Траг - корисне књиге, сајтови > Архиви и архивска грађа

Турски пописи/дефтери, 18. век

(1/13) > >>

Селаковић:
За нас, истраживаче порекла из Западне Србије, папирни траг стаје почетком 19. века. Ако желимо ући у, за неке од нас, "мрачни 18. век", потребан нам је неки турски извор. С тим у вези, имам конкретно питање.

Конструишући стабло мојих Селаковића дошао сам до прве половине 18. века, наравно искључиво захваљујући предању, и ту се стабло свело на 3-4 имена, која бих волео недвосмислено да повежем (и пробам да утврдим да ли је реч о браћи или браћи од стричева ил стрицу и синовцима, како им се звао отац....). Дакле, интересовало би ме подручје Гласинца/Соколца (Босна) и Сарајевског поља (Босна) приближно у периоду 1720-1780. и подручје села Кремана, код Ужица, приближно у периоду 1750-1804. Имам ли чега, из тог периода и са тог простора, у турским пописима чему бих могао да се надам? Има ли некога, а начуо сам, ко по некој одређеној тарифи може превести жељени део неког пописа? Има ли можда, из овог периода и са овог простора, већ преведеног, објављеног материјала?

Хвала свакоме на помоћи!

Црна Гуја:
Ја ћу ових дана свратити до Архива Србије па могу питати да ли постоје код њих ови тефтери који те занимају. Поздрав!

Селаковић:
Хвала! Ето ја био толико пута у Архиву, није ми на памет пало да их питам за турске документе, рачунао сам да тога нема.

Ако неко други зна поуздано који пописи постоје у како се до неких може већ сад доћи, молим да јави.

Грк:
Дали су уопште код нас доступни икакви дефтери и слично из 17. и 18. вијека са подручија Источне Херцеговине?

Пеца:
Најмлађи комплетан дефтер који је нађен и објављен за Санџак Херцеговину је из 1585. године. Некомплетан из 1701. објављен је у јуну ове године. ПОПИС СЕЛА И ЗЕМЉЕ САНЏАКА КРКА, КЛИС И ХЕРЦЕГОВИНА, ОСЛОБОЂЕНИХ ОД МЛЕТАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ 1701. ГОДИНЕ

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију