ДНК порекло > Родови и њихове хаплогрупе

Дробњаци Новљани I1>P109>FGC22045

<< < (2/240) > >>

Đorđo:
Не знам зашто би уопште морали настати од Нормана, као да није било И1 тамо одакле се доселише Срби?

Синиша Јерковић:

--- Цитат: Đorđo  Октобар 29, 2013, 10:42:10 поподне ---Не знам зашто би уопште морали настати од Нормана, као да није било И1 тамо одакле се доселише Срби?

--- Крај цитата ---

Овдје се ради о специфичној грани I1-P109 која није карактеристична нити за централну нити за источну Европу, већ се веома добро поклапа са кретањима Нормана. Највише фреквенције има у западној Скандинавији и Данској, Британији, Ирској, Нормандији, Италији, отприлике свим они мјестима гдје се дешавало и насељавање Нормана.

По задњем истраживању међу Србима ова грана је присутна са 4,9% што и није тако мали проценат.

Нормани су из својих центара у јужној Италији и Албанији улазили у најтјешње политичке и сваке друге везе са Србијом Немањића. Неријетко су са Србима били савезници против Византинаца.

Небојша:
Као што смо рекли, Вемија води порекло од Ђерића. Ђерићи су такође Новљани. Огранак су Златнопојасовића, а бројни су и у Херцеговини. Исељавали су се исто као и Вемићи, на Гласинац. (генерално у том крају има пуно Дробњака)
Ђерићи славе Ђурђевдан, преслављају Малу Госпојину.

Поменимо и презиме Барац из Дробњака. Они такође воде порекло од Новљана, још тачније од Косовчића. Имају два предања о пореклу која се не слажу. У једном се каже да су од Милана, сина војводе Ђурјана са Пошћења, а у другом да су од Јока Омакала са Пошћења, од гране Абазовића.

По мени, овде је све јасно. И Ђурјан и Омакаловићи (Абазовићи) воде порекло од Косовчића, а даљом старином су из Босне (Новљани). Предања им се свакако поклапају.
Барци славе Савиндан, као и велики број Косовчића, тј њихових огранака.

Не знам шта славе лички Барци, али могуће да постоји веза, зато што су се Дробњаци у великом броју исељавали и у те западне крајеве.

Судећи по овим подацима, Новљани би заиста бити могли И1. Дробњаке иначе сматрају етнички најчистијим српским племеном. (мишљење етнолога)

Мене је та прича о пореклу Дробњака одувек асоцирала на неку давну сеобу са севера (Словени, Германи?).

Вук Шибалић о Новљанима:

“У погледу третмана Новљана може се рећи да нема велике разлике у односу на податке које је дао Лубурић. Новљани су, за Шибалића, „највеће српско племе које је организовано дошло на Балкан“, прво у околину Травника, потом Новог и Бањана и, коначно, у Дробњак."

Проблем је што нису сви етнолози и историчари сложни када су Новљани у питању. Неки аутори сматрају да је све везано за предање овог племена обична легенда, а дискутабилан је и сам назив "Новљани".

Наишао сам на разне теорије о пореклу овог имена, а најлогичнијом се чини она да су ово име "носили" стари становници Херцег Новог.

Иако нисам присталица генерализовања када су племена и хаплогрупе у питању, може се рећи да су Новљани И1 (за сада). :)

Муњени Ћелић:
Изгледа да се полако појављују потомци Душанове Алеманске гарде и капетана Палмана Брахта.  :D

Број 1:
Ево прилично детаљног текста из Забавника о Палману Брахту
http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi/prvi-vitez

Навигација

[0] Индекс порука

[#] Следећа страна

[*] Претходна страна

Иди на пуну верзију