Обратио ми се тестирани
Рендулић:
98. Рендулић, Никољдан, Лучани
Припада хаплогрупи I2>CTS10228>Y3120.
Тестирани каже да су Рендулићи у 18. веку били у бјелопољском крају, одакле су прешли у Сјеницу, а одатле, у време Првог српског устанка, у Лучане. И Јован Ердељановић каже да су Рендулићи дошли у време Устанка „од Сјенице“.
Упркос неким разликама у хаплотипу, ипак мислим да је Рендулић сродан тестираном Чвркићу (Рошци, Чачак), са ким дели и крсну славу. За Чвркиће важи да су најстарији у Рошцима и да их је довео "поп Милош из Братоножића". Везу би неизоставно требало проверити СНП-тестирањем. Препоручио бих СНП-панел, а лично би ме интересовало могу ли Рендулићи (и Чвркићи) испасти Z17855 и, још дубље, А16413 или можда нека друга грана.
Урадио је панел код Yseq, и навео:
"Rendulići iz Lučana su
A16413>A20030>BY55537 i pozitivan na
BY99606"
У питању су два (BY55537, BY99606) од четири терминална СНП-а (уз BY156545 и Y168709, овај потоњи на мање поузданом месту, регион центромере) који су до сада дефинисали грану
Михајловића из околине Блаца (Лучиндан) и једног тестираног са фтдна са истока Северне Македоније.
Ово је битан налаз са грану Z17855 код нас.
Нисам био свестан да су BY55537 и BY99606 део М423 панела, па позивам тестираног да нам мало то разјасни:
http://www.yseq.net/product_info.php?products_id=11788Веза Рендулића и Чвркића је, на основу хаплотипова на 23 маркера, релативно вероватна, али постоје и неке разлике које изазивају зебњу, зато би везу ваљало проверити СНП-тестирањем.
Ако је Чвркић заиста исте грана као Рендулић, онда би то могло да значи да су, можда, и
Обреновићи-Теодоровићи I2>Z17855.

"
Чвркићи, потомци старог попа Милоша из Братоножића, које је довео некакав игуман ман. Никоља, стриц попа Милоша. Стриц је отпратио попа у
Г. Добрињу да тамо попује, а овде је задржао његовог синовца Јеврема Чврку и од њега су остали потомци, познати у селу под неколико презимена, али уопште најпознатији под горњим презименом; има их под Кабларом 12 кућа, у Рапајловачи 2, у Каменици 2, у Новом Селу 8, у Раковици 5, свега 29 кућа, славе св. Николу."