Порекло становништва > Старе породице и племство

Потомци Драгутина Немањића на европским дворовима

<< < (2/2)

ДушанВучко:

--- Цитат: Vlax  Јануар 12, 2022, 11:51:01 пре подне ---Кроз тако дуг период од неколико векова и у једној малој популацији, какву чине европске владајуће куће, нормално је да ће сви бити некако повезани. Познато је да је Елизабета II потомак Стефана Немање у 24. колену, као и шпански краљ Фелипе. Преко Драгутина и цељских грофова Немањићи су преци свим војводама из династије Холштајн-Готорп, а тако и млађој грани Романових, почевши од Петра III. Вероватно се преко династија Холштајн-Готорп, Олденбург и Сакс-Кобург може наћи веза с Немањићима и краљевским породицама Данске, Шведске, Норвешке, Грчке, Бугарске...

--- Крај цитата ---
То је очигледно, ово је више навођење конкретних имена, како иде та линија...али може и да се не пише јер је отишло у ширину, у недоглед би могло, али макар за Карађорђевиће и неке битније личности у Европи (данска монархија ме мање занима напр. него да се види на који начин Елизабета друга, млађа грана Романових...)

Vlax:
За краљицу Елизабету сам већ писао на другој теми:


--- Цитат ---Немања > Стефан Првовенчани >Урош > Драгутин >Јелисавета (удата за Стјепана I Котроманића) > Стјепан II> Катарина, удата за Хермана I Цељског >Херман II Цељски > Барбара, удата за Жигмунда Луксембуршког >Елизабета, удата за Албрехта II  Хабзбурга > Елизабета, удата за Казимира IV Јагелона > Ана, удата за Богислава X, војводу Померније > Софија од Помераније, удата за данског краља Фредерика I >Адолф, војвода од Холштајн-Готорпа > Софија, удата за Јохана VII, војводу од Макленбург-Шверина >Адолф Фридрих I од Макленбург-Шверина >Адолф Фридрих II од Макленбург-Шверина > Карл од Макленбург-Шверина > Шарлота, удата за Џорџа III, краља Велике Британије и Хановера > Адолф Хановерски, војвода од Кембриџа >Марија Аделаида, удата за Френсиса, војводу од Тека > Марија од Тека, удата за краља Џорџа V > Џорџ VI > Елизабета II
--- Крај цитата ---

То је најкраћа веза, преко њене бабе, краљице Марије, али као што се види, Немањин потомак је краљица Шарлота, супруга Џорџа III, а тиме и британски краљеви Џорџ IV, Вилијам IV, краљица Викторија и њени потомци до Елизабете. Краљица Викторија је била позната као Grandmother of Europe, тако да се преко ње може вући линија до многих европских владара као што су кајзер Вилхелм II, последња руска царица Александра, наша краљица Марија...

Што се тиче Романових, да не пишем појединачно, по горе наведеном родослову треба ићи до Адолфа, првог војводе од Холштајн-Готорпа, затим пратити главну мушку линију холштајнских војвода до Карла Фридриха, који оженио ћерку Петра Великог и чији син Карл Петер Урлих је постао руски цар Петар III, муж Катарине Велике.

Ješo:
Veoma dobra tema!

Svaka čast Dušane Vučko na otvaranju iste.

Znam i ja nešto o tome...

Ima slike predačkih korena (da, predačkih korena, porodično stablo je nešto sasvim drugo...) dinastije Karađorđević na internetu.
Link: https://kraljevinasrbija.rs/wp-content/uploads/2016/01/Poreklo-od-Nemanjica.jpg

Ješo:
Sad se setih jedne ne tako manje bitne stvari.
Bivša supruga kneza Mihaila M. T. Obrenovića, Julija Hunjadi, bila je, slično supruzi kralja Aleksandra Karađorđevića, potomak Nemanjića. Nažalost, nije bila u stanju da rađa decu.

https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/%D0%88%D1%83%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%A5%D1%83%D1%9A%D0%B0%D0%B4%D0%B8

Pored toga se setih i Bogunovića, potomaka Boguna Nemanjića. Imaju li oni veze sa Nemanjićima, srpskom dinastijom?

https://sr.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B8_(%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5)

Навигација

[0] Индекс порука

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију