Порекло становништва > Старе породице и племство

Род Соколовића

(1/10) > >>

Amicus:
Увиђам да немамо једну збирну тему о знаменитом роду Соколовића, а с обзиром да се ради о једном од најзначајнијих српских родова XVI века, предлажем да овде саберемо грађу и податке о историји овог рода и његовим најзначајнијим представницима.

СОКОЛОВИЋИ су српска породица пореклом из села Соколовића (Општина Рудо, Република Српска), позната још од средњег века, када се помињу као ситно сеоско племство.

Доласком Османлија на ове просторе, један део Соколовића ће прећи у ислам, а од тих Соколовића потераће једна грана која ће ускоро дати неке од највиђенијих личности Османског царства тог времена.

Амбициозношћу једног таквог изданка, цео род ће бити прослављен, а његово име је било Мехмед-паша Соколовић.

Захваљујући њему Соколовићи ће посести неке од најважнијих функција у румелијском делу Царства, а православни Срби у Османском царству доживеће обнову Пећке патријаршије, чиме ће се у великом маниру један расточен народ поново вратити на велику историјску позорницу.

Ово је прича о том амбициозном изданку нашег народа и људима и догађајима који ће бити покренути његовом појавом.

Željko:
Хвала Amicus'e, баш ме занима ова тема!
Опчињен сам каријером Мехмед-паше Соколовића, то је да се неможе вјеровати.

Обустављао је непријатељство у замјену за плаћање трибута..
Млетачка република и Аустрија су плаћале нобац право њему у џеп.
У своје вријеме је сигурно био најмоћнији човјек у свијету.
Погледајте само шта је све прошао да би се попео до самог врха, направио "отмицу" те управљао царством као са неким породичним бизнисом.
Преживио је три Султана и дуго је година био број један..
15 година ("de facto" како пише Википедија) владао Османским царством!

"Преко два метра висок што је неуобичајено за Османлије"..
Па видите да заиста нема бољег Турчина од потурченог Србина  ;)

aleksandar I:
Лично сматрам да је најбоља књига-биографија о Мехмед паши Соколовићу Радована Самарџића. Књига је писана у облику историјског романа, веома је читљива, али обилује и вема важним фактографским подацима о приликама у Османском Царству у том периоду.
Посебно је интересантан онај дио како је више дана скривао од војске вијест о смрти Сулејмана Величанственог приликом опсаде Сигета. Књига није тешка и чита се у "једном даху". Издавач СКЗ.
За оне мало мање амбициозне, може послужити и Душан Баранин са историјским романом Мехмед паша Соколовић

Синиша Јерковић:
Род Соколовића је обрађивао и Шобајић у свом раду о Корјенићима гдје је навео предање породице Мастиловић из Гацка који славе Мратиндан о заједничком поријеклу са Соколовићима. Шобајић наводи и један млетачки извор гдје се спомиње поријекло Мехмед Паше. Шобајићева расправа је заправо о роду који слави Мратиндан ,а поријеклом је из Корјенића. У сваком случају, интересантне тезе.

Знам да сам негдје читао да Соколовић и није било право презиме Мехмед паше и да се презивао Ненадић (Бајица Ненадић), чак су тврдили да је доскора постојала православна породица у вишеградском крају која је била од ових Ненадића.

И треће, колико се сјећам било је неког повезивања пивских Гаговића са Соколовићима.

Сол:
Сведочење Архимандрита Арсенија Гаговића о пореклу пивских Гаговића и Саватија и Макарија Руђића-Соколовића.
http://www.eparhija.me/casopis-svevidje/11/svevidje-67.pdf

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију