Скорашње поруке

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Старе породице и племство / Одг: Сибињанин Јанко
« Последња порука Ивица Јовановић послато данас у 04:00:17 поподне »
Спамујем само теме које ме занимају Zor, нема их много  :D Прво да кажем да разумем и да се не љутим, баш супротно, умем ја да претерам. Потрудићу се да се убудуће максимално суздржавам. Свака критика је добродошла и пожељна је, посебно када долази од некога ко је заинтересован и стручан. Захваљујући Зоровим постовима сам сазнао доста тога и уживање је читати његове објаве. Често су то врло храбре теорије, вишеслојне, и сигурно спадају у ред интригантнијих овде. У суштини, сви желимо да дођемо до истине што је немогуће се без изношења различитих теорија (више пута сам написао да су то само моје теорије и да су често а shot in the dark). Имамо, као алате, на располагању само записе, генетику, археопгенетику и етимологију и њих сам, у складу са мојим ограниченим знањем, горе покушао да употребим. Трачани или слично, нисам егзактно написао били су Трачани или Дачани (апропо Басараби културе и Gáva-Holigrady коју повезују са Трачанима не знам како). При томе сам мислио на историјску популацију из које су могли доћи а не да су, у тренутку када их историографија бележи, били Трачани. Како се кроз следећих неколико година буде повећавао број што живих тестираних што археогенетских узорака видећемо шта ће се од свега овде написаног испоставити као истина. Ако су били Кумани како објаснити ту разгранатост старијих грана у Европи. Оно што сам хтео да кажем је да је врло важно то што се једна паралелна грана спушта ка српским земљама, а да су везе са Бугарима нешто старије. И поред Војко у истом попису влаха Смедерева се помиње и Радул, Радуј, Манул, али и бројна друга.
2
Српски ДНК пројекат / Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Последња порука Nebo послато данас у 03:47:05 поподне »
Перовић, Аранђеловдан, Баре/Колашин, R1b-U152 > R-Y175368 (Морачани - Богићевци)

Хвала, Драгане. Да дојавим човеку.
3
Старе породице и племство / Одг: Сибињанин Јанко
« Последња порука Zor послато данас у 03:32:35 поподне »
 https://www.yfull.com/tree/E-BY4566/

 E-Y336549 грана су Румуни из Трансилваније, Pribac, не улазећи у старост презимена основа је српска која нема везе са источнобалканским Словенима.

 Видим да има имена Војко и по Влашкој тј. источној Мунтенији, 1636. један бојар из Vernești-ја је носио то име. Такођер исте године и бојар "Сава" из оближњег мјеста Mărăcineni, можда и бојар Угрин из истог мјеста.
4
Старе породице и племство / Одг: Сибињанин Јанко
« Последња порука Zor послато данас у 03:09:50 поподне »
У суштини, преци Хуњадијевих јесу били власи, али мислим да треба оставити отвореним питање да ли се радило о статусним или етничким Власима. Да ли је постојала веза цијеле породице са српским земљама, с обзиром на име најстаријег претка, али и боравак младог Хуњадија на двору Стефана Лазаревића?

Како ствари тренутно стоје Хуњадији су генетички блиски српско-хрватским породицама из динарско-штокавског круга са којима дијеле заједничку мутацију E-FTC11923 (веза старости око 1000 година), иако сама узводна грана E-BY211533 показује приличну разноврсност међу Бугарима.

 

 Иначе ова грана E-Y7168 се примарно код Румуна јавља у Трансилванији, што уз ове везе Хуњадија може значити да је грана везана за прото-Молдавце а не прото-Румуне, који су како се види на мапи дошли касније из Србије. Иначе се на подручју на којем су живјели власи Смедеревског санџака у 15 в. јавља гомила праве румунске ономастике, као што и стоји на овој мапи.

 Дакле како стоји на мапи а и у историјским изворима десила се једна познија миграција Влаха у Марамуреш и од њих су настали Молдавци (и дио Румуна Ердеља). Да су они били Срби говорили би Молдавци српским језиком, очито да нису али су могли имати јаких српских примјеса па и генетских (словенско-српских). И код разних грана видимо индикације за ово.

 Добар примјер је и   https://www.yfull.com/tree/R-BY199059/

 Овдје такођер
https://www.yfull.com/tree/R-FT44409/

 Ова грана постоји код анонимних Молдаваца (чак је дошао и до западне Украјине један), а и код Срба који се могу везати за влахе Смедерева. Источније је танка, мада има један анонимни Бугарин у кластеру.

 Моја претпоставка је да су након одласка ових Влаха из Србије они што су остали убрзо сасвим посрбљени, са додатном примјесом српске генетике те тако настају тамошњи Срби у влашком статусу тј. они Раци које помиње Курипешић 1530. "други су Срби (Surffen) које зову Власи… и ови долазе из Смедерева и Биограда а вјере су св. Павла" који представљају старији блок прекодринских Срба (заједно са старијим мигрантима из Херцеговине).

 У прилог овој вези је чињеница да се лично име Војко јавља код влаха Смедерева 1476. а да одсуствује код Бугара са којима иначе румунска словенска ономастика има јаче везе него са српском (да не помињемо којим су језиком писане повеље, натписи влашких владара).
5
Српски ДНК пројекат / Одг: Нови тестирани на Српском ДНК Пројекту
« Последња порука Иван Вукићевић послато данас у 02:57:13 поподне »
Милановић, Митровдан, Заблаће, Чачак, E-V13>Z5018>S2972>Z16661>BY168279>Y174869>BY165837

Припада роду Куча. Хаплотип тестираног поседује повишену вредност маркера DYS481=24 и снижену вредност маркера DYS635=21. Поменуте две вредности маркера одступају од модалног хаплотипа овог рода.

Тестирани је навео да Милановићи потичу од Комадинића, и то највероватније од њихове гране из Лисе у Драгачеву. Комадинићи такође славе Митровдан и припадају роду Куча, тако да је поменуто предање потврђено.
6
Старе породице и племство / Одг: Сибињанин Јанко
« Последња порука Zor послато данас у 02:51:05 поподне »
Voyk, filii Serbe. Trebalo bi da piše Voyk filii Serbi da bi značilo sin Srbina. Plus ima rođake koji su zapisani kao Radul (dvojica njih). Voyk može biti latinska verzija imena Vuk. Serbe može biti lično ime ali možda može označavati i odakle je došao. Kako objasniti rođake po Bosni i Hercegovini, verovatno i u Srbiji (khm khm), ako nekakve veze sa srednjevekovnom Srbijom nema. Mislim da su vezani i za ranu srednjevekovnu bugarsku državu. Da li su pri tome Kumani, Bugari, Sloveni ili neki Vlasi možda najbolje da pogledamo E-CTS9320 granu, koja je inace prilicno mlada i razgranata. Ne bih rekao da su u pitanju Kumani ili Sloveni. E sada otkud grana koja ide ka Janošu a da pri tome ima rođačku granu koja ide ka Srbiji i Hercegovini. Ti rođaci mogu biti potomcima one sitne vlastele koja je postala delom srpske vlastele u doba kada šire uticaj na istok. To bi moglo objasniti tu granu. Nije nemoguće da su poslati (delegirani) na zapad kako bi ih pomerili od malignog Bugarskog uticaja na istoku, ko zna. Ako imamo to, kao i činjenicu da Halkohondil piše da je Sibinjanin Janko bio u službi srpskih despota krajem 14. i početkom 15. veka mislim da ih treba lokalizovati negde na istočnim granicama despotovine ili eventualno na prostoru odmah preko puta Đerdapa. Kada kažem njih mislim na taj rod koji je dao Janoša. Na osnovu onoga što imamo na nivou E-CTS6377 na ftDNA, po dubini bih rekao romanizovani Tračani (shot in the dark što bi rekli Ameri). Treba obratiti pažnju na to što je njima paralelna grana baš u Srbiji i BiH, mislim da je to vrlo značajno i da nije bez smisla. Mnogo tu ima elementata koji mi govore, ako se racionalno sagledaju, da u pitanju imamo vlaški rod koji se naslanjao na srpsku srednjevekovnu državu na jedan ili drugi način. Pokušavam da budem maksimalno objektivan ovde  :D

 Генерално се не осврћем пуно на твоје постове који у квазиспамерском маниру садрже много тврдњи и дивљих спекулација са врло мало до нимало чињеничног поткрепљења, но да направим овдје изузетак.

 Хаплогрупа E-CTS9320 није "млада", диверсификација је почела прије око 3100 г. Ван памети је доводити у контекст средњовјековне миграције са релацијом E-CTS9320 са нивоом E-CTS6377 чија је удаљеност средње Бронзано доба.

 Такођер неких озбиљних доказа нема да је E-CTS9320 повезана са Трачанима у ужем смислу (Тракија), а има да није. Распоред, а и одсуство код узорака из централног трачког подручја упућује на везу са примарно дакомизијским популацијама, култура као Басараби али и Гава Холиград. Стога и велика разноврсност на подручју сјеверно од Дунава, јер како показују и налази раноаварског доба, за разлику од већине V13 који су доведени са југа од Авара, управо се код мањине који су махом E-CTS9320 види афинитет са ранијим становништвом, тј. Сарматима са локалним (дачким) примјесама код којих је и нађен у 3 в. и V13. На Балкану у Виминацијуму припадник ове гране би могао имати везу са мизијским популацијама.

 Тако да код данашњих "E-CTS9320" има разних средњевјековних популација, па и припадника Словена и Кумана итд. у историјском контексту.

Voyk može biti latinska verzija imena Vuk.

 Не може. Такво лично име је у том облику засвједочено више пута у другим изворима. Да ли има везе са Србима је нешто већ друго.
7
Прилози (за Задужбину "Порекло") / Одг: Прилози у марту 2024.
« Последња порука ZO послато данас у 02:44:25 поподне »
Да, донација за Задужбину је намењена искључиво за реализацију циљева због којих је основана Задужбина Порекло, док се средства која се уплаћују Пореклу користе за реализацију циљева Друштва.

Поштовани, свој новчани прилог можете определити и за Друштво српских родословаца "Порекло" и за Задужбину "Порекло". Ако једну од ваше две уплате желите да намените Задужбини порекло, није проблем ни да накнадно пребацимо новац са рачуна Друштва на рачун Задужбине, а Јовица ће вас уписати у приложнике. Само се изјасните.

Међутим, морам скренути пажњу да су од оснивања Задужбине "Порекло", прилози као што је ваш - опредељени као помоћ спровођењу програмских активности Друштва "Порекло" практично пресахли. Већина чланова уплаћује прилоге за Задужбину, што је наравно од великог значаја, али просто треба знати да Друштво и Задужбина имају различите рачуне.

Искористио бих ваш пример да подсетим чланове и пријатеље "Порекла" да као што уплаћујете прилог за Задужбину, можете повремено уплатити и прилог за Друштво српских родословаца "Порекло", јер то су значајни извори прихода за Друштво, од којих финансирамо бројне активности и редовне трошкове у току године. Хвала унапред!

https://www.poreklo.rs/donacije/

Хвала. Разумео сам.

Могу обе уплате да остану  за друштво "Порекло", а може се и једна пребацити на задужбину-како сматрате да је целисходније у овом тренутку. Нису то велики износи. Не треба се замарати са пребацивањем новца. Битно је само да сада разумем разлику. :)
8
Перовић, Аранђеловдан, Баре/Колашин, R1b-U152 > R-Y175368 (Морачани - Богићевци)

Тестирани је навео предање о пореклу из околине манастира Морача код Колашина.

Хаплотип тестираног се одлично уклапа у хаплотипове бројних тестираних Богићеваца, који су му редом и најближа поклапања у табели Српског ДНК пројекта:

 • Радовић, Аранђеловдан, Баре/Колашин (дистанца 2/23)
 • Поповић, Аранђеловдан, Дријенак/Колашин (2/23)
 • Станић, Аранђеловдан, Оклаце/Зубин Поток (2/23)
 • Вукићевић, Аранђеловдан, Опланићи/Краљево (2/23)
 • Радовић, Аранђеловдан, Баре/Колашин (3/23)
 • Мировић, Аранђеловдан, Мигаловица/Доње Липово/Колашин (3/23)
 • Лакићевић, Аранђеловдан, Мушовића Ријека/Колашин (3/23)
 • Љепосавић, Аранђеловдан, Дулипоље/Андријевица (3/23)
 • Војводић, Аранђеловдан, Драговића Поље/Колашин (3/23)
 • Жуњанин, Аренађеловдан, Камењача/Трстеник (3/23)
 • итд.

За род Богићеваца, дубинским тестовима је утврђена најмлађа заједничка подграна хаплогрупе R1b:

R-U152 > R-Z36 > R-CTS5531 > R-CTS9981 > R-Z37 > R-Y91536 > R-Y94538 > R-Y175368

Перовић може урадити велики тест (Big Y, WGS) ако има жељу да генетички профилише млађу (специфичнију) подграну којој припада, унутар ширег рода Богићеваца.
9
Старе породице и племство / Одг: Сибињанин Јанко
« Последња порука Ивица Јовановић послато данас у 02:09:32 поподне »
‘Brought from foreign parts to the regions of Hungary.’ ‘It is said that King Sigismund brought his father, on account of his merit, from beyond the mountains into his domain’; in the place cited. Bonfinius: ‘Born of no obscure parents; for his father was highly regarded among the Wallachians there.

"Doveden iz stranih krajeva u regije Mađarske." "Kažu da je kralj Žigmund, zbog njegovih zasluga, doveo njegovog oca izvan planina u svoje carstvo"; na navedenom mestu. Bonfinijus: "Rodio se od uglednih roditelja; jer je njegov otac bio visoko cenjen među Vlasima tamo."

Dakle ili Vlaška ili Srbija, čim je dovoden van granica tadašnje Mađarske (Brought from foreign parts to the regions of Hungary). Verovatno doveden sa teritorije nekog od vazala. Pitanje je kog.

10
Старе породице и племство / Одг: Сибињанин Јанко
« Последња порука Ивица Јовановић послато данас у 01:52:16 поподне »
Voyk, filii Serbe. Trebalo bi da piše Voyk filii Serbi da bi značilo sin Srbina. Plus ima rođake koji su zapisani kao Radul (dvojica njih). Voyk može biti latinska verzija imena Vuk. Serbe može biti lično ime ali možda može označavati i odakle je došao. Kako objasniti rođake po Bosni i Hercegovini, verovatno i u Srbiji (khm khm), ako nekakve veze sa srednjevekovnom Srbijom nema. Mislim da su vezani i za ranu srednjevekovnu bugarsku državu. Da li su pri tome Kumani, Bugari, Sloveni ili neki Vlasi možda najbolje da pogledamo E-CTS9320 granu, koja je inace prilicno mlada i razgranata. Ne bih rekao da su u pitanju Kumani ili Sloveni. E sada otkud grana koja ide ka Janošu a da pri tome ima rođačku granu koja ide ka Srbiji i Hercegovini. Ti rođaci mogu biti potomcima one sitne vlastele koja je postala delom srpske vlastele u doba kada šire uticaj na istok. To bi moglo objasniti tu granu. Nije nemoguće da su poslati (delegirani) na zapad kako bi ih pomerili od malignog Bugarskog uticaja na istoku, ko zna. Ako imamo to, kao i činjenicu da Halkohondil piše da je Sibinjanin Janko bio u službi srpskih despota krajem 14. i početkom 15. veka mislim da ih treba lokalizovati negde na istočnim granicama despotovine ili eventualno na prostoru odmah preko puta Đerdapa. Kada kažem njih mislim na taj rod koji je dao Janoša. Na osnovu onoga što imamo na nivou E-CTS6377 na ftDNA, po dubini bih rekao romanizovani Tračani (shot in the dark što bi rekli Ameri). Treba obratiti pažnju na to što je njima paralelna grana baš u Srbiji i BiH, mislim da je to vrlo značajno i da nije bez smisla. Mnogo tu ima elementata koji mi govore, ako se racionalno sagledaju, da u pitanju imamo vlaški rod koji se naslanjao na srpsku srednjevekovnu državu na jedan ili drugi način. Pokušavam da budem maksimalno objektivan ovde  :D
Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10