus (1823), 264-270, и Еузебије Ферменџин у свом делу Acta Bosnae (1892), 559-562, али и Лука Владимировић у свом делу De regno Bosniae (1781), 48-66.

Основни извор обају ових дела је заправо чувени Фојнички грбовник из 1686. године, настао као препис оригиналног Илирског грбовника из око 1592. године, али у коме за разлику од препостављеног оригинала, у садржају поред назива породица, стоје и места њиховог порекла.

Такође, својеврсни списак наше средњовековне властеле налазимо и код Андрије Качића-Миошића, у његовом Razgovoru ugodnom naroda Slovinskog (1756).

Наравно, у ове спискове можемо убројати и све до сада откривене преписе Илирског грбовника, којих по мојој рачуници до сада има забележних укупно 26 (двадесет шест), с тим да постоје приче о још неким, али о њима осим прича тренутно немамо никакве опипљивије доказе.

Ако успем да прикупим, објавићу још пар спискова племства из мање познатих дела, а очекујем и остале да се ангажују и допринесу теми. :)
« Последња измена: Септембар 08, 2016, 03:31:14 поподне Amicus »Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1630
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #1 послато: Септембар 08, 2016, 05:35:28 поподне »
Асистенција помоћног уредника: У прилогу следи списак “Старог сербского благородства из XI, XII, XIII, XIV века - Имена старих благородних сербских домородаца, са њиховим грбовима који се у оригиналу могу наћи”, публикован у “Годишњаку” Митрополије сремско-карловачке из 1839. године.

СРПСКО ПЛЕМСТВО

У ПОМЕНУТОМ запису "Годишњака" Митрополије сремско-карловачке породице су пописане овим редом: Ковачевићи, Предијевићи, Друбајевићи, Сагреловићи, Лебибратићи, Ситничићи, Кадунчићи, Костанићи, Решеревићи, Војковићи, Слиловићи, Соколовићи, Градановићи, Главићи, Томановићи, Козачићи, Жарковићи, Распроковићи, Химаровићи, Охмучевићи, Кастриотићи, Чернојевићи, Балшићи, Корчинићи, Неорићи, Јеронићи, Цветинанићи, Ђипановићи, Вукотићи, Сладојевићи, Котроманићи, Немањићи, Копчићи, Мировлашићи, Миљеновићи, Саимировићи, Кнежевићи, Тасовићи, Боснићи, Зубићи, Твориковићи, Лучићи, Миљковићи, Мергнановићи, Брајковићи, Рубићи, Бурмазовићи, Златоносовићи, Копљевићи, Владимировићи, Богашиновићи, Дубашиновићи, Мрњавчевићи, Дукадиновићи, Чикарићи, Радиједовићи, Црикаловићи, Новаковићи, Грубковићи, Билазићи, Манковићи, Резићи, Дичнићи, Лјубетићи, Кораловићи, Дидловићи, Клешићи, Облачићи, Маргушићи, Зјендисалићи, Мехлинићи, Купритићи, Крижићи, Кукретићи, Старсаровићи, Храбреновићи, Бјеловићи, Дебилићи, Мириловићи, Клупковићи, Мауповићи, Дешковићи, Угреновићи, Пазагићи, Станковићи, Купљеновићи, Сестрићи, Калићи, Смокреновићи, Бризојевићи, Пармезановићи, Браниловићи, Толивићи, Војковићи, Вилићи, Подројчићи, Бакићи, Бибићи, Марковићи, Пикоминићи, Марковчићи, Масновићи, Обилићи, Косовићи, Красијевићи, Красојевићи, Прелазовићи, Безонпанковићи, Лјубинковићи, Сувићи, Орловићи (директни преци Обреновића), Субићи, Музевићи, Рајковићи, Дивовићи, Маруловићи, Сенчевићи, Немичићи, Блотијевићи, Дунчићи, Деновићи, Туговићи, Звјездићи, Мирославићи, Бранковићи и Милишићи.

Извор: Вечерње новости
« Последња измена: Септембар 09, 2016, 01:19:00 пре подне Amicus »
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #2 послато: Септембар 09, 2016, 01:16:56 пре подне »
Радуле не замери, али имао сам наравно на уму поставити и спискове презимена, само што је то посао који захтева мало више времена и доста пажње, пошто све морам да прекуцавам, а кад бих већ то радио, волео бих да избегнем што је могуће више грешака.

Иначе, хвала на овом списку, тај из Годишњака сам свакако имао на уму да поставим, али неке сам сматрао битнијим, па нисам одмах полетео за њим. Како било, надам се да ћу имати колико толико времена, па да прекуцам за почетак бар један од тих спискова.

Данас сам успут увидео да својеврстан попис српског средњовековног племства имамо и у делу Кратки опис Зете и Црне Горе, од анонимног аутора, па се надам да ћу успети одатле извући породице које се помињу, и евентуално, податке који се за њих вежу. Мало је компликовано, јер је књига у рукопису, али о том по том.Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #3 послато: Септембар 09, 2016, 06:28:49 поподне »
Данас сам успут увидео да својеврстан попис српског средњовековног племства имамо и у делу Кратки опис Зете и Црне Горе, од анонимног аутора, па се надам да ћу успети одатле извући породице које се помињу, и евентуално, податке који се за њих вежу. Мало је компликовано, јер је књига у рукопису, али о том по том.

Дакле, о чему је заправо реч, реч је о извору одакле је преписан и овај списак из “Годишњака”, с тим да у транслитерацији има понека грешка, а вероватно ће је бити и у овом пречишћеном списку, рађеном по регистру имена Слободана Радовановића, уредника фототипског издања овог рукописа (Кратки опис Зете и Црне Горе, Београд, 1970).

У прилогу следи азбучним редом посложен списак породица које се помињу у поменуту делу: Бакић, Баошић, Безопанковић, Бибић, Биелончић, Билазић, Бјелотиевић, Богашиновић, Боснић, Браиковић, Браниловић, Бранковић, Бурмазовић, Вилић, Владимировић, Влашић, Воиновић, Вукотић, Вукотић, Гјапановић, Главић, Градановић, Гризоевић, Дебелић, Деновић, Дешкоевић, Дивоевић, Дидловић, Дичнић, Драсоевић, Дубрашиновић, Дукадиновић, Дукчић, Жарковић, Звиездић, Зиендисалић, Златоносовић, Зоиковић, Зрубковић, Зубић, Иеронић, Јарубачевић, Кадуић, Кастриотић, Клешић, Клупковић, Кнежевић, Кобилић, Ковачевић, Козачић, Копиевић, Копчић, Кораловић, Косовић, Костанић, Котромановић, Крагуевић, Кразоевић, Крижић, Кукретић, Кукритић, Купленовић, Лучић, Љубетић, Љубинковић, Љубобратић, Маиковић, Маргушић, Марковић, Маруловић, Масновић, Мауповић, Мергановић, Мехлинић, Милиеновић, Милишић, Милковић, Мирилиновић, Мировлашић, Мирославић, Моковичић, Мригавшевић, Музиевић, Неманић, Неорић, Нимичић, Новаковић, Облачић, Орловић, Охмучевић, Пазачић, Пармежановић, Пикоминић, Подроичић, Предиевић, Прелазовић, Радиеловић, Раиковић, Рапрановић, Резић, Решевић, Рубић, Сагриеловић, Саимировић, Сенчевић, Сетричић, Ситличаничић, Сладоевић, Слиловић, Смокроновић, Соколовић, Станковић, Старсаровић, Субић, Сувић, Тасовић, Твориковић, Толивић, Томановић, Туговић, Угреновић, Халић, Химаровић, Хоренић, Храбреновић, Цетињанић, Црикаловић, Черноевић, Чихорић, Шестокриловић.

Оно што је занимљиво, јесте да се аутор рукописа позива на својеврсни зборник племства у коме се налазе и њихови грбови, а који се чува у Рагузи. Иако сам читајући те прве редове помислио да би то могао бити Коренић-Неорићев препис Илирског грбовника, по садржају који је уследио увидео сам да је реч о неком другом грбовнику.

Не могу сад да се сетим, али мислим да сам код Соловјева (Историја српског грба и други хералдички радови, Београд, 2008) наишао на помен извесног црногорског “Илирског грбовника”, али никако да то нађем поново (а требало би да стоји у Приносима за илирску и босанску хералдику).Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #4 послато: Септембар 20, 2016, 01:26:21 поподне »
Данас сам успут увидео да својеврстан попис српског средњовековног племства имамо и у делу Кратки опис Зете и Црне Горе, од анонимног аутора, па се надам да ћу успети одатле извући породице које се помињу, и евентуално, податке који се за њих вежу. Мало је компликовано, јер је књига у рукопису, али о том по том.

У наведеном делу налази се и занимљив списак имена древних благородних фамилија сербских, које су примили мухамеданску веру, а ево о којима се родовима ради.

Љубовић, Ченгић, Соколовић, Тасовић, Арнаутовић, Остојић, Кулиновић, Филиповић, Бранковић, Чановић, Руповић, Копчић, Ћирић, Предоевић, Томашевић, Томановић, Јелић и Зотовић.

Дакле, укупно осамнаест родова је наведено, а реч је о делу анонимног аутора, за кога се чак сматра да је био женско, насталом 1774. године (то раније заборавих да поменем).

Елем, својевремено сам био преписао Моденски грбовник (почетак XVII века), али тај списак ми се канда негде изгубио, па ћу покушати то поново прекуцати овде, да то једном већ имамо транскрибовано.

Alaupovich, Alinich, Brankovich, Baoscich, Begascinovich, Bieloscevich, Bosnich, Bisaglich, Bielavich, Barzoevich, Branilovich, Bachich, Babich, Bogopankovich, Bieloperievich, Burmasovich, Buoikovich, Cihorich, Ciubrerich, Dukaginovich, Dignicich, Dikgnich, Draxoevich, Didlovich, Debeglich, Deskoevich, Divoevich, Denovich, Eusebisuvich, Frankopanovich, Gribeglianovich, Gliubibbratich, Grubiescevich, Gradanovich, Glauich, Glenditaglich, Gliubxovich, Havkovich, Halenich, Harstich, Harvoevich, Iablanich, Iamomatovich, Iaksich, Iugovich, Kotromanovich, Kastriotich, Kolacich, Klexich, Kovacich, Kostagnich, Kacich, Kopievich, Kobcich, Kraicinovich, Krixich, Kukrecich, Klupkovich, Kutlovich, Knesovich, Kruxichievich, Kobilich, Kosovich, Kraguievich, Krasoevich, Mergnaucich, Mateikovich, Morovlascich, Marguitich, Mehlinich, Mirilovich, Martinuscevich, Masnovich, Mokrovich, Marulovich, Musievich, Nemagnich, Novakovich, Neorich, Nimicich, Ohmuchievich, Oblacich, Orlovich, Predoevich, Pasacich, Parmaxanich, Pokraicich, Pikelomenovich, Prelasovich, Radulovich, Resich, Rubcich, Ruxerevich, Raikovich, Scimrakovich, Sviesdich, Slaronosovich, Soimirovich, Sladoevich, Saghrielovich, Scefstokrilovich, Sviloevich, Sitniklanich, Sokolovich, Scijeh, Stankovich, Sestricich, Smokronovich, Sciantich, Sudich, Siebich, Senceuich, Sagrosaglich, Tuartkovich, Tasovcich, Tomanovich, Tihcinovich, Toliscich, Texevcich, Voinovich, Vrfinich, Vuladimirovich, Vukotich, Vlascich, Vgrinovich, Vilich, Vukovich, Xarkoevich, Xupanovich, ,Xdralovich, Xegliglovich, Zarnoevich, Zoranovich, Zetignanich.

Наравно, реч је само о још једном препису Илирског грбовника, насталом почетком XVII века, а на иницијативу босанског рода Радуловића који се из Дубровника негде у то време доселио у Напуљ, где су стакли грађански статус и титулу маркиза, вероватно уз помоћ баш реченог грбовника, где се уместо стандардних Радијеловића, случајно нашао грб Радуловића. ::)Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #5 послато: Септембар 22, 2016, 05:29:12 поподне »
Можда је мало наопачке, али ево и списка презимена из Илирског грбовника, како се сматра да је у оригиналу стајало, а преписано у савременом начину писања тих имена.

Алауповић, Алинић, Балшић, Барзојевић, Бачић, Бибић, Билошевић, Бисаљић, Бјелавић, Бјелоперјевић, Богашиновић-Добрашиновић, Богопанковић, Боснић, Браниловић, Бранковић, Бурмасовић, Вилић, Владмировић, Влашић, Војковић, Војиновић, Вуковић, Вукотић, Главић, Гојковић, Градановић, Грубачевић, Грубјешевић, Групковић, Дебељић, Деновић, Дескојевић, Дивојевић, Дидловић, Дикнић, Дињичић, Дражојевић, Дукађиновић, Жаркојевић, Ждраловић, Жеглиговчић, Жупановић, Звијездић, Златоносовић, Зорановић, Зубић, Јабланић, Јагросалић, Јакшић, Јамометовић, Југовић, Кастриотић, Качић, Клешић, Клупковић, Кнезовић, Кобилић, Ковачић, Копјевић, Копчић, Косачић, Косовић, Костањић, Котромановић, Крагујевић, Крајчиновић, Красојевић, Кришић, Кружичевић, Кукречић, Кутловић, Љубетић, Љубибратић, Љупковић, Маргитић, Мартинушевић, Маруловић, Масновић, Матејковић, Мехлинић, Милиеновић, Мириловић, Мокровић, Моровлашић, Мрњавчевић, Мусијевић, Немањић, Неорић, Нимичић, Новаковић, Облачић, Орловчић, Охмучевић-Гргурић, Пармежанић, Пашачић, Пикјеломеновић, Покрајчић, Предојевић, Преласовић, Радјеловић, Рајковић, Ресић, Рубчић, Ружјеревић, Сагриеловић, Свилојевић, Сенчевић, Сестричић, Ситничанић, Сладојевић, Смокроновић, Сојмировић, Соколовић, Станковић, Судић, Тарзаровић, Тасовчић, Твртковић, Тешевчић, Тихчиновић, Толишић, Томановић, Ћендисаљић, Угриновић, Урсинић, Франкопановић, Халенић, Хваоковић, Храбреновић, Хрвојевић, Хребељановић, Хрстић, Цетињанић, Црнојевић, Чихорић, Чубретић, Шантић, Шестокриловић, Шимраковић, Шић.

Извор: Срђан Рудић, Властела Илирског грбовника, Београд, 2006

Дакле, када говоримо о илирским грбовницима, пре свега мислимо на ове родове, а говорећи о сваком од преписа понаособ, срећемо и још неке друге, који су из већ разумљивих разлога накнадно убацивани у породицу илирског племства.Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8038
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #6 послато: Септембар 22, 2016, 10:10:59 поподне »
Мислим да се иза "Пашачића" у овом списку крије српска великашка породица Паскачића, од којих је најчувенији био Влатко Паскачић, господар жупе Славиште (област око Криве Паланке) за време Мрњавчевића и ктитор манастира св. Николе у Псачи.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9B
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #7 послато: Септембар 22, 2016, 10:53:18 поподне »
Мислим да се иза "Пашачића" у овом списку крије српска великашка породица Паскачића, од којих је најчувенији био Влатко Паскачић, господар жупе Славиште (област око Криве Паланке) за време Мрњавчевића и ктитор манастира св. Николе у Псачи.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%BE_%D0%9F%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%87%D0%B8%D1%9B

Ту претпоставку има и Срђан Рудић, мада ништа са сиугрношћу не тврди, може се то прочитати овде.Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1647
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #8 послато: Септембар 23, 2016, 10:36:24 пре подне »
Ако је на италијанском писало Pasca..., онда је могуће да је то протумачено као Паша..., јер се то тако и чита. Међутим, ми знамо да је постојао Паскачић, па је вероватно само реч о грешци.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #9 послато: Септембар 23, 2016, 11:42:47 пре подне »
Ако је на италијанском писало Pasca..., онда је могуће да је то протумачено као Паша..., јер се то тако и чита. Међутим, ми знамо да је постојао Паскачић, па је вероватно само реч о грешци.

Претпоставка је да су ћириличке верзије оригиналне, а латинске и талијанске само (више или мање успешни покушаји) транскрипција.

Конкретно ово презиме у ћириличкој верзији је забележено као Пашачићь, како у Коренић-Неорићевом Грбовнику, тако рецимо и у Лондонском, који се сматрају најстаријим преписима Илирског грбовника. Латинска верзија у оба случаја гласи Paxacich, док је у Фојничком рецимо за слово другачије и гласи Paxaccich, или можда најтачнија верзија у Моденском Pasacich, у Берлинском ћириличка верзија је Пашачвићь, а латинска иста као и у Лондонском и Коренић-Неорићевом.

