ДНК порекло > Историја и генетика

Генетика (Y DNK) Словенских (Српских) племена досељених у 7.веку широм Балкана

(1/16) > >>

Делија:
Поздрав свима.
Мислим да ова тема до сада није покренута, било је споадичних писања , само о су раштркани подаци који нису обједињени на једној теми.

Обзиром на досадашња открића словенских-српских насеобина у Италији, где се полемисало да може бити да је то генетика српских племена Захумљана или Неретљана, исто тако и Кондија -Албанца који је I2PH908-Z19683-A493  о ком се полемисало као човеку очито српског порекла , и даљим пореклом од припадника српског племена Вајунита/Војнића  насељених у Епиру и Албанији, мислио сам да не би било лоше да имамо тему на којој бисмо се упознали са свим српским племенима широм Балкана, као.и потенцијалној генетици чији су они били носиоци.

drajver:
Делија, ово је свакако једна од интересантнијих тема. Међутим историјски подаци за овај период су прилично оскудни. Ипак, било би добро кад би се за словенска племена која се појављују на Балкану скупило на једном мјесту бар оно мало података (мислим на оригиналне изворе) што их има.

Мене рецимо занима гдје се смјестило тзв. седам словенских племена са доњег Дунава, које су Бугари по свом доласку крајем 7. вијека смјестили на њихову западну границу према Аварима. Да ли Тимочане, Браничевце и Моравце требамо убројити у ових седам словенских племена. Ова племена су учествовала у етногенези данашњег становништва Србије и сигурно њихових потомака има и међу данашњим Србима.

drajver:
Ово је листа јужнословенских племена који се поред Срба, Хрвата и Карантанаца помињу у историјским изворима:

- Седам словенских племена
- Смољани
- Тимочани
- Браничевци
- Источни Ободрити
- Praedenecenti
- Моравци јужни
- Гудушчани
- Берзити
- Војнићи (Вајунити)
- Велегезити
- Ринхини
- Драгувити
- Сагудати
- Северјани
- Језерци
- Милинзи
- Стримонци

Ojler:

--- Цитат: drajver  Децембар 27, 2020, 10:09:29 поподне ---Делија, ово је свакако једна од интересантнијих тема. Међутим историјски подаци за овај период су прилично оскудни. Ипак, било би добро кад би се за словенска племена која се појављују на Балкану скупило на једном мјесту бар оно мало података (мислим на оригиналне изворе) што их има.

Мене рецимо занима гдје се смјестило тзв. седам словенских племена са доњег Дунава, које су Бугари по свом доласку крајем 7. вијека смјестили на њихову западну границу према Аварима. Да ли Тимочане, Браничевце и Моравце требамо убројити у ових седам словенских племена. Ова племена су учествовала у етногенези данашњег становништва Србије и сигурно њихових потомака има и међу данашњим Србима.

--- Крај цитата ---

Седам словенских племена сам, некако интуитивно, увек везивао за I2a-Z17855.

drajver:

--- Цитат: Ojler  Децембар 28, 2020, 10:08:38 пре подне ---Седам словенских племена сам, некако интуитивно, увек везивао за I2a-Z17855.

--- Крај цитата ---

Помен ових седам словенских племена налазимо код св. Теофана Исповједника у његовој хроници писаној око 815. године, неких 130 година након догађаје које описује (око 680. године):

"Покоривши тамо настањене Словене такозваних Седам племена, Северце су Бугари раселили од почетка кањона Берегаве до источних области, а на југу и на западу до Аварије осталих Седам племена, који су им платили данак"

По овом наводу, није јасно гдје су Седам племена првобитно обитавали приликом доласка Бугара 680. године, да ли сјеверно или јужно од Дунава. Они би могли бити и остаци влашких Словена, који су били независни до доласка Бугара. У сваком случају помјерени су негдје на западне и јужне границе Аспарухове Бугарске, што би одговарало данашњој сјеверозападној Бугарској и источној Србији.

Исти податак о  Словенима на западним бугарским границама даје и св. Никифор, патријарх цариградски у својој краткој историји из првих деценија 9. вијека:
"Они држе у потчињености словенска племена која живе у близини и једнима од њих су наложили да чувају области које се граниче са Аварима, а другима да пазе на земље сусједне Ромејима"

Из ових података можемо видјети да су већ крајем 7. вијека, на данашњем простору сјеверне Бугарске постојале двије групе Словена, једна на сјеверозападу,а друга на истоку.

Има неких мишљења да и племе Ептарадици, које се помиње код Баварског Географа (Eptaradici habent civitates CCLXIII) представља ових седам словенских племена или родова.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију