Аутор Тема: Свети Александар Невски  (Прочитано 1341 пута)

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9406
 • I2a S17250 A1328
Свети Александар Невски
« послато: Септембар 13, 2017, 12:54:36 поподне »
12. септембра по грегоријанском, односно 30. августа по јулијанском календару, Православна Црква се сећа преноса моштију Светог кнеза Александра Невског.

Користим прилику да нашем Невском (са малим закашњењем) честитам имендан  ;)

 
„Године 1381. мошти светога кнеза бише откривене и положене у саборној цркви манастира (манастир Рождества Пресвете Богородице у Владимиру). Године пак 1547, при цару Јовану IV (Иван Грозни, нап. НБ), светом кнезу би састављена посебна служба, и одређено да се спомен његов празнује 23. новембра, у дан његове сахране. Године 1724, по наређењу цара Петра Великог, чесне мошти светога кнеза бише пренете у Петроград, у Александро-Невску лавру, где почивају и сада.“

http://www.spc.rs/sr/prenos_moshtiju_svetog_aleksandra_nevskog_1
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9406
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Александар Невски
« Одговор #1 послато: Септембар 13, 2017, 12:58:43 поподне »
Свети кнез Александар (1220-1263) пореклом је из династије Рјуриковича.
Пасови иду овако:

Рјурик – велики кнез Игор Кијевски – кнез Свјатослав I – Свети кнез Владимир – велики кнез Јарослав Мудри – велики кнез Всеволод I – велики кнез Владимир II Мономах – велики кнез Јуриј Долгоруки – велики кнез Всеволод III – велики кнез Јарослав II – Свети кнез Александар Невски.

Захваљујући генетици, данас знамо да је Рјурик (Rørikr), заснивач средњевековне руске државе (Кијевска Рус) у другој половини 9. века, био носилац хаплогрупе N1c скандинавске гране N1c1а1а1а L550, чиме је потврђено да је био Варјаг, додуше не германског, већ староседелачког угро-финског порекла.

http://www.poreklo.rs/2013/06/18/y-dnk-haplogrupa-n/


Као велики кнез, са свега 20 година, Александар је предводио Русе у великој победи над папским крсташима који су пошли да покоре Русију, на реци Неви. По овој славној победи понео је и надимак – Невски. Две године касније, на Чудском језеру, потукао је литванске и немачке ритере, који су на Русију пошли са истим циљем. Храбро се супротставио и Татарима, што се допало њиховом вођи Бату-кану, који му је подарио области у јужној Русији. И поред притисака из Рима и мисионара који су од папе изаслани у Русију, кнез Александар никада није пристао одрећи се православне вере. Изморен од ратовања и оболео, упокојио се у Владимиру, у 44. години, 1263. године, претходно се замонашивши и добивши монашко име Алексије.

Руска Православна Црква канонизовала је светог Александра Невског у 16. веку (1547). Разлози за канонизацију били су велике хришћанске врлине овог светог кнеза, затим одбрана православља, народа и државе од агресора са запада, а и оних са истока, као и његово нетрулежно и благоухано тело које и данас, после седам и по столећа, пркоси модерној науци и мирно почива у Петрограду. На његовом гробу и над његовим моштима догодила су се многобројна чуда и исцељења.

Дан представљења Светог кнеза Александра слави се као главни празник посвећен овом светитељу, 6. децембра / 23. новембра.

Кнез Александар Невски је омиљена историјска личност код Руса, а према неким анкетама, сматра се најзначајнијим Русом у повести. Пред бојеве, војску је бодрио покличем: „Бог није у сили, него у правди!

О његовом живопту и славним бојевима снимљена су два играна филма: 1938. („Александар Невски“, режирао Ејзенштајн) и 2008. године (Александар: Невска Битка“, режирао Игор Каљенов).

<a href="https://www.youtube.com/v/-A83FtOPEs0" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/-A83FtOPEs0</a>

(битка, најбољи део филма, почиње на 1:35:00)

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9406
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Александар Невски
« Одговор #2 послато: Септембар 13, 2017, 01:00:15 поподне »
Свети Александар Невски се код Срба слави и као крсна слава, додуше не нарочито честа. Племе Васојевића је узело да слави Светог Александра Невског као племенску славу након успешне одбране Лијеве Ријеке од турске војске, на дан овог светитеља. На исти празник, 12. септембра / 30. августа 1751. године, на дан преноса моштију Светог Александра Невског, Васојевићи, заједно са Шекуларцима и другим Србљацима Горњег Полимља су на Крчеву (висораван између Дапсићке и Калудерске реке) у великом боју потукли Клименте, којом су коначно Климети спречени у њиховој намери да запоседну Полимље.
Истовремено, већина Васојевића прославља овај празник као своју прислужбу. Има случајева да неки родови, нарочито исељеници из племена Васојевића замене славу и прислужбу, па као крсну славу славе Светог Александра Невског.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9406
 • I2a S17250 A1328
Одг: Свети Александар Невски
« Одговор #3 послато: Септембар 13, 2017, 01:00:59 поподне »
Један од најлепших београдских храмова посвећен је Светом Александру Невском. Налази се на Дорћолу, у улици Цара Душана, чија градња је завршена 1929. године. Зачетак храма је покретна војна црквица посвећена Светом Александру Невском, коју су руски добровољци из Српско-турског рата 1876. године донели са ратишта и поклонили Београђанима. Покретна црква је ускоро измештена у порту Саборне цркве, а наместо ње подгнута мала црква посвећена истом светитељу. Она је срушена 1891. године због изградње школе (Прва београдска гимназија), а 1894. године освештани су темељи за изградњу новог храма Светог Александра Невског преко простору прекопута школе (угао Душанове и Добрачине улица). Изградња је трајала читавих 35 година: најпре су се појавиле подземне воде које су оштетиле већ делом изграђен храм, а затим се одустало од те локације и 1912. године отпочели су радови на изградњи храма где се и данас налази.. Међутим, уследили су балкански и Први светски рат, тако да је изградња храма дошла на ред тек 1928. године... Храмом доминира мермерни иконостас који је био предвиђен за цркву на Опленцу, али га је краљ Александар поклонио цркви Светог Александра Невског.
Ово је један од омиљених храмова нарочито верне омладине у Београду. У жаргону се црква назива просто - „Невски“ (- Где идеш на Литургију? - У Невски). Један од разлога је за ово је и велики труд који старешина храма о. Вајо Јовић улаже на приближавању вере и верских питања народу, а нарочито младима. А њему уз раме и о. Бранислав Јелић и други свештеници овог храма.

"Наша мука ваља за причешћа"