Порекло становништва > Старе породице и племство

Бранковићи

<< < (2/15) > >>

Бакс:
Последњи Бранковићи су сахрањени на Фрушкој Гори, у манастиру Крушедол.
Јован Бранковић је умро 1502. године.
Мислим да би ту могао да се узме добар ДНК узорак на Y-ДНК тестирање.

То нам је нешто временски најближе једној српској средњовековној династији.

Amicus:
У Новом веку било је неколико племићких породица које су се издавале за потомке Бранковића.

Једни од њих су и ердељски Бранковићи, од којих је пореклом био чувени гроф Ђорђе Бранковић, писац чувене Славеносербске хронике, као и његов брат митрополит Сава II Бранковић, који се у науци сматра иницијатором идеје о пореклу од деспота Бранковића.

О ердељским Бранковићима, можда је најбоље погледати рад Радмиле Тричковић Митрополит Лонгин Бранковић - Прича Ђорђа Бранковића, где је тема стриц двојице горе поменутих, а за кога се каже да је трећи по реду архијереј липовских Бранковића.

Поред ових познатијих, нешто мање познати су браћа Павле, Антоније и Јаков Бранковића, које 1690. године цар Леополд I именује за грофове Јајца, што видимо и у списковима средњовековне властеле из 18. и 19. века, а који се такође позивају на наслеђе деспота Бранковића.

Срђан Рудић у свом делу помиње и податак да се у Анонимном опису Зете и Црне Горе из 18. века, помиње податак да су Бранковићи после пропасти босанског краљевства примили мухамеданство. У питању су Бранковићи, властела Павловића, чији су се поседи могуће налазили у истоименом селу код Рогатице. Да је део породице примио ислам сведочи надгробни споменик Махмуда Бранковића, који је по предању био потомак Вука Бранковића.

Када би се мало детаљније истражило, нашли бисмо сигурно још породица Бранковића, које су наслањале своје порекло на средњовековне Бранковиће.

Radul:

--- Цитат: Amicus  Август 12, 2017, 04:05:10 поподне ---Срђан Рудић у свом делу помиње и податак да се у Анонимном опису Зете и Црне Горе из 18. века, помиње податак да су Бранковићи после пропасти босанског краљевства примили мухамеданство. У питању су Бранковићи, властела Павловића, чији су се поседи могуће налазили у истоименом селу код Рогатице. Да је део породице примио ислам сведочи надгробни споменик Махмуда Бранковића, који је по предању био потомак Вука Бранковића.

Када би се мало детаљније истражило, нашли бисмо сигурно још породица Бранковића, које су наслањале своје порекло на средњовековне Бранковиће.

--- Крај цитата ---

Од њих је Богило Бранковић из Жепе, који се потурчио 1581. године; он је запалио цркву у Рађевићима, која је задужбина Драгутина и бана Стефана...

Иван Вукићевић:

--- Цитат: Nebo  Август 12, 2017, 02:40:30 поподне ---За крај: да је Вук Бранковић заиста издао Србе на Косову, зар би настала од једног издајника светородна лоза Бранковића!?

--- Крај цитата ---

Вук Бранковић је пола живота провео у борби против Турака. Срамотно је што се у народним песмама о њему, који се на Косову борио, говори као о издајнику, и то само зато што није погинуо. С друге стране се Марко Краљевић који не само што није дошао на Косово, већ је претходно дочекао и нахранио Турке пред битку, проглашава за јунака. Да не говорим о томе да је касније и погинуо борећи се за Турке против Румуна.
Тако да су народне песме из тог периода, историјски гледано, у највећој мери безвредне, па чак и штетне. Литерарна вредност није спорна, заиста има врло лепих песама.

vojinenad:

--- Цитат: Иван Вукићевић  Август 12, 2017, 05:38:33 поподне ---Вук Бранковић је пола живота провео у борби против Турака. Срамотно је што се у народним песмама о њему, који се на Косову борио, говори као о издајнику, и то само зато што није погинуо. С друге стране се Марко Краљевић који не само што није дошао на Косово, већ је претходно дочекао и нахранио Турке пред битку, проглашава за јунака. Да не говорим о томе да је касније и погинуо борећи се за Турке против Румуна.
Тако да су народне песме из тог периода, историјски гледано, у највећој мери безвредне, па чак и штетне. Литерарна вредност није спорна, заиста има врло лепих песама.

--- Крај цитата ---
Вуку Бранковичу је приписано издајство измедју осталог и због борбе његових синова са ујаком деспотом Стефаном око власти.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију