Аутор Тема: Енергија (вибрација) локације  (Прочитано 739 пута)

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
  • Поруке: 7579
  • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Енергија (вибрација) локације
« послато: Септембар 30, 2024, 10:14:13 поподне »
Не знам да ли сте некада размишљали о томе, али ми се чини да одређене локације у граду или ван њега, имају одређену "вибрацију" коју осетите када пролазите ту. То су углавном тргови, пијаце, тј. места где су се људи окупљали и циркулисали годинама, негде и вековима уназад. И као да континуитет и интензитет боравка људи на том месту оставља неки печат ту, иако у тренутку када ви пролазите туда, нема никога. То ми се дешава када прођем поред старе пијаце у Крагујевцу или на неким локацијама сличног циркулисања људи. Можда може под "езотерију" да се подведе ова тема, али има нешто вероватно

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
Одг: Енергија (вибрација) локације
« Одговор #1 послато: Септембар 30, 2024, 10:56:19 поподне »
Напр., шта год да се направи на месту већ сад старе аутобуске станице у Београду, ја бих то насеље назвао "Аутобуска станица", као што је моја зграда у Крагујевцу лоцирана на месту некадашње "сточне ваге", па се цело насеље назива "Мала вага"...само тешко да ће се тамо примити надимак насеља из народа, јер у глобализму је бржи и добија примат страни израз вероватно већ намењен тој локацији (неки "ризорт комплекс" или нешто слично). Народ више не даје име насељу, него глобализам у виду појма страног порекла, јесте ван теме, али није за мене страна тема, јер ми је жао старе аутобуске станице (са које сам безброј пута ишао негде даље). Просто, тај локалитет је мени нераскидиво везан за Београд, као неко ко није одатле. Мислим да је већи жал људима који нису из Београда, него Београђанима, то измештање
« Последња измена: Септембар 30, 2024, 11:06:55 поподне ДушанВучко »

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #2 послато: Септембар 30, 2024, 11:10:19 поподне »
Железничка и аутобуска су премештене, оде Балканска улица полако у заборав за оне који долазе у Београд, нажалост

Ван мреже ДушанВучко

• Члан Друштва
  • Бели орао
« Одговор #3 послато: Септембар 30, 2024, 11:35:04 поподне »
Железничка и аутобуска су премештене, оде Балканска улица полако у заборав за оне који долазе у Београд, нажалост
Лепо је било доћи у Београд возом или аутобусом, на надморској висини реке Саве, па се помучити уз Балканску, и заслужити долазак својим ногама... Лепши је био Београд кад мора мало узбрдо, па га видиш као награду за труд. Балканска улица,, "капија Београда"

Ван мреже Крсман

• Члан Друштва
  • Гост
  • Поруке: 11
  • И мисао има боју - пронађи своју (Копривице ил'..)
« Одговор #4 послато: Октобар 01, 2024, 11:28:16 пре подне »
Наравно да нам је свима остао "Жал", снажан и трајан као Шабану Шалићу у оној дивној истоименој песми. Он се додуше односи на нешто друго, али свакако на љубав као смисао свега што нас окружује. Са том аутобуском станицом, као да је нестао и део наших сећања, успомена, па и наше младости. Можда управо то и јесте разлог да је баш Шабану у његовом родном граду, Шапцу, подигнут споменик на месту старе аутобуске станице. Јер, та места некако су много чешће извор бола него радости и среће. Нажалост, и наши одласци много су чешћи него повратци  И некако сам сигуран да ову нову аутобуску, подигнуту пре пар деценија, чак ни они Шапчани који само њу памте, никада нису заволели. Биће, да је овде у питању она "вибрација" и печат о ком нам је тако лепо говорио наш колега и пријатељ, ДушанВучко.
Но, верујте, тај жал за београдском и давно несталом шабачком "аутобуском", бих вероватно сачувао за себе, да ме нешто друго није можда и више погодило.
Да ли се то - или ми се само учинило - нова београдска аутобуска станица постидела оне старе, па се Европеизирала и заувек одбацила једино право наше писмо - ћирилицу?
Радовало би ме да ме неко разувери и каже да је то нешто тек привремено или да ми се то само учинило!