Шта мислите, где би могла бити картотека уколико је сачувана, у Србији или у Хрватској?
Уверен сам да је картотека сачувана и да се налази у Хрватској, у Загребу. Постоји незванична информација да се у Хрватском државном архиву чувају, у посебном (јавно недоступном) делу фонда, и црквене матичне књиге крштених, венчаних и умрлих из парохија у Босни и Херцеговини. Званично, на сајту архива стоји да имају грађу СПЦ из бихаћке и бањалучке епархије. Ово је нешто што би свакако требало испитати у наредном периоду.
Иначе, кад је реч о деци која су прошла кроз НДХ логоре, која су покатоличена и касније завршила у хрватским породицама, ту се вероватно никад неће сазнати ни приближан број.
Старији се сигурно сећају да је крајем шездесетих, почетком седамдесетих, захваљујући појединим илустрованим часописима (нпр. загребачка Арена) било покушаја да се пронађу та деца, а неки су заиста и успели да се пронађу. На трагу тих прича снимљен је 1976. филм
"Три јаблана".
Иначе, имао сам прилику да 2011. упознам човека (срели смо се на Велебиту, поред Шаранове јаме - Јадовно) који ми је испричао свој случај. Он је из Грубишног Поља и заједно са старијим братом је једно време провео у логору Јастребарско, где су и покрштени, да би потом били дати заједно у једну католичку породицу на Банији (код Сиска). Брат је био писмен ((како ми је овај човек рекао, те 1941. он је имао три, а брат осам година), знао је да су из Грубишног Поља, и од 1945. је почео да шаље писма у Грубишно Поље. Срећом, мајка им је преживела рат, добила је та писма и дошла по њих. То је био веома редак случај, јер је мало ко од родитеља те деце претекао. Циљ је био да се та деца проберу и уведу у хрватски национални корпус.