Траг - корисне књиге, сајтови > Сајтови

Сајт за претрагу презимена

(1/2) > >>

Селаковић:
Овај сајт омогућава претрагу унетог презимена по целом свету - резултат није од неке нарочите користи, сем што вам пружа неколицину интересантних статистичких података.

Па тако, Селаковића има око 1.363 на свету, у Аустралији их је на пример 28, а у Никарагви 5.  :)  Иначе, најчешће презиме на свету је Wang, има их око 76.546.675, од тога преко 120.000 у САД-у. Благо неком Вангу кад се лати да истражи своје порекло :)

Линк: http://forebears.io/surnames   http://forebears.io/surnames

Amicus:
Да ли се зна који су им извори? Логично би било да су пописи, али опет, откуд им подаци са пописа? Мада, проверавах нека ретка презимена, која сам истраживао, те видим да не одговара подацима са последњег пописа. Штета. Добар је био онај сајт у Хрватској, али је после запуштен, и сад мислим да више није ни доступан. Тамо су подаци били тип-топ, директно са последња два пописа, колико људи и где су пописани. Кад би тако нешто било урађено у Србији или БиХ... али тешко кад податке крију као змија ноге.

Селаковић:
Не знам који су им извори. Попис? Телефонски именик фиксне телефоније? Пар презимена која сам претражио делују као да имају добар ред величине броја представника.

НиколаВук:
Сајт Име Хрватско, који је дуго био у својеврсном "лимбу", сада има ново рухо и нову адресу:

https://actacroatica.com/hr/

Не свиђа ми се што нема више оне мапе поред сваког презимена где сте могли да кликнете и да видите колико се одређено презиме које вас занима јавља и у којим све местима (по пописима из 1948 и 2011, ако се добро сећам); сада је та мапа доста штурија и колико ми се чини приказује податке само са најскоријег пописа.
С друге стране, сада су увели опцију да видите у старим документима, пописима (има их из 18. века) и сл. где се све јавља презиме које вас занима, што раније није постојало; ако хоћете да прочитате цео документ где се јавља неки податак који вас занима, морате да се региструјете. У сваком случају, врло занимљив и користан сајт.

edukator:
http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census2011/results/censusnames.htm

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

Иди на пуну верзију