ДНК порекло > Историја и генетика

Келтско племе Волки као носиоци CTS10228/YP196

(1/30) > >>

Сол:

--- Цитат: Свевлад  Јул 22, 2017, 03:31:46 поподне ---Поента онога што сам хтео да кажем је да тешко да су могли постојати условно речено и ромејски и словенски антрополошки тип, зато што су и Ромеји и Словени били мешавина више антрополошких типова.  Наравно да су имали неке типове који су се чешће или ређе јављали код једних и код других, али не можемо говорити о уникатном словенском или романском антрополошком типу.

Може ли неко да ми каже своје мишљење у вези следећег: Од кога Срби и други јужни Словени вуку динарски антрополошки тип?  Да ли од Словена или од пре-словенског становништва?
Ја имам неко своје мишљење, али занима ме шта други мисле о овом питању, ипак је динарски тип најдоминантнији код јужних Словена.

--- Крај цитата ---

Сматрам с обзиром на првобитно северно потом цетралноевропско порекло CTS-10228 > YP196 (2300ybp), да ие условно речено динарски тип заправо динаризовани Нордид - такорећи варианта келтског Нордида кои се путем келтског продора на исток и иуг ширио.

НиколаВук:

--- Цитат: Сол  Јул 22, 2017, 04:44:50 поподне ---Сматрам с обзиром на првобитно северно потом цетралноевропско порекло CTS-10228 > YP196 (2300ybp), да ие условно речено динарски тип заправо динаризовани Нордид - такорећи варианта келтског Нордида кои се путем келтског продора на исток и иуг ширио.

--- Крај цитата ---

Већ утврдисмо да CTS10228 немају баш везе са келтским продорима на југоисток...

Сол:

--- Цитат: НиколаВук  Јул 22, 2017, 05:08:14 поподне ---Већ утврдисмо да CTS10228 немају баш везе са келтским продорима на југоисток...

--- Крај цитата ---

1. Ко ие то утврдио?
2. Где су нестали ти силни Келти населивши Панониу и Закарпатие?
3  Зар су носиоци келтске културе и имена иедино и искључиво били R1b?

НиколаВук:

--- Цитат: Сол  Јул 22, 2017, 05:14:19 поподне ---1. Ко ие то утврдио?
2. Где су нестали ти силни Келти населивши Панониу и Закарпатие?
3  Зар су носиоци келтске културе и имена иедино и искључиво били R1b?

--- Крај цитата ---

Не, али нису били ни I2a. Дискутовали смо већ о томе на једној од тема, не могу поново да се враћам на то. Ти ако силно желиш да верујеш да су CTS10228 били Келти, нико те у томе не спречава, али једно су реалне индиције а друга ствар нечије жеље, или то што некоме смета њихово највероватније германско бастарнско извориште.  ;)

Акса:

--- Цитат: Сол  Јул 22, 2017, 05:14:19 поподне ---
2. Где су нестали ти силни Келти населивши Панониу и Закарпатие?


--- Крај цитата ---

Било их је много. Трагови кетлске топонимије по Панонији и на Карпатима (источним Карпатима) има доста. Они су са тих предела мигрирали и ширили се и јужно од Саве и Дунава и ратовали често против Ромеја. Рано се јављају на Балкану, доста пре сеобе Словена и касније су долазили на Балкан из Паноније и Карпатима. Литературе их бележе да су били склони сточарству. Како су се Словени развијали и почели да се шире Келти су се измешали са Словена и прихватили су њихов језик а ти Келти из северне Паноније и са Карпатима. Други слој Келта је подпао под Румуне, касније и Мађаре после 9-10 века. Опште је познато да су Словени називали Дачане и Ромеје - Власима, исто тако су називали и Келте.

На овој карти може се видети велики број келтских народа на западном Балкану. Ово указује да су били доста бројни. Где су они нестали и којег су све генетског порекла били? Узмемо у обзир да су Келти били R1b западна, али не сви зато што је неки део западне R1b могао доћи и са германским народима. Други потенцијални Келти могли би бити G2a-L497, али ништа поуздано и да их је било још са неким другим хаплогрупама, проценат Келта је опет доста низак ако сагледавамо ствари из данашњице, а некада су били доста бројни на Балкану.
Ови црвени Илири на југоистоку би требало да су доминантно састављени од E1b, R1b источна, J разне варијанте и још др.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију