Ко је гледао вечерашњи пропагандни филм ''друге Хрватске'' ни пакао му неће тешко пасти. У филму који би између осталог требао да се бави српским жртвама (у овом случају деце) су речи које имају везе са Србима/Српкињама/Српством поменуте чак шест пута за безмало сат и по времена. Највећи део филма су те жртве помињане православци, а прво помињање Срба се дешава када усташе претресају стан Будисављевића. Слабије обавештен човек би помислио да су усташе можда геноцидисале Грке или Бугаре. Замислите да су у Шиндлеровој листи као жртве нацистичког режима навођени апотекари или трговци (занимања којим се бавило доста Јевреја, наравно да их је доста више било у другим сферама привредног живота) а не Јевреји. Чак се помињу и неки ''православци са Кордуна''. Да нису можда Срби?!
Уопште не улазим у сценарио, начин глуме, брзину мењања и трајања сцена итд, али филм (по мом виђењу) ни најмање није потресан за неког ко је иоле знао било шта о геноциду над Србима у ндх. Све оне потресне архивске сцене се могу пронаћи на мрежи, сведочења (свака част) нису ни приближно потресна и опширна као она која се могу наћи у разним документарцима. Титаник је потреснији. За твитерашка јаукања овдашње ''елите'' како смо сви људи и како су се потресли ме баш брига.
Са друге стране, филм је користан толико колико је можда успео (нажалост тек сада, и тек преко овог пропагандног смећа) некоме да отвори очи и схвати да су можда баш његови преци или рођаци били жртве тог режима. То је већ наша кривица. За покушаје историјског праћења и реалног схватања опсега геноцида и идеја којима је он храњен и које су прошле многе фазе...грофовске, правашке, усташке, је потребно ипак нешто и прочитати. Нема речи ни о томе шта су та деца прошла након тог удомљавања на дуже стазе, чиме се сматрају, како се зову, које ''благдане'' славе? Да ли су њихови потомци они који данас величају усташтво? Толико после сат времена након гледања. И наравно, не сматрам да сам све у праву нити да ово посматрам хладне главе, али као потомак жртава усташког геноцида над Србима сматрам да имам право на овакав став.