Порекло становништва > Старе породице и племство

Хребељановићи

<< < (2/5) > >>

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Amicus  Април 21, 2016, 08:45:52 поподне ---Лично ми је код Хребељановића занимљиво то што је њихов грб потврђен и уатентичним изворима из времена кнеза Лазара, што значи да је Лазар имао пуно хералдичко знамење, а што одскаче од употребе цимерја код остале српске властеле, који баш као што и сам назив каже користе само цимер (челенку).

Дуго се веровало да је то случај и са кнезом Лазаром, да је његов грб заправо само шлем са волујским роговима, али савремени нумизматички извори су то оповргнули. Лазарев грб је заиста изгледао онако како је приказан у Илирском грбовнику. То се лепо види и на каснијем печату деспота Стефана Лазаревића.

Недавно је пронађен да ли печат кнеза Лазара где поново имамо само кацигу са бивољим роговима, а нешто слично налазимо и у Уфенбаховом грбовнику (око 1390-1410), где је приказана сребрна кацига на црном штиту са златном круном. Тај грбовник је настао по неком ранијем, по свему судећи управо из времена живота кнеза Лазара. У њему је овај грб прати краћи опис грбоносца der lasure ist ein grove in servie.

--- Крај цитата ---

Да ли би то онда био најстарији забиљежени средњовјековни грб код српске властеле?

Жика:
.......Moglo bi se reći da istaknuta kneževska titula uz Ivaniša Hrebljanovića i izostajanja pominjanja da se radi o vlahu u misijama. za vojvodu Radoslava Pavlovića u ovoj vezi mogu da izazovui opravdanu sumnju....

Помињање Хребељановића потомака Перутинића Малешеваца у http://www.academia.edu/3560439/Slavni_ljudi_svoje_vrste_Stankovići_vremena_vojvode_Sandalja_Hranića_Kosače_Med_Srednjo_Evropo_in_Sredozemljem_Vojetov_zbornik_Ljubljana_2006

Amicus:
Не мора бити Синиша, постоје и старији примери грбова забележени на каменој пластици у Приморју (чак и у унутрашњости, нпр. Манастир Сопоћани, тамо имамо пример породичног грба из 1265. године, идентичан грбу Боснића из Илирског грбовника), који се везују за домаће племство. Не треба заборавити пуна хералдичка знамења Балшића и Котроманића, који претходе овом грбу, такође имамо пример грба цара Душана, на ком штит краси извесни астрални или флорални симбол (гледао сам примерак који је боље очуван и рекао бих да је у питању звезда, али изгледа да сви ти новци нису ковани по истом калупу, јер неки други у сред тог мотива имају рупицу, што асоцира на цвет, или чак мамузу како неки сматрају).

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Рамбо Реџовић  Април 21, 2016, 10:12:37 поподне ---.......Moglo bi se reći da istaknuta kneževska titula uz Ivaniša Hrebljanovića i izostajanja pominjanja da se radi o vlahu u misijama. za vojvodu Radoslava Pavlovića u ovoj vezi mogu da izazovui opravdanu sumnju....

Помињање Хребељановића потомака Перутинића Малешеваца у http://www.academia.edu/3560439/Slavni_ljudi_svoje_vrste_Stankovići_vremena_vojvode_Sandalja_Hranića_Kosače_Med_Srednjo_Evropo_in_Sredozemljem_Vojetov_zbornik_Ljubljana_2006

--- Крај цитата ---

Рамбо, мислим да ови власи Хребљановићи немају везе са Хребљановићима кнеза Лазара, али у сваком случају интересантно је због појаве самог имена Хребљан/Хребељан које изгледа у средњем вијеку и није било тако ријетко.

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Amicus  Април 21, 2016, 10:27:08 поподне ---Не мора бити Синиша, постоје и старији примери грбова забележени на каменој пластици у Приморју (чак и у унутрашњости, нпр. Манастир Сопоћани, тамо имамо пример породичног грба из 1265. године, идентичан грбу Боснића из Илирског грбовника), који се везују за домаће племство. Не треба заборавити пуна хералдичка знамења Балшића и Котроманића, који претходе овом грбу, такође имамо пример грба цара Душана, на ком штит краси извесни астрални или флорални симбол (гледао сам примерак који је боље очуван и рекао бих да је у питању звезда, али изгледа да сви ти новци нису ковани по истом калупу, јер неки други у сред тог мотива имају рупицу, што асоцира на цвет, или чак мамузу како неки сматрају).

--- Крај цитата ---

Значи, могло би се рећи да је хералдика у српским земљама увезена са стране, јер долази углавном из крајева који су више били под утицајем запада: Приморје, Босна.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију