Још један Дробњак:
Бомештар, из села Бањани код Босанске Отоке (општина Босанска Крупа) уз саму банијску међу. Слави Ђурђевдан. Припада хаплогрупи I1-P109. Јасно припада дробњачком роду. Има посебну вриједност 10 на спором маркеру 392. Вјероватно мутација у задњих неколико генерација. Претпостављам да је презиме Бомештар, новијег надимачког поријекла.
Кроз овај примјер, али и кроз многе друге показује се да је поријекло крајишких Срба заиста са подручја Херцеговине и Црне Горе. У Крајини налазимо хаплотипове и Дробњака, и Куча, и Васојевића и Годијеља и многих других.
13 23 14 10 13 14 11 12 10 28 15 17 20 11 14 17 22 10 25 12 11 22 11
Истражујући своје порекло изгубио сам доста времена због презимена.Наилазио сам на разне приче и претпоставке,али тек сам скоро нашао да се презиме заснива на чину-звању које је давано српским граничарима у Војној Крајини. Аустријанци су то звање, у попису становника Крбаве и Лике из 1712 год,уписали као боксмештар (boxmestar). Ту се помиње боксмештар Лука Ђуришић или Јуришић ( Jurisich ). Пошто немају Ђ може бити Ђуришић као старо презиме. Међутим,појављује се и неки боксмештар Јован Ивезић. Затражио сам помоћ од гос.Мирослава Нишкановића да распетљамо овај чвор. Замолио бих и све вас да помогнете,пре свега на дефиницији тог звања BOXMESTAR. У питању је нижи заповедник,али чега ?? СТРАЖМЕШТАР је заповедник страже и такво презиме такође постоји. Бокс може да се односи на кутију,на преграђен простор за коње,на простор за одлагање опреме и сл.
Бомештри су из Старе Херцеговине насељени у Лику половином 16 века под старим презименом,које ћемо открити. Из Лике су прешли у Бос.Крајину у село Бањане 1791 год. као Бомештри. Тако су се пријавили,вероватно због неке привилегије, као граничари. Можда да би издејствовали боље парче земље. Тако се звање претворило у Презиме. Било нас је тада у Бањанима 7 кућа од којих су се 3 куће убрзо одселиле у Поткозарје.Од те 3 куће,једна се преселила у околину Двора на Уни. Од те куће су Бомештри у Загребу,Пули,Љубљани и Америци. Оне 2 куће што су остале у Поткозарју,расељавају се касније у Б.Луку и касније Сарајево и део њих је уписан као Бомоштри. Од нас осталих,расељено је већином после другог светског рата,на подручје Војводине: Оџаци,Апатин,Футог,Куцура,Голубинци,Путинци,Нова Топола,Рума, а онда даље по економским потребама. Слава је свима Ђурђевдан и није познато да је мењана. Нашао сам једно истраживање где се претходно поменути Јуришић или Ђуришић,дословно преводе као Јуришић и где се напомиње да су припадали исламу и када су Турци напустили Лику да су они остали и прешли у католичанство. То је разлог што сам одбацио могућност да смо се раније презивали Јуришић,јер не постоји у фамилији помен да је неко био муслиман,а потом католик,а сада сви православни. За сада пут води ка Ђуришићима са Боана.
Што се тиче ширег описа нашег братства,то ћу овде објавити тек када решим дилему дефиниције звања боксмештар или како се већ изговара,као и енигму старог презимена. До тада. кога интересује,нешто мало опширније има написано на СРБИЈА ФОРУМУ у рубрици наука и друштво.