Аутор Тема: Потомци Марка Миљанова  (Прочитано 344 пута)

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Потомци Марка Миљанова
« послато: Јул 21, 2021, 12:55:23 поподне »
Одлучио сам да отворим ову тему, јер ми се чини да би у њој могло бити интересантних детаља, а и како би видјели да ли данас има живих потомака овога српског брдског јунака и писца. Сам наслов је можда незграпан, јер Марко није имао мушке дјеце, али испало је да су ћерке достојне насљеднице свога оца. Волио бих испитати све три линије наслеђа његових кћери. О томе је иначе пуно писано у штампи, а и скорије на интернету, али добро би било сабрати то све на једно мјесто.О самом Марку Миљанову нећу детаљније писати, јер је његова биографија широко позната. Поменуо бих само његово дупло кучко поријекло и по мајци и по оцу. По оцу је био Поповић из Медуна од Куча Дрекаловића Иликовића, а по мајци Милић из Орахова од Старокуча Мрњавчића. Данас знамо да су Кучи Дрекаловићи и Кучи Мрњавчићи исти генетички род (E-BY165837).

Прва жена Марка Миљанова била је Милосава, ћерка пиперског главара попа Риста Пилетића из рода Лутоваца Ћурковића (R-FT49714). Са њом је Марко имао три кћери: Анђелију, Милицу и Јоку.

Милосава је рано умрла и Марко се као удовац поново у старости оженио млађом дјевојком, Стефанијом Даниловић из Никшића, ћерком никшићког трговца Луке Даниловића, поријеклом Херцеговца. Нисам сигуран да ли су ови Даниловићи од зубачких Даниловића (I2-PH908). Са Стефанијом није имао дјеце.

Марко Миљанов са другом женом Стефанијом ДаниловићВан мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #1 послато: Јул 21, 2021, 01:01:15 поподне »
Са Стефанијом није имао дјеце.

Са Стефанијом је заправо имао сина Саву рођеног 1882. године, који је међутим као мали умро од дизентерије.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #2 послато: Јул 21, 2021, 01:41:18 поподне »
Најстарија ћерка Анђелија удала се за Филипа Петровића Његоша, члана црногорске владарске породице. Филип је био рођени брат војводе Шака Перовог Петровић-Његоша, црногорског управитеља Никшића. Не знам у каквој су родбинској вези били Шако и Филип са књазом Николом , али у некрологу Филипу, стиче се утисак да се ради о браћи од стрица или рођацима.

Сама Анђелија се спомиње у тадашњим изворима као "Спартанка" која је заједно са оцем учествовала у борбама са Турцима. Мита Поповић написао је и пјесму Анђелија https://sr.wikisource.org/sr-el/%D0%90%D0%BD%D1%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%98%D0%B0У књизи Знаменити Срби XIX века пише сљедеће:
"У ратовима 1876.–1878. многи се јунаци и главари прославише делима витешким, али најсимпатичнија личност међу њима бејаше јуначки војвода Марко, дика и понос јужне војске црногорске, кога праћаше у самом боју лепа кћи Анђелија — новога доба Шпартанка, опевана у толиким песмама пуним пламенога родољубља и искренога одушевљења."

Занимљиво да Холчек који је писао о Марку Миљанову крајем 19. вијека наводи:

"Анђелија се 1882. године разбољела од тешке и дуге болести и у вријеме моје посјете лежала је на самртничкој постељи; да ли је умрла или је ипак оздравила, о томе немам вијести."

Анђелија је свакако поживјела, јер је 1897. године налазимо на некрологу њеном мужу Филипу Петровићу Његошу у Гласу Црногорца:
"Његово Височанство Господар тјешио је сродничкијем саучешћем госпођу Горду и госпођу Анђу, своју тужну стрину и снаху, и одма је позвао на Цетиње г. војводу Шака, брата покојникова, и г. војводу Божа, који су се наодили с фамилијама на љетниковцу у Никшићу."

Занимљиво да у некрологу нема никаквих информација о дјеци Анђе и Филипа. Анђелију се помиње и 1932. године, гдје се каже:
"Друго издање Посланице сердару Јолу Пилетићу објавила је Поповићева кћерка Анђелија Петровић Његош (Подгорица, 1932)"

Ово би значило да је Анђелија дуго поживјела. Нисам успио пронаћи податак да ли је имала дјеце и да ли се поново удавала.
« Последња измена: Јул 21, 2021, 01:48:06 поподне drajver »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #3 послато: Јул 21, 2021, 06:54:59 поподне »
Најмање сам података успио пронаћи о потомцима најмлађе Маркове кћерке Јоке. Она се удала за трговца Гвозденовића из Подгорице. Негдје се не наводи име тог трговца,а негдје опет читам да се звао Стеван. Гвозденовићи су били познати подгорички трговци, старије презиме им је Милонић,а презиме Гвозденовић су добили јер су трговали гвожђем. Даље поријекло им је у Љешанској нахији, мада се спомиње и Црмница, па и Велестово. У изворима с краја 19. и почетка 20. вијека најчешће се у изворима помиње трговац Зарија Гвозденовић. За њега се на једном мјесту каже да је био ожењен од Поповића који су блиски двору (Петровићима), па сам мислио да се Маркова ћерка Јока удала за њега. Послије сма видио да се као Јокин супруг помиње Стеван Гвозденовић.

Исти извор наводи и да су Јока и Стеван имали чак седморо дјеце: три кћери и четири сина. Од познатих потомака наводи се познати подгорички правник Данило Гвозденовић (иако не знам о коме се ради).

Монтенегрини су често користили једно писмо Милене Гвозденовић из Америке, упућено у периоду између два рата црногорском суверенисти Николи Петановићу у којем га она (и њен брат) подржавају у борби за црногорску ствар. Милена (под именом Amelia) се наводи у тим изворима као унука Марка Миљанова, а у сваком случају ћерка Јокина.

Милена Амелија Гвозденовић


У неким изворима се наводи и да мајка Данила Киша потиче од Јоке Марка Миљанова, али то није тачно, иако јесте тачно да је она, па самим тим и Данило Киш, у родбинској вези са Марка Миљановим. Мајка Данила Киша је потомак сестре Марка Миљанова. И сам Киш је ову везу помињао у својим списима.

Како год, иако је Јока оставила највише потомака, најмање се података може наћи о њима.


Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #4 послато: Јул 21, 2021, 07:15:48 поподне »
Средња ћерка Марка Миљанова, Милица удала се за Јована Лазовића за којег стоји:

"Јован Лазовић, на предлог књаза Николе, учио је богословију у Острогу, Јован је од 1879. био окружни капетан Подгорице, касније члан Великог суда, добар познавалац правних наука, чиме се користио Валтазар Богишић. Био је ожењен ћерком војводе Марка Миљанова и био војводи секретар."

Занимљиво је да је и сам Јован био од Куча Дрекаловића Иликовића, тачније од њиховог братства Вуксановића из Стравча.

Милица и Јован имали су двије кћерке: Јулију и Олгу. Нисам успио пронаћи податке о још некој дјеци овог брачног пара.

Милица за вријеме рата у униформи српске војске


Милица је свакако најпознатија као једна од хероина српске војске у Балканским и Првом свјетском рату. Иако у већ подмаклим годинама, пријавила се као добровољац и прошла све велике битке и походе. Преузимам текст о њој са мреже:

"Прослављени војвода Марко Миљанов није имао мушких потомака, али је ратнички жар и љубав према народу, Отаџбини и слободи пренео на своје кћери. Милица Миљанов пријавила се у добровољце 1914. године и на ратишту остала до краја рата, борећи се широм Балканских ратишта. У тренутку када је приступила војсци већ је била мајка и у животном добу када се и мушкарци ослобађају војне обавезе. Пријавивши се у добровољце Милица Миљанов није морала да мења идентитет и пријављује се као мушко (што је најчешће био случај са српским женама које су се бориле у Великом рату). Под својим именом и са пушком у руци борила се од почетка до краја рата."

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9353
 • I2a S17250 A1328
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #5 послато: Јул 21, 2021, 08:43:15 поподне »
Добра тема.
Није нешто везано за наследнике Маркове, али не могу да одолим да не напишем.
Пошто је Марко често боравио на Цетиње, по Боки  и другде, мало се научио неким модерним тековинама, па је, између осталог, имао и једно мање огледало и чешаљ. Једном га је у Кучима, јутром окачио о грану, извадио чешаљ и узео да зачешља своју густу косу. Видеше га неки племеници, па се саблазнише и питаше што то чини. Он им објасни да хоће да се почешља, а они међу собом у по гласа - немојте ником причати да нам се Марко гледа у стакло и чешља ка да је нека ђевојка  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9353
 • I2a S17250 A1328
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #6 послато: Јул 21, 2021, 08:45:56 поподне »
Милица и Јован имали су двије кћерке: Јулију и Олгу.

О Олги Лазовић има на Википедији:

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BB%D0%B3%D0%B0_%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%9B%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #7 послато: Јул 21, 2021, 08:54:36 поподне »
Заправо, Милица и Јован Лазовић су имали чак деветоро дјеце. Олга, будућа супруга познатог америчког архитекте Френк Лојд Рајта, је била најмлађа од деветоро дјеце. Поред Јулије коју сам већ поменуо, помиње  се још и њихов брат Владо-Владимир који је живио са породицом у Њујорку између два рата.

Занимљиве детаље о  Милици Лазовић оставили су неки биографи који су писали о Олги или Олгивани Рајт:

"Олгивана Лојд Рајт је касније писала о свом славном деди, али никад није помињала чак чуднију чињеницу да јој је мајка такође била генерал у црногорској војсци. Она је такође стекла такву репутацију за жестокост у борби, да се причало да су Турци обзнанили да ако је икад ухвате, да ће је везати између два коња. Када је Олгивана напустила породични дом и отишла у приватну школу, њена мајка јој је дала своју фотографију у униформи да је понесе. Било ју је срамота да је покаже другима, па ју је држала у фиоци. Једног дана,  другарица из школе је пронашла слику и питала је ко је дама у униформи. Олгивана је одговорила "Никад нисам видјела ту жену у свом животу". Олгивана се такође присјећала да се једном приликом возила са мајком трамвајем, када је мајка у задњем дијелу трамваја опазила политичара за ког је вјеровала да је корумпиран. На лицу мјеста је почела са вербалним нападом. То су биле трајне успомене Олгиванине на њену мајку: жестока, доминантна, далека и скоро безобзирно храбра."

Из књиге "Frank Lloyd Wright: A Biography" од Meryle Secrest

У сваком случају, око 1910. године Милица и Јован Лазовић су се разишли. Милица ће имати своју војну каријеру у Првом свјетском рату, а Јован Лазовић ће се придружити ћеркама у Русији.

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #8 послато: Јул 21, 2021, 08:55:01 поподне »

Ван мреже drajver

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2270
Одг: Потомци Марка Миљанова
« Одговор #9 послато: Јул 22, 2021, 02:31:19 поподне »
Иако је Олгиванина прича свакако најинтересантнија, ништа мање није интересантна ни животна прича њене старије сестре Јулије. Јулија је својом удајом за Константина Сибирјакова утицала и на побољшање материјалног стање своје фамилије,  довела је Олгивану у Русију и школовала је. О томе је Олгивана оставила неколико записа.

"Проводила сам године у изобиљу са својом сестром, са послугом која се није могла пребројити...и имала сам све што се може пожељети.Али моја сестра је била строго дисциплинована;...тјерала ме је да радим ствари, које нису биле у складу са луксузом који ме је окруживао- укључујући гувернанте и учитеље музике. У вили се налазило веома високо друштво, грофови, грофице, принчеви, принцезе излазили су из вила око нас. Али моја сестра, која је студирала медицину, била је веома напредна особа и рекла ми је да је рад најважнија ствар..."

Фотографија Јулије Иванове Лазовић удате Сибирјаков (пронађена недавно у руским архивима)


Али како је унука Марка Миљанова из сиромашне Црне Горе оног доба доспјела у ову раскош? Ко су били Сибирјакови у које се удала?

Интерес за ову породицу сибирских богаташа, власника златних рудника и мецена, у посљедње вријеме У Русији расте. Тројица браће Сибирјакова: Александар, Константин и Инокентије потицали су из породице иркутских трговаца и индустријалаца и били су свакако међу најбогатијим људима предреволуционарне Русије. Они су истовремено били прилично широке руке, финансирали су школске устаннове, градили цркве, помагали научне пројекте. Њиховим новцем је финансирана експедиција која је установила сјеверни морски пут, експедиције у којима је истраживан Сибир.
Брат Инокентије завршио је свој живот као великосхимник на Светој Гори, гдје га данас монаси сматрају светим. О њему је снимљен и документарни филм под називом "Иннокентий Сибиряков Помогите мне, я страшно богат!" Помозите ми, ја сам веома богат!  који се може погледати на сљедећем линку
<a href="https://www.youtube.com/v/42jo6ot_Oxg" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/42jo6ot_Oxg</a>
Довољно је рећи да је био покренут судски поступак да се утврди урачунљивост Инокентија, јер је масовно раздавао своје богатство.

Брат Александар, након револуције доспио је у Француску, у Ницу, гдје га је шведски конзул нашао да живи у највећој биједи. С обзиром да је финансирао експедицију арктичког сјеверног морског пута, Шведско Географско друштво му је обезбједило годишњу пензију са којом је проживио до краја живота.

Нас интересује трећи брат Константин, ништа мање богат и дарежљив, а који је оженио Јулију Лазовић , унуку Марка Миљанова. На тај начин су се спојиле ове двије наизглед неспојиве породице и да апсурд буде већи изгледа да су од свих иркутских Сибирјакова до данашњег дана преживјели само потомци Јулије и Константина, а самим тим и Марка Миљанова.