ДНК порекло > Родови и њихове хаплогрупе

Кучи E-V13>S2972>Z16661>BY165837

<< < (2/121) > >>

Синиша Јерковић:
Пренијећу сада Карановићев текст о Кучима Мрњавчићима писан у горе поменутој књизи прије сто година:

" U predanjima se pominje Đurđe Mrnjavčević, praunuk Vukašinova brata Gojka, od koga su i Kuči, prema dr Jovanu Erdeljanoviću. Istovremeno, istoričar Ljuba Kovačević smatra da su ti Mrnjavčevići od Gojka Balšića, praunuka kćeri kralja Vukašina.
 Jedan ogranak rodova sa slavom Sveti Stevan Arhiđakon i sa predanjem da su od Skadra, od plemena Mrnjavčića, pod prezimenom Mlađen naselio se u blizinu Kamengrada. Takođe, grupa rodova u Gerzovu su, po sačuvanom predanju od Skadra, od plemena Mrnjavčića i svi slave Svetog Stevana Arhiđakona.
 Rodovi u plemenu Kučima, koji su po predanju Mrnjavčići, slave Svetog Dimitrija kao svoju glavnu slavu, a svi ”prislužuju” letnjem Svetom Stevanu. Vidi se jasno kult Svetog Stevana, s tom razlikom da gerzovački Mrnjavčići slave Svetog Stevana po Božiću, a kučki Mrnjavčići ”prislužuju” letnjem svecu.
 Sve u svemu, kad bi se strogo kritički analizirale sve varijante legendi o roditeljima braće Mrnjavčevića, naišlo bi se na praizvor sa izvesnim uticajem Biblije na formiranje mitova."

Презимена која славе светог Стефана у Крајини сва спадају у један род или братство по Карановићу, а то су сљедећа презимена:

BORJAN
BOŽIĆ
DOBROJEVIĆ
ĐURIĆ
JAJČANIN
JEŽ
MANDIĆ
MIJATOVIĆ
MILJEVIĆ
RADEKA
ROKVIĆ
ŠIKMAN
ŠORAK
TORBICA
TRNINIĆ

али још и презимена:
Ландуп, Дукић, Огњеновић, Мандарић, Матијаш, Ожеговић, Ђекић, Буљ, Карлица, Пашић, Будисављевић,  Драгичевић, Гргић, Тривић, Лазаревић. Списак није коначан.

Најинтересантније је да породица Кончар у Лици слави св. Стефана, али и св. Николу, док Кончаревићи у Далмацији која су иста породица слави св. Николу. Ово говорим због чињенице да у Српском Пројекту имамо Кончаревића из Далмације којег сам због дефинитивне сличности хаплотипа са хаплотиповима Куча Мрњавчића хтио да ставим у кластер , али сам одустао јер нисам имао потврду о вези са Мрњавчићима, коју сад јасно видим.

Из ове фамилије Кончаревића је и познати далматински владика Симеон Кончаревић.

Синиша Јерковић:
Још један одломак који прати горњу причу, из студије Милана Карановића "Поуње у Босанској Крајини"

"У том Герзову и у сусједној Медној и Пецкој има велика група родова , који славе св. Архиђакона Стефана патрона владара из династије Немањића. Код њих је сачувано већ избледело предање да је један калуђер од Високих дечана пролазио кроз Герзово купећи милостињу за манастир. Допали му се ти крајеви, па је упутио своје саплеменике да се ту населе. Сачувало се предање да је старјешина имао право да носи сабљу, ћурак и доламу, према томе је област имала неку врсту аутономије. Један је род прозван Бубњевић, што им је предак веле, носио бубањ у некаквој војсци. Вероватно је да су њихови преци помагали Турцима код заузимања Јајца 1527. као мартолози па су се ту и настанили.
Драгоцена је записка из 1737. на једном псалтиру који је сада у богословској библиотеци у сарајеву. Ту се спомиње ђак Лаза родом Вујашковић, од племена Мрњавчића. На једном је надгробном крсту означен отац Лазин, Вујашко Бубњевић. Највише је родова са славом св.Архиђакона Стефана у околини Јајца. Расељене родове у Поуњу зову Јајчанин, аоне у оклини Сарајева Крајишник."

Синиша Јерковић:
Скоро сам од господина Урошевића из Љига добио резултате за још три човјека из Велишевца код Љига који славе Стефањдан, од којих је је један несумњиво настао са Демировићима чије сам поријекло описивао горе и који се могу повезати са ћеклићким Петровићима и са Кучима Мрњавчићима. Ради се о презимену Недељковић.

Резултати су потврдили моје претпоставке. Недељковић има скоро сасвим идентичан хаплотип Урошевићу (1 разлика на 17 маркера) и потпуно идентичан  хаплотип другом анализираном из Велишеваца, Јанковићу. Све три ове породице настале су од Демировића, а даље од ћеклићких Петровића и Куча Мрњавчића.

Трећи анализирани из Велишевца, Стојановић припада хаплогрупи И2а и није истог поријекла као претходно поменути, што се уосталом и зна, јер му је ранија слава Ђурђевдан и његови су преци су досељавањем међу Демировиће преузели њихову славу.

Овим се број генетски откривених Куча Мрњавчића пење на 6, па ћу покушати издвојити њихов модални хаплотип, бар на 8 заједничких маркера који су сви тестирали.

Небојша:
Синиша, примећујем у ДНК пројекту да тестирани Миљевићи (Стефањдан) из Санског Моста припадају хаплогрупи Р1б.

Као што си навео, они и Трнинићи (Стефањдан) имају предање о заједничком пореклу са великом групом родова која слави исту славу (Св. Стеван 08. јануар) из околине Гержова. Наводно су од племена Мрњавчића, мада по другој верзији воде порекло из Херцеговине.

Видимо да су тестирани Мрњавчићи Е1б1, па не знам колико су ове породице уопште повезане.

Интересанто ми је то што се и Р1б везује за простор Албаније, па можда стварно постоји нека веза. 

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Небојша  Јун 22, 2013, 06:57:42 поподне ---Синиша, примећујем у ДНК пројекту да тестирани Миљевићи (Стефањдан) из Санског Моста припадају хаплогрупи Р1б.

Као што си навео, они и Трнинићи (Стефањдан) имају предање о заједничком пореклу са великом групом родова која слави исту славу (Св. Стеван 08. јануар) из околине Гержова. Наводно су од племена Мрњавчића, мада по другој верзији воде порекло из Херцеговине.

Видимо да су тестирани Мрњавчићи Е1б1, па не знам колико су ове породице уопште повезане.

Интересанто ми је то што се и Р1б везује за простор Албаније, па можда стварно постоји нека веза.

--- Крај цитата ---

Да, нисам видио ову твоју поруку.

Искрено говорећи и ја сам очекивао да ће Миљевићи упасти у овај кластер Куча Мрњавчића, али оно што је још чудније код Миљевића јесте да они не упадају ни у један познати кластер Р1б. Једноставно од свих тестираних у читавом свијету они немају никог ни приближно блиског. Искрено виђао сам свакакве чудне хаплотипове, али овакве да одударају од свега досад тестираног искрено нисам.
Предиктор каже , вјероватно на основу неких карактеристичних вриједности да су Р1б, али не бих искључио ни да нису.

Ово са Миљевићима могу бити двије ствари: или су крајње ријетка, досад непозната хаплогрупа или се ради о некој грешки са тестирањем. Да сам на њиховом мјесту тестирао би се за сваки случај још једанпут у другој лабораторији.

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију