Поздрав Петре,
Нисам пробао, али сам данас звао прво матичну службу Вождовца, а они ме упутили на матичну службу у чијој је надлежности Рипањ. Из Рипња су ме упутили на Историјски архив Београда, а из Архива рекли да немају...

Е сад, ни први ни последњи пут ми није да од надлежних, на прву, чујем одговор, "то нема" и "то не може". Срећом, па знам како ствари стоје и верујем да је књига ту негде, и да ћу је, уз колегијалну помоћ оних који се за матичне књиге занимају, наћи. Кад тад...
Елем, што се цркве Св. Тројице у Рипњу тиче, према овом чланку
http://pravoslavlje.spc.rs/broj/975/tekst/crkva-svete-trojice-u-ripnju/ ради се о православној цркви. Ако имате контакт телефон могао бих да их позовем и питам. Можда знају.
Мада, мислим, да то неће бити од велике помоћи, јер верујем да ми је, заправо, потребна римокатоличка црква, не православна. Моја прабаба је била Италијанка, и венчала се у римокатоличкој цркви у Нишу. Одатле и знам за годину 1883. и место Рипањ као место рођења (под условом да су подаци тачни).
Што се њеног супруга тиче, последњих пар година сам истраживао његову породицу и успео да их лоцирам (и добијем скоро све крштенице, венчанице и умрлице из разних архива и цркава по Италији) све до 1630. године... Најстарији у стаблу (додуше и једини чије информације имам из генерације пре 1630) је датиран на 1599. Очекујем да ми поштом стигне венчани лист за њега.
С обзиром да је то најдаље што могу да идем, барем што се документованих трагова тиче (јер су код римокатолика црквене књиге вођене од 1600. год.) сада сам се фокусирао на женску страну, тј. парабабу... И запело је код њеног рођења, које је, како рекох, било наводно 1883. у Рипњу.
Када сте већ тако љубазни, да ли, можда, знате где је најближа римокатоличка црква, којој су гравитирали становници Рипња? Искрено, не представља ми проблем да позовем православног свештеника и да га питам, атеиста сам, тако да ми је свеједно и да је џамија, али не бих да ме свештеник погрешно схвати, мислећи да провоцирам тако што зовем православну цркву да ми каже где је римокатоличка... Ако ме разумете...

Било каква информација на ову тему би ми заиста значила.