Аутор Тема: Вурда - баса  (Прочитано 9504 пута)

На мрежи Јовица Кртинић

  • Помоћник уредника
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 4187
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Вурда - баса
« послато: Новембар 20, 2016, 11:27:29 пре подне »
На РТС управо иде редовна емисија недељом "Знање имање". Представљена је храна из Лужнице код Пирота, а између осталог и вурда.
Реч је о млечном намазу који се веома једноставно припрема - кисело млеко (кравље најчешће) се процеди кроз платнену тканину и оно што остане после 24 сата је вурда. Оно због чега је вурда занимљива јесте што се на целом српском простору, колико је мени познато, појављује још само у Крајини, а нарочито Лици где има назив баса.
Зна ли неко да ли се још негде појављује вурда/баса?

На мрежи Јовица Кртинић

  • Помоћник уредника
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 4187
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Вурда - баса
« Одговор #1 послато: Новембар 20, 2016, 11:31:15 пре подне »
Користим прилику да вас обавестим да сам са овом темом отворио нов подфорум НАРОДНА ЈЕЛА, па вас позивам да се и увом делу укључите и дате свој допринос разумевању наших обичаја у погледу исхране.

На мрежи Јовица Кртинић

  • Помоћник уредника
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 4187
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Вурда - баса
« Одговор #2 послато: Новембар 20, 2016, 11:38:18 пре подне »
Ево, нађох је и на Златибору:

"У најгору врсту сира ваља урачунати урду, која се негде зове: вурда, фурда, на Мирочу и извара, а ту се најпростије и прави. Кад велики котао пун сурутке 21 од цела млека добро проври, скине се и процеди кроз цедило. Она дробина што остане зове се урда. Она се држи у каквом лонцу или чабрићу и даје деци, чобанима, копачима и млађим, а у варошима бурегџије пуне њоме буреке и посипају по пињерлијама.

На Златибору се гради овако: пошто се меки сир извади, превари се сурутка и док је још на ватри успе се у њу један литар љуте сурутке (ужљути се као сирће кад три дана стоји поред ватре) на два литра варенике; за тим се скине. Кад се добро зготови изгледа као скоруп; кад је рђава прсне по сурутци као тарана, а тада се мора у тој сурутци и чувати. Кад није у сурутци ничим се не долева."

из часописа "Тежак" yа 1883. годину, свеска IX, страна 601

Ван мреже vojislav.ananic

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 1382
Одг: Вурда - баса
« Одговор #3 послато: Новембар 20, 2016, 12:23:07 поподне »
Старо сиротињско јело - мандара

5 кашика брашна
2 јајета
1 дл уља
Припрема
1.   Уље или маст загрејати и ставити брашно
2.   Добро упржити и залити водом
3.   Смесу мешати док не постане густа као сос
4.   Затим додати још мало воде и со
5.   Умутити јаја и умешати у смесу
6.   Промешати и мандара је готова


Ван мреже vojislav.ananic

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 1382
Одг: Вурда - баса
« Одговор #4 послато: Новембар 20, 2016, 12:25:47 поподне »

Ван мреже vojislav.ananic

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 1382
Одг: Вурда - баса
« Одговор #5 послато: Новембар 20, 2016, 12:29:41 поподне »
Боза - освежавајуће већ заборављено пиће

СТАРИ РЕЦЕПТ ЗА БОЗУ: Напитак са обиљем Б витамина и окусом носталгије!

Боза је своједобно била популарно пиће на које се намјенски одлазило у сластичарне, као што се данас иде на кафу или колу.

Данас је готово заборављена, а купити се може тек у ријетким радњама које сластичарски обрт његују кроз више генерација.
Због обиља витамина Б, бјеланчевина и органских киселина, посебно се препоручује трудницама, дјеци, спорташима и старијим особама. Боза је веома здраво пиће и добро ју је пити. Њен густи, киселкасти окус је специфичан, и многима треба времена да се навикну на њега.
Поријекло бозе је Румунија, иако се она данас највише пије у Турској. Боза је позната у свим државама Балкана.
Ријеч је о ферментираном пићу које се прави од кукурузног или пшеничног брашна, односно од других житарица, којима се додају квасац, шећер и вода. Због процеса ферментације и сталног испуштања мјехурића, раније је бозу било немогуће флаширати и спремати на дужи периоду. Данас је другачије, па се тако паковања бозе могу наћи на тржишту неких балканских земаља.
Стари рецепт за бозу:
Припрема бозе није комплицирана, али се одвија у неколико фаза у временским размацима од по десетак сати.
Пола килограма кукурузног брашна ставити у пет литара млаке воде и оставити да одстоји десетак сати или још боље цијелу ноћ. Потом лонац са брашном и водом ставити на лагану ватру и уз повремено мијешање оставити да крчка три сата. Након тога склонити с ватре и оставити да се течност охлади.
У међувремену растопите 20 грама квасца у мало млаке воде па додајте у охлаћену смјесу кукурузног брашна и воде. Добро промијешати и оставити све да од стоји наредних десетак сати.
Након што одстоји, ову густу течност проциједите кроз газу и засладите с пола килограма шећера или више, по жељи. Наточите је у чисте стаклене боце које не треба затварати, како не би гасови избацили чеп.
Држите је у фрижидеру, а прије сервирања у бозу можете додати цимет или неки дурги егзотични зачин.


Ван мреже НиколаВук

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 8478
  • I2-PH908>Y250780>A32852, род Никшића
Одг: Вурда - баса
« Одговор #6 послато: Новембар 20, 2016, 12:33:45 поподне »
Реч урда (urdă на румунском) је вероватно раширена по Балкану влашким посредством. Занимљиво је да ова реч има непознату етимологију. Постоје две хипотезе, да је туркијског или да је трачког порекла. Има и свог парњака у једном албанском дијалекту - urdhë (standard udhos, dialectal urdhos). Нејасно је да ли је то једна од заједничких речи у проторумунском и протоалбанском, чиме би биле оснажена хипотеза о њеном трачком пореклу, или је она у албански продрла као позајмљеница из неког влашког дијалекта касније, у току средњег века. Ево шта о урди каже