ДНК порекло > Историја и генетика

Генетика (Y DNK) Словенских (Српских) племена досељених у 7.веку широм Балкана

<< < (2/16) > >>

Милош:

--- Цитат: drajver  Децембар 28, 2020, 10:52:21 пре подне ---Помен ових седам словенских племена налазимо код св. Теофана Исповједника у његовој хроници писаној око 815. године, неких 130 година након догађаје које описује (око 680. године):

"Покоривши тамо настањене Словене такозваних Седам племена, Северце су Бугари раселили од почетка кањона Берегаве до источних области, а на југу и на западу до Аварије осталих Седам племена, који су им платили данак"

По овом наводу, није јасно гдје су Седам племена првобитно обитавали приликом доласка Бугара 680. године, да ли сјеверно или јужно од Дунава. Они би могли бити и остаци влашких Словена, који су били независни до доласка Бугара. У сваком случају помјерени су негдје на западне и јужне границе Аспарухове Бугарске, што би одговарало данашњој сјеверозападној Бугарској и источној Србији.

Исти податак о  Словенима на западним бугарским границама даје и св. Никифор, патријарх цариградски у својој краткој историји из првих деценија 9. вијека:
"Они држе у потчињености словенска племена која живе у близини и једнима од њих су наложили да чувају области које се граниче са Аварима, а другима да пазе на земље сусједне Ромејима"

Из ових података можемо видјети да су већ крајем 7. вијека, на данашњем простору сјеверне Бугарске постојале двије групе Словена, једна на сјеверозападу,а друга на истоку.

Има неких мишљења да и племе Ептарадици, које се помиње код Баварског Географа (Eptaradici habent civitates CCLXIII) представља ових седам словенских племена или родова.

--- Крај цитата ---

Треба узети у обзир и онај "романски" појас између западних и источних јужних Словена, за који многи лингвисти и историчари тврде да је постојао током раног средњег века. У тој консолидацији, Браничевци, Моравци, Тимочани би вероватно припадали западаној групи, заједно са Србима и Хрватима. Томе би у прилог ишао и каснији продор Бугарске на запад и управо сукоб са Тимочанима.

drajver:

--- Цитат: Милош  Децембар 28, 2020, 11:38:52 пре подне ---Треба узети у обзир и онај "романски" појас између западних и источних јужних Словена, за који многи лингвисти и историчари тврде да је постојао током раног средњег века. У тој консолидацији, Браничевци, Моравци, Тимочани би вероватно припадали западној групи, заједно са Србима и Хрватима. Томе би у прилог ишао и каснији продор Бугарске на запад и управо сукоб са Тимочанима.

--- Крај цитата ---

Везано за ова племена можда би више података могли дати археолошки налази, бар што се тиче зона распростирања. Ако се добро сјећам Ђорђе Јанковић је прилично давно објавио неке радове у вези словенских насеобина око Ђердапа. Нисам их читао, претпостављам да тамо има вриједних информација.

Кад сам говорио да би можда Тимочане могли сматрати једним од Седам словенских племена, мислио сам прије свега на чињеницу да се помени Седам словенских племена односе на догађања крајем 7. вијека, док се Тимочани (и још нека племена) помињу у 9. вијеку. Географски положај, бар судећи по писаним изворима им је приближно исти.

А могуће је наравно и да је зона око Тимока била ван првобитне Бугарске и да су је Бугари освојили тек каснијим проширењем, након пада аварског каганата и да су тек тад подјармили Тимочане.
drajver:
Судећи по сљедећој карти првобитне Бугарске (за коју додуше не знам колико је тачна), зона Тимочана би улазила у њу.

Exiled:
Добра вам је ово тема.Једно питање а тиче се могућих археогенетских истраживања.Да ли се зна кад су Словени престали са обичајем спаљивања покојника?

goca 11:

--- Цитат: Bojan  Децембар 28, 2020, 12:49:12 поподне ---Добра вам је ово тема.Једно питање а тиче се могућих археогенетских истраживања.Да ли се зна кад су Словени престали са обичајем спаљивања покојника?

--- Крај цитата ---
Sa prihvatanjem hrišćanstva, a tada se pojavljuju daće pokojnicima ( 3,9,40 dana 6 meseci..zadušnice)

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију