Аутор Тема: Археолошка открића  (Прочитано 90377 пута)

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3415
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Археолошка открића
« послато: Август 20, 2013, 09:19:50 пре подне »
Пронашли изгубљени град!

Нова истраживања Рудника потврђују речи Јанка Шафарика и археолога из 19. века. Нема сумње да се рударска варош Рудник поуздано налазила на локалитету ДрењеГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Нема више никакве научне сумње: европски значајна рударска, трговачка и политичка варош Рудник у предтурским временима налазила се тачно на локалитету Дрење!

Решење вишестолетне загонетке о тачној локацији, доказано ископинама више од стотину скелета сахрањених људи из тог доба, махом великодостојника, те њихових и црквених уметнина, личних предмета, новца, стамбених и религијских грађевина - најновији је резултат истраживања на Руднику, „крову Шумадије“. Врши их Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а археолошком екипом руководе др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, и Ана Цицовић, кустос тог музеја.

- Циљ ранијих истраживања Рудника, био је да се коначно открију остаци овог средњовековног града. Али, нису их открила ни ископавања током 1984. и 1985. на локалитету Градови. Иако је још Шафарик, покретач првих значајних археолошких истраживања у Србији, указивао да би се баш на Дрењу, а не на Градовима, морао налазити тај за науку до сада ишчезли град.


АНАЛИЗА
ВИШЕ од стотину до сада нађених скелета у гробовима некрополе на Дрењу, као и предмете из њих, упутили смо на детаљну антрополошку анализу. Скелети ће касније бити враћени на ово место своје сахране - најављује др Радичевић.

Старински списи говоре, а наша најновија ископавања потврђују, да је Рудник осим рударског центра био и најважније трговачко средиште у Србији, пре турских освајања. Сигуран одговор дају остаци средњовековне насеобине, остаци најмање три цркве, више од стотину нађених скелета у гробовима на Дрењу. Хронолошки, све то се уклапа у 14. и рани 15. век - објашњава проф. др Радичевић.

То је и време процвата средњовековног Рудника, чији се живот и значај као свесрпског и центра врло битног за околне државе гасе турским освајањем „крова Шумадије“. Тек затим се централно насеље са Дрења премешта на руднички локалитет Градови и ту животари до Другог српског устанка.

- Изузетна су то сведочанства о високом животном стандарду тих житеља Рудника. Посебан део налаза су ископине велике средњовековне некрополе из 14. и 15. века, где је сахрањиван и део становника Рудника несрпског порекла, који је ту боравио због послова: трговачких, дипломатских и других - наставља др Радичевић.

Привлачан је био древни Рудник - или Рудничиште, како је именован у неким списима, због рудног богатства и географског положаја. Уз староседеоце Србе, ту су живеле бројне колоније досељеника. Овде се ковао новац, извожени су стратешки производи и прерађена руда, а довожена роба широке потрошње.

- Три су личности давале тон свакодневном животу предтурског Рудника. Кефалија је био заповедник града и целе области, а редовно Србин. Кнез, старешина локалног становништва, најчешће је биран из редова Дубровчана, а цариник од Дубровчана или Которана. Ту је живео и дубровачки конзул - вели Ана Цицовић.

ФИНАНСИЈЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ ће бити обустављено 23. августа, а биће настављено кад се прикупе нова новчана средства. Ако се прикупе. Ову фазу су финансирали Министарство културе Србије, Општина Горњи Милановац и „Свислајон Таково“ - каже Милош Николић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

http://admin.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:449867-Drenje-Pronasli-izgubljeni-grad

Đorđo

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #1 послато: Август 21, 2013, 10:35:59 пре подне »
Upravo se završila emisija na radiju Beograd o ovom nalazištu, ono što će posebno interesovati forumaše je što su po prvi put neki ljudski ostaci poslati na DNK analizu. Snimio sam deo emisije pomoću telefona, okačiću kasnije
« Последња измена: Август 21, 2013, 10:49:00 пре подне Đorđo »

Đorđo

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #2 послато: Август 21, 2013, 12:37:22 поподне »
http://www.4shared.com/file/p9MFLFra/Record001_1.html
Snimak je u amr formatu, pomoću amr playera ga možete otvoriti ili konvertovati u mp3. Snimak traje desetak minuta

Ван мреже Kyrios

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 264
 • В защиту науки
Одг: Археолошка открића
« Одговор #3 послато: Август 21, 2013, 01:44:02 поподне »
Upravo se završila emisija na radiju Beograd o ovom nalazištu, ono što će posebno interesovati forumaše je što su po prvi put neki ljudski ostaci poslati na DNK analizu. Snimio sam deo emisije pomoću telefona, okačiću kasnije

Није први пут. Ево ти линк на интервјуу са нашим генетичарем др Оливером Стојковићем, где он каже да су покушали да утврде Y-ДНК хаплотип из моштију српских владара, али нису успели. Шта онда очекивати од анализе још старијих моштију? Али, никад се не зна, можда некад успе и са овом технологијом, а и технологија постаје све боља!

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/dana%C5%A1njom-geneti%C4%8Dkom-tehnologijom-nije-mogu%C4%87e-utvrditi-y-dnk-haplotip-iz-mo%C5%A1tiju-srpskih-vladara/


Đorđo

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #4 послато: Август 21, 2013, 02:13:12 поподне »
Није први пут. Ево ти линк на интервјуу са нашим генетичарем др Оливером Стојковићем, где он каже да су покушали да утврде Y-ДНК хаплотип из моштију српских владара, али нису успели. Шта онда очекивати од анализе још старијих моштију? Али, никад се не зна, можда некад успе и са овом технологијом, а и технологија постаје све боља!

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/dana%C5%A1njom-geneti%C4%8Dkom-tehnologijom-nije-mogu%C4%87e-utvrditi-y-dnk-haplotip-iz-mo%C5%A1tiju-srpskih-vladara/
U pravu si, ali ovaj čovek što je bio na radiju je tako formulisao rečenicu, namerno ili slučajno, pa sam i ja tako preneo
« Последња измена: Август 21, 2013, 02:17:03 поподне Đorđo »

Pribislav

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #5 послато: Новембар 20, 2013, 01:53:56 поподне »

Ван мреже Bozidar Stevana Ostojic

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 54
 • E-V13, Orlovici-Bjelice, Sveti Georgije - Djurdjic
Одг: Археолошка открића
« Одговор #6 послато: Јануар 19, 2014, 08:54:26 поподне »
http://www.cityofnis.rs/index.php/drustvo/item/186-kod-nisa-nadeni-ostaci-konja-stari-4-500-godina-foto#.UtkXRGwf7Y8.facebook

Lokalitet Bubanj, Novo Selo, kod Niša, arheološki dragulj ovog dela Evrope

Prastanovnici Niša, u periodu neolita, mlađeg kamenog doba, od 6300. do 4500. godina pre nove ere, živeli su u kružnim zemunicama, ukopanim u zemlju oko metar, koristili su oruđe i oružje od kamena, kosti i pečene zemlje jer metal još nije bio pronađen. Na trpezi su bila goveda, ovce, koze, jelen, divlje svinje, zec, kao i prve žitarice. Posude od pečene zemlje koje su korišćene, u starčevačkoj kulturi često su oslikavane bojama...
Λεωνίδας

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3415
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Археолошка открића
« Одговор #7 послато: Август 23, 2014, 11:06:35 поподне »
Шта све крије археолошко налазиште на планини Рудник

Новости, Милорад БОШЊАК | 23. август 2014.

Археолози на планини Рудник ископавају изгубљени средњовековни град. Рударска насеобина била трговачки и политички центар овог дела Европе


СВЕ вишедеценијске научне сумње и нагађања око непознанице где се налазио центар европски значајне рударске, трговачке и политичке вароши на планини Рудник у предтурским временима, коначно су разрешене: језгро те велике урбане насеобине зване Старо Рудничиште, са тргом, црквама, управним и здањима за великодостојнике, управо сада "израња" из археолошких локалитета "Никића имање" и "Двориште Слободана Марковића", која археолози заједничким именом зову Дрење, по истоименом пределу на планинском обронку!

Истраживања врши Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а шесточланом археолошком екипом руководе др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду и Ана Цицовић, кустос тог музеја.

- Досад откривени обим главне вароши из предтурског доба је око 500 метара, али је она несумњиво била много већа - објашњава др Радичевић. - Раније се сматрало, да ће њен центар бити ископан на пределима званим Градови и Миса, где је била и турска варош, али је то била погрешна процена. Иако су на Дрењу и тада били познати остаци једне православне цркве, али нису детаљније истраживани, само су конзервирани. Чувени истраживач Јанко Шафарик је у 19. веку сматрао да је ту постојала и друга црква из 14. или 15. века, што је наше истраживање потврдило. Нашли смо је под земљом. Била је монументална. Истражили смо и много гробова уз њу. Новац и други предмети, нађени уз сахрањене покојнике, показују да смо на Дрењу стварно "ушли" у српски 14. и рани 15. век.

За то гробље, са више од стотину скелета, брзо се испоставило да је једна од највећих средњовековних некропола у Шумадији! Ту су сахрањивани становници овог, за науку све до садашњих истраживања потпуно ишчезлог града. Уз Србе, настањивали су га Грци, Дубровчани, Которани, Барани, Улцињани, Власи, Млечани, Фирентинци, Саси, Угри... Несрпски део становника Рудника је ту живео због послова: трговачких, дипломатских, рударских и других. И католици су на Руднику имали богомоље за своју вероисповест, али су то била мања здања.

- Грађевине световног карактера квалитетно су грађене, иконописане, богато украшаване фрескама - каже кустос Ана Цицовић. - По живопису, то је комбинација уметничке традиције Истока и Запада. Много је налаза из периода готике. Спратови су били осликавани нарочито у зградама на "Имању Никића". Све нађено сведочи да су житељи били врло имућни. Тај простор сада је углавном прекривен савременим објектима, па ће га бити теже даље истражити.Ова насеобина се ширила према локалитетима Прлински вис и Маџарско гробље, који у подземним слојевима такође крију бројне тајне.

- Наставићемо сондирање Дрења и тих суседних локалитета, да што тачније одредимо величину урбаног Рудничишта и приближан број становника - кажу саговорници.

Старински списи говоре, а најновија ископавања потврђују, да је средњовековно Рудничиште осим рударске имало геостратешку важност.

- Овде је био најважнији извор прихода тадашње српске државе - вели др Радичевић. - Ту се ковао новац, извожени су стратешки производи и прерађивана руда, а довожена роба широке потрошње, од тканина до оне луксузне. Са Рудника су водили фреквентни путеви према Београду, западној Морави, Приморју, Нишу и Софији.


АРХЕОЛОШКИ ПАРК

НАЛАЗИ са Дрења и археолошких налазишта око њега биће представљени на јесен, на великој изложби у Музеју рудничко-таковског краја. Иначе, остаци нађени до сада, као и они за које сматрамо да ћемо их још наћи, могу постати јединствен археолошки парк у Србији. Да посетиоци виде све те доказе, од преисторије преко антике, средњег века надаље. Само кад би за то било новца - прижељкује археолошка екипа.


ФИНАНСИЈЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ на Дрењу, које годишње кошта око 700.000 динара, финансирају Министарство културе Србије и Општина Горњи Милановац, спонзорисали су га "Свислајон Таково" и још неке фирме. Тај новац није довољан, а део њега се опет врати држави (!) кроз велики порез - каже Милош Николић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

НАЈДУЖЕ РУДАРЕЊЕ У ЕВРОПИ!

РУДАРЕЊЕ на Руднику има убедљиво најдужи континуитет у целој Европи! Непрекидно на овој планини траје од преисторије до данас. Докази рударства још у раном неолиту нађени су на локалитету Прљуша, током истраживања која су недавно вршили Археолошки институт из Београда и милановачки музеј, а водила их је др Драгана Антоновић. Нађени су рударско оруђе и алати израђени од кристала и малахита - каже др Радичевић.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0.487.html:506785-Sta-sve-krije-arheolosko-nalaziste-na-planini-Rudnik

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 10993
Одг: Археолошка открића
« Одговор #8 послато: Април 02, 2015, 11:55:39 пре подне »
Француски археолози пронашли су гробницу која датира из 5. века пре нове ере (бронзано доба) и садржи грчке и етрурске елементе.

Fifth-century tomb containing Greek, Etruscan relics found in eastern France:

http://www.english.rfi.fr/culture/20150305-fifth-century-tomb-containing-greek-etruscan-relics-found-eastern-france

Маргита Војвотк. Бањанска

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #9 послато: Мај 25, 2015, 01:29:15 поподне »

Ван мреже Муњени Ћелић

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 598
Одг: Археолошка открића
« Одговор #10 послато: Мај 27, 2015, 11:44:45 пре подне »
http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Krajceri-stari-dva-i-po-veka-nakit-i-decije-grobnice-u-Vojvode-Bojovica.html

Још кад би се урадила ДНК анализа посмртних остатака...
Икавац

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1909
 • I2-BY55783>BY79593

Ван мреже Лепеничанин

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 918
 • R1b
Одг: Археолошка открића
« Одговор #12 послато: Мај 29, 2015, 05:49:19 поподне »
Тешко да је пре 200 000 година било разумних људи (хомо сапиенса). :-X

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 773
 • shí shì qiú shì
Одг: Археолошка открића
« Одговор #13 послато: Јун 27, 2015, 02:30:30 поподне »
http://www.klix.ba/vijesti/bih/veliko-arheolosko-otkrice-u-nekropoli-kod-ilijasa-pronadjen-skelet-bez-glave-sa-zlatnim-plastom/150626044?utm_source=facebook

У некрополи у Копошићу близу Илијаша код Сарајева пронађен је скелет са брокатним плаштом од тешке свиле проткане нитима злата и сребра, за који се претпоставља да је припадао Мирку Радојевићу, оцу Великог кнеза босанског Батића, који је био кнез босанског краља Твртка I.

Radonić II

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #14 послато: Децембар 11, 2015, 10:09:56 поподне »
Kraj Novog Bečeja pronađeni ostaci starčevačke kulture:

http://www.zrenjaninski.com/region/senzacionalno-otkrice-pronaden-skelet-star-8000-godina/

Цитат
Na neolitskom arheološkom nalazištu Borđoš, u novobečejskom ataru, nastavljena su opsežna istraživanja koja sprovodi tim srpskih i nemačkih stručnjaka, odnosno arheolozi iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i sa Instituta za praistoriju i ranu istoriju “Kristijan Albreht” Univerziteta u Kilu.

Цитат
Tokom istraživanja lokaliteta na Prečki, pronađen je i skelet Starčevca, star 8000 godina. Utvrđeno je da se radi o takozvanom “zgrčenom sahranjivanju”, a u pomoć je pozvana i Sofija Stefanović sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta iz Beogradu, koja istražuje natalitet u ranoj praistoriji.


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #15 послато: Март 05, 2016, 10:49:42 поподне »
Занимљива теорија:

http://www.dnevne.rs/drustvo/britanska-prevara-veka-stounhendz-je-izgraden-pre-svega-60-godina-foto

И званична прича о Стоунхенџу помиње ископавања 1950-их:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

Сад, шта им значи то "ископавања"...? Да ли су ови менхири били под земљом, па су ископани и постављени према неком следу на основу реконструкције? Званични текст помиње "померања" и "замену" оригиналног камења.
Мене је одувек чудило како у оној тешкој равници толике хиљаде година нескривено опстаје то камење у свом обредном кругу, кад знамо да су нестали читави градови, разношен материјал за градњу, итд, а камење у Стоунхенџу нико да такне...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Тимар

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 630
Одг: Археолошка открића
« Одговор #16 послато: Април 24, 2016, 12:57:02 поподне »
Пронађен мозаик из 3. вијека п.н.е. на којем пише "БУДИ ВЕСЕО, ЖИВИ ЖИВОТ"
http://www.frontal.rs/?option=btg_slika_dana_view&slika_dana_id=1271#.VxykVDEpqDE

Ван мреже Сремац

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 535
 • Y-DNK: I2-PH908>Y81557* / mtDNK: H11a5
Одг: Археолошка открића
« Одговор #17 послато: Април 24, 2016, 03:03:23 поподне »
Живи живот, са све скелетом и очигледно представом смрти и још буди весео. Тешко да то пише, судећи по слици са линка. Поставља се питање ко је дешифровао шта пише на мозаику.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #18 послато: Јун 02, 2016, 07:04:47 пре подне »
Др Ђорђе Јанковић – Археолог који открива преваре састављача историје

pecat.co.rs

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #19 послато: Јун 02, 2016, 07:09:27 пре подне »

 

Почетна / БРОЈ 361 / Др Ђорђе Јанковић – Археолог који открива преваре састављача историје
Др Ђорђе Јанковић – Археолог који открива преваре састављача историје
Уредништво 20/03/2015 БРОЈ 361, Интервју 3 коментара
Разговарао Дејан Вемић
Ђорђе Јанковић био је шеф Катедре за средњовековну археологију на Филозофском факултету у Београду од 1997. до 2009. године, када му је одбијен реизбор на ово место. Српско археолошко друштво тада је „изразило крајњу забринутост“ због тога тврдећи да је реч о случају са политичком позадином, у којем је нарушено право на слободу мишљења и слободу научног рада. Да је овако нешто могуће, указује и чињеница да тада на поменуто место није изабран нико други, него је остало упражњено. Др Јанковић постао је споран када је објавио књигу о српским громилама (обредним хумкама) у околини Книна и Грахова, које датирају из 4. и 5. века, док званична историја сматра да су се Срби на Балкан доселили тек у 6. и 7. веку
Из интервјуа који је дао за „Печат“ лако се може закључити зашто је овај научник забрањен и зашто се нека открића која нису „богоугодна“ заташкавају. Ако смо сведоци како се модерна историја, која се дешавала пред нашим очима, кривотвори и како се прогањају они који је оспоравају, можемо замислити колико је фалсификата тек било у односу на дешавања од пре више хиљада година.
Заступник сте тезе да су Словени пореклом из Подунавља. Можете ли нам укратко рећи нешто о томе, као и о неким посебностима Срба као што су громиле?
То је предање Словена који не живе у Подунављу, забележено у руској Повести времених љет (ПВЛ) код Чеха и Пољака, а реч је о добу око краја старе ере. То је доба када је започето коначно образовање Словена у савременом смислу. Предања о пореклу из Подунавља, заправо из Паноније, потврђена су хидронимима изведеним од имена Дунава, у Русији, Пољској, у Албанији. После Првог светског рата та предања су одбачена као измишљена, а постојбина Словена је пронађена изван Подунавља, између Висле и Дњепра. Наводно, у Подунављу нису живели Словени већ Илири, а они су се претопили у Романе, па су се онда ти Романи претопили у досељене Словене! То је бесмислица. У ПВЛ пише да су се преци Словена доселили у Подунавље после рушења Вавилонске куле под именом Норци, што је име Илира у области данашње Аустрије и Словеније. Од тих Словена одвајају се прва племена, Морава, Чеси, Бели Хрвати, Срби и  Корутани. То су све етноними који нису у духу савременог словенског језика, што указује на њихову древност. Затим се Словени из Подунавља исељавају због насиља Волоха, значи Римљана, на Вислу и Дњепар, где се прозову словенски Пољани, Деревљани, Поморјани, Северци итд. Дакле реч је о два временска слоја, млађем из доба Римљана, са савременим словенским етнонимима, временски подударним са настанком зарубињецке културе на Дњепру и пшеворске културе на Висли, и старијем слоју, са племенима издвојеним можда око једну-две хиљаде година пре Христа. Наравно, сами етноними, самоназиви, као Морава, Срб, Рус и други слични, могу бити много старији. Све је врло сложено, али археологија открива нове чињенице које указују на сродност свих данашњих словенских простора у бронзаном добу, а и неких суседних. Наравно, што идемо у дубљу прошлост, све је магловитије.
Посебност и углед Срба међу Словенима забележио је у 10. веку арапски научник Масуди, који преноси старији податак из седмог века да Срби и Руси спаљују своје владаре са коњем, као што раде Индуси. То је најстарији забележен податак који повезује Србе и Русе, а он нас води до билине о багатиру Дунају и његовој жени Настасји, из чије крви тече река Черна, а она дан-данас утиче у Дунав код Оршаве. Назив Черне, забележен у римско доба, за Јозефа Шафарика и Олега Трубачова био је доказ словенског порекла са Дунава, али то је друга прича. Археолошки гледано, Срби у средњем веку имају особине које их јасно разликују од суседних Словена. То су надземне куће, употреба огњишта, употреба особених сачева – вршника и црепуља, наглашено сточарење, прављење громила мртвима (обредних хумки, тумула). Неке од тих особина налазимо и на простору од Лабе до Новгорода. Духовно се Срби одликују запретеним предањем, сећањем на нека исконска времена, сачуваним у „слави“ посвећеној прецима и свецу, у бадњаку и Божићу са обредима који се код Руса распознају у Масленици (Сиропусна недеља).

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #20 послато: Јун 02, 2016, 07:18:08 пре подне »
Један од коментара:

Vaso Petković 20/03/2015 у 19:57
Imao sam čast da u jesen 93.upoznam dr.Đorđa Jankovića,kada je došao na Ozren da izvrši pretraživanje terena u cilju pribavljanja materijalnih dokaza o postojanju gromila na ovom dijelu srpskog etničkog prostora.Sa sobom je nosio kartu sa potcrtanim toponimima,samo mi kratko kaže, vodi me na Vukanovu ravan i Borovu glavicu.Čudio sam se sa kakvom pažnjom i zanesenošću nešo traži po terenu, meni nepoznato,kao da je tu nešo davno zakopao .Kada smo došli na Borovu glavicu našli smo lijepo uređenu njivicu ,čista i davno pokošena,prava glavica, ali na sred njive jedan poveći grm iznikao na gomili kamenja.Bilo mi je čudno otuda baš na sred tako čiste i uređene njive poveći grm i kamenje.Kada nam je doktor objasnio da je to gromila iz prethrišćanskog vremena gdje su spaljivani pokojnici,tada smo shvatili smisao i značaj narodnog predanja i legendi koje se prenose generacijama.Tada mi je bilo jasno zašto onaj grm nije iskrčen a kamenje sklonjeno.Dok sam ja pomagao doktoru na iskopu i uzimanju uzoraka moj drug Branko je našao nekoliko gljiva sunčanica,kod obližnje kuće ispekao i nosi nama da se malo okrijepimo.Ukazivali smo doktoru na lokalitete sa stećcima da ih pogleda što je on glatko odbio da učini.Kada smo ga poslije pitali zašto ga ne interesuju stećci,samo nam je kratko rekao da su to nadgrobna obiležja srpskog naroda iz predhrišćanskog vremena ,što je u ozbiljnoj arheološkoj nauci davno dokazano i potvrđeno.Danas proučavati stećke je isto što ponovo dokazivati Pitagorinu teoremu !Dr.Đorđe Janković je na nas ostavio izvanredan utisak,tih ,skroman i dobar čovjek,vrstan poznavalac arheologije i maksimalno posvećen svojoj nauci !Puno ga pozdravljam i želim mu dobro zdravlje i još dugo da se bavi arheološkim istraživanjima!!

Thumb up 0 Thumb down 0

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1336
Одг: Археолошка открића
« Одговор #21 послато: Јун 02, 2016, 09:01:09 пре подне »
Један од коментара:

Vaso Petković 20/03/2015 у 19:57
Imao sam čast da u jesen 93.upoznam dr.Đorđa Jankovića,kada je došao na Ozren da izvrši pretraživanje terena u cilju pribavljanja materijalnih dokaza o postojanju gromila na ovom dijelu srpskog etničkog prostora.Sa sobom je nosio kartu sa potcrtanim toponimima,samo mi kratko kaže, vodi me na Vukanovu ravan i Borovu glavicu.Čudio sam se sa kakvom pažnjom i zanesenošću nešo traži po terenu, meni nepoznato,kao da je tu nešo davno zakopao .Kada smo došli na Borovu glavicu našli smo lijepo uređenu njivicu ,čista i davno pokošena,prava glavica, ali na sred njive jedan poveći grm iznikao na gomili kamenja.Bilo mi je čudno otuda baš na sred tako čiste i uređene njive poveći grm i kamenje.Kada nam je doktor objasnio da je to gromila iz prethrišćanskog vremena gdje su spaljivani pokojnici,tada smo shvatili smisao i značaj narodnog predanja i legendi koje se prenose generacijama.Tada mi je bilo jasno zašto onaj grm nije iskrčen a kamenje sklonjeno.Dok sam ja pomagao doktoru na iskopu i uzimanju uzoraka moj drug Branko je našao nekoliko gljiva sunčanica,kod obližnje kuće ispekao i nosi nama da se malo okrijepimo.Ukazivali smo doktoru na lokalitete sa stećcima da ih pogleda što je on glatko odbio da učini.Kada smo ga poslije pitali zašto ga ne interesuju stećci,samo nam je kratko rekao da su to nadgrobna obiležja srpskog naroda iz predhrišćanskog vremena ,što je u ozbiljnoj arheološkoj nauci davno dokazano i potvrđeno.Danas proučavati stećke je isto što ponovo dokazivati Pitagorinu teoremu !Dr.Đorđe Janković je na nas ostavio izvanredan utisak,tih ,skroman i dobar čovjek,vrstan poznavalac arheologije i maksimalno posvećen svojoj nauci !Puno ga pozdravljam i želim mu dobro zdravlje i još dugo da se bavi arheološkim istraživanjima!!

Thumb up 0 Thumb down 0
Vaso Petković laže ili nije dobro shvatio Đorđa Jankovića. Ovo mu za stećke sigurno nije rekao. To je budalaština prve vrste.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #22 послато: Јун 02, 2016, 09:06:41 пре подне »
Да ли је будалаштина, не знам. Нисам тада био са њима. Купи "Печат" и утврди да сам пренео цео његов коментар.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #23 послато: Јун 02, 2016, 09:25:05 пре подне »

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #24 послато: Јун 03, 2016, 10:05:13 пре подне »

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #27 послато: Јун 12, 2016, 05:57:37 пре подне »
http://www.zapadnisrbi.com/istorijska-citanka/skrivana-srpska-istorija/441-zabranjena-arheologija-i-istorija-srba.html

Преузето са именованог сајта

Само онај ко жели, нека прочита. Ни од кога то не тражим да мора. Да не буде опет неспоразума.
Војислав

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #28 послато: Јун 19, 2016, 05:34:10 поподне »
Шта беше са оном базиликом што је нађоше на траси Коридора 10, о којој се писаше пар дана и онда је пресвукоше асфалотом? Наводно реч је о највећој до сада пронађеној ранохришћанској базилици на простору Србије? Да ли су извршена нека макар минимална истраживања док се није цео локалитет пресвукао цестом?У зависности од извора, спомиње се да је стара 17 векова, или се датира у период од IV до VI века, а налази се на некадашњем римском путу (Via militaris), који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремизијане, родног места Светог Никите Ремизијанског.

Већ позната група ентузијаста и заљубљеника у историјске теме, окупљена око пројекта Историјске реконструкције урадила је реконтрукцију ове базилике, па у прилогу остављам слику могућег изгледа овог објекта (а њихов рад, који свакако заслужује пажњу, може се пратити и на skyscrapercity.com).Наравно, само откриће поставља низ питања, да ли је могуће претпоставити ко је могао да подигне ову базилику, ко су могли да буду верници који се тамо молише, колико је насеље ту могло да буде с обзиром на величину базилике, какве су шансе да се закпопа касније около пута?
Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #29 послато: Јун 19, 2016, 07:09:36 поподне »
Шта беше са оном базиликом што је нађоше на траси Коридора 10, о којој се писаше пар дана и онда је пресвукоше асфалотом? Наводно реч је о највећој до сада пронађеној ранохришћанској базилици на простору Србије? Да ли су извршена нека макар минимална истраживања док се није цео локалитет пресвукао цестом?У зависности од извора, спомиње се да је стара 17 векова, или се датира у период од IV до VI века, а налази се на некадашњем римском путу (Via militaris), који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремизијане, родног места Светог Никите Ремизијанског.

Већ позната група ентузијаста и заљубљеника у историјске теме, окупљена око пројекта Историјске реконструкције урадила је реконтрукцију ове базилике, па у прилогу остављам слику могућег изгледа овог објекта (а њихов рад, који свакако заслужује пажњу, може се пратити и на skyscrapercity.com).Наравно, само откриће поставља низ питања, да ли је могуће претпоставити ко је могао да подигне ову базилику, ко су могли да буду верници који се тамо молише, колико је насеље ту могло да буде с обзиром на величину базилике, какве су шансе да се закпопа касније около пута?Нажалост, одређено је да остаци базилике иду под асфалт.  >:( Немушто објашњење је било да ће они бити "конзервирани" и сачувани за будућа покољења да га истражују. Међутим, у цивилизованим државама, када хоћете да сачувате неки археолошки локалитет за будућа истраживања, онда преко њега не постављате ауто-пут, јер ће сама тежина асфалта, а касније и вибрације које ће да производи хиљаде возила која буду прелазила преко њега, да га бесповратно униште. Апеловало је много археолога, чак је и патријарх Иринеј дигао глас да се не гради пут преко базилике, али узалуд, очигледно морамо да платимо цену "напретка" (као у "добра" стара комунистичка времена, када се врло слично радило што се тиче културне баштине).
Локалитет сам по себи је врло занимљив, највероватније има везе управо са Никетом Ремезијанским (био је активан у време док је он био жив), јер се налазио на територији његове епископије. Оно што је занимљиво у вези Никете је да је он најпознатији као човек који је успео да покрсти Бесе, трачко племе које је успело да одоли романизацији и сачува свој стари језик. Доказ тога је податак да је Никета превео псалме и јеванђеља на њихов језик, што говори да је можда и он пореклом био Бес, у сваком случају је познавао њихов језик. Све се то дешавало крајем IV и почетком V века. Можда је баш ова базилика био центар (или један од центара) њиховог покрштавања, с обзиром да је пронађена велика крстионица, погодна за истовремено крштење већих група људи.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #30 послато: Јун 19, 2016, 08:42:52 поподне »
Хвала Никола на одговору. Врло занимљиви подаци. Заиста невероватно понашање наших власти, које су такво једно откриће гурнули под тепих, а овамо се сам коридор кроз Србију гради скоро двадесет година, па нашли сад да пожуре и да ништа не мењају. ::) Што је по мени најтрагичније, већа се прашина подигла око храста, него око овог археолошког открића, а ни Српска православна црква није превише таласала око овог питања, уосталом, СПЦ не таласаше превише ни око потапања Ваљевске Грачанице.

У вези Беса, могли бисмо онда тврдити да овај налаз иде у прилог историји Беса на том подручју, а они су вероватно у неком христијанизованом облику, у цивилизацијском смислу, дочекали Србе на тим просторима (који ће бити покрштени тек три-четири века касније)?Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #31 послато: Јун 19, 2016, 09:36:09 поподне »
Хвала Никола на одговору. Врло занимљиви подаци. Заиста невероватно понашање наших власти, које су такво једно откриће гурнули под тепих, а овамо се сам коридор кроз Србију гради скоро двадесет година, па нашли сад да пожуре и да ништа не мењају. ::) Што је по мени најтрагичније, већа се прашина подигла око храста, него око овог археолошког открића, а ни Српска православна црква није превише таласала око овог питања, уосталом, СПЦ не таласаше превише ни око потапања Ваљевске Грачанице.

У вези Беса, могли бисмо онда тврдити да овај налаз иде у прилог историји Беса на том подручју, а они су вероватно у неком христијанизованом облику, у цивилизацијском смислу, дочекали Србе на тим просторима (који ће бити покрштени тек три-четири века касније)?

Беси су у време свог покрштавања описивани као "дивљи планински вуци".  :) Самим тим је и подвиг Никетиног покрштавања тих тврдокорних горштака био већи. Значи у цивилизацијском смислу они нису били на ступњу романизованог становништва у долинама, више су били један реликт предримских времена на Балкану, полуномадско (трансхумантно) сточарско-пљачкашко племе. Међутим након покрштавања постоје подаци да су њихови монаси били присутни у Палестини (у 5. и 6. веку) и да се у једном манастиру близу Мртвог мора служила литургија, поред грчког, латинског и арамејског, и на беском језику. Немачки историчар и лингвиста Готфрид Шрам је изнео хипотезу да су Беси уствари прото-Албанци (или рани Албанци) у својој књизи "Почеци албанског хришћанства" (Anfange des Albanischen Christentums), што има логике, највише управо са лингвистичког становишта (јер услед недостатка и сиромаштва других извора, најбољи начин на који можемо да проникнемо у мистерију албанске етногенезе је лингвистичка анализа њиховог језика). Морам да напоменем да је ова његова хипотеза од стране албанских научника дочекана "на нож", јер је он тиме негирао да се Албанци од далеке праисторије непрекидно налазе на простору Албаније и Космета, него су се по њему они тек у време раног средњег века преселили на простор Арбанона (залеђе Драча, углавном територија данашње средње Албаније, која је и била средњовековно језгро Албанаца), бивајући потиснути од стране Првог бугарског царства из данашњег Шоплука (који је прави простор њихове етногенезе), а упадајући међу већ раније придошле Словене и ромејске староседеоце. Његову тезу поткрепљују и лингвистичке везе данашњих Румуна, односно средњовековних Влаха и Албанаца, па би највероватније онај несловенски појас, који је одвајао две гране јужнословенских језика (западну и источну) и који се налазио отприлике око данашње српско-бугарске границе и тромеђе Србије, Бугарске и Македоније, био насељен у раном средњем веку влашко-беским становништвом.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #32 послато: Јун 19, 2016, 10:15:45 поподне »
Беси су у време свог покрштавања описивани као "дивљи планински вуци".  :) Самим тим је и подвиг Никетиног покрштавања тих тврдокорних горштака био већи. Значи у цивилизацијском смислу они нису били на ступњу романизованог становништва у долинама, више су били један реликт предримских времена на Балкану, полуномадско (трансхумантно) сточарско-пљачкашко племе. Међутим након покрштавања постоје подаци да су њихови монаси били присутни у Палестини (у 5. и 6. веку) и да се у једном манастиру близу Мртвог мора служила литургија, поред грчког, латинског и арамејског, и на беском језику. Немачки историчар и лингвиста Готфрид Шрам је изнео хипотезу да су Беси уствари прото-Албанци (или рани Албанци) у својој књизи "Почеци албанског хришћанства" (Anfange des Albanischen Christentums), што има логике, највише управо са лингвистичког становишта (јер услед недостатка и сиромаштва других извора, најбољи начин на који можемо да проникнемо у мистерију албанске етногенезе је лингвистичка анализа њиховог језика). Морам да напоменем да је ова његова хипотеза од стране албанских научника дочекана "на нож", јер је он тиме негирао да се Албанци од далеке праисторије непрекидно налазе на простору Албаније и Космета, него су се по њему они тек у време раног средњег века преселили на простор Арбанона (залеђе Драча, углавном територија данашње средње Албаније, која је и била средњовековно језгро Албанаца), бивајући потиснути од стране Првог бугарског царства из данашњег Шоплука (који је прави простор њихове етногенезе), а упадајући међу већ раније придошле Словене и ромејске староседеоце. Његову тезу поткрепљују и лингвистичке везе данашњих Румуна, односно средњовековних Влаха и Албанаца, па би највероватније онај несловенски појас, који је одвајао две гране јужнословенских језика (западну и источну) и који се налазио отприлике око данашње српско-бугарске границе и тромеђе Србије, Бугарске и Македоније, био насељен у раном средњем веку влашко-беским становништвом.

Дакле, они су у време доласка Срба на Балкан већ били утеловљени у арбанашки етнос, што значи да би се неки њихови трагови могли наћи доле и данас, с обзиром да је становништво доле углавном задржало своју етничку целовитост до дана?Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #33 послато: Јун 19, 2016, 10:31:15 поподне »
Дакле, они су у време доласка Срба на Балкан већ били утеловљени у арбанашки етнос, што значи да би се неки њихови трагови могли наћи доле и данас, с обзиром да је становништво доле углавном задржало своју етничку целовитост до дана?

Тај крај има врло занимљиву топонимију, која осим словенских имена, којих има највише, се одликује и великим присуством романских топонима источнобалканског типа, што највероватније указује да је влашко (неасимиловано) становништво ту било присутно у значајном броју током целог средњег века, вероватно све до доласка Турака.

Арбанаси као етнос настају тек у својој новој домовини, Арбанону, по којој су и добили име, док је старо племенско име Беса потиснуто и заборављено (додуше, сачувало се у њиховом језику значење тог њиховог етнонима, Беси-они који су верни, по њиховој речи за веру, беса), тако да се о њима као Албанцима може говорити тек након њиховог пресељења (што се по Шраму одиграло почетком 9. века, када Бугари шире своју државу ка западу, ка долини Мораве). Ако вас ова тематика више занима, врло корисно штиво је, осим Шрамове књиге (за оне који знају немачки  :) ) и више чланака од професора Александра Ломе, нашег највећег стручњака за етимологију и историјску лингвистику. Могу и да их окачим у дигиталну библиотеку, само ме упутите како се то ради.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #34 послато: Јун 19, 2016, 10:54:12 поподне »
Тај крај има врло занимљиву топонимију, која осим словенских имена, којих има највише, се одликује и великим присуством романских топонима источнобалканског типа, што највероватније указује да је влашко (неасимиловано) становништво ту било присутно у значајном броју током целог средњег века, вероватно све до доласка Турака.

Арбанаси као етнос настају тек у својој новој домовини, Арбанону, по којој су и добили име, док је старо племенско име Беса потиснуто и заборављено (додуше, сачувало се у њиховом језику значење тог њиховог етнонима, Беси-они који су верни, по њиховој речи за веру, беса), тако да се о њима као Албанцима може говорити тек након њиховог пресељења (што се по Шраму одиграло почетком 9. века, када Бугари шире своју државу ка западу, ка долини Мораве). Ако вас ова тематика више занима, врло корисно штиво је, осим Шрамове књиге (за оне који знају немачки  :) ) и више чланака од професора Александра Ломе, нашег највећег стручњака за етимологију и историјску лингвистику. Могу и да их окачим у дигиталну библиотеку, само ме упутите како се то ради.  :)

Та се сеоба дакле одиграла негде почетком деветог века? Разумем сад. Занимљиво је да су из њиховог имена касније изнедрили и бесу, помислих на то, али нисам опет нисам био сигуран да ли та мисаона именица могаше настати од имена народа. Али значи да могаше. :)

За Шарма нисам кфалификован због недовољног познавања језика, али професора Лому бисте могли поставити. На форуму и сајту тренутно нема начина да се постављају већи садржаји, па свако поставља углавном на неки свој мрежни вајат. ;D

Мој предлог је Google диск. ;)

Касније се може повезати и на дигиталну библиотеку ако је од значаја за истраживање порекла становништва.Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3415
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Археолошка открића
« Одговор #35 послато: Јун 19, 2016, 10:59:46 поподне »

Арбанаси као етнос настају тек у својој новој домовини, Арбанону, по којој су и добили име, док је старо племенско име Беса потиснуто и заборављено (додуше, сачувало се у њиховом језику значење тог њиховог етнонима, Беси-они који су верни, по њиховој речи за веру, беса), тако да се о њима као Албанцима може говорити тек након њиховог пресељења (што се по Шраму одиграло почетком 9. века, када Бугари шире своју државу ка западу, ка долини Мораве). Ако вас ова тематика више занима, врло корисно штиво је, осим Шрамове књиге (за оне који знају немачки  :) ) и више чланака од професора Александра Ломе, нашег највећег стручњака за етимологију и историјску лингвистику. Могу и да их окачим у дигиталну библиотеку, само ме упутите како се то ради.  :)

Пошаљите чланке на [email protected] па ћемо их придружити у дигиталну библиотеку. Хвала!

Ван мреже Бата Матаранго

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 579
Одг: Археолошка открића
« Одговор #36 послато: Јун 19, 2016, 11:11:52 поподне »
Познати су гробни натписи римскога доба са именом Bessa(e). Питам се у каквој вези са овим стоји визaнтијско-готско-трачки генерал Беса (Bessas)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bessas_(general)

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #37 послато: Јун 19, 2016, 11:34:06 поподне »
Та се сеоба дакле одиграла негде почетком деветог века? Разумем сад. Занимљиво је да су из њиховог имена касније изнедрили и бесу, помислих на то, али нисам опет нисам био сигуран да ли та мисаона именица могаше настати од имена народа. Али значи да могаше. :)

За Шарма нисам кфалификован због недовољног познавања језика, али професора Лому бисте могли поставити. На форуму и сајту тренутно нема начина да се постављају већи садржаји, па свако поставља углавном на неки свој мрежни вајат. ;D

Мој предлог је Google диск. ;)


Касније се може повезати и на дигиталну библиотеку ако је од значаја за истраживање порекла становништва.

Уствари обрнут је случај - од њихове речи беса (првобитно значење - вера) је племе добило свој етноним.  :) Херодот који је писао у 5. веку пре нове ере је Бесе означио као чуваре чувеног Дионисовог пророчишта у срцу Родопа (по важности одмах иза Делфског), а у време експанзије Рима на Балкан они су се грчевито борили како то пророчиште не би пало у руке римских савезника, трачког племена Одриса (смртних непријатеља Беса). Вероватно су због те повезаности са Дионисовим култом (који је првобитно трачки бог чији се култ касније раширио и међу Грцима) сами себе прозвали Бесима (верницима).
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3415
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Археолошка открића
« Одговор #38 послато: Јун 19, 2016, 11:34:15 поподне »
Чланци Александра Ломе, захваљујући Николи, постављени су у Дигиталну библиотеку портала Порекло (на самом крају, у одељку Језик).
Хвала много!

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #39 послато: Јун 19, 2016, 11:41:07 поподне »
Чланци Александра Ломе, захваљујући Николи, постављени су у Дигиталну библиотеку портала Порекло (на самом крају, у одељку Језик).
Хвала много!

Нема на чему.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #40 послато: Јун 19, 2016, 11:52:54 поподне »
Познати су гробни натписи римскога доба са именом Bessa(e). Питам се у каквој вези са овим стоји визaнтијско-готско-трачки генерал Беса (Bessas)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bessas_(general)

У касној антици нарочито (3.-5. век) реч Bessus је често означавала неког ко је био Трачанин, значи не Thrax што би означавало становника провинције Тракије, већ Трачанина у етничком смислу. Генерал Бесас је занимљив зато што је највероватније био пореклом Гот (и то од скупине познате као Gothi Minores, тј. од оних Гота који су остали у Тракији и нису се придружили Алариху на његовом походу ка Италији). Само као једну занимљивост навешћу да је у модерном албанском језику идентификовано више речи које су изгледа позајмљене баш из готског језика (нпр. akull - лед, сродна реч у германским језицима је jokull - ледник, глечер, у исландском).
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #41 послато: Јун 20, 2016, 12:30:42 пре подне »
Уствари обрнут је случај - од њихове речи беса (првобитно значење - вера) је племе добило свој етноним.  :) Херодот који је писао у 5. веку пре нове ере је Бесе означио као чуваре чувеног Дионисовог пророчишта у срцу Родопа (по важности одмах иза Делфског), а у време експанзије Рима на Балкан они су се грчевито борили како то пророчиште не би пало у руке римских савезника, трачког племена Одриса (смртних непријатеља Беса). Вероватно су због те повезаности са Дионисовим култом (који је првобитно трачки бог чији се култ касније раширио и међу Грцима) сами себе прозвали Бесима (верницима).

Разуме се. Врло занимљива сторија! :) Ко би рекао да се једна тако кратка реч успела готово неокрњено сачувати кроз све те векове. Погледаћу баш и поменуте чланке, које видим да сте покачили, хвала обојици што се потрудисте! ;)Ван мреже OlovniCovek

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 239
Одг: Археолошка открића
« Одговор #42 послато: Јул 06, 2016, 12:06:58 пре подне »
Ево шта пише у Википедији:

"Достиника (Дестиник, Даштаник, грч. Ντοστινίκ, Δεστινίκον, лат. Dostinica[1]) је била најстарија позната престоница Србије (?—друга половина X века) и седиште прве српске државе под Властимировићима. Она се помиње на првом месту међу насељеним градовима у крштеној односно балканској Србији, у спису „О управљању Царством” византијског цара Константина Порфирогенита (913—959), насталог средином X века. Њен положај, као и остаци, до данас нису утврђени, али се сматра да се налазила на простору између данашњих Пријепоља и Сјенице односно у релативној близини границе са тадашњом Бугарском која се налазила у Расу.

Могући положај Достинике према различитим ауторима[уреди]
На доњој Дрини, код села Дисит и Десна (Шафарик)
Дежева (Новаковић, Грот)
Околина Сјенице[2] (Јиричек, Шишић)
Село Дрсник код Пећи, локалитет Јеринина кула (Скок)
Ждрело у Руговској клисури код Пећи или Градиште Геђе на Белом Дриму, између Ђаковице и Призрена (Новаковић)"

Што се тиче локалитета Јеринина кула, близу Дрсника: пошто ми је кућа била пар километара удаљена од ове куле, знам добро ову  локацију и сматрам, с обзиром на  положај и величину куле (налази се  на узвишици, на улазу у клисуру реке Клине), да је пре реч о невеликом  војном утврђењу него о граду (Јерина и јесте градила -кулуком(?)- војне утврде за чување границе државе, због чега је остала упамћена као проклета Јерина). Село Дрсник смештено је у Дрсничком пољу, недалеко од куле, и могуће је да је било значајно и велико насеље у средњем веку.
Но, имам утисак да смо се удаљили од теме.

Procitaj Tibora Zivkovic, mislim da je on na ubedljiv nacin dokazao da je Drsnik u stvari Dostinik. :)

Tibor Zivkovic - Sloveni i Romeji, cini mi se da je rec o ovoj knjizi.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #43 послато: Јул 06, 2016, 12:14:35 пре подне »
https://www.academia.edu/1453647/Vrsenice_-_kasnoanticko_i_srpsko_ranosrednjovekovno_utvrdjenje_Vrsenice_-_Late_Roman_and_Serbian_Early_Medieval_Fortress

Ово је локалитет Врсенице код Сјенице, тренутно најјачи кандидат за локацију Достиника с обзиром да је археолошки истражен и да је на њему откривена значајна раносредњовековна српска фаза. Дрсник у Метохији би исто тако требало археолошки истражити и тако дефинитивно отклонити сумњу о положају раносредњовековне престонице Србије Достиника.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Небо_Сав

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 288
Одг: Археолошка открића
« Одговор #44 послато: Јул 06, 2016, 12:26:40 пре подне »
Procitaj Tibora Zivkovic, mislim da je on na ubedljiv nacin dokazao da je Drsnik u stvari Dostinik. :)
Tibor Zivkovic - Sloveni i Romeji, cini mi se da je rec o ovoj knjizi.

Ако је Тибор то доказао, онда  ми је тек сада  постало јасно  да цео живот живим у престоницама: рођен сам у Пећи, седишту Пећке патријаршије, одрастао сам на километар од Дрсника, прве српске престонице,  сад живим у Београду, српској престоници . :))....све престоница до престонице, није лоше...
Грешка не престаје бити грешком тиме што је широко распрострањена!

Ван мреже OlovniCovek

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 239
Одг: Археолошка открића
« Одговор #45 послато: Јул 06, 2016, 01:01:40 пре подне »
Ако је Тибор то доказао, онда  ми је тек сада  постало јасно  да цео живот живим у престоницама: рођен сам у Пећи, седишту Пећке патријаршије, одрастао сам на километар од Дрсника, прве српске престонице,  сад живим у Београду, српској престоници . :))....све престоница до престонице, није лоше...

Mozda je dokazao prejaka rec :D, ali u svakom slucaju dobro je obrazlozio zasto bi Destinik mogao biti taj grad.

"Рекли смо да су ова утврђена насеља могла настати у време погоршања
бугарско-српских односа у првој половини IX века.
 Сходно овом може се претпоставити да се највећи број утврђења обнавља у источним областима
Србије, дакле према бугарској граници. Дестиник, лоциран југоисточно од
Пећи уклапа се у овакву схему."

Ван мреже OlovniCovek

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 239
Одг: Археолошка открића
« Одговор #46 послато: Јул 06, 2016, 01:02:06 пре подне »
https://www.academia.edu/1453647/Vrsenice_-_kasnoanticko_i_srpsko_ranosrednjovekovno_utvrdjenje_Vrsenice_-_Late_Roman_and_Serbian_Early_Medieval_Fortress

Ово је локалитет Врсенице код Сјенице, тренутно најјачи кандидат за локацију Достиника с обзиром да је археолошки истражен и да је на њему откривена значајна раносредњовековна српска фаза. Дрсник у Метохији би исто тако требало археолошки истражити и тако дефинитивно отклонити сумњу о положају раносредњовековне престонице Србије Достиника.

Hvala na clanku :)

Ван мреже Đorđo

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 773
 • shí shì qiú shì
Одг: Археолошка открића
« Одговор #47 послато: Јул 14, 2016, 03:35:11 поподне »
На Кипру откривено најстарије село на свету?

http://www.nationalgeographic.rs/vesti/8685-na-kipru-pronadjeno-selo-staro-11-000-godina-da-li-je-ovo-najstarije-selo-na-svetu.html

Цитат
Ostaci 29 okruglih građevina otkriveni su u Klimonasu, kod grada Limasola, saopštili su juče iz Uprava za antikvitete i dodali da je u pitanju najstariji stil poljoprivrednog i seoskog života na svetu.

Građevine na obodu planina prema moru su stare 10.500 do 11.000 godina, što znači da su bar 2.000 godina starije od prvog naselja na Kipru, u mestu Hirokitija. To naselje je na spisku zaštićene svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Na arheološkom nalazištu od 5.000 kvadratnih metara u Klimonasu su nađene i kosti mačaka i pasa, i ostaci kamenog oruđa za rad i lov koje podseća na neolitski alat.

Arheolozi Fransoa Brijoa i Žan-Deni Vinj ocenili su da su tadašnji meštani Klimonasa verovatno lovili manje ptice i divlje svinje.

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1397
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Археолошка открића
« Одговор #48 послато: Јул 16, 2016, 01:57:52 поподне »
Важно откриће, црква из 13. вијека на Борикама. Подигао је краљ Драгутин, те је даровао бану Стефану. Овим открићем је потврђен љетопис цркве у Рогатици.


http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Rogatica-Oltar-iz-13-vijeka-otkriva-proslost/lat/134258.html

О цркви

Цркву је саградио краљ Стефан Драгутин као поклон бану Стефану I Котроманићу за кога је била удата Јелисавета Немањић, ћерка краља Драгутина. У љетопису рогатичке цркве постоји податак да је краљ Драгутин у оквиру манастирског конака имао и свој љетњиковац, у којем је повремено обављао државничке послове и сусретао се са баном Босне Стефаном I Котроманићем.

Археолози Републичког завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа су 2013. године потврдили љетопис рогатичке цркве и народно предање о постојању старе цркве. Велика црква од стотину квадрата је некада красила ово мјесто. Пронађена је у добром стању апсида, односно олтар димензија 4,60 пута 3,25 метара, који је у свакој српској цркви у полукружном облику.

Према усменом предању становништва овог краја последњи заштитник и покровитељ манастира на Црквинама био је витез Вид Даничић. Он је на оближњем планинском врху изнад манастира имао кулу са које је надзирао подручје и тако чувао манастир. По њему је тај локалитет назван Видова гора. Вид је, казује предање, имао веома лијепу сестру у коју је био заљубљен извјесни Богило, родом са подручја данашње Жепе. Због неузвраћене љубави Богило одлучује да отме дјевојку. На Ивањдан (празнику рођења светог Јована Претече - 7. јул по новом календару) сваке године је био велики црквено - народни сабор, тако једног Ивањдана казује предање, на сабору Богило отима Видову сестру али не успијева да побјегне. Вид тада стаје у одбрану сестре и долази до крвавог сукоба између њега и браће са једне, Богила и Уроша из Богодола (околина Сребренице) и њихових пратилаца са друге стране. Вид успијева да одбрани сестру, али не и да спријечи демолирање манастира. После овога догађаја, Богило и његове присталице једне ноћи долазе и спаљују манастир око 1581. године, да би доцније био потпуно порушен.

Срушили су га Турци и Богилови потомци. Од чијег је камена подигнута џамија у оближњем селу Годимиљу, у којем су по причи живјели Богиловићи, потомци Богилови.

Од тада сваког Ивањдана и о празнику Усјековања главе светог Јована Крститеља, вјерници су походили Црквине и молили се Богу на темељима порушеног храма. Више од пет вијекова свете литургије, литије, крштења и вјенчања, обављали су се под ведрим небом, под оморама крај Лучке воде(чесма у порти цркве). Ивањдански сабори остали су вјерни чувари сјећања на судбину која је задесила храм и ово свето мјесто.

Извор - Википедија
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #49 послато: Август 03, 2016, 11:51:57 поподне »
Ово је насловна страна сутрашњих Вечерњих Новости.Да ли неко има информацију о чему се тачно ради и да ли је истина да су нађене неке златне плоче са непознатим писмом? :)Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #50 послато: Август 04, 2016, 11:03:00 пре подне »
Ово је насловна страна сутрашњих Вечерњих Новости.Да ли неко има информацију о чему се тачно ради и да ли је истина да су нађене неке златне плоче са непознатим писмом? :)

Пре неки дан је била ова вест:
http://www.blic.rs/kultura/vesti/epohalno-otkrice-u-viminacijumu-pronadena-grobnica-iz-3-veka-sa-pokojnicima-zalivenim/xt350v0

Вероватно је у вези са тим открићем...али увек ме нервирају ови новинари са њиховим "сензацијама" и "епохалностима". Археологија их занима само ако могу да продају тираж са насловом "Сензација!", "Невероватно!" и слично, иначе обилазе око ње као око турског гробља, или намерно искривљују оно што им археолози изјаве у интервјуу како би било више "сензационалистички"... ::)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Be like Bill

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 736
Одг: Археолошка открића
« Одговор #51 послато: Август 04, 2016, 09:16:52 поподне »
Tekst u Večernjim novostima

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:618438-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D1%81-%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%83-%D0%92%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83%D0%BC%D1%83-%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC

Zanimljiv nalaz

Цитат
- Порука на сребрном свитку исписана је искључиво симболима и потпуна је загонетка - каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ и руководилац пројекта Виминацијум. - Друга порука је записана грчким алфабетом, али не на грчком језику, већ на неком необичном блискоисточном. На њој су филолози засада препознали само имена неких блискоисточних богова и демона који се призивају да помогну оном ко носи амулет.

Цитат
У среду су стручњаци успели да прочитају имена божанстава и демона са златне ламеле пронађене у дечјем гробу у Виминацијуму. Међутим, уместо одговора, дешифровани текст је понудио само нова питања. У њему се призивају Баал, у јеврејској библији "лажни бог", и Јахве (Јехова), који је прави и једини хебрејски бог, а ту традицију је преузело и хришћанство. Истовремено обраћање овим силама је незабележено, као да хришћанин истовремено призива Христа и Антихриста.

Поред њих, у тексту су препозната имена моћних божанстава или демона, зависно од тумачења: Тхобарабау, Сенесеилам, Сесенгенфарангес. Да све буде компликованије, у делу гробља где су ламеле пронађене сахрањивани су у великом броју рани хришћани.

Još kad bi uradili DNK analizu


Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #52 послато: Август 08, 2016, 03:52:51 поподне »
Пре неки дан је била ова вест:
http://www.blic.rs/kultura/vesti/epohalno-otkrice-u-viminacijumu-pronadena-grobnica-iz-3-veka-sa-pokojnicima-zalivenim/xt350v0

Вероватно је у вези са тим открићем...али увек ме нервирају ови новинари са њиховим "сензацијама" и "епохалностима". Археологија их занима само ако могу да продају тираж са насловом "Сензација!", "Невероватно!" и слично, иначе обилазе око ње као око турског гробља, или намерно искривљују оно што им археолози изјаве у интервјуу како би било више "сензационалистички"... ::)

Ах, па о чем би они писали у ово пусто лето, кад не би било сензација! :)

Него, видим да се аутоматски мења насловна, па се изгубила вест... углавном, сензација су ове плочице, тј. овде имамо златну, а пронађена у прилогу доле је и сребрна.

На обема су исписане молитве, у којима се, што управо и јесте та сензација, призивају Баал, у јеврејској библији "лажни бог", и Јахве (Јехова), који је прави и једини хебрејски бог, на шта се констатује да је тако нешто до сада било незабележено.

Поред оваквих налаза, за очекивати је да буде још сензација. Такође је било речи о залевању малтером покојника, што су једнако окарактерисали као необично и незабележено, али могуће да је у питању било какво залевање умрлих од неке смртоносне болести?Ван мреже herceg

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 114
Одг: Археолошка открића
« Одговор #53 послато: Август 10, 2016, 01:41:13 поподне »
Neki izvori navode da je bliskoistocni jezik kojim su plocice pisane aramejski. Ako je to tocno, mogla bi se navuci neka kricka veza. Barem dok se ne istestira drevna DNK.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #54 послато: Октобар 16, 2016, 02:23:21 поподне »
Код Сребренице откривени темељи цркве из шестог вијека

Група археолога, предвођена Иваном Грујић из "Музеја Херцеговине" из Требиња оцијенила је на основу пронађених предмета и кориштеног грађевинског материјала да откривене зидине, односно темељи цркве на брду Боровац код сребреничког села Ораховица, потичу из шестог вијека.Ријеч је о хришћанској цркви из раног средњег вијека, изузетних димензија - 16 пута 12 метара.

Грујићева је рекла да је у источном дијелу Републике Српске откривена само једна слична црква из наведеног периода, у Осмацима, и да су то цркве у којима су Срби почели да примају хришћанство и да се крсте.

Како је навела, веома је мало откривених остатака цркава из раног средњег вијека, а велике димензије цркве говоре о развијености, моћи и завидној насељености овог подручја кроз које је пролзио римски пут и повезивао римски муниципијум у данашњим Скеланима са Власеницом, те водио даље према Дубровнику.

Грујићева је додала да ова црква потиче из доба ране Византије и владавине цара Ираклија, из времена покрштавања Срба.

Објекат цркве млађи је за око два вијека од откривених ранохришћанских базилика на подручју Скелана, али је за око седам вијекова старији од средњовјековног Манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице који је изграђен у 13. вијеку.

Према ријечима Грујићеве, на овом локалитету налазило се насеље из римског доба, у вријеме развијања рударства.

Карактеристично је да је ова црква срушена прије 18. вијека јер су људски скелети који су пронађени сахрањени на зидовима темеља, а код једног женског скелета пронађен је новац из 1718. године.

Откривени су и фрагменти кандила, стакла и фрескомалтера, а у темељима се налази и римски надгробни споменик из првог или другог вијека.

"Ови налази, као и они у Скеланима и околини, затим у Сасама и још неким локалитетима на овом подручју, говоре да је готово цијело подручје ове општине једно велико археолошко налазиште или отворени музеј", истакла је Грујићева.

Она каже да је планирано да у наредној години буду завршена истраживања, да се испита унутрашњост откривене цркве и обави конзервирање зидина, односно комплетног налазишта.

До открића темеља ове цркве дошло је прије двије године, када су мјештани Ораховице уз благослов владике Хризостома подигли часни крст на брду Боровац са намјером да ту граде цркву.

"Не знајући да се овдје већ налазе темељи цркве, иако се овај локалитет у народу назива Црквиште, поставили смо крст, како се показало, само пола метра источно од олтарске апсиде, а када се приступило чишћењу терена за припрему локације за изградњу цркве наишли смо на ово откриће", рекао је сребренички свештеник протојереј Александар Млађеновић.

Млађеновић је навео да су о открићу обавијестили надлежне, те археологе који су обишли налазиште и пружили стручну помоћ, односно утврдили из ког периода потичу црквени темељи, а највећи дио радове обавили су мјештани села Ораховица и православна омладина из Сребренице.

Он је нагласио да су подршку за радове на овом локалитету и истраживање имали од Министарства културе Србије и да намјеравају да се обрате Министарству просвјете и културе Републике Српске како би наставили истраживања и конзервирање.

"Овдје смо почели да служимо литургије и у непосредној близини планирамо да градимо цркву која ће потврђивати петнаестовјековни континуитет хришћанства на овом подручју. То је жеља овдашњих мјештана и умјесто на планираном црквишту, нови храм ћемо градити у непосредној близини", каже Млађеновић.

Директор Археолошког музеја "Римски муниципијум-Скелани" Свјетлана Марковић каже да је ова установа преузела активности организовања истраживања црквишта, те да ће се ово археолошко налазиште заштити и сачињавати дио туристичке понуде Сребренице.

Још незванични начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је приликом посјете овом локалитету да вријеме показује да готово свако сребреничко брдо крије неку тајну и да је утроба сребреничке земље препуна археолошких вриједности.

"Ово, као и претходна археолошка открића, показује да је готово цијело подручје сребреничке општине један велики археолошки музеј и наша задаћа биће да, између осталог, обезбиједимо услове да буду настављена истраживања. То ће омогућити и већу пажњу и посјете научника, али и туриста из свијета", навео је Грујичић.

Старији мјештанин Ораховице Недељко Петровић каже да се недалеко од откривених остатака цркве на Боровцу налазе остаци римске топионице злата у једној њиви.

Мјештани Ораховице Раденко Драгићевић и Миленко Милосављевић кажу да нису знали да је њихово село некада било духовни центар овог краја, иако су им дједови причали легенде да је на Боровцу некада била црква.

Они су истакли да су откривени темељи ове цркве почели да окупљају расељено становништво овог и сусједних села.

Организују се скупови и служе литургије, а мјештани су још одлучнији да у непосредној близини некадашње, изграде нову цркву за организовање вјерског живота.

Извор: СРНАВан мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1812
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #56 послато: Децембар 06, 2016, 01:43:41 поподне »
Неки од старих градова и утврђења средњовековне Србије

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC.523.html:593364-Upoznajte-istorijsko-blago-Srbije


Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1657
 • G2a-FT221531
Одг: Археолошка открића
« Одговор #57 послато: Јануар 10, 2017, 05:16:11 поподне »
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/#.WHUIZFMrJ0y
Цитат
Археолози са Виминацијума ископали су у среду на локалитету “под Клепечком” фигурину женског божанства стару око 4.000 година. Реч је о близнакињи идола који се налази у свим светским историјама уметности.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #58 послато: Јануар 10, 2017, 06:29:00 поподне »
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/#.WHUIZFMrJ0y

Да ли се можда зна је л' ово друштво било матријархално или патријархално уређено?Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1657
 • G2a-FT221531
Одг: Археолошка открића
« Одговор #59 послато: Јануар 10, 2017, 06:43:50 поподне »
Да ли се можда зна је л' ово друштво било матријархално или патријархално уређено?
Ако мислиш на Винчу онда вероватно јесте, с' обзиром да се за целокупно неолитско друштво сматра да је било матријархално, и да у Европу није ушло огњен и мачем, као Индо-европљани.
https://ancientpeoples.tumblr.com/post/60271364316/neolithic-matriarchy
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #60 послато: Јануар 10, 2017, 06:58:56 поподне »
Да ли се можда зна је л' ово друштво било матријархално или патријархално уређено?

Ако мислиш на културу која је произвела Кличевачког идола и ову другу фигурину, то је дубовачко-жутобрдска култура средњег и касног бронзаног доба, лоцирана углавном у Банату и у браничевском крају; по својим карактеристикама (керамика, сахрањивање) је сигурно индоевропска, али која тачно грана индоевропских народа су били њени носиоци, то можемо само да претпостављамо.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BB
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #61 послато: Јануар 10, 2017, 07:00:11 поподне »
Ако мислиш на културу која је произвела Кличевачког идола и ову другу фигурину, то је дубовачко-жутобрдска култура средњег и касног бронзаног доба, лоцирана углавном у Банату и у браничевском крају; по својим карактеристикама (керамика, сахрањивање) је сигурно индоевропска, али која тачно грана индоевропских народа су били њени носиоци, то можемо само да претпостављамо.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BB
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0

Да додам, с обзиром на њен индоевропски карактер, вероватно је била патријархална, али то наравно не искључује веровање у богиње, поред богова.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #62 послато: Јануар 10, 2017, 07:44:32 поподне »
Хвала Atlantische на одговору, али мишљах на ово што написа НиколаВук, тј. на време између Винчанске културе и оних каснијих на том простору.Иначе, питам због ове соларне представе на фигурини, која је још богатија и јасније представљена на доцнијем Кличевачком идолу.Соларни симболи у комбинацији са женским принципом углавном се јављају у матријархалним друштвеним системима или у онима који су произашли из таквих друштвених заједница.Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #63 послато: Јануар 10, 2017, 08:01:27 поподне »
Хвала Atlantische на одговору, али мишљах на ово што написа НиколаВук, тј. на време између Винчанске културе и оних каснијих на том простору.Иначе, питам због ове соларне представе на фигурини, која је још богатија и јасније представљена на доцнијем Кличевачком идолу.Соларни симболи у комбинацији са женским принципом углавном се јављају у матријархалним друштвеним системима или у онима који су произашли из таквих друштвених заједница.

Могуће је да је култ божанства које је представљено на овим фигуринама проистекао из неке преиндоевропске неолитске/енеолитске религије, међутим и Индоевропљани су имали своја соларна и женска божанства, па се ту може само нагађати. Иначе све старе индоевропске религије (старогрчка, староримска, келтска, германска, словенска, итд.) су настале сажимањем старијих преиндоевропских религија у којима је нагласак био на земљи, плодности, женском принципу итд. са протоиндоевропском у којој је нагласак био на небу, соларном аспекту, мушком принципу итд. Још једна занимљива фигурина из дубовачко-жутобрдске културе су Дупљајска колица, на којима је представљено божанство у кочијама које вуку патке; ту је вероватно представљено неко соларно божанство, тако да се може рећи да је соларни култ заузимао важно место у религији ове културне групе.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BF%D1%99%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже шкрњо

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 323
 • I2>PH908>A5913
Одг: Археолошка открића
« Одговор #64 послато: Јануар 10, 2017, 08:17:13 поподне »
Ако мислиш на Винчу онда вероватно јесте, с' обзиром да се за целокупно неолитско друштво сматра да је било матријархално, и да у Европу није ушло огњен и мачем, као Индо-европљани.
https://ancientpeoples.tumblr.com/post/60271364316/neolithic-matriarchy
Сумњам да су неолитски насељеници били матријахални.
На овом линку цитирана ауторка долази до неких изузетно глупих закључака. Примјер са самог почетка текста:
Цитат
Once upon a time, the many cultures of this world were all part of the gynocratic age. Paternity had not yet been discovered…Childbirth was mysterious. It was vital. And it was envied. Women were worshipped because of it, were considered superior because of it…. Men were on the periphery—an interchangeable body of workers for, and worshippers of, the female center, the principle of life.

The discovery of paternity, of sexual cause and childbirth effect, was as cataclysmic for society as, say, the discovery of fire or the shattering of the atom. Gradually, the idea of male ownership of children took hold…

Питам се да ли неко са имало мозга може повјеровати у ово. Сматрају да људи нису знали шта је узрок трудноће, те да су стога живјели у матријахалном уређењу :P Другим ријечима, сматрају да људи нису знали оно што сваки други сисар зна. Невјероватно je докле глупост иде.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #65 послато: Јануар 10, 2017, 08:26:16 поподне »
Сумњам да су неолитски насељеници били матријахални.
На овом линку цитирана ауторка долази до неких изузетно глупих закључака. Примјер са самог почетка текста:
Питам се да ли неко са имало мозга може повјеровати у ово. Сматрају да људи нису знали шта је узрок трудноће, те да су стога живјели у матријахалном уређењу :P Другим ријечима, сматрају да људи нису знали оно што сваки други сисар зна. Невјероватно je докле глупост иде.

По овоме што је цитирано, рекао бих да је ауторка прави пример феминистичког шовинизма.  :) С друге стране, може се рећи да је у неолитским културама Старе Европе постојао већи нагласак на улози жене, тј. Мајке Земље, која је због земљорадничке природе неолитских заједница сматрана најважнијим божанством; о томе говоре трагови материјалне културе - фигурине увек представљају жене са често наглашеним симболима женствености (велике груди, широки кукови, итд.). Међутим, упркос феминистичким шовинисткињама, сматра се да друштво није било у пуној мери матријархално, већ више егалитарно тј. егалитарније од каснијег индоевропског које је било мање-више патријархално (али треба узети у обзир да су нпр. Грци и Римљани били патријархалнији од Келта и Германа; жена код њих је имала значајно мање права у односу на те "варваре").
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #66 послато: Јануар 10, 2017, 08:36:58 поподне »
Још једна занимљива фигурина из дубовачко-жутобрдске културе су Дупљајска колица, на којима је представљено божанство у кочијама које вуку патке; ту је вероватно представљено неко соларно божанство, тако да се може рећи да је соларни култ заузимао важно место у религији ове културне групе.Ово је претпостављам фигурина из неке блиске збирке овој коју ти постави?

На њој су три соларна приказа у виду свастика.

Ако је фигурина женско, онда би то значило и наглашен женски принцип, или макар културно наследство једног таквог друштва.Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #67 послато: Јануар 10, 2017, 08:41:17 поподне »
По овоме што је цитирано, рекао бих да је ауторка прави пример феминистичког шовинизма.  :) С друге стране, може се рећи да је у неолитским културама Старе Европе постојао већи нагласак на улози жене, тј. Мајке Земље, која је због земљорадничке природе неолитских заједница сматрана најважнијим божанством; о томе говоре трагови материјалне културе - фигурине увек представљају жене са често наглашеним симболима женствености (велике груди, широки кукови, итд.). Међутим, упркос феминистичким шовинисткињама, сматра се да друштво није било у пуној мери матријархално, већ више егалитарно тј. егалитарније од каснијег индоевропског које је било мање-више патријархално (али треба узети у обзир да су нпр. Грци и Римљани били патријархалнији од Келта и Германа; жена код њих је имала значајно мање права у односу на те "варваре").

Тај матријархат неолитске Европе је само једна у низу фантазија. То што су људи тада правили фигурине жена наглашених облина не значи никакву "женску превласт", па чак ни "егалитаризам", већ друштво у којем је култ плодности земље и плодова земаљских био изједначен са женском плодношћу, те су, у том смислу, биле израђиване и такве ритуалне фигурине, е зарад плодности природе.
Можда стоји то што кажеш да је то друштво било у већој мери егалитарније, или барем толерантније што се мушко-женских односа и друштвеног статуса полова тиче, али нема никаквих правих доказа о некаквом матријархату.
Логично је да су каснији дошљаци из правца азијског били мање егалитарни и да ту није било места ни полној толеранцији, а камо ли егалитаризму и матријархату, јер се радило о освајачким ратничким номадима, где је улога мушкарца ратника у првом плану, а жена је обично робје, што би се рекло у мом крају, а најчешће - ратни плен.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #68 послато: Јануар 10, 2017, 08:47:37 поподне »


Ово је претпостављам фигурина из неке блиске збирке овој коју ти постави?

На њој су три соларна приказа у виду свастика.

Ако је фигурина женско, онда би то значило и наглашен женски принцип, или макар културно наследство једног таквог друштва.

Да, то је друга фигурина, која је нађена заједно са оном првом са паткама; на овој другој је руда поломљена.
Питање је којег је "пола". Оно што је јасно је да је антропо-зооморфна, јер представља људско биће са птичјом главом; има звонасту сукњу, али то не мора да буде одлика нечијег пола (сетимо се килта, шкотске мушке сукње); чак је испод сукње на фигури приказан фалус, због чега је Милоје Васић изразио сумњу у аутентичност овог налаза.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже шкрњо

 • Писар
 • *****
 • Поруке: 323
 • I2>PH908>A5913
Одг: Археолошка открића
« Одговор #69 послато: Јануар 10, 2017, 09:02:09 поподне »
Тај матријархат неолитске Европе је само једна у низу фантазија. То што су људи тада правили фигурине жена наглашених облина не значи никакву "женску превласт", па чак ни "егалитаризам", већ друштво у којем је култ плодности земље и плодова земаљских био изједначен са женском плодношћу, те су, у том смислу, биле израђиване и такве ритуалне фигурине, е зарад плодности природе.
Свака ријеч је на мјесту. Значења тих фигурина нису тако буквална као што их заговорници теорије о матријархату у неолиту желе протумачити.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #70 послато: Јануар 10, 2017, 09:09:35 поподне »
Тај матријархат неолитске Европе је само једна у низу фантазија. То што су људи тада правили фигурине жена наглашених облина не значи никакву "женску превласт", па чак ни "егалитаризам", већ друштво у којем је култ плодности земље и плодова земаљских био изједначен са женском плодношћу, те су, у том смислу, биле израђиване и такве ритуалне фигурине, е зарад плодности природе.
Можда стоји то што кажеш да је то друштво било у већој мери егалитарније, или барем толерантније што се мушко-женских односа и друштвеног статуса полова тиче, али нема никаквих правих доказа о некаквом матријархату.
Логично је да су каснији дошљаци из правца азијског били мање егалитарни и да ту није било места ни полној толеранцији, а камо ли егалитаризму и матријархату, јер се радило о освајачким ратничким номадима, где је улога мушкарца ратника у првом плану, а жена је обично робје, што би се рекло у мом крају, а најчешће - ратни плен.

Свакако су били мање "ратоборни" и вични рату од Индоевропљана, мада то опет не значи да рата уопште није било и да су се сви лепо слагали и мирно трговали једни са другима, што би била друга крајност коју и даље проповедају неки археолози. Поједина индијанска,аустралијска и новогвинејска племена су добар пример како изгледа тај фамозни "матријархат", који уствари то није. Преци се гледају по мајчиној линији, супружник се усељава код супруге у кућу, имовину наслеђује кћерка а не син итд. Опет, све одлуке се доносе заједнички (већањем свих одраслих чланова племена), нема женског поглавице, мушкарци су и даље главни када се иде у лов или ратне походе против других племена, и томе слично. Нема матријархата који је тзв. "патријархат у огледалу", где су мушкарци потлачени и ни за шта се не питају.  :) Изгледа да је припитомљавање коња имало велику улогу у ширењу ратничког патријархата међу Протоиндоевропљанима јер су амерички етнолози приметили код Индијанаца у Северној Америци, који су током 17. и 18. века припитомили мустанге, да је тада дошло до драматичне промене: племена која су се раније бавила земљорадњом и сакупљањем плодова и повремено ловом су углавном напуштала земљорадњу, специјализовала се за лов на бизоне и на вршење пљачкашких похода на имања мексичких и америчких досељеника, као и на ратове са другим индијанским племенима; такође, раније егалитарна друштва су почела да бивају изразито патријархална, долазило је до социјалног раслојавања и пораста моћи поглавица. На основу ове антрополошке аналогије, могло би се наслутити до којих је крупних промена дошло код Протоиндоевропљана када су припитомили коња и саживели се са начином живота које им је то припитомљавање омогућило.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #71 послато: Јануар 10, 2017, 09:13:02 поподне »
Свака ријеч је на мјесту. Значења тих фигурина нису тако буквална као што их заговорници теорије о матријархату у неолиту желе протумачити.

Наравно да саме фигурице ништа битну ту не говоре, мој коментар се односио на соларне представе, које се у патријархалним друштвима приказују на мушким представама, а у матријархалним друштвима на женским. Сунце је врховни симбол, па ко је главни, томе и припада. Народи за које се претпоставља да су имали развијен неки облик матријархата иза себе су оставили и артефакте тако постављене симболике.Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #72 послато: Март 14, 2017, 06:28:21 поподне »
У ТВ емисији "Као сав нормалан свет", Татјане Петернек Алексић, археолог Миломир Мишко Кораћ говори у два наврата о чувеном археолошком налазишту Виминацијум.

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/2504386/.html


http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/2506603/.html


Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #73 послато: Март 20, 2017, 03:41:37 поподне »
Базилика испод коридора
Витомир ЋИРИЋ | 19. март 2017. 19:00

Грађевинске машине, на будућој саобраћајници од Пирота ка Белој Паланци, крај села Станичење "ископале" још једно археолошко налазиште

АРХЕОЛОЗИ Завода за заштиту споменика културе из Ниша, које предводи стручњак те установе Тони Чершков, и њихове колеге из пиротског Музеја "Понишавље", са Предрагом Пејићем на челу, открили су још једно археолошко налазиште на источном краку Коридора 10, на неких седам километара од Пирота ка Белој Паланци, крај села Станичење.

По свему судећи, реч је о ранохришћанској базилици чији су зидови угледали светлост дана када су овде забрујале грађевинске машине неимара на будућој паневропској саобраћајници.

Радови су тренутно обустављени и биће настављени када археолози обаве свој део посла, односно када ово налазиште званично региструју и обележе, што ће бити учињено у наредних месец дана.

- Управо започетим истраживањима утврдили смо да испод саме базилике постоји крипта, у којој су највероватније гробови ктитора ове ранохришћанске грађевине. Сада радимо уз зид некадашње грађевине, како бисмо утврдили величину и тачне димензије објекта - каже Чершков.

Локалитет је откривен испод старог магистралног пута Пирот - Ниш, чија би трака требало да буде део коридора. Радови су почели пре пет-шест дана, тако да је рано давати било какве дефинитивне закључке о ономе шта се налази испод асфалта, тачније будуће саобраћајнице. Откриће и сви налази биће уредно евидентирани, након чега ће машине опет забрујати. Идентична базилика откривена је и пре две године код Црвене реке недалеко од Паланке, некадашње римске Ремизијане, ка Долцу, непосредно пре уласка у Сићевачку клисуру.

Када је реч о овом локалитету, у непосредној близини код скретања за Станичење прошле године је такође откривено археолошко налазиште које се налази с десне стране будућег ауто-пута. Налазиште је такође регистровано, као и на многим локацијама према Димитровграду, и непосредно на улазу у Пирот, где су пронађени остаци римске цивилизације.

Остаци ранохришћанске базилике Фото Музеј "Понишавље", ПиротКад се све узме у обзир, траса Коридора 10, који се гради на почетку трећег миленијума, готово савршено се поклапа са некадашњим римским путем из 2. и 3. века наше ере, на коме је, поред осталог, нађено и неколико миљоказа који су усмеравали римске легије од запада ка источним римским провинцијама.

АМАТЕРИ "КОПАЈУ" БЛАГО

ПРЕ почетка изградње Коридора 10, предео око Станичења био је на мети неуких људи и археолога аматера, који су овде и код Беговог моста месецима и годинама копали у потрази за старим благом. Остаци ноћних "истраживања" видљиви су и дан-данас, нарочито на узвишењима крај десне обале реке Нишаве.

Извор: Вечерње новостиВан мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #74 послато: Март 26, 2017, 05:34:16 поподне »
Сјајно археолошко откриће у североисточној Немачкој, близу обале Балтика:

http://www.sciencemag.org/news/2016/03/slaughter-bridge-uncovering-colossal-bronze-age-battle

Ради се о пронађеним остацима скелета на којима су уочени бројни трагови борбе, са остацима бронзанодопског оружја, па се овде ради о пионирском налазу - месту неке масовне битке с краја бронзаног доба (око 1250. године п.н.е.). Нађено је до сад више од 100 скелета, што је променило нека уверења која су до тад постојала о карактеру битака у том добу (битке са мањим бројем учесника, уствари више препади него праве битке); установљено је да је у овој битци учествовало укупно више од 4000 људи, а остаци погинулих су се релативно добро сачували захваљујући томе што су били потопљени у мочварно тло попришта битке. Такође сам пронашао податак да су на основу анализе стронцијума у зубима погинулих ратника утврдили да они нису потицали из околине места где се битка одиграла, већ из удаљенијих крајева Европе; такође су написали да су узели ДНК материјал из неких зуба и утврдили следеће:

"Ancient DNA could potentially reveal much more: When compared to other Bronze Age samples from around Europe at this time, it could point to the homelands of the warriors as well as such traits as eye and hair color. Genetic analysis is just beginning, but so far it supports the notion of far-flung origins. DNA from teeth suggests some warriors are related to modern southern Europeans and others to people living in modern-day Poland and Scandinavia. “This is not a bunch of local idiots,” says University of Mainz geneticist Joachim Burger. “It’s a highly diverse population.”

Питање је каква се анализа радила, аутозомална, Y-ДНК, мтДНК или нека комбинација ове три. У сваком случају било би корисно доћи до научног рада који се бавио анализом древне ДНК ових скелета и видети да ли су издвојили неке хаплогрупе.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #75 послато: Март 26, 2017, 05:39:09 поподне »
Одиста, врло занимљиво откриће! ;)Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1909
 • I2-BY55783>BY79593
Одг: Археолошка открића
« Одговор #76 послато: Март 26, 2017, 07:47:06 поподне »
Сјајно археолошко откриће у североисточној Немачкој, близу обале Балтика:

http://www.sciencemag.org/news/2016/03/slaughter-bridge-uncovering-colossal-bronze-age-battle

Питање је каква се анализа радила, аутозомална, Y-ДНК, мтДНК или нека комбинација ове три. У сваком случају било би корисно доћи до научног рада који се бавио анализом древне ДНК ових скелета и видети да ли су издвојили неке хаплогрупе.  :)

Анализа ових скелета је већ увелико у току, и на њој ради поменута екипа из Мајнца на челу са Јоакимом Бургером. Лабораторија из Мајнца је једна од најбољих археогенетских лабораторија на свету па је сигурно да ће се радити анализа целокупног генома. Само је питање колико узорака планирају да анализирају, пошто је велики број скелета у питању, па не верујем да ће овај рад видети светло дана пре 2018.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #77 послато: Март 26, 2017, 08:15:02 поподне »
Анализа ових скелета је већ увелико у току, и на њој ради поменута екипа из Мајнца на челу са Јоакимом Бургером. Лабораторија из Мајнца је једна од најбољих археогенетских лабораторија на свету па је сигурно да ће се радити анализа целокупног генома. Само је питање колико узорака планирају да анализирају, пошто је велики број скелета у питању, па не верујем да ће овај рад видети светло дана пре 2018.

Питам се само које су тачно анализе у питању. Ако је мушки хромозом, да ли под овим "southern Europeans" подразумевају неке медитеранске хаплогрупе или можда I2a Dinaric (или неког његовог претка, можда бочну грану)? I2a би се слагао са балтичком локацијом битке и онда не би били у питању ратници из удаљених области, већ управо "локалци" из региона данашњег немачког и пољског Прибалтика (где се претпоставља да је било могуће "врело" I2a1b). С друге стране, да ли под овим "Poland and Scandinavia" мисле на R1a или I1, или нешто треће? Ово све, наравно, под претпоставком да су их заиста тестирали на Y-ДНК хаплогрупе.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Црна Гуја

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1909
 • I2-BY55783>BY79593
Одг: Археолошка открића
« Одговор #78 послато: Март 26, 2017, 08:55:52 поподне »
Питам се само које су тачно анализе у питању. Ако је мушки хромозом, да ли под овим "southern Europeans" подразумевају неке медитеранске хаплогрупе или можда I2a Dinaric (или неког његовог претка, можда бочну грану)? I2a би се слагао са балтичком локацијом битке и онда не би били у питању ратници из удаљених области, већ управо "локалци" из региона данашњег немачког и пољског Прибалтика (где се претпоставља да је било могуће "врело" I2a1b). С друге стране, да ли под овим "Poland and Scandinavia" мисле на R1a или I1, или нешто треће? Ово све, наравно, под претпоставком да су их заиста тестирали на Y-ДНК хаплогрупе.  :)

Раде се све анализе (аутосомална, ипсилон, митохондријална), али ако се добро сећам дискусије на Антрогеници, изјава у тексту да се ради о две различите популације се односила на аутосомалну генетику, није било никаквог помињања ипсилон хаплогрупа.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #79 послато: Март 26, 2017, 08:57:12 поподне »
Раде се све анализе (аутосомална, ипсилон, митохондријална), али ако се добро сећам дискусије на Антрогеници, изјава у тексту да се ради о две различите популације се односила на аутосомалну генетику, није било никаквог помињања ипсилон хаплогрупа.

Да, претпоставио сам да је ипак то у питању...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже vojislav.ananic

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1330
Одг: Археолошка открића
« Одговор #80 послато: Април 23, 2017, 06:38:02 поподне »

Ван мреже crni

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 333
Одг: Археолошка открића
« Одговор #81 послато: Мај 14, 2017, 12:38:21 пре подне »
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR,
(http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/484779/natpis-skania-inferior-na-kamenu-s-bribirske-glavice-potvruje-vezu-vikinga-i-dalmacije), мени се чини да други ред пронађеног натписа пише овако: (..AVESKANIEINFERI..), на археолошким радовима на локалитету Брибирска главица уз православну цркву св. Јоакима и Ане (1574. г.), петнаестак км удаљен од градића Скрадина.

Предомишљао сам да ли поставити инормацију на теми Y-днк хаплогрупа I1 или овдје  :) , али не сумњам да ће наша Викиншка браћа запазити ово откриће  ;)


Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6093
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Археолошка открића
« Одговор #82 послато: Мај 14, 2017, 12:46:51 пре подне »
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR,
(http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/484779/natpis-skania-inferior-na-kamenu-s-bribirske-glavice-potvruje-vezu-vikinga-i-dalmacije), мени се чини да други ред пронађеног натписа пише овако: (..AVESKANIEINFERI..), на археолошким радовима на локалитету Брибирска главица уз православну цркву св. Јоакима и Ане (1574. г.), петнаестак км удаљен од градића Скрадина.

Предомишљао сам да ли поставити инормацију на теми Y-днк хаплогрупа I1 или овдје  :) , али не сумњам да ће наша Викиншка браћа запазити ово откриће  ;)


Сканиа , Малме је највећи град те области у Шведској :)
« Последња измена: Мај 14, 2017, 12:49:58 пре подне ДушанВучко »

Ван мреже Сол

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1249
Одг: Археолошка открића
« Одговор #83 послато: Мај 14, 2017, 01:04:07 пре подне »
"AVESKANIEINFERI" се може односити и на Асканиу инфериор, савремени Саксен-Анхалт.

https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Ascania
СОКО БАIО СА ТРИЕС ЗМАIEВАХ МРѢЕТ НЕЋЕ ДОК СВѢЕТА ТРАIЕ

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #84 послато: Мај 14, 2017, 05:38:12 поподне »
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR,
(http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/484779/natpis-skania-inferior-na-kamenu-s-bribirske-glavice-potvruje-vezu-vikinga-i-dalmacije), мени се чини да други ред пронађеног натписа пише овако: (..AVESKANIEINFERI..), на археолошким радовима на локалитету Брибирска главица уз православну цркву св. Јоакима и Ане (1574. г.), петнаестак км удаљен од градића Скрадина.

Предомишљао сам да ли поставити инормацију на теми Y-днк хаплогрупа I1 или овдје  :) , али не сумњам да ће наша Викиншка браћа запазити ово откриће  ;)Ово датовање (750-850.) ми делује сувише рано; ера Викинга почиње са нападом на манастир Линдисфарн на североисточној обали Енглеске 793. године, па ми не делује баш сувисло да су пре свог првог помена у изворима, или неколико деценија након њега, већ стигли до Јадрана да исклешу натпис.  :) Викинзи у облику христијанизованих Нормана из северне Француске на Јадран стижу тек почетком 11. века, а пагански Викинзи никад и нису крочили на његове обале; колико ми је познато, најдаље докле су стигли пагански Викинзи (овде наравно не рачунам Нормане који су били хришћани) је до западне обале Италије, под Гвозденим Бјорном, 860. године.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Korisnik77

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: Археолошка открића
« Одговор #85 послато: Јун 03, 2017, 08:05:01 поподне »
Avarski grobovi kod Iloka - nadam se da će biti radjeni nalazi drevne dnk.

https://m.vecernji.hr/vijesti/veliko-arheolosko-otkrice-pronasli-avarski-grob-koji-datira-iz-8-stoljeca-1174168

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #86 послато: Јун 03, 2017, 08:16:12 поподне »
Avarski grobovi kod Iloka - nadam se da će biti radjeni nalazi drevne dnk.

https://m.vecernji.hr/vijesti/veliko-arheolosko-otkrice-pronasli-avarski-grob-koji-datira-iz-8-stoljeca-1174168

То би свакако било врло корисно.  :) Да видимо има ли истине у назнакама да су Авари можда били носиоци хаплогрупе N-P189.2, али и уопште ради прављења генетског профила Авара...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже crni

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 333
Одг: Археолошка открића
« Одговор #87 послато: Јун 04, 2017, 09:16:31 поподне »
Три некрополе (неистражене ?) код Сталаћа, у непосредној близини Тодорове Куле, на локалитету Укоса.
https://www.academia.edu/33313093/РАМ_ЗА_АРХЕОЛОШКУ_СЛИКУ_СТАЛАЋКЕ_КЛИСУРЕ , (Д. Рашковић, Г. Гаврић).

Вијест, свакако, није најновија, али се надам да наши археолози нису пропустили прилику за обраду скелетних налаза по основу древне днк или, бар, имају намјеру да то учине.
Проналазак новчића Византијских царева, савременика кнеза Часлава, на локалитету осматрачници изнад војног пута долине Мораве, "тромеђи" српске, бугарске и византијске територије , подсјећа на време кад је Часлав "од богатих дарова цара Византинаца он је средио и населио земљу" (http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1482.msg54295#msg54295). Слика са скелетним остацима без стопала подсјећа на прелазни период напуштања паганских обичаја код сахрањивања и прихватања хришћанских, опет у вријеме послиједњих архонта Србије, што је забиљежио Тибор Живковић на 136. страни свога дјела Словени и Ромеји :  " ... Истраживања некропола у околини Варне, чак осам посебних локалитета, које су датиране од VIII-X века, показују да je хришћански ritus при сахрањивању веома слабо био прихватан од становништва те области. Само једна од ових некропола, Девгог 2, чисто je хришћанска, још једна je мешана (паганско-хришћанска) док су остале листом паганске. 435 Па ипак, сахрањивања спаљивањем и укопавањем, готово да су равноправно заступљена. Чак и на тој јединој чисто хришћанској некрополи, Девнн 2, вршено je ритуално одсецање стопала покојника која су изношена из гроба.436 На Девни 1, забележено je 13 случајева ритуалног одсецања шака, док су на поједине скелете постављали већи камен. 437".
https://ia600304.us.archive.org/26/items/TiborZivkovic-SloveniIRomeji/TiborZivkovic-SloveniIRomeji.pdf

Да ли је пропуштена прилика за одређивање генетског профила "првих" Срба на Балкану ?

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #88 послато: Јун 04, 2017, 10:16:22 поподне »
Три некрополе (неистражене ?) код Сталаћа, у непосредној близини Тодорове Куле, на локалитету Укоса.
https://www.academia.edu/33313093/РАМ_ЗА_АРХЕОЛОШКУ_СЛИКУ_СТАЛАЋКЕ_КЛИСУРЕ , (Д. Рашковић, Г. Гаврић).

Вијест, свакако, није најновија, али се надам да наши археолози нису пропустили прилику за обраду скелетних налаза по основу древне днк или, бар, имају намјеру да то учине.
Проналазак новчића Византијских царева, савременика кнеза Часлава, на локалитету осматрачници изнад војног пута долине Мораве, "тромеђи" српске, бугарске и византијске територије , подсјећа на време кад је Часлав "од богатих дарова цара Византинаца он је средио и населио земљу" (http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1482.msg54295#msg54295). Слика са скелетним остацима без стопала подсјећа на прелазни период напуштања паганских обичаја код сахрањивања и прихватања хришћанских, опет у вријеме послиједњих архонта Србије, што је забиљежио Тибор Живковић на 136. страни свога дјела Словени и Ромеји :  " ... Истраживања некропола у околини Варне, чак осам посебних локалитета, које су датиране од VIII-X века, показују да je хришћански ritus при сахрањивању веома слабо био прихватан од становништва те области. Само једна од ових некропола, Девгог 2, чисто je хришћанска, још једна je мешана (паганско-хришћанска) док су остале листом паганске. 435 Па ипак, сахрањивања спаљивањем и укопавањем, готово да су равноправно заступљена. Чак и на тој јединој чисто хришћанској некрополи, Девнн 2, вршено je ритуално одсецање стопала покојника која су изношена из гроба.436 На Девни 1, забележено je 13 случајева ритуалног одсецања шака, док су на поједине скелете постављали већи камен. 437".
https://ia600304.us.archive.org/26/items/TiborZivkovic-SloveniIRomeji/TiborZivkovic-SloveniIRomeji.pdf

Да ли је пропуштена прилика за одређивање генетског профила "првих" Срба на Балкану ?

Укоса има доминантан рановизантијски слој, али изнад њега је констатован и раносредњовековни (9-10. век). Сталаћки крај је отприлике од прве половине 9. века па све до пада Првог бугарског царства у другој половини 10. века био у саставу бугарске државе; кратко време, до Самуилове побуне, је ту Византија, потом је у саставу Самуилове државе све док Василије II није на њу ставио тачку почетком 11. века. За генетски профил првих Срба на Балкану би по мени требало лоцирати "насељене градове Србије" који се помињу код Порфирогенита и некрополе везане за њих; они се, међутим, не налазе оволико источно, односно најисточнија област где би их могли наћи је Старовлашко-рашка висија и можда Хвосно (северна Метохија, Метохијски Подгор). Један од тих "кастра икумена" је можда већ пронађен, то су Врсенице близу Сјенице, које би могле бити Достиник (један од "насељених градова" и престоница Србије). Друга помињана могућност за идентификацију Достиника је рановизантијско-средњовековни локалитет Дрсник код Клине; Врсенице су археолошки истражене, док Дрсник нажалост није. Проналажење српских средњовековних некропола, с друге стране, ће сигурно представљати изазов, јер до сада нису пронађене (мислим на простор српске раносредњовековне државе).

https://www.academia.edu/1453647/Vrsenice_-_kasnoanticko_i_srpsko_ranosrednjovekovno_utvrdjenje_Vrsenice_-_Late_Roman_and_Serbian_Early_Medieval_Fortress
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Korisnik77

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: Археолошка открића
« Одговор #89 послато: Јун 05, 2017, 06:03:18 поподне »
Nesto novo. Istrazivanja u Hercegovini.
Da li je neko od naših članova bliže upoznat sa ovim?
https://www.infobijeljina.com/23963_Arheoloska-istrazivanja-u-Hercegovini.html

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1336
Одг: Археолошка открића
« Одговор #90 послато: Јун 05, 2017, 06:32:15 поподне »
Nesto novo. Istrazivanja u Hercegovini.
Da li je neko od naših članova bliže upoznat sa ovim?
https://www.infobijeljina.com/23963_Arheoloska-istrazivanja-u-Hercegovini.html
Ја сам водич по Љубињу. Енглези који истражују палолитске и неолитске локације.

Ван мреже Korisnik77

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 81
Одг: Археолошка открића
« Одговор #91 послато: Јун 05, 2017, 07:31:31 поподне »
Vjerovatno će raditi analizu drevne dnk. To je njima manji trošak u odnosu na ukupne troškove.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #92 послато: Јун 12, 2017, 04:00:32 поподне »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1336
Одг: Археолошка открића
« Одговор #93 послато: Јун 12, 2017, 05:32:06 поподне »
Vjerovatno će raditi analizu drevne dnk. To je njima manji trošak u odnosu na ukupne troškove.
Причао ми неки Белгијанац Марк да су радили анализу скелета из Кочића, Кочићева али да није успјела!

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #94 послато: Јун 20, 2017, 05:05:32 поподне »
"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ

Мистерију игле са Хисара не знају ни Американци
Драган Вујичић | 18. јун 2017. 22:02 | Коментара: 3

Спектакуларно археолошко откриће код Лесковца из 1999. скроз заборављено. Пре 34 века код нас прављен метал за данашњу цивилазицију незамисливНА Туровићевој игли, једном од најспектакуларнијих проналазака у пребогатој археолошкој ризници Србије, полако се хвата корозија заборава. А пре само 18 година о њему се писало и говорило са егзалтацијом.

Артефакт из праисторије, ископан септембра 1999. у Лесковцу, из сефова државе враћен је недавно у музејске депое. Неколико година игла је провела похрањена у најзаштићенијим касама у Београду да би се испитивала у научним лабораторијама и евентуално откриће њених технолошких тајни употребило у технолошком искораку Србије. Данас се налази у музеју у Лесковцу, али није у сталној поставци.

ГВОЗДЕНА игла дугачка 64,5 центиметара направљена је од гвожђа чистоће 98,86 одсто. Данас у свету не постоји технологија којом би сличан предмет могао бити искован.

Још само у Индији, надомак Делхија, у дворишту Кутуб Минар џамије, стоји стуб од сличног материјала, тежак шест тона, а дуг 7,2 метра, који датира из четвртог или петог века, који је за Ериха фон Деникена доказ да су живот и технологије на Земљу донели посетиоци из свемира. Баш као и наша игла, ни овај стуб не рђа, већ одолева свим временским неприликама.

Др Милорад Стојић, из Археолошког института у Београду, човек који је најзаслужнији што је вест о проналаску на Хисару "као бомба" одјекнула у светској научној заједници, данас је пензионер. Шћепан Туровић, археолог аматер који је професионалце одвео на брдо, а сам пронашао чудесни предмет, тешко живи под Хисаром. Није добио награду за проналазак, чак ни почасно октобарско признање града.

- У СЕПТЕМБРУ 1999. радили смо археолошка ископавања на локалитету Хисара трагајући за наслеђем брњичке културне групе која се развијала од 1300. до 1050. године пре наше ере - говори за "Новости" др Стојић. - Одмах смо нашли низ капиталних доказа да се ради о најбогатијем налазишту из овог периода праисторије на свим меридијанима, али проналазак Туровићеве игле оставио нас је без даха. Наиме, постоје историјски докази да у овом периоду цивилизације само Хетити, народ углавном познат из Библије, прави предмете од гвожђа. О хетитском гвожђу знало се из списа на клинастом писму овог народа који је живео на тлу Мале Азије, а чија је престоница била на северу Турске.

Резултати анализа у Нуклеарном институту у Винчи и лабораторији смедеревске железаре били су шокантни. У моћној лабораторији Института, методом енергетско-дисперзионе икс-флуоросцентне спектроскопије, доказано је да је предмет начињен од чистог гвожђа и да нема других метала, што га чини "изузетним у глобалним размерама". Налаз је потписала др Мирјана Марковић.


* Гвоздени стуб из Индије има сличну формулу као Туровићева игла

АНАЛИЗЕ су поновљене у "Сартиду" на моћном рендгену за метал. Показало се да су металурзи из 13. века пре нове ере произвели предмет од чистог нерђајућег гвожђа који је савршено компактан.

- Када сам питао технолога у Железари како је могуће направити овакав предмет, он је одмахнуо главом и рекао да су, колико он зна, били потребни милиони и милиони удараца о комад како би се "родила" племенита чистоћа - додаје Стојић.

После испитивања у Смедереву, уследио је пут Туровићеве игле који није до краја познат. Пребачена је прво у сеф Археолошког института, затим у друге "државне касе", а једно време, из "стратешких разлога", није причано о њој.

Артефакт је испитиван и у Институту за физику у Београду, на апарату десет пута моћнијем од оног из Винче, а у помоћ је из Америке донет и њихов "еталон" чистоће који је направљен у космичким условима. Показало се, међутим, да је "еталон" искован у свемиру "прљав". Игла из Лесковца тако је постала еталон Американцима.

- ОТКРИВАЊЕ формуле вечитог гвожђа свакако би било историјски искорак у технологији - говори Стојић, уз ограду да је он искључиво археолог. - Метал који може непрестано да се рециклира и прерађује сан је човечанства. Какви су тачно били планови наше државе са овим материјалом, не могу да кажем. Знам само да је гвожђе и даље водећа технолошка сировина на планети.НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО

- КРАЈЕМ прошлог века радио сам истраживања брњичке културе, тачније некропола, гробница, пронађених крај Медвеђе, у селу Врапце, када сам отишао у Лесковац да у тамошњем музеју требујем неке ствари - сећа се др Милорад Стојић. - Потпуно случајно, ту се затекао и Шћепан Туровић, који је носио у врећи остатке керамике ископане на Хисару за коју ми професионалци нисмо знали да постоји. Тако су кренула и пробна ископавања.

Угледни научник наводи да су на Хисару пронашли слојеве који сведоче о постојању цивилизације на овим просторима од 13. века пре нове ере па све до остатака наших средњовековних манастира. Тако богатог налазишта, каже, нема код нас, а само из праисторије пронађено је чак 7.000 артефаката, укључујући бронзане игле, остатке калупа за ливење гвожђа...

НЕ ЗНАЈУ КАКО ДА ЈЕ ДАТИРАЈУ

ТУРОВИЋЕВА игла данас се чува у сефу Народног музеја у Лесковцу. Није, међутим, изложена у оквиру нове сталне поставке због несагласности око датирања.

- Из београдског Археолошког института добили смо мишљење да овај предмет јесте од чистог гвожђа, са малим примесама других метала, како је и раније утврђено, али да никако не може да се датира у 13. век пре нове ере. С обзиром на околности налаза, они, засад, не могу са сигурношћу да тврде којем времену приписати Туровићеву иглу - каже археолог Смиља Јовић, виши кустос Музеја у Лесковцу. (И. М.)Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #95 послато: Јун 20, 2017, 05:16:52 поподне »
Наравно, извор су Вечерње новости, није ми стало у поруку.

Чланак сам прочитао у целости, и занима ме, наравно, мишљење Пореклових стручњака. :)

Је л' заиста реч о мистериозном артефакту, и какви су изгледи око утврђивања времена настанка, како исти стоји са другим пронађеним артефактима сличне намене?Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #96 послато: Јун 30, 2017, 08:22:24 поподне »
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:673237-%D0%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE

Ђуровача крије историјско благо
30. јун 2017.

Прва открића на археолошким локалитетима код Трстеника. Стручњаци снимили темеље средњовековне цркве
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1609
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Археолошка открића
« Одговор #97 послато: Јун 30, 2017, 08:30:05 поподне »
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:673237-%D0%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE

Ђуровача крије историјско благо
30. јун 2017.

Прва открића на археолошким локалитетима код Трстеника. Стручњаци снимили темеље средњовековне цркве

Сад би фино легао један аутопут преко ових темеља.  :D
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #98 послато: Јун 30, 2017, 08:34:04 поподне »
Не реци двапут  :D
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Број 1

 • Уредник
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3415
 • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Археолошка открића
« Одговор #99 послато: Јул 02, 2017, 08:33:59 поподне »
Почетак аустралијско-српског археолошког пројекта Глац

Још једна царска палата из римског доба на тлу Србије

http://www.danas.rs/kultura.11.html?news_id=349895&title=Jo%C5%A1+jedna+carska+palata+iz+rimskog+doba+na+tlu+Srbije

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #100 послато: Јул 11, 2017, 10:52:57 поподне »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #101 послато: Август 11, 2017, 11:45:01 пре подне »
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR.

Јуче у Вечерњем листу беше чланак на ову тему. Помњу се Викинзи у 7. и 8. веку, а изградња Брибира у 9. веку. Нешто размишљам, да ли би се у овај период могли уклопити Бачко и Татарин, I1 P109?Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #102 послато: Август 11, 2017, 11:55:30 пре подне »
Јуче у Вечерњем листу беше чланак на ову тему. Помњу се Викинзи у 7. и 8. веку, а изградња Брибира у 9. веку. Нешто размишљам, да ли би се у овај период могли уклопити Бачко и Татарин, I1 P109?

Викинзи се у северозападним деловима Европе појављују тек од 793. године и пљачке манастира Линдисфарн, а на Медитерану тек век након тога (и то најраније). Феномен Викинга настаје тек на самом крају 8. века, пре тога се може говорити само о гвозденом добу Скандинавије или о периоду Сеобе народа у Скандинавији.
Чињеницама против самоувереног незнања.


Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #104 послато: Септембар 13, 2017, 03:57:08 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #105 послато: Септембар 13, 2017, 05:59:46 поподне »
Како би валкире доспеле у Валхалу да није било таквих ратница? ;)
« Последња измена: Септембар 13, 2017, 06:11:45 поподне Amicus »Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 995
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #106 послато: Септембар 21, 2017, 11:05:55 пре подне »
Stipan i ikavica u Sumadiji.
Remains of Medieval Serbian church from 14th century,
excavated at Donje Crkvine arcaheological site in Kamenica village, on Rudnik mountain, near Kragujevac, Šumadija region, central Serbia.
Site is important because of one grave stone from the years 1369-1371. Tombstone was erected on the grave of monk Stipan, and it has Cyrillic inscription which is mentioning two Serbian rulers from that time – Emperor Uroš and Prince Lazar. Kamenica belonged to the state of Prince Lazar, but this inscription testifies that he was subordinated to the Emperor Uroš.
Dimensions of the tombstone, 175 x 56 x 21 cm and orinaments are suggesting that monk Stipan was of noble origin.
Inscriptions says: “here lies God’s servant Stipan”… after that there is damaged part that can’t be red, and at the end “he was killed in the days of Emperor Uroš, in the state of Prince Lazar. Stone was erected by his nephew Vojihna. Priest Mitko wrote this inscription. Amen.”
//
Ostaci srednjovekovne srpske crkve iz 14. veka na arheološkom lokalitetu Donje Crkvine u selu Kamenica na planini Rudnik u blizini Kragujevca, Šumadija, centralna Srbija.
Lokalitet je važan zbog pronalaska jednog nadgrobnog spomenika iz perioda 1369-1371. godine. Nalazio se nad grobom monaha Stipana, i na sebi ima ćirilični natpis koji pominje dva onovremena srpska vladara – cara Uroša i kneza Lazara. Kameica je pripadala državi kneza Lazara, pa natpis svedoči da je on priznavao vlast cara Uroša.
Dimenzije spomenika 175 x 56 x 21 cm i ornamenti pokazuju da je monah Stipan bio plemićkog porekla.
Natpis glasi: “Ovo je počivalište (’se pokojište’) raba Božija Stipana…”, zatim sledi nečitljivi deo zbog oštećenja, i na kraju „pogibe u dane cara Uroša, a u državi kneza (Laza)ra. A postavi ovaj beleg Vojihna, bratučed mu. A to pisa pop Mitko, amin”

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #107 послато: Септембар 21, 2017, 03:21:19 поподне »
Stipan i ikavica u Sumadiji.
Remains of Medieval Serbian church from 14th century,
excavated at Donje Crkvine arcaheological site in Kamenica village, on Rudnik mountain, near Kragujevac, Šumadija region, central Serbia.
Site is important because of one grave stone from the years 1369-1371. Tombstone was erected on the grave of monk Stipan, and it has Cyrillic inscription which is mentioning two Serbian rulers from that time – Emperor Uroš and Prince Lazar. Kamenica belonged to the state of Prince Lazar, but this inscription testifies that he was subordinated to the Emperor Uroš.
Dimensions of the tombstone, 175 x 56 x 21 cm and orinaments are suggesting that monk Stipan was of noble origin.
Inscriptions says: “here lies God’s servant Stipan”… after that there is damaged part that can’t be red, and at the end “he was killed in the days of Emperor Uroš, in the state of Prince Lazar. Stone was erected by his nephew Vojihna. Priest Mitko wrote this inscription. Amen.”
//
Ostaci srednjovekovne srpske crkve iz 14. veka na arheološkom lokalitetu Donje Crkvine u selu Kamenica na planini Rudnik u blizini Kragujevca, Šumadija, centralna Srbija.
Lokalitet je važan zbog pronalaska jednog nadgrobnog spomenika iz perioda 1369-1371. godine. Nalazio se nad grobom monaha Stipana, i na sebi ima ćirilični natpis koji pominje dva onovremena srpska vladara – cara Uroša i kneza Lazara. Kameica je pripadala državi kneza Lazara, pa natpis svedoči da je on priznavao vlast cara Uroša.
Dimenzije spomenika 175 x 56 x 21 cm i ornamenti pokazuju da je monah Stipan bio plemićkog porekla.
Natpis glasi: “Ovo je počivalište (’se pokojište’) raba Božija Stipana…”, zatim sledi nečitljivi deo zbog oštećenja, i na kraju „pogibe u dane cara Uroša, a u državi kneza (Laza)ra. A postavi ovaj beleg Vojihna, bratučed mu. A to pisa pop Mitko, amin”

Занимљив проналазак, већ смо га коментарисали чини ми се на некој од тема...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #110 послато: Септембар 26, 2017, 03:38:29 поподне »
Aкo ништa дpугo, имaли cу м..a, зa paзлику oд дaнaшњиx... ;)

 :)

Мени то личи на птице у полету, а оно доле су им репови (?)
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3980
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #111 послато: Септембар 26, 2017, 03:48:05 поподне »
:)

Мени то личи на птице у полету, а оно доле су им репови (?)

Јок. То су старе српске вешалице за одело са наставком за качење панталона. Временом су се развиле у данашњу практичнију форму:

Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #112 послато: Септембар 26, 2017, 04:00:23 поподне »
Јок. То су старе српске вешалице за одело са наставком за качење панталона. Временом су се развиле у данашњу практичнију форму:


Хммм, мајку му, стварно личи  ???
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже vojinenad

 • Етнолог
 • *********
 • Поруке: 2211
Одг: Археолошка открића
« Одговор #113 послато: Септембар 26, 2017, 04:54:48 поподне »
Јок. То су старе српске вешалице за одело са наставком за качење панталона. Временом су се развиле у данашњу практичнију форму:

Да, да, сад сам их и ја препознао, то су тзв. "му..лице"! :D

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1657
 • G2a-FT221531
Одг: Археолошка открића
« Одговор #114 послато: Октобар 12, 2017, 08:50:34 поподне »
Не знам да ли је ово права тема, али у најмању руку чудан закључак археолога, да не употребим тежу реч.  ;D

Viking burials inspired by Islam, archaeologist reveals
« Последња измена: Октобар 12, 2017, 08:52:33 поподне Atlantische »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1609
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Археолошка открића
« Одговор #115 послато: Октобар 12, 2017, 09:04:32 поподне »
Не знам да ли је ово права тема, али у најмању руку чудан закључак археолога, да не употребим тежу реч.  ;D

Viking burials inspired by Islam, archaeologist reveals ;D ;D ;D ;D ;D
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

симо

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #116 послато: Октобар 12, 2017, 09:11:55 поподне »
Не знам да ли је ово права тема, али у најмању руку чудан закључак археолога, да не употребим тежу реч.  ;D

Viking burials inspired by Islam, archaeologist reveals


Па и није то тако чудно. Викинзи су прилично рано дошли у додир са муслиманима, и на истоку са Волшким Бугарима и на југу са Арапима у Шпанији, Јужној Италији.

У задњој сезони Викинга плијенили су муслимански град у Шпанији, а чини ми се да би Флоки у наредној сезони већ могао постати муслиман.  :)

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #117 послато: Октобар 13, 2017, 12:10:44 пре подне »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Sergio

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1812
 • Y-DNA: I2-PH908>Y81557 | mtDNA: K1a-C150T
Одг: Археолошка открића
« Одговор #118 послато: Октобар 13, 2017, 01:03:17 пре подне »

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #119 послато: Октобар 13, 2017, 11:33:00 пре подне »
Па и није то тако чудно. Викинзи су прилично рано дошли у додир са муслиманима,

Разна арапска посланства су се у 9. и 10. веку мотала по крајевима данашње јужне Русије, тада земљи Хазара, који су, уз Византију управо били брана даљем напредовању Викинга (источних - Варјага) на југ. Арапима је то било битно јер су подручја под њиховом влашћу била одмах иза Хазара и Византије.

Сусрети између Арапа и Варјага били су прилично чести. О томе су остали записи неких арапских посланика, где су Варјази својим изгледом, понашањем, обичајима и „манирима“ најчешће изазивали гнушање тада прилично цивилизованих Арапа:

Ибн Фадлан, тако, записао је:

„Они су најпрљавија створења под капом небеском. Ујутро служавка доноси зделу пуну воде господару домаћинства. Он пере лице и косу, пљује и истреса нос у
посуду коју девојка затим предаје следећој особи која чини то исто - и тако редом, све док сви укућани не употребе зделу да би у њу пљунули, отресли нос и у њој опрали лице и косу."

Ибн Руста се надовезује: „Чисти су у односу на њихову одећу".

Ибн Фадлан је записао и да „Руси“ (тако назива Варјаге, који и јесу донели етноним Рос међу словенска племена) „имају полне односе и врше нужду на јавном месту“, а Ибн Руста о међусобном поверењу које влада међу Варјазима пише: „Ниједан од њих није сам ни када треба да задовољи своје природне потребе - увек га прате тројица другова који га чувају, и сваки од њих има мач, због неповерења и подмуклости које међу њима владају, јер, уколико човек поседује било шта вредно, његов властити брат и пријатељ који су са њим, пожелеће то што има и настојаће да га убију и оробе."
« Последња измена: Октобар 13, 2017, 11:37:44 пре подне Nebo »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1397
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #121 послато: Октобар 13, 2017, 02:42:52 поподне »
Ибн Фадлан, тако, записао је:

„Они су најпрљавија створења под капом небеском. Ујутро служавка доноси зделу пуну воде господару домаћинства. Он пере лице и косу, пљује и истреса нос у
посуду коју девојка затим предаје следећој особи која чини то исто - и тако редом, све док сви укућани не употребе зделу да би у њу пљунули, отресли нос и у њој опрали лице и косу."

<a href="https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30</a>

 :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #122 послато: Октобар 13, 2017, 02:50:28 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30</a>

 :)

Сликовито  :D

"Тринаести ратник" је снимљен управо према записима Ибн Фадлана.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3980
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #123 послато: Октобар 13, 2017, 02:55:00 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30</a>

 :)

Има сцена и у Викинзима  ;):

<a href="https://www.youtube.com/v/NiZ9e0PcfnU" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/NiZ9e0PcfnU</a>
Kамене рабъ и госодинъ

симо

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #124 послато: Октобар 13, 2017, 02:56:50 поподне »
Сусрети између Арапа и Варјага били су прилично чести. О томе су остали записи неких арапских посланика, где су Варјази својим изгледом, понашањем, обичајима и „манирима“ најчешће изазивали гнушање тада прилично цивилизованих Арапа:

Гледајући овај снимак који је Никола поставио, размишљам како одређени историјски извори ( у овом случају арапски о Варјазима) долазе до масовне културе.

Још прије него је снимљен филм "13-ти ратник" из којег је преузет горњи инсерт, читао сам књигу 13-то племе од Артура Кестлера. Сигуран сам и да су аутори филма заправо читали ту књигу, не само због избора наслова филма, већ управо због ових детаља о понашању Варјага који су описани у Кестлеровој књизи. А Кестлерова књига, такође више популарно него научно штиво, је о нечем сасвим другом, о вези Хазара и савремених Јевреја. Арапаи и Варјази су ту успут споменути.

Занимљиво је да се филмске слике надубље урежу у свијест. Како се шта представи на филму, то буде својеврсна надградња саме историје и то се памти. Зато је веома битно како ће изгледати серија Немањићи. Како буду представљени у серији, тако ће их памтити будуће генерације без обзира на историјске чињенице. И за мене је Карађорђе увијек остао Марко Николић, а Милош Обреновић Александар Берчек.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #125 послато: Октобар 13, 2017, 03:14:22 поподне »
Кад смо код Фадлана, Арапа, Варјага, сад нађох чланак са Фадлановим описом сахране код Словена ( ? или Варјага, није разрешено о коме се ради, јер су тада Варјази и Словени живели измешани; мени описани обичаји више личе на варјашке):

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Ahmed_ibn_Fadlan
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже crni

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 333
Одг: Археолошка открића
« Одговор #126 послато: Октобар 13, 2017, 07:53:47 поподне »
Кад смо код Корчуле:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Храм_Успења_Пресвете_Богородице_у_Корчули


Хвала господине Radul на овом интересантном "археолошком открићу".

Немањићка задужбина из Савина времена оснивања епископије у Стону почетком 13. вијека (в. у Ивана Коматина, Црква и држава у српским земљама од XI до XIII века, ИИ, 2016., стр. 219, 305, https://books.google.rs/books?id=MaOADgAAQBAJ), а новински чланак (Ш. Ћ.) о обнови и освећењу православне цркве у граду Корчули новембра 1934. године може се погледати у дневном листу Време , број 4626 од 24. новембра 1934, на трећој страни (http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vreme/1934/11/24#page/2/mode/1up).

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #127 послато: Октобар 20, 2017, 09:27:32 пре подне »
Нова археолошка открића на простору Чесме Мехмед-паше Соколовића, на Калемегдану:

http://www.blic.rs/vesti/beograd/arheolozi-na-kalemegdanu-otkrili-cudesan-svet-koji-ce-od-sada-biti-dostupan-svima/cqxbgpm
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #128 послато: Новембар 21, 2017, 12:02:50 пре подне »
Новооткривена најсевернија црква српско-византијског стила, на Венчацу код Аранђеловца (локалитет "Дворине"):

http://www.politika.rs/scc/clanak/390983/Dvorine-kriju-srpsku-istoriju
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Драган

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 108
 • I2- PH908>FT14506>Y52621
Одг: Археолошка открића
« Одговор #129 послато: Децембар 08, 2017, 08:37:15 пре подне »
Интересантан прилог на РТСу о пронађеном старом надгробном камену из 1292. године у атару села Здравиње, подно Јастрепца.
линк: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2964002/otkriven-najstariji-srednjovekovni-nadgrobnik-u-pomoravlju-.html

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #130 послато: Децембар 15, 2017, 05:11:13 поподне »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Бакс

 • Памтиша
 • ********
 • Поруке: 1609
 • E-V13>A18844>E-CTS11222
Одг: Археолошка открића
« Одговор #131 послато: Децембар 15, 2017, 05:21:50 поподне »
У Србији ништа ново:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:700517-Novogradnja-zatrpala-Singidunum

Што је најгоре, овакве ствари ме више ни не изненађују, нити им се чудим.
"Не може се царство задобити на душеку све дуван пушећи"

Ван мреже Гмитар

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 114
 • R1a>YP343>YP371>YP971>Y57718+
Одг: Археолошка открића
« Одговор #132 послато: Јануар 04, 2018, 02:50:27 поподне »
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2018&mm=01&dd=04&nav_id=1343297

Нова открића при радовима на Голубачкој тврђави.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #133 послато: Јануар 16, 2018, 02:40:51 поподне »
Нова открића на простору Великог Калемегдана:

http://www.blic.rs/njm33wd
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #134 послато: Јануар 16, 2018, 08:03:31 поподне »
Нова открића на простору Великог Калемегдана:

http://www.blic.rs/njm33wd

Видех ово пре неку ноћ, док скитах тврђавом. :)Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3980
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 995
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #136 послато: Јануар 30, 2018, 01:55:25 поподне »
"In 2015 the Institute of Archaeology in Moscow conducted researches on various Sarmato-Alan & Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In this analyses, the two Alan samples from 4th to 6th century AD turned out with yDNAs G2a-P15 and R1a-z94, while from the three Sarmatian samples from 2nd to 3rd century AD two turned out both with yDNA J1-M267 & one with R1a.[57] And the three Saltovo-Mayaki samples from 8th to 9th century AD turned out with yDNAs G, J2a-M410 & R1a-z94 respectively"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #137 послато: Јануар 30, 2018, 04:28:33 поподне »
"In 2015 the Institute of Archaeology in Moscow conducted researches on various Sarmato-Alan & Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In this analyses, the two Alan samples from 4th to 6th century AD turned out with yDNAs G2a-P15 and R1a-z94, while from the three Sarmatian samples from 2nd to 3rd century AD two turned out both with yDNA J1-M267 & one with R1a.[57] And the three Saltovo-Mayaki samples from 8th to 9th century AD turned out with yDNAs G, J2a-M410 & R1a-z94 respectively"

Може ли линк ка раду?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 995
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #138 послато: Јануар 30, 2018, 05:11:30 поподне »
Samo sam ovo nasao na Wiki.Ne mogu da nadjem rad.

In a study conducted in 2014 by V.V. Ilyinskyon on bone fragments from 10 Alanic burials on the Don River, DNA could be abstracted from a total of 7. 4 of them turned out as belonging to yDNA Haplogroup G2 and 6 of them had mtDNA I. The fact that many of the samples share the same y- and mtDNA raises the possibility that the tested individuals belonged to the same tribe or even were close relatives. Nevertheless, this is a strong argument for direct Alan ancestry of Ossetians and against the hypothesis that Ossetians are alanized Caucasic Speakers, since the major Haplogroup among Ossetians is G2 either.[56]

In 2015 the Institute of Archaeology in Moscow conducted researches on various Sarmato-Alan and Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In this analyses, the two Alan samples from 4th to 6th century AD turned out with yDNAs G2a-P15 and R1a-z94, while from the three Sarmatian samples from 2nd to 3rd century AD two turned out both with yDNA J1-M267 and one with R1a.[57] And the three Saltovo-Mayaki samples from 8th to 9th century AD turned out with yDNAs G, J2a-M410 and R1a-z94 respectively[


Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Locked

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 194
Одг: Археолошка открића
« Одговор #141 послато: Јануар 31, 2018, 12:39:48 пре подне »
Koje su sve branše R1a zabilježene kod Sarmata? Da li je poznato?

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 995
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #142 послато: Јануар 31, 2018, 02:08:25 пре подне »

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #143 послато: Јануар 31, 2018, 08:18:55 пре подне »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #144 послато: Јануар 31, 2018, 10:34:39 пре подне »
Moждa чaк и иcкључивo њeнa пoдгpaнa
https://www.yfull.com/tree/R-CTS6/

Испод ове подгране се налази Y2619, најраширенија код ашкенаских Левита. Раније се мислило да су је они "покупили" од степских народа након доласка у источну Европу током средњег века, међутим објављена је скоро једна студија која је ту претпоставку оборила и показала да је ова подграна међу Хебреје продрла током бронзаног или гвозденог доба у самој Палестини:

https://www.nature.com/articles/s41598-017-14761-7
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Гмитар

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 114
 • R1a>YP343>YP371>YP971>Y57718+
Одг: Археолошка открића
« Одговор #145 послато: Јануар 31, 2018, 11:03:48 пре подне »
Да, то је то. Хвала.  :)

Нема на чему. :)

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #146 послато: Фебруар 05, 2018, 12:14:12 пре подне »
Откривени до сад непознати мајански градови (процењује се да су били дом милионима становника) испод крошњи гватемаланске џунгле, помоћу Lidar технологије ласерског скенирања:

https://news.nationalgeographic.com/2018/02/maya-laser-lidar-guatemala-pacunam/
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #147 послато: Фебруар 06, 2018, 10:17:10 пре подне »
Неолитски вршачки кругови, највероватније служили за праћење кретања Сунца и планета:

 http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:708992-Vrsacke-krugove-pravio-pracovek-a-ne-vanzemaljci-FOTO

"На зимску краткодневицу, 21. децембра, из Ватина смо снимили да сунце излази у самом подножју планина, с крајње леве стране, и да се симболично пење уз обод брда све до Гудуричког врха, највишег у Војводини - објашњава Фодор. - Гледано из влајковачких кругова, који се налазе са друге стране планине, под углом од 90 степени, сунце такође излази у подножју највишег врха, који је, посматрајући из те перспективе, брдо на ком се налази Вршачка кула. То нам указује да је Ватин могао да служи као зимско, а Влајковац као летње светилиште."

http://www.evrsac.rs/index.php/vesti/item/11786-u-blizini-vrsca-postoje-misteriozni-koncentricni-krugovi

http://www.vrsaconline.com/2017/12/29/vatinski-krugovi-kod-vrsca-praistorijski-kalendar-foto/
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Азот

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 394
Одг: Археолошка открића
« Одговор #148 послато: Фебруар 24, 2018, 07:38:00 пре подне »
Још једно археолошко налазиште у Банату у Црепаји
http://www.crepaja.com/istorija/bogato-istorijsko-nasledje-na-prostoru-banata/
А чини ми се да сам на тв-у слушала да је прошле године пронађено још једно између Црепаје и Дебељаче, када су постављали далеководе.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #149 послато: Фебруар 28, 2018, 12:51:05 поподне »

симо

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #150 послато: Фебруар 28, 2018, 01:20:34 поподне »
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5413607/Neolithic-farmers-wiped-Beaker-people.html

Реченица из чланка:

"The Beakers were probably a peaceful people, with no evidence that they dispatched the Neolithic farmers by violent means.
Disease is the most likely reason for the Stonehenge creators demise."

Не знам шта би др. Кљосов рекао на ову пацификацију Арбина.  ;)

Рекао бих да је генетика старијег слоја становништва ипак преживјела у Европи и у каснијим вијековима се још и "поправила". Данашња српска популација има само око 15% генетике освајача из степа. У аутосомалној генетици Европе и даље доминира генетика популације палеолита и неолита.

Наравно, Y-днк линије становника западне Европе се нису никад опоравиле.

Овај чланак говори о периоду, који је прилично добро приказан у сљедећем документарцу (постављан је и раније на форуму):
<a href="https://www.youtube.com/v/hmHXBXG7Loo" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/hmHXBXG7Loo</a>

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #151 послато: Фебруар 28, 2018, 02:02:00 поподне »
Реченица из чланка:

"The Beakers were probably a peaceful people, with no evidence that they dispatched the Neolithic farmers by violent means.
Disease is the most likely reason for the Stonehenge creators demise."

Не знам шта би др. Кљосов рекао на ову пацификацију Арбина.  ;)


Нaлaзиштe мacoвнe гpoбницe у Фин Кoпу из V вeк пpe н.e. Caми бeдeми и узвишeњe из cтapиjeг пepиoдa, гoвope o нacилнoj пpoшлocти тoг cтaнoвништвa.

"During the second year's excavations, the remains of a further eight bodies were found, having been thrown into the ditch as the wall was pushed in. These included another two women, a male teenager, a young child, and four babies. This destruction of the rampart, and the hillfort's violent and bloody end, suggests that it was levelled to prevent it being used; this stands in opposition to the pacification of hillforts in academic literature that has occurred over the past decade or so. The destruction of the hillfort occured shortly after the radiocarbon date of 440-390 cal BC, and certainly within less than two hundred years."

http://www.archaeologicalresearchservices.com/projects/site/iron_age.html

симо

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #152 послато: Фебруар 28, 2018, 02:07:15 поподне »
Нaлaзиштe мacoвнe гpoбницe у Фин Кoпу из V вeк пpe н.e. Caми бeдeми и узвишeњe из cтapиjeг пepиoдa, гoвope o нacилнoj пpoшлocти тoг cтaнoвништвa.

"During the second year's excavations, the remains of a further eight bodies were found, having been thrown into the ditch as the wall was pushed in. These included another two women, a male teenager, a young child, and four babies. This destruction of the rampart, and the hillfort's violent and bloody end, suggests that it was levelled to prevent it being used; this stands in opposition to the pacification of hillforts in academic literature that has occurred over the past decade or so. The destruction of the hillfort occured shortly after the radiocarbon date of 440-390 cal BC, and certainly within less than two hundred years."

http://www.archaeologicalresearchservices.com/projects/site/iron_age.html

Мислим да се ова деструкција односи на други период- Жељезно доба.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #153 послато: Фебруар 28, 2018, 02:20:18 поподне »
Мислим да се ова деструкција односи на други период- Жељезно доба.

Дa, aли мишљeњe o миpoљубивoм cтaнoвништву тoг пepиoдa, дугo je влaдaлo, кao штo видимo и дaнac зa joш дaљу пpoшлocт. Mиcлим дa je ту пo cpeди, кao и кoд Kљocoвa c дpугe cтpaнe, jaк днeвнo-пoлитички утицaj. :)

симо

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #154 послато: Фебруар 28, 2018, 02:24:35 поподне »
Mиcлим дa je ту пo cpeди, кao и кoд Kљocoвa c дpугe cтpaнe, jaк днeвнo-пoлитички утицaj. :)

Волио бих да видим на основу чега су закључили да је дошло до мирне смјене становништва. Мада политике, као што кажеш има свугдје.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #155 послато: Фебруар 28, 2018, 09:07:41 поподне »
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5413607/Neolithic-farmers-wiped-Beaker-people.html

По наслову чланка испада да су неолитски земљорадници "почистили" припаднике Културе звонастих пехара, а уствари је било обрнуто.  :) Добар је закључак да су дошљаци можда донели са собом болест на коју староседеоци нису били отпорни, слична ситуација као код европског насељавања Америке. Наравно, мало је вероватно да није било насиља, масовни "помор" староседелаца је вероватно само поспешио и помогао колонизацију оружаним путем. Мислим да је насељавање Америке добар пример и за ово.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #157 послато: Март 04, 2018, 03:16:46 поподне »
Занимљив загонетни локалитет из времена Ујгурског Каганата у Сибиру:

https://www.blic.rs/vesti/svet/1300-godina-pod-velom-tajne-duboko-u-sibiru-postoji-neobicno-utvrdeno-ostrvo-koje-je/4mqg11r

https://en.wikipedia.org/wiki/Por-Bazhyn
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1393
Одг: Археолошка открића
« Одговор #158 послато: Март 24, 2018, 11:40:56 пре подне »
ttps://013info.rs/vesti/kultura/dolovo-arheolosko-nalaziste-oteto-od-ciglane

DOLOVO: Arheološko nalazište „oteto" od ciglane
Pančevo, 09/09/2016

Arheološki radovi na ovom nalazištu započeti su 2013. godine sa manjim sondažnim i probno-orijentacionim istraživanjima, a od 2014. godine radovi imaju sistematski karakter, gde se lokalitet širokim iskopima istražuje segment po segment.

Do sada je otkriveno i istraženo više od 90 arheoloških objekata i celina u okviru nekoliko naselja iz perioda pozne antike (2/3-5. veka), ranog (8-10. veka) i zrelog srednjeg veka (11-13. veka), računajući i ovogodišnju kampanju – ove godine je do ovog trenutka istraženo više od 30 objekata, a do kraja kampanje biće istraženo još oko 20 objekata.

U pitanju su različiti objekti stambenog (duboko, u les ukopane zemunice, ali i nadzemna staništa) ili ekonomskog karaktera (trapovi-ostave za hranu, zemljane kalotaste peći, rovovi i dr.), sa bogatim pokućstvom – posuđe, proizvodi kućne radinosti i zanatske delatnosti. Broj otkrivenih predmeta meri se hiljadama – najvećim delom u pitanju su fragmenti grnčarije, ali i drugi pokretni arheološki nalazi...

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #159 послато: Април 19, 2018, 09:48:55 поподне »
Откривени остаци до сада непознатог маузолеја неког од римских царева из 3. века, на подручју Виминацијума:

Откривен царски маузолеј у Виминацијуму
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #160 послато: Мај 01, 2018, 07:57:59 поподне »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #161 послато: Мај 01, 2018, 08:37:19 поподне »


Браво Милоше! Успео си да нађеш ову слику у већој резолуцији. Она је иначе дело професора Михаила Милинковића, појављује се у две његове књиге, о Градини на Јелици и о рановизантијским утврђењима у Србији.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Археолошка открића
« Одговор #162 послато: Мај 01, 2018, 10:52:00 поподне »

Милоше, могао сам овде да ти одговорим а не на страници :-), да сам прво отворио форума а после фејсбук.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #163 послато: Мај 01, 2018, 11:14:43 поподне »
Милоше, могао сам овде да ти одговорим а не на страници :-), да сам прво отворио форума а после фејсбук.

;)  Одговорио је и Никола. Хвала.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Археолошка открића
« Одговор #164 послато: Мај 01, 2018, 11:39:46 поподне »
Иначе, ова мапа представља истражена рановизантијска утврђена насељена места и не осликава право стање. Овде делује као да их највише има у БЈР Македонији, а заправо на том простору има највише лоцираних и истражених.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #165 послато: Мај 02, 2018, 12:41:12 пре подне »
Иначе, ова мапа представља истражена рановизантијска утврђена насељена места и не осликава право стање. Овде делује као да их највише има у БЈР Македонији, а заправо на том простору има највише лоцираних и истражених.

Да, овде су у питању утврђена места која су рекогносцирана или ископавана. Наравно, много је већи број ових првих у односу на друге. БЈРМ се "црни" због Ивана Микулчића, археолога врло преданог свом послу, који је пешке обишао малтене читаву Македонију и регистровао на стотине налазишта, међу њима највећи број сачињавају управо рановизантијска утврђења. Резултати овог његовог рада се могу видети у књизи "Средновековни градови и тврдини во Македонија":

http://macedonia.kroraina.com/im3/index.html

С друге стране, у Србији је веома вредан био археолог Душан Рашковић из Крушевачког музеја, па се у околини тог града такође уочава повећана концентрација рекогносцираних и истраживаних рановизантијских локалитета, као и у околини Лебана (Царичин Град и околна утврђења), Ђердапу, околини Новог Пазара (откривено у оквиру истраживања средњовековног Раса и његове околине) итд. Као што се види, доста тога зависи од систематских кампања (као што су биле ђердапска и старорашка) и воље и труда појединаца на локалу.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Археолошка открића
« Одговор #166 послато: Мај 02, 2018, 12:48:47 пре подне »
Да, овде су у питању утврђена места која су рекогносцирана или ископавана. Наравно, много је већи број ових првих у односу на друге. БЈРМ се "црни" због Ивана Микулчића, археолога врло преданог свом послу, који је пешке обишао малтене читаву Македонију и регистровао на стотине налазишта, међу њима највећи број сачињавају управо рановизантијска утврђења. Резултати овог његовог рада се могу видети у књизи "Средновековни градови и тврдини во Македонија":

http://macedonia.kroraina.com/im3/index.html

С друге стране, у Србији је веома вредан био археолог Душан Рашковић из Крушевачког музеја, па се у околини тог града такође уочава повећана концентрација рекогносцираних и истраживаних рановизантијских локалитета, као и у околини Лебана (Царичин Град и околна утврђења), Ђердапу, околини Новог Пазара (откривено у оквиру истраживања средњовековног Раса и његове околине) итд. Као што се види, доста тога зависи од систематских кампања (као што су биле ђердапска и старорашка) и воље и труда појединаца на локалу.
Хвала НиколаВуче на информацијама. Мало сам се бавио овиме али сам "закачио" понешто успут и ако нама, историчарима, археологија није јача страна. Негде сам прочитао, не знам где па сада не могу да проверим, да их је највише било на простору Мекдоније, Егејске и Вардарске, као и у долини Јужне Мораве. Предпостављам да је то због тога што је овај простор, због својих природних одлика био погодан за пролаз варварским народима ка Егејском мору и Солуну.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #167 послато: Мај 02, 2018, 01:02:58 пре подне »
Хвала НиколаВуче на информацијама. Мало сам се бавио овиме али сам "закачио" понешто успут и ако нама, историчарима, археологија није јача страна. Негде сам прочитао, не знам где па сада не могу да проверим, да их је највише било на простору Мекдоније, Егејске и Вардарске, као и у долини Јужне Мораве. Предпостављам да је то због тога што је овај простор, због својих природних одлика био погодан за пролаз варварским народима ка Егејском мору и Солуну.

Треба имати на уму да ово већином нису била стриктно војна утврђења, већ заправо утврђена цивилна насеља. Због варварских инвазија током 4. и 5. века северни део Илирика је био знатно ређе насељен у односу на централни и јужни део, где је постојала нешто већа концентрација ромејског становништва (околина Наиса, Јустинијане Приме, Улпијане, Скупија, Стобија, итд.). Управо из тог разлога је мрежа рановизантијских насеља знатно гушћа на подручју јужне Србије и Македоније.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #168 послато: Мај 03, 2018, 12:02:52 поподне »
Не спада у домен археолошких открића, већ псеудоархеологије у мас-медијима (под барјаком холивудске глумице Меган Фокс), али је свакако занимљив чланак. У суштини, псеудонаука има исте обрасце и на Западу као и код нас, ниподаштавају се људи који се већи део свог живота баве неким проблемом, а даје се предност људима који у тој области (нпр. археологији) немају никакве квалификације, напротив. Што је најсмешније (или најтужније), тај недостатак квалификација се истиче као својеврсна предност у односу на праве научнике (јер "не гледају уско на проблем као што то раде научници"). Поново се овде потврђује она стара мудрост да, што неко има мање знања, то је више самоуверен да "све може и све зна".

Megan Fox's "Alternative History" Has Archaeologists Rightfully Pissed
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже filipi

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 995
 • I-CTS10228_Y4882_A1328*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #169 послато: Мај 09, 2018, 12:21:07 пре подне »
Ansarve stone ships in Gotland, Sweden. Made by I2a1b1a1a, according to "People of the Dolmens and Stone Cists
An archaeogenetic investigation of megalithic graves from the
Neolithic period on Gotland" http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1194989/FULLTEXT01.pdf

https://drive.google.com/file/d/1Y94TdpwI10B-eqm-_FDjvGPzHx27nzUN/view?usp=drivesdk

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2177
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Археолошка открића
« Одговор #170 послато: Мај 09, 2018, 09:39:48 пре подне »
Ansarve stone ships in Gotland, Sweden. Made by I2a1b1a1a, according to "People of the Dolmens and Stone Cists
An archaeogenetic investigation of megalithic graves from the
Neolithic period on Gotland" http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1194989/FULLTEXT01.pdf

https://drive.google.com/file/d/1Y94TdpwI10B-eqm-_FDjvGPzHx27nzUN/view?usp=drivesdk

Ја отворих овај докторат: http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1194989/FULLTEXT01.pdf

Немам сад времена да читам, само сам нашао овај пасус:

Цитат
9.5
Kinship and internal relationships within the burials

As most of the genetic data retrieved at the time of these analyses were based on mito-
chondrial DNA it was only possible to investigate kinship in the Ansarve burial (Papers I
and III). The skeletal remains in the burial were fragmented and commingled, thus the
internal  relationship  within  the burial  could  not  be  determined.  Nine  individuals  gave
results for mtDNA and showed seven unique haplotypes. The nuclear analyses revealed
two females from the early phase of burial that shared much drift but they were not close
kin related; they also displayed different maternal lineages. The other four individuals
were all males; three were contemporaneous and shared the Y haplogroup I2a1b1a1a, the
other individual was the nonlocal individual from the end of the usage phase. Due to
some missing data his YDNA haplogroup could only be resolved to the level of I2a1b.
Two of the contemporaneous males were related to 2nd degree and could be half-brothers,
uncle-nephew, grandfather-grandson, or double cousins. Thus, itappears from these re-
sults that there were more male than female kin relations in this burial, suggestive of a
patrilocal society
.

симо

 • Гост
Одг: Археолошка открића
« Одговор #171 послато: Мај 09, 2018, 10:27:27 пре подне »
Уколико сам добро схватио ради се о 4 резултата Y-днк неолитских становника острав Готланда. Тројица су одређена као I2a1b1a1a што би требало да буде једна од подграна I2a-Isles тачније I2-M423>L161.1>S2703. Три појединца су и фамилијарно повезани. Четвртом су успјели да одреде само да је I2-M423.

Старост ове гране на YFullu процјењују на око 6500 година. Савремени тестирани појединци су махом из Велике Британије и Ирске. Иначе, разне гране М423 нису ништа необично за мезолитску и неолитску Скандинавију и Балтик. Колико видим старост узорака се процјењује на период пре 3500 година.

Чини ми се да је доста интерсантан рад. Штета што нећу имати времена да га прочитам.

Ван мреже marigold

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 357
 • mtDNA: H1-f2d1*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #172 послато: Мај 10, 2018, 08:24:19 поподне »
У Виминацијуму откривен камени саркофаг: http://www.politika.rs/scc/clanak/403493/U-Viminacijumu-otkriven-kameni-sarkofag#.WvSB1qBqeSo.facebook

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #173 послато: Мај 10, 2018, 09:50:04 поподне »
У Виминацијуму откривен камени саркофаг: http://www.politika.rs/scc/clanak/403493/U-Viminacijumu-otkriven-kameni-sarkofag#.WvSB1qBqeSo.facebook

Занимљиви моменти из овог чланка:

"Прелиминарна анализа каменог саркофага пронађеног у Виминацијуму, коју су урадили антрополози, показала је да се ради о сахрани мушкарца у зрелом добу и женске особе у раним двадесетим годинама, изјавио је данас директор Археолошког института Миомир Кораћ и додао да су пронађени прилози у њему надмашили сва очекивања археолога.

Кораћ је за Танјуг рекао да ће даља изучавања дати прецизније податке о овим индивидуама, а материјал ће бити подвргнут и ДНК и различитим физичкохемијским анализама у циљу што бољег разумевања ове археолошке целине."

„Након открића маузолеја истакнутог становника овог античког града, на истој локацији, у приградској зони, уз саобраћајницу која је водила на исток ка утврђењу Ледерата, код данашњег Рама, откривен је камени саркофаг, специфичан по томе што није опљачкан у прошлим временима”, подсетио је.

Ово је, каже, тек друго откриће нетакнутог саркофага у вишедеценијским истраживањима престонице провинције Горње Мезије."

"Да ли је реч о мушкарцу сахрањеном поред ове жене, или се ради о сахрани оца и ћерке која је била верена али ју је превремена смрт спречила да се уда археолози ће покушати да одгонетну у наредним недељама, уз помоћ мултидисциплинарног приступа, где се очекује да ће ДНК анализе дати драгоцене податке, навео је Кораћ."
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #174 послато: Мај 11, 2018, 01:24:36 пре подне »
Врло занимљиво - истраживање средњовековних и осталих археолошких локалитета испод језера Газиводе, сарадња српско-руског подводног археолошког тима, у истраживање укључена и Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине у Требињу:

Под водом благо Јелене Анжујске: споменици средњовековне културе на дну језера Газиводе

Српски и руски елитни диверзанти открили: на дну језера Газиводе се налазе тајна чудеса из доба Јелене Анжујске

<a href="https://www.youtube.com/v/N1Yv-sUzRew" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/N1Yv-sUzRew</a>
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1336
Одг: Археолошка открића
« Одговор #175 послато: Мај 11, 2018, 04:58:00 поподне »
Знамо ли ишта о овоме? Видим најављени генетички тестови,


https://www.blic.rs/vesti/drustvo/misteriozni-sarkofag-novo-otkrice-u-viminacijumu-upravo-je-premasilo-sva-ocekivanja/w2tvt8p

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #176 послато: Мај 11, 2018, 05:44:46 поподне »
Знамо ли ишта о овоме? Видим најављени генетички тестови,


https://www.blic.rs/vesti/drustvo/misteriozni-sarkofag-novo-otkrice-u-viminacijumu-upravo-je-premasilo-sva-ocekivanja/w2tvt8p

Да, коментарисао сам то две објаве изнад:

Занимљиви моменти из овог чланка:

"Прелиминарна анализа каменог саркофага пронађеног у Виминацијуму, коју су урадили антрополози, показала је да се ради о сахрани мушкарца у зрелом добу и женске особе у раним двадесетим годинама, изјавио је данас директор Археолошког института Миомир Кораћ и додао да су пронађени прилози у њему надмашили сва очекивања археолога.

Кораћ је за Танјуг рекао да ће даља изучавања дати прецизније податке о овим индивидуама, а материјал ће бити подвргнут и ДНК и различитим физичкохемијским анализама у циљу што бољег разумевања ове археолошке целине."

„Након открића маузолеја истакнутог становника овог античког града, на истој локацији, у приградској зони, уз саобраћајницу која је водила на исток ка утврђењу Ледерата, код данашњег Рама, откривен је камени саркофаг, специфичан по томе што није опљачкан у прошлим временима”, подсетио је.

Ово је, каже, тек друго откриће нетакнутог саркофага у вишедеценијским истраживањима престонице провинције Горње Мезије."

"Да ли је реч о мушкарцу сахрањеном поред ове жене, или се ради о сахрани оца и ћерке која је била верена али ју је превремена смрт спречила да се уда археолози ће покушати да одгонетну у наредним недељама, уз помоћ мултидисциплинарног приступа, где се очекује да ће ДНК анализе дати драгоцене податке, навео је Кораћ."

Пошто је Јовица у контакту са Кораћем, не би било лоше да се и Порекло "убаци" у ту причу...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #177 послато: Мај 16, 2018, 12:33:36 поподне »
Ово је вест бајата да бајатија не може бити, али је занимљива са становишта проучавања кретања становништва у неолиту.

Нашао сам неки стари примерак часописа "National geographic Srbija" (јун 2008), па ми је пажњу привукло тадашње археолошко откриће два гроба у околини Стоунхенџа:

"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #178 послато: Мај 16, 2018, 12:34:22 поподне »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #179 послато: Мај 17, 2018, 12:39:44 пре подне »
Врло занимљиво - истраживање средњовековних и осталих археолошких локалитета испод језера Газиводе, сарадња српско-руског подводног археолошког тима, у истраживање укључена и Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине у Требињу:

Под водом благо Јелене Анжујске: споменици средњовековне културе на дну језера Газиводе

Српски и руски елитни диверзанти открили: на дну језера Газиводе се налазе тајна чудеса из доба Јелене Анжујске

<a href="https://www.youtube.com/v/N1Yv-sUzRew" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/N1Yv-sUzRew</a>

Другачији поглед на ова истраживања:

"За разлику од учесника овог пројекта ја сам стварно желео да пронађемо двор Јелене Анжујске који се засигурно не налази потпољен акумулацијом Газиводе и предлагао да се део средства усмери на детаљна рекогносцирања ове области и истраживања потенцијалних локалитета, а не да се цео пројекат базира на подводном снимању и фотографисању објеката који су још одавно истражени и за које се поуздано зна да не припадају остацима двора Јелене Анжујске... И наравно, нису они ништа пронашли нити открили, ништа је ишта испливало на видело јер је све ово на виделу одавно за све оне који су желели да то виде. Сви наведени локалитети су документовани, истражени и публиковани, од куле са звоником до некропола и наводног двора Јелене Анжујске..."
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #180 послато: Мај 25, 2018, 11:17:19 поподне »
Најновија ископавања дорћолске Синагоге, вишеслојног локалитета у центру Београда, са занимљивим новим проналасцима:

Београдске приче: Чудесни слојеви дорћолске археолошке торте
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #181 послато: Мај 25, 2018, 11:29:34 поподне »
Испод Дорћола се свашта налази.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #182 послато: Мај 25, 2018, 11:48:26 поподне »
Испод Дорћола се свашта налази.

Један од занимљивијих налаза, калуп за ливење иконице са ликом Христа, из 14. века:

Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #183 послато: Мај 26, 2018, 12:34:27 пре подне »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #184 послато: Јун 03, 2018, 05:50:14 поподне »
Црква ваведења Пресвете Богородице у селу Славковица крије тајну коју би могла да разреши скупа ДНК анализа (могуће место сахране Ђурђа Бранковића?):

Мистерија три саркофага
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милош

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 5037
 • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #185 послато: Јун 07, 2018, 01:59:35 поподне »


Никола, шта се зна о овом локалитету?

Ритопек, Tricornium, IV век н.е.


Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #186 послато: Јун 07, 2018, 04:24:40 поподне »
Никола, шта се зна о овом локалитету?

Ритопек, Tricornium, IV век н.е.Познато античко налазиште са подручја села Ритопек. Мислим да је Трикорнијум био "активан" од 1. до краја 4. века н.е. Најпознатији налаз је свакако парадни оклоп:Укратко о Трикорнијуму из "Археолошког лексикона":

"TRIKORNIJUM (Tricornium), rimsko naselje, danas Ritopek (Srbija). U prerimskom periodu, na ovom mestu verovatno se nalazilo utvrđeno naselje keltskog plemena Trikornjana. Za vreme rimske vladavine Trikornijum je bio značajan vojni centar, o čemu svedoči naziv Castra Tricornia u itinerarijumima i ostaci nekoliko fortifikacija različitih veličina na širem prostoru Ritopeka. Kao mogućne posade ovih utvrđenja navode se kohorte I Flavia Bessorum i I Pannoniorum, kao i delovi legije IV Flaviae. U kasnoj antici, prema Notitia Dignitatum, ovde su stacionirani cuneus equitum sagittariorum, auxilliares Tricornenses i auxillium Аureomontanorum. Trikornijum je u antičkom periodu bio značajan zbog svog strategijskog položaja na obali Dunava, bogate okoline s brojnim vilama (Plavnički potok, Ošljani, Smrden, Boleč) i zaleđa bogatog rudama srebra i olova. Verovatno je bio rudarsko administrativno sedište (Metalla Tricorniensia). U Ritopeku je nađen rimski paradni oklop s bogatom dekoracijom.

Aleksandar Jovanović"
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2177
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Археолошка открића
« Одговор #187 послато: Јун 13, 2018, 08:25:02 поподне »
Пољски археолози су у Албанији пронашли "изгубљени град" стар 2000 година:

http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news%2C29816%2Cpolish-archaeologists-discover-over-2000-years-old-lost-city-albania.html

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #188 послато: Јун 13, 2018, 11:40:36 поподне »
Пољски археолози су у Албанији пронашли "изгубљени град" стар 2000 година:

http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news%2C29816%2Cpolish-archaeologists-discover-over-2000-years-old-lost-city-albania.html

Врло занимљиво, остаци града последњег краља Илирске државе, Генција. Према чланку, у питању је локалитет површине од око 20 хектара. Штета што нису оставили ближе податке о локацији осим да је у околини Скадра...
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2177
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Археолошка открића
« Одговор #189 послато: Јун 20, 2018, 11:00:05 поподне »
Случајно приметих ову занимљиву главу из Лепенског Вира:

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2016/ancient-marbles-classical-sculpture-art-l16260/lot.1.html

Продата на аукцији у Лондону пре две године за 94.000 британских фунти.

Ван мреже marigold

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 357
 • mtDNA: H1-f2d1*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #190 послато: Јул 04, 2018, 12:10:14 пре подне »
Палата римског цара Максимилијана код Сремске Митровице (локалитет Глац):

http://rs.n1info.com/a401058/Sci-Tech/Arheolozi-nadomak-velikog-otkrica-kod-Sremske-Mitrovice.html

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #191 послато: Јул 04, 2018, 03:24:05 поподне »
Палата римског цара Максимилијана код Сремске Митровице (локалитет Глац):

http://rs.n1info.com/a401058/Sci-Tech/Arheolozi-nadomak-velikog-otkrica-kod-Sremske-Mitrovice.html

Лоше су пренели новинари име римског цара, у питању је тетрарх Максимијан, који је у доба тетрархије владао заједно са Диоклецијаном, да би се после његове смрти прогласио августом.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximian

Тренутно се у Србији једино може ефикасно ископавати ако финансије долазе од страних универзитета, што лепо показује и ова реченица из чланка:

"Nastavak iskopavanja zavisi - od novca. Arheološko nalazište gotovo u potpunosti finansira Australija, a podrška republičkih i pokrajinskih vlasti zasad je bila - simbolična."
« Последња измена: Јул 04, 2018, 03:27:02 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже marigold

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 357
 • mtDNA: H1-f2d1*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #192 послато: Јул 04, 2018, 03:31:41 поподне »
Лоше су пренели новинари име римског цара, у питању је тетрарх Максимијан, који је у доба тетрархије владао заједно са Диоклецијаном, да би се после његове смрти прогласио августом.

Хвала, значи све треба проверавати.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2177
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Археолошка открића
« Одговор #193 послато: Јул 04, 2018, 03:32:41 поподне »
Лоше су пренели новинари име римског цара, у питању је тетрарх Максимијан, који је у доба тетрархије владао заједно са Диоклецијаном, да би се после његове смрти прогласио августом.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximian

Мала забуна потиче од наше црквене/народне традиције, јер се код нас у житијима мученика цар Максимијан често назива Максимилијан.

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1754
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Археолошка открића
« Одговор #194 послато: Јул 04, 2018, 06:33:01 поподне »
Максимијан светац? Зар није био помоћник Диоклецијана који је прогонио хришћане.

Ван мреже Селаковић

 • Уредник СДНКП
 • Етнолог
 • *****
 • Поруке: 2177
 • I2>Z17855>FT173833
Одг: Археолошка открића
« Одговор #195 послато: Јул 04, 2018, 07:00:36 поподне »
Максимијан светац?

Ја то нисам рекао.

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1754
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Археолошка открића
« Одговор #196 послато: Јул 04, 2018, 07:04:47 поподне »
А он је мучио мученике..да,да...сад ми је јасно.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #197 послато: Јул 04, 2018, 08:06:14 поподне »
Цар Максимијан се просто такмичио с Диоклецијаном у суровости и садизму, нарочито се окомивши на хришћане. У то време, почетком 4. века, по наредби Максимијановој страдали су многи свети мученици:

Свети великомученик Димитрије и Свети мученик Луп; мноштво мученика у Никомидији и Евгенији; Свети свештеномученик Теодот анкирски и седам дјева мученица с њим; Свети мученици Сергије и Вакхо, Адријан и Наталија, Евлампије и Евлампија, Самон, Авив и Гурије, Василиск, Карп, Теотекн, Агатоник, Маврикије и 70 војника с њим, итд, итд. Списак је огроман.

Црква Максимијана спомиње једино у том контексту.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1754
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Археолошка открића
« Одговор #198 послато: Јул 04, 2018, 08:26:54 поподне »
Ohoho...ostavio je bogatu biografiju iza sebe!

Ван мреже Locked

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 194
Одг: Археолошка открића
« Одговор #199 послато: Јул 20, 2018, 12:14:54 поподне »
Ново!

Нова археолошка открића показују да се Славенска етногенеза десила на подручју Бјелорусије?

http://www.ctv.by/novosti-minska-i-minskoy-oblasti/tak-li-eto-slavyane-voznikli-na-territorii-belorusskogo-polesya

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #200 послато: Август 04, 2018, 01:59:20 поподне »
Нови проналасци из периода касног неолита и раног енеолита (око 4000. п.н.е.) на локалитету Хумска чука код Ниша:

На Хумској чуки пронађени остаци куће старије од 6000 година
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #201 послато: Август 08, 2018, 01:43:16 поподне »
На Руднику откривен средњовековни комплет тегова за прецизно мерење племенитих метала, до сад проналажен само на западноевропским налазиштима:

Ексклузивна открића на Руднику - комплет тегова за мерење злата!
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #202 послато: Август 08, 2018, 01:51:40 поподне »
Добар чланак који на кратак и једноставан начин објашњава - шта је псеудоархеологија? Иначе, то објашњење је актуелно и за било коју другу псеудонаучну област.

What is pseudoarchaeology?
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #203 послато: Август 10, 2018, 11:26:46 поподне »
Због открића новог археолошког локалитета, затвор препун припадника Хамаса и Исламског џихада ће бити премештен даље од Мегида у Израелу, а његово место ће заузети археолошки парк. Мегидо је иначе познат као апокалиптично место из Откровења, где ће се одиграти коначна битка између снага добра и зла (чувени Армагедон, по називу за брежуљак код Мегида, Хар Мегидо).

Крај "Армагедона", затвор се сели због археолошког налазишта
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Hannibal

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 72
Одг: Археолошка открића
« Одговор #204 послато: Август 20, 2018, 12:48:51 поподне »

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #205 послато: Август 20, 2018, 01:01:23 поподне »Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #206 послато: Септембар 01, 2018, 02:03:50 поподне »
У току је ископавање новооткривеног ранохришћанског објекта (датовање од 4. до 6. века) на простору источне некрополе Ремезијане (данашње Беле Паланке):

Нова открића на локалитету Ремезијана
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #207 послато: Септембар 08, 2018, 11:18:48 поподне »
На простору Никеје (модерног Изника), испод површине језера се истражује велика ранохришћанска базилика, која је била у функцији од 4. до 8. века, када је страдала у земљотресу који ју је "подвукао" испод површине језера, што је допринело њеном очувању кроз векове. Археолози који истражују ову цркву сматрају да је била посвећена Св. Неофиту, мученику који је због исповедања хришћанства пострадао на обали Никејског језера 303. године, за време прогона цара Диоклецијана; црква је подигнута на самом месту страдања овог светог мученика.

На дну језера у Турској откривен је подводни храм саграђен пре 1700 година
« Последња измена: Септембар 08, 2018, 11:27:26 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже нцп

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1393
Одг: Археолошка открића
« Одговор #208 послато: Септембар 16, 2018, 02:40:00 поподне »
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/arheolozi-pronasli-drevnu-sfingu-iz-vremena-dinastije-koja-je-tri-veka-vladala-egitom/z3rt620


Sfinga, napravljena od kamena peščara, pronađena je u hramu Kom Ombo, U južnom gradu Asuanu.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da ta statua verovatno datira iz ptolemejskog doba.

Ptolemejska dinastija je oko tri veka vladala Egiptom - od 320. do 30. godine pre nove ere.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #209 послато: Септембар 18, 2018, 02:04:09 поподне »
Од 20. августа се врше археолошка истраживања локалитета "Свињаричка Чука" код Лебана, у близини Царичиног града (представљање одабраних налаза ће бити 19. септембра у 12 часова на самом локалитету), од стране мешовитог аустријско-српског тима. У питању је праисторијски локалитет са траговима насељавања од раног неолита (око 6000-5500. п.н.е.), позног енеолита-бакарног доба (око 3500-3000. п.н.е.) до средњег и позног бронзаног доба (око 1800-1100. п.н.е.). Нагласак је на проучавању раног неолита (старчевачка култура), улози басена Јужне Мораве у његовом ширењу и на интеракцији са локалним ловачко-сакупљачким групама.

Аустријско-српска истраживања новог археолошког локалитета у близини Лебана
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже ZoranV

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 193
Одг: Археолошка открића
« Одговор #210 послато: Септембар 25, 2018, 01:32:21 пре подне »
Да ли је неко пратио шта се десило са истраживањем тулумуса у Бјелопавлићима?http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/07/bjelopavlici-tumulus.html

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #211 послато: Септембар 25, 2018, 09:35:44 пре подне »
Да ли је неко пратио шта се десило са истраживањем тулумуса у Бјелопавлићима?http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/07/bjelopavlici-tumulus.html

Врло занимљиво. Тумул је датован око 2400. п.н.е, дакле прелаз из касног енеолита (бакарног доба) у рано бронзано доба. Нажалост, изгледа да још увек није објављен рад о археолошком истраживању овог тумула (ископавао га је Предраг Лутовац). Било би значајно ако би покушали ДНК анализу скелета који је у њему пронађен, нарочито зато што је у питању мушки скелет, па би уз мало среће могао да се извуче и Y-ДНК:« Последња измена: Септембар 25, 2018, 09:38:56 пре подне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Be like Bill

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 736
Одг: Археолошка открића
« Одговор #212 послато: Септембар 28, 2018, 03:06:49 поподне »
Izgleda da su pronađeni ostaci Stambol kapije na današnjem Trgu republike.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:751944-Deo-Stambol-kapije-otkriven-na-Trgu-republike

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #213 послато: Септембар 28, 2018, 04:10:13 поподне »
Izgleda da su pronađeni ostaci Stambol kapije na današnjem Trgu republike.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:751944-Deo-Stambol-kapije-otkriven-na-Trgu-republike

Да, то је данас главни "хит" у Београду.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #214 послато: Октобар 04, 2018, 01:21:41 пре подне »
На Руднику откривен средњовековни вински подрум, први те врсте на територији Србије:

На Руднику откривен вински подрум из средњег века
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже marigold

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 357
 • mtDNA: H1-f2d1*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #215 послато: Октобар 07, 2018, 02:48:01 пре подне »
На винчанском локалитету Кремењак откривена кућа стара 7000 годинаhttp://www.politika.rs/scc/clanak/412517/Kuca-stara-7-000-godina-otkrivena-nedaleko-od-Vrsca

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1657
 • G2a-FT221531
Одг: Археолошка открића
« Одговор #216 послато: Октобар 18, 2018, 11:37:56 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&amp;feature=share" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&amp;feature=share</a>
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Radul

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1397
 • J-Y230853 Башино Село, Цетиње > Кривошије
Одг: Археолошка открића
« Одговор #217 послато: Октобар 19, 2018, 08:25:34 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&amp;feature=share" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&amp;feature=share</a>

То соколови наши!! 8)
Ако се бојите, немојте то чинити; ако то радите, не бојте се! - Темуџин

Ван мреже Voljen od Boga

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 947
 • I-Y4460*
Одг: Археолошка открића
« Одговор #218 послато: Октобар 19, 2018, 09:51:43 поподне »
<a href="https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&amp;feature=share" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&amp;feature=share</a>

Браво, када се могу очекивати резултати?
Evropa je jedna velika porodica.

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 425
Одг: Археолошка открића
« Одговор #219 послато: Октобар 31, 2018, 11:28:39 пре подне »
Слажем се да насилно гурање у погрешну теорију нема одрживост. Некима је превише запело да буду пореклом са Балкана.

Онда ова карта коју је поставио Филип не приказује то присуство М423 у Скандинавији и Померанији.

Најважнија ствар је да се дијалог води културно и аргументовано. Није добро да се људи које у принципу и не познајемо дисквалификују без икаквог разлога само зато што у датом моменту имају одређено мишљење. Већина закључака које смо на овом форуму донијели било је на основу једног тестираног. А много људи такав начин закључивање не прихвата. Када би се данас тестирало било које презиме тешко би се могло закључити мјесто поријекла јер су села напуштена нажалост. Врло занимљив је овај локалитет Црвена стијена у Црној Гори. Ја не знам шта је ту пронађено и да ли је било скелета и да ли су они тестирани, али све то наводи на одређено размишљање које не мора да буде у оквиру одређених стандарда.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Crvena_stijena_(Crna_Gora)

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 425
Одг: Археолошка открића
« Одговор #220 послато: Октобар 31, 2018, 01:30:01 поподне »
Најважнија ствар је да се дијалог води културно и аргументовано. Није добро да се људи које у принципу и не познајемо дисквалификују без икаквог разлога само зато што у датом моменту имају одређено мишљење. Већина закључака које смо на овом форуму донијели било је на основу једног тестираног. А много људи такав начин закључивање не прихвата. Када би се данас тестирало било које презиме тешко би се могло закључити мјесто поријекла јер су села напуштена нажалост. Врло занимљив је овај локалитет Црвена стијена у Црној Гори. Ја не знам шта је ту пронађено и да ли је било скелета и да ли су они тестирани, али све то наводи на одређено размишљање које не мора да буде у оквиру одређених стандарда.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Crvena_stijena_(Crna_Gora)


Црвена стијена је археолошко налазиште из доба палеолита, које се налази недалеко од села Петровићи (општина Никшић), близу границе Црне Горе и Босне и Херцеговине (Републике Српске). Пећина је откривена 1954. године и сматра се налазиштем са најдебљим културним слојем (од мустеријена до бронзаног доба), најбогатијом стратиграфском раслојеношћу на Балканском полуострву и изузетно очуваним остацима материјалне културе, који пружају добар увид у развој палеолитских културa.

То је плитка пећина, типа окапина. Налази се на левој обали Требишњице, 700 m изнад нивоа мора. Улаз јој је широк око 24 метра, а дубина до задњег зида износи 15 метара.

Црвена стијена је била насељена још у палеолиту, као и касније, у доба мезолита, неолита и металног доба. Најстарији камени артефакти су стари око 180.000 година, а налази о постојању прачовека преко 100.000 година. Резултати добијени у истраживањима показали су постојање 31 културног слоја. Разна оруђа (дискови, резачи, шиљци, стругачи итд.) већином су прављена од камена, а мање од кости и рога. Насељавање људи текло је у неколико етапа. Заједнице које су настањивале Црвену стијену, су се бавиле ловом и риболовом, живеле полуномадским животом и кретале су се у хордама. У најдубљим слојевима откривени су остаци пећинског медведа, али не и хоминида.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #221 послато: Октобар 31, 2018, 01:47:58 поподне »
Приликом археолошких истраживања Црвене стијене нису узимани археогенетски узорци, те не знам на које би то размишљање могло да наведе нешто за шта немамо никаквих података? Ових последњих неколико порука свакако не спада под тему "Y-днк хаплогрупа I2", па ћу их померити у "Археолошка открића".
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #222 послато: Новембар 14, 2018, 05:38:31 пре подне »
Постоји ли база података са свим археолошким налазиштима у Србији која се могу сортирати по карактеристикама или добу? Претпостављам да у Србији постоји на стотине налазишта.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Hannibal

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 72
Одг: Археолошка открића
« Одговор #223 послато: Новембар 14, 2018, 09:00:22 пре подне »
Постоји ли база података са свим археолошким налазиштима у Србији која се могу сортирати по карактеристикама или добу? Претпостављам да у Србији постоји на стотине налазишта.

Ne postoji iz dva razloga. Jedan je opravdan, a drugi nije.
Prvo da bi se nalazista koliko toliko sacuvala od divljih tragaca za blagom.
Drugo jer ne postoji saradnja i organizovanost arheologa na tom polju. Svako tera svoju pricu pa kompletna liste arh nalazista ne postoji na jednom mestu.

Npr. Za prostor BiH imas onaj Arh Leksikon. Jeste zastareo a mi nemamo ni toliko.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #224 послато: Новембар 14, 2018, 09:05:32 пре подне »
Ne postoji iz dva razloga. Jedan je opravdan, a drugi nije.
Prvo da bi se nalazista koliko toliko sacuvala od divljih tragaca za blagom.
Drugo jer ne postoji saradnja i organizovanost arheologa na tom polju. Svako tera svoju pricu pa kompletna liste arh nalazista ne postoji na jednom mestu.

Npr. Za prostor BiH imas onaj Arh Leksikon. Jeste zastareo a mi nemamo ni toliko.

Ето онда идеје за људе који се интересују за арехологију. Ако можемо имати списак матичних књига, онда можемо и археолошких налазишта.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #225 послато: Новембар 20, 2018, 10:16:00 поподне »
Случајни проналазак рановизантијског мозаика из 5-6. века на сеоском гробљу у Готовуши код Штрпца:

https://www.facebook.com/archeoserbia/photos/a.1495322884112799/2103681239943624/?type=3&theaterRanovizantijski mozaik iz 5-6. veka pronađen slučajno na groblju u selu Gotovuša kod Štrpca na Kosovu i Metohiji, južna Srbija.
U Gotovuši nisu sprovedena sistematska arheološka iskopavanja, ali u okolini se nalazi mnoštvo ostataka vizantijskih i srpskih srednjovekovnih bazilika, crkava i utvrđenja, od kojih su neka istražena
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #226 послато: Новембар 21, 2018, 11:01:36 пре подне »
Нова археолошка открића на подручју општине Куршумлија, из различитих епоха (неолит, антика, средњи век):

https://www.dnevno.rs/istorija/menja-se-istorija-arheolozi-u-srcu-srbije-otkrili-misteriozni-stub-i-11-izgubljenih-gradova-foto/?fbclid=IwAR1Xk25HYSu_wiL7kgWk37-tjg0uFa8zXqfaXnExoFdFh-0Ksi90Rcr10w0

Осврнуо бих се и на новинарски сензационализам у давању наслова, на очитом примеру горе наведеног чланка. Управо са оваквим насловима ("мења се историја", "11 изгубљених градова") који претендују на неку јефтину копију филмова Индијане Џонса новинари трују јавно мњење које је већ презасићено шарлатанством, вулгаризацијом и таблоидизацијом науке а ла Шарић, односно иду руку под руку са таквим преварантима и манипулаторима.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #227 послато: Новембар 21, 2018, 02:39:10 поподне »
Нова археолошка открића на подручју општине Куршумлија, из различитих епоха (неолит, антика, средњи век):

https://www.dnevno.rs/istorija/menja-se-istorija-arheolozi-u-srcu-srbije-otkrili-misteriozni-stub-i-11-izgubljenih-gradova-foto/?fbclid=IwAR1Xk25HYSu_wiL7kgWk37-tjg0uFa8zXqfaXnExoFdFh-0Ksi90Rcr10w0

Осврнуо бих се и на новинарски сензационализам у давању наслова, на очитом примеру горе наведеног чланка. Управо са оваквим насловима ("мења се историја", "11 изгубљених градова") који претендују на неку јефтину копију филмова Индијане Џонса новинари трују јавно мњење које је већ презасићено шарлатанством, вулгаризацијом и таблоидизацијом науке а ла Шарић, односно иду руку под руку са таквим преварантима и манипулаторима.

Када Шарић гостује у ТВ емисијама и трибинама, он гледаоца затрпава са подацима и увезује их у наизглед истиниту причу, док када председник удружења гостује новинари постављају претежно питања о процентима и стереотипима у друштву. Само што човека не питају - ''А да ли ће да ме боли на тесту?''. Онда неко ко има минимално знање из историје почиње да верује у једину заокружену причу која му се нуди, а права прича је боља од Индијане Џонса.

Догодине у Холштајну!

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #228 послато: Новембар 21, 2018, 04:04:18 поподне »
Онда неко ко има минимално знање из историје почиње да верује у једину заокружену причу која му се нуди, а права прича је боља од Индијане Џонса.

Потпуно се слажем.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Nebo

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9388
 • I2a S17250 A1328
« Последња измена: Новембар 23, 2018, 04:47:43 поподне НиколаВук »
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #230 послато: Јануар 16, 2019, 05:39:36 пре подне »
Nekropolj sa kamenim sekirama starim oko 4,5 hiljada godina pronađen je u Podmoskovlju, saopštila je pres-služba Ministarstva kulture Moskovske oblasti.

https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201901151118503005-iskopine-nekropolj/
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1657
 • G2a-FT221531
Одг: Археолошка открића
« Одговор #231 послато: Фебруар 12, 2019, 10:33:47 пре подне »
Археолошко откриће из времена Велике сеобе народа

Оно што ми нарочито звучи занимљиво је следећи податак:

Детаљнији подаци о покојнику биће доступни након анализе физичких антрополога. До сада је закључено да је особа била висока 178 сантиметара. Међу предметима положеним у гроб поред сахрањеног истиче се дуги двосекли мач од гвожђа, са бронзаним врхом балчака. Дугачак је 92 сантиметра, а на сечиву су још видљиви трагови дрвених корица. Иза левог рамена покојника налазио се велики коштани чешаљ у футроли од кости. На карличним костима нађени су гвоздени делови појаса.

Обично слушамо како је у прошлости (и то релативно скорашњој, у протеклих 100 и кусур година) просечна висина становништва била мања за 10 и кусур центиметара, док се на овом примеру види да је и тада било чак и за ово време људи ''пристојне'' висине.
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #232 послато: Фебруар 12, 2019, 10:59:25 пре подне »
Археолошко откриће из времена Велике сеобе народа

Оно што ми нарочито звучи занимљиво је следећи податак:

Детаљнији подаци о покојнику биће доступни након анализе физичких антрополога. До сада је закључено да је особа била висока 178 сантиметара. Међу предметима положеним у гроб поред сахрањеног истиче се дуги двосекли мач од гвожђа, са бронзаним врхом балчака. Дугачак је 92 сантиметра, а на сечиву су још видљиви трагови дрвених корица. Иза левог рамена покојника налазио се велики коштани чешаљ у футроли од кости. На карличним костима нађени су гвоздени делови појаса.

Обично слушамо како је у прошлости (и то релативно скорашњој, у протеклих 100 и кусур година) просечна висина становништва била мања за 10 и кусур центиметара, док се на овом примеру види да је и тада било чак и за ово време људи ''пристојне'' висине.

Било би добро да се ураде и археогенетске анализе скелета, осим класичне антрополошке анализе.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #233 послато: Фебруар 12, 2019, 12:20:50 поподне »
Било би добро да се ураде и археогенетске анализе скелета, осим класичне антрополошке анализе.
Зар се то у данашње време не подразумева? Управо је то кључно.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #234 послато: Фебруар 12, 2019, 12:27:15 поподне »
Зар се то у данашње време не подразумева? Управо је то кључно.

Ништа се не подразумева, мада би то требали да одраде јер реално имају могућности, с обзиром да Виминацијум од свих археолошких пројеката у Србији добија највише новца.
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Азот

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 394
Одг: Археолошка открића
« Одговор #235 послато: Фебруар 12, 2019, 05:32:42 поподне »
Што се висине тиче постоји начин на који се предвиђа висина детета
Ако је отац 185 cm
Мајка 175 cm
Девојчица би требало да буде (185+175-13)/2=173,5
Треба имати у виду да у односу на добијени  резултат висина може варирати 5 cm, а изузетно и 10cm.
То је мислим и разлог што су данашње инстант генерације јер остварују тај максимум у односу на предиспозиције.
За дечаке је  висина оца + висина мајке + 13 cm., па подељено са 2, што би у овом примеру износило 186,5 cm, а варирање за дечака је плус * минус 10 cm. Значи може бити између 176,5-196,5 cm

Ван мреже goca 11

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 793
Одг: Археолошка открића
« Одговор #236 послато: Фебруар 12, 2019, 07:59:29 поподне »
Тачно тако.
Објављено у књизи о корелацији, написао Др. Јован Стевановић.


Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #238 послато: Фебруар 14, 2019, 04:59:18 поподне »
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/?fbclid=IwAR3V4qTWwDCDB5ntgUhbBJRhDgY0uoKkzVCj9cvrNqsQHeUDjPCMsV3wRLw#.XGWEhcfTXqD

Добар пример тоталног раскорака између громопуцателног (и бесмисленог) наслова и онога што у чланку заиста пише. Међутим, то није ништа чудно пошто долази са сајта Расен, главног аутохтонашко-митоманског гнезда.  ;)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #239 послато: Фебруар 14, 2019, 06:03:01 поподне »
Ништа се не подразумева, мада би то требали да одраде јер реално имају могућности, с обзиром да Виминацијум од свих археолошких пројеката у Србији добија највише новца.
Баш ме копка да ли је I1 или I2.  :)
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Wolf Sagash

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1336
Одг: Археолошка открића
« Одговор #240 послато: Фебруар 14, 2019, 08:53:36 поподне »
Што се висине тиче постоји начин на који се предвиђа висина детета
Ако је отац 185 cm
Мајка 175 cm
Девојчица би требало да буде (185+175-13)/2=173,5
Треба имати у виду да у односу на добијени  резултат висина може варирати 5 cm, а изузетно и 10cm.
То је мислим и разлог што су данашње инстант генерације јер остварују тај максимум у односу на предиспозиције.
За дечаке је  висина оца + висина мајке + 13 cm., па подељено са 2, што би у овом примеру износило 186,5 cm, а варирање за дечака је плус * минус 10 cm. Значи може бити између 176,5-196,5 cm
У мом случају се уклапа. Виши сам два цм од процјењене величине, али ево одмах ћу у мом крају нађи безброј примјера гдје је ова теорија упитна. Рецимо моје двије тетке су више и од оца и од мајке, једна знатно.

Ван мреже Азот

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 394
Одг: Археолошка открића
« Одговор #241 послато: Фебруар 14, 2019, 09:54:56 поподне »
У мом случају се уклапа. Виши сам два цм од процјењене величине, али ево одмах ћу у мом крају нађи безброј примјера гдје је ова теорија упитна. Рецимо моје двије тетке су више и од оца и од мајке, једна знатно.
И ја сам виша од мојих родитеља  :)
 ( уклапам се у оквиру пројектована висина + 10 cm)
За ово правило сам чула од ендокринолога.
На једном сајту сам прочитала да ће  у тих плус, минус 5 cm бити 68%, а у плус минус 10 cm бити 95%
Вероватно је тетка у осталих 5%   ;)

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #242 послато: Фебруар 14, 2019, 09:58:21 поподне »
И ја сам виша од мојих родитеља  :)
 ( уклапам се у оквиру пројектована висина + 10 cm)
За ово правило сам чула од ендокринолога.
На једном сајту сам прочитала да ће  у тих плус, минус 5 cm бити 68%, а у плус минус 10 cm бити 95%
Вероватно је тетка у осталих 5%   ;)

Такође, уклапам се, +7 cm.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Дробњак

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 1195
 • I1 P109
Одг: Археолошка открића
« Одговор #243 послато: Фебруар 14, 2019, 10:05:00 поподне »
Што се висине тиче постоји начин на који се предвиђа висина детета
Ако је отац 185 cm
Мајка 175 cm
Девојчица би требало да буде (185+175-13)/2=173,5
Треба имати у виду да у односу на добијени  резултат висина може варирати 5 cm, а изузетно и 10cm.
То је мислим и разлог што су данашње инстант генерације јер остварују тај максимум у односу на предиспозиције.
За дечаке је  висина оца + висина мајке + 13 cm., па подељено са 2, што би у овом примеру износило 186,5 cm, а варирање за дечака је плус * минус 10 cm. Значи може бити између 176,5-196,5 cm
Уопште се не уклапам. Изгледа да сам закржљао. Од оца сам нижи 22 цм а од мајке виши 16. По овоме требало би да сам висок 197,5 а ја 188.
Искушење баца људе с трона,
роба диже изнад фараона.

Ван мреже Азот

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 394
Одг: Археолошка открића
« Одговор #244 послато: Фебруар 14, 2019, 10:11:33 поподне »
Уопште се не уклапам. Изгледа да сам закржљао. Од оца сам нижи 22 цм а од мајке виши 16. По овоме требало би да сам висок 197,5 а ја 188.
У оквиру си 187,5-207,5

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #245 послато: Март 01, 2019, 11:48:52 поподне »
Нови налази денисованаца:

First Confirmed Denisovan Skull Piece Found
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #246 послато: Март 08, 2019, 07:19:13 пре подне »
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Зрно

 • Помоћник уредника
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1754
 • R1b>BY611>YZ2705>BY200954
Одг: Археолошка открића
« Одговор #247 послато: Март 08, 2019, 08:12:39 поподне »

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #248 послато: Март 08, 2019, 08:17:45 поподне »
Зуби му још увек сијају. Свака част.
Биће квалитетан узорак, нема сумње. Немци ће то брзо завршити.
Догодине у Холштајну!

Ван мреже Ojler

 • Члан Друштва
 • Аскурђел
 • *****
 • Поруке: 3980
 • Y-DNK: I2-Y3120 Z17855>PH3414 Мириловићи
Одг: Археолошка открића
« Одговор #249 послато: Март 08, 2019, 08:22:24 поподне »
Зуби му још увек сијају. Свака част.

Тај није јео чоколаду изгледа...
Kамене рабъ и госодинъ

Ван мреже Ранко Бубања

 • Члан Друштва
 • Познавалац
 • *****
 • Поруке: 425
Одг: Археолошка открића
« Одговор #250 послато: Март 08, 2019, 08:25:31 поподне »
Зуби му још увек сијају. Свака част.

Занимљиво је да је утврђивање тих старих ДНК најједноставније и најпоузданије баш из зуба. Према мишљењу стоматолога ....

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #251 послато: Март 11, 2019, 04:42:28 поподне »
Најстарија до сад откривена раносредњовековна српска кућа, из 7. или 8. века, у селу Прилипац код Пожеге:

Сензација археолога: национална баштина закопана у баштама
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #252 послато: Март 26, 2019, 09:35:57 пре подне »
У Народном музеју у Ваљеву отворена изложба о рановизантијском граду у Бранговићу, "Јеринин град Бранговић, град пре трга":

Загонетно утврђење у кањону Градца
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1181
 • I-A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #253 послато: Март 27, 2019, 09:17:35 поподне »
Нова култура из поднебља Поочија живша напоредо с Мошћинском културом.

Део први
<a href="https://www.youtube.com/v/yxH5bMUhONQ&amp;t=13s" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/yxH5bMUhONQ&amp;t=13s</a>

Део други
<a href="https://www.youtube.com/v/Uu3QUHvEPiI" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Uu3QUHvEPiI</a>
Иако мислимо да управљамо нашими речми, истина је, да речи, попут татарскога лука, дејствују обратно и на највиши ум те моћно мрсе и изврћу мисао; зато у всех споровех и беседех ваља поступати математички - најпрво установити границе речи и израза, да би други знали, како их разумемо.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #254 послато: Април 11, 2019, 03:14:09 поподне »
О локалитету Дреновац код Параћина, млађенеолитском винчанском насељу импозантних размера:

Неолитски мегалополис у Дреновцу одушевио стручњаке са Кембриџа
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Be like Bill

 • Познавалац
 • ******
 • Поруке: 736
Одг: Археолошка открића
« Одговор #255 послато: Април 12, 2019, 05:38:22 поподне »
Ne znam da li neko prati, ali na području Bojne u opštini Glina pronađeni su pre par godina grobovi sa bogatim poklonima za zagrobni život pokojnika, tako da je jedan, u kojem su pronađeni zlatni solid Konstantina V Kopronima i pozlaćene mamuze proglašen Knezom iz Bojne. Pretpostavlja se da je živeo krajem osmog i početkom devetog veka, u vreme ustanka Ljudevita Posavskog (Bojna nije daleko od Siska, nekih pedesetak kilometara ako se ne varam). Pošto je inače malo informacija o tom periodu sa prostora kontinentalne Hrvatske njegov pronalazak je otvorio više pitanja nego dao odgovora.

https://www.vecernji.hr/vijesti/senzacionalno-otkrice-arheologa-nepoznati-hrvatski-vladar-iz-8-stoljeca-otvara-novo-poglavlje-povijesti-1312805

Ono što je zanimljivo jeste da se Hrvati trude oko DNK analize, pa, što je dobro za Hrvate, dobro je i za Srbe. Možda bude neki J1 haplotip ;D

Ван мреже herceg

 • Помоћник
 • ****
 • Поруке: 114
Одг: Археолошка открића
« Одговор #256 послато: Април 12, 2019, 07:52:00 поподне »
Vrijedilo bi pogledati izlozbu.

Ako se progugla lokalitet moze se doci do originalnog rada u PDF. Vecernji ne bi bio na svom nivou da nije odmah pronasao hrvatskog vladara. 

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #257 послато: Април 17, 2019, 02:22:13 поподне »
Бронзани женски накит из времена средњег бронзаног доба (око 1500. године п.н.е.) нађен на локалитету Дубац у селу Јанчићи, на планини Каблар код Чачка. Преузето са инстаграм странице @archeoserbia:https://www.instagram.com/p/BwPqarhlbO_/

Da li ste ikada pomislili da su praistorijske žene iz vremena bronzanog doba bile elegantne?
Na slici su primerci prelepog nakita starog 3500 godina iz razdoblja srednjeg bronzanog doba, iz ženskih grobova otkrivenih u grobnim humkama I i III u nekropoli na arheološkom lokalitetu Dubac u selu Jančiči na planini Kablar u blizini Čačka, zapadna Srbija.
Zbirka muzeja u Čačku.
Nekropola iz bronzanog doba na lokalitetu Dubac sastoji se od 8 grobnih humki napravljenih od zemlje i velikog kamenja prečnika oko 15 metara, sa nekoliko desetina grobova. Ostaci pokojnika su polagani u jame i kenotafe - strukture od kamena slične sanducima, a spaljeni pokojnici polagani su u grobne urne.
Grobni prilozi sa Dubca sastoje se od bronzanog nakita i grnčarije, i pronađeni su isključivo u ženskim i dečijim grobovima. Nakit je obično pronalažen na anatomskim mestima gde je bio nošen (vrat, glava, ruke), što potvrđuje njegovu ukrasnu funkciju
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 9077
 • I1 P109 FGC22045
  • Порекло.рс
Одг: Археолошка открића
« Одговор #258 послато: Април 17, 2019, 02:29:53 поподне »
Браво, сјајно урађено, и прелепо је. :)Ван мреже ДушанВучко

 • Члан Друштва
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6093
 • I2-Y250780, род Никшића, U5a2b мт-ДНК
Одг: Археолошка открића
« Одговор #259 послато: Април 17, 2019, 04:51:41 поподне »
Oво су чини ми се неке рупице на овим украсима (купице) на глави...Можда је нешто ту стављано, украс, наставци неки... делује ми баш футуристички и за садашње прилике, а камоли за 1500 ПНЕ :)
« Последња измена: Април 17, 2019, 04:57:21 поподне ДушанВучко »

Ван мреже Atlantische

 • Уредник СДНКП
 • Памтиша
 • *****
 • Поруке: 1657
 • G2a-FT221531
Одг: Археолошка открића
« Одговор #260 послато: Април 18, 2019, 02:04:33 поподне »
''Заведени светским чудима, заборависмо на себе и на своје порекло." - М. Капор

Ван мреже Бећар

 • Члан Друштва
 • Помоћник
 • *****
 • Поруке: 145
Одг: Археолошка открића
« Одговор #261 послато: Април 19, 2019, 05:09:37 поподне »
A history of the Crusades, as told by crusaders' DNA
Date: April 18, 2019
Source: Cell Press
Summary: History can tell us a lot about the Crusades, the series of religious wars fought between 1095 and 1291, in which Christian invaders tried to claim the Near East. But the DNA of nine 13th century Crusaders buried in a pit in Lebanon shows that there's more to learn about who the Crusaders were and their interactions with the populations they encountered.
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190418131410.htm

Крсташи су водили и љубав и рат али скоро ниакаво ДНК потомство оставили иза себе на територији данашњег Лебанона.  Исто се тврди и за Крсташе који нису били прихваћени на територији Балкана.  Фреске Ајасофије показују, из нешто ранијег времена, ми на истоку смо били више писмени и вероватно напреднија култура.  Унутар цркви запада су се само гледале религозне приче, јер нико није знао да чита.

После тог су почели да нас развозе великим коњским колима из провинције, да тапшемо за митинге владара који су углавном мислили на одржавање своје власти.  ::)  Шта ли ће наћи и научити о нама за хиљаду година?
« Последња измена: Април 19, 2019, 05:14:42 поподне Бећар »

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #262 послато: Април 24, 2019, 03:03:23 поподне »
Неистражено утврђење Јеринин град код Словца близу Ваљева у опасности због каменолома:

Јеринин град прети да се обруши на Словац!
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #263 послато: Мај 04, 2019, 08:10:03 поподне »
Лабораторијским анализама се показало да хоминидска вилица из пећине у Кини (Хсиахе, област Гансу) која је откривена још 1980. године несумњиво припада денисованцу. Ово откриће представља први потврђени денисовански фосил ван епонимне сибирске пећине (Денисова), као и најкомплетнији до сада откривен (с обзиром да су у Денисови пронађени само зуби); такође, овај проналазак помера присуство хоминида у висинској планинској зони (смањено присуство кисеоника) са 40 000 на 160 000 година пре садашњости. Занимљиво је да истраживачи нису успели да извуку ДНК из фосила али су успели да изолују протеин из зуба, који је најближе подударање имао са зубом из пећине Денисова.

Biggest Denisovan fossil yet spills ancient human’s secrets

How We Found an Elusive Hominin in China

« Последња измена: Мај 04, 2019, 09:09:01 поподне НиколаВук »
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Милан Петровић

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 890
 • I2-PH908 FT277965>Y93865>Y95760 Род Зорића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #264 послато: Мај 14, 2019, 07:43:55 пре подне »
'Reconstruction' begins of stone age lands lost to North Sea
Scientists to create 3D map of submerged Mesolithic landscape of Doggerland
https://www.theguardian.com/science/2019/may/08/mapping-begins-of-lands-lost-to-north-sea-during-the-stone-age
Догодине у Холштајну!

Ван мреже сɣнце

 • Истраживач
 • *******
 • Поруке: 1181
 • I-A1328
Одг: Археолошка открића
« Одговор #265 послато: Мај 26, 2019, 02:30:25 пре подне »
Иако мислимо да управљамо нашими речми, истина је, да речи, попут татарскога лука, дејствују обратно и на највиши ум те моћно мрсе и изврћу мисао; зато у всех споровех и беседех ваља поступати математички - најпрво установити границе речи и израза, да би други знали, како их разумемо.

Ван мреже Гвер

 • Шегрт
 • ***
 • Поруке: 66
Одг: Археолошка открића
« Одговор #266 послато: Мај 26, 2019, 08:48:16 пре подне »
Па лепо изгледа за својих 7000 година.  :)

А онај зелени бронзани накит што је поставио НиколаВук на претходној страни изгледа тотално футуристички. Подсећа на савремене телесне модификације. У суштини тетоваже, пирсинзи и телесне модификације и јесу својеврстан повратак "праисторији" и варварству. Питам се шта би Карл Јунг рекао на све ово.

Ван мреже НиколаВук

 • Уредник
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 6724
 • I2-PH908>Y52621>Y189944, род Никшића
Одг: Археолошка открића
« Одговор #267 послато: Јун 27, 2019, 07:28:28 пре подне »
Међународно археолошко ископавање некропола са мраморовима (стећцима) у Хатељима и Милавићима, у Дабарском пољу у источној Херцеговини:

Археолози са свих страна свијета одушевљени богатом историјом Херцеговине

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2019/06/26/tvclip037319.mp4
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 974
Одг: Археолошка открића
« Одговор #268 послато: Јун 27, 2019, 09:29:27 пре подне »
Унутар комплекса гдје је смјештена некропола у Милавићима се налази и старо православно гробље у којем се сахрањују и  до дан данас моји преци. Ту је између осталих марамор Богдана Хатељевића.

Овај локалитет је последњи пут чишћен око 1960. године. Наком тога је већи дио, поготово гдје су стећци, зарастао и постао непроходан.

Локално становништво и потомци оних који се сахрањују у то гробље се организовало прошле године и очистило цијелу локацију, уклонило велика стабла која угрожавају споменике и оградили цијело гробље. Тако су ослободили и олакшали приступ овим археолозима.

Ван мреже Грк

 • Члан Друштва
 • Истраживач
 • *****
 • Поруке: 974
Одг: Археолошка открића
« Одговор #269 послато: Јун 27, 2019, 01:10:26 поподне »
У средњем вијеку је постојало име Хатиљ. Претпостављам да је Богдан од неког Хатиља, а да је оближње село добило назив по Богдановом оцу, мада и не мора бити.

Тако да и Атељевићи из Корјенића не морају имати везу са Богданом. Али видјећемо, можда ураде тест У-хромозома.

Ван мреже ЛукаОБ

 • Члан Друштва
 • Писар
 • *****
 • Поруке: 213
 • G2a-L42
Одг: Археолошка открића
« Одговор #270 послато: Јун 27, 2019, 01:17:35 поподне »
Ако мислите на хаплохрупу Атељевића, она се већ зна...