Можда није од вишка поменути и Менестријев препис из неког грбовника који је садржавао латински и талијански текст, где је ово презиме такође забележено у облику Paxacich, односно у талијанском преводу Passaci.Ван мреже Сол

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1294
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #10 послато: Октобар 19, 2016, 11:00:22 поподне »
Можда и Pasovcsevich de Tasovicza, supra Narentam имaiу везе са Пашачићьима / Паскачићима?

списак властеле из 1465. године

Synoptico-memorialis catalogus Observantis Minorum provinciae S. Joannis А. Capistrano, Budae 1823.

« Последња измена: Октобар 20, 2016, 09:58:47 пре подне Синиша Јерковић »
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #11 послато: Октобар 20, 2016, 09:10:29 пре подне »
Можда и Pasovcsevich de Tasovicza, supra Narentam имaiу везе са Пашачићьима / Паскачићима?

списак властеле из 1465. године

Synoptico-memorialis catalogus Observantis Minorum provinciae S. Joannis А. Capistrano, Budae 1823.


Не бих рекао, Пасовчевић је вероватно треће неко презиме, јер не видим начин на који би се Пашачић или Паскачић претворили у Пасовчевић. Ако су и постојали неки Пасовчевићи, а вероватно јесу, треба их тражити у Тасовчићима. Бар ја не видим да има везе.

Постојали су и неки Паскојевићи (1413. године помиње се Бранко Паскојевић из Трнице као оптужени).Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #12 послато: Октобар 20, 2016, 09:58:59 пре подне »
Можда и Pasovcsevich de Tasovicza, supra Narentam имaiу везе са Пашачићьима / Паскачићима?

списак властеле из 1465. године

Synoptico-memorialis catalogus Observantis Minorum provinciae S. Joannis А. Capistrano, Budae 1823.Мени је на списку занимљиво да се Немањићи везују за жупу Луку у доњем току Неретве и за локалитет Житомислић. Прије неког времена сам написао:

"Оно што је мени занимљиво јесте да су Николићи и кроз историјске документе скоро сасвим сигурно потомци Немањиног брата Мирослава, дакле би им хаплогрупа требала бити иста као она Немањића. Николићи су на подручју Захумља (посједи су им били на потезу Неум-Попово гдје се налази и њихова стара црква са стећцима) прилично укоријењена властела, па се поставља логично питање, да ли су Немањићи оригинално захумска властела?"

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #13 послато: Октобар 20, 2016, 10:07:46 пре подне »
Овом горе бисмо могли додати и натпис жупана Мирослава, брата Стефана Немање у Благају на Буни, недалеко од Житомислића који гласи:

„U ime Oca i Sina i svetoga Duha. Ja župan Miroslav zidah crkvu svetog Kuzme i Damjana u svojih seleh u dane velikog župana slavnog Nemanje“http://www.plemenito.com/lat/blagajski-natpis-humskog-kneza-miroslava--/o43

Ово је доста подударања на једном малом географском простору.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 8038
 • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #14 послато: Октобар 20, 2016, 01:21:06 поподне »
Мени је на списку занимљиво да се Немањићи везују за жупу Луку у доњем току Неретве и за локалитет Житомислић. Прије неког времена сам написао:

"Оно што је мени занимљиво јесте да су Николићи и кроз историјске документе скоро сасвим сигурно потомци Немањиног брата Мирослава, дакле би им хаплогрупа требала бити иста као она Немањића. Николићи су на подручју Захумља (посједи су им били на потезу Неум-Попово гдје се налази и њихова стара црква са стећцима) прилично укоријењена властела, па се поставља логично питање, да ли су Немањићи оригинално захумска властела?"

Да ли су ти Николићи тестирани?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #15 послато: Октобар 20, 2016, 01:27:40 поподне »
Да ли су ти Николићи тестирани?

Рецимо да јесте тестирана породица која тврди да води поријекло од њих, али то не можемо објавити на јавном дијелу форума.

Ван мреже Лаф

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 80
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #16 послато: Октобар 20, 2016, 03:45:37 поподне »
Овом горе бисмо могли додати и натпис жупана Мирослава, брата Стефана Немање“

Тезе о Завиди као оцу и Мирославу као рођеном брату Немањином је одавно на климавим ногама, чини ми се да је Злата Бојовић негде писала о томе. Мирослав му је у сваком случају близак род, брат од стрица/тетке или слично, као и она "браћа" против које се побунио.

Ван мреже Жика

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #17 послато: Децембар 29, 2016, 12:00:00 пре подне »
Можда је мало наопачке, али ево и списка презимена из Илирског грбовника, како се сматра да је у оригиналу стајало, а преписано у савременом начину писања тих имена.

Алауповић, Алинић, Балшић, Барзојевић, Бачић, Бибић, Билошевић, Бисаљић, Бјелавић, Бјелоперјевић, Богашиновић-Добрашиновић, Богопанковић, Боснић, Браниловић, Бранковић, Бурмасовић, Вилић, Владмировић, Влашић, Војковић, Војиновић, Вуковић, Вукотић, Главић, Гојковић, Градановић, Грубачевић, Грубјешевић, Групковић, Дебељић, Деновић, Дескојевић, Дивојевић, Дидловић, Дикнић, Дињичић, Дражојевић, Дукађиновић, Жаркојевић, Ждраловић, Жеглиговчић, Жупановић, Звијездић, Златоносовић, Зорановић, Зубић, Јабланић, Јагросалић, Јакшић, Јамометовић, Југовић, Кастриотић, Качић, Клешић, Клупковић, Кнезовић, Кобилић, Ковачић, Копјевић, Копчић, Косачић, Косовић, Костањић, Котромановић, Крагујевић, Крајчиновић, Красојевић, Кришић, Кружичевић, Кукречић, Кутловић, Љубетић, Љубибратић, Љупковић, Маргитић, Мартинушевић, Маруловић, Масновић, Матејковић, Мехлинић, Милиеновић, Мириловић, Мокровић, Моровлашић, Мрњавчевић, Мусијевић, Немањић, Неорић, Нимичић, Новаковић, Облачић, Орловчић, Охмучевић-Гргурић, Пармежанић, Пашачић, Пикјеломеновић, Покрајчић, Предојевић, Преласовић, Радјеловић, Рајковић, Ресић, Рубчић, Ружјеревић, Сагриеловић, Свилојевић, Сенчевић, Сестричић, Ситничанић, Сладојевић, Смокроновић, Сојмировић, Соколовић, Станковић, Судић, Тарзаровић, Тасовчић, Твртковић, Тешевчић, Тихчиновић, Толишић, Томановић, Ћендисаљић, Угриновић, Урсинић, Франкопановић, Халенић, Хваоковић, Храбреновић, Хрвојевић, Хребељановић, Хрстић, Цетињанић, Црнојевић, Чихорић, Чубретић, Шантић, Шестокриловић, Шимраковић, Шић.

Извор: Срђан Рудић, Властела Илирског грбовника, Београд, 2006

Дакле, када говоримо о илирским грбовницима, пре свега мислимо на ове родове, а говорећи о сваком од преписа понаособ, срећемо и још неке друге, који су из већ разумљивих разлога накнадно убацивани у породицу илирског племства.

Изгледа, да је право презиме Шубића - Зубић


Glasnik-Zemaljskog-Muzeja-1954

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9382
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #18 послато: Децембар 29, 2016, 01:05:25 пре подне »
Изгледа, да је право презиме Шубића - Зубић


Glasnik-Zemaljskog-Muzeja-1954

Због не слагања грбова, Рудић сматра да су Зубићи посебна породица, Шубићи са својим крилима су морали бити широко познати, јер иза њих је остало исувише много извора, да би се аутор грбовника овако удаљио од оригинала, ако бисмо говорили о грбу Шубића. Додуше, и овде је лав окриљен, у Коренићу-Неорићу и на штиту и у челенци, али изнад лепо пише Зубић.Ван мреже ivanc79

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 164
Одг: Спискови средњовековног српског племства
« Одговор #19 послато: Мај 04, 2019, 01:56:08 поподне »
Поздрав свима.
У списку српских средњевековних породица у Годишњаку се међу осталима помиње и презиме Чикарић, док се у списковима које сте објавили касније води као Чихорић. Има ли неко идеју о чему је реч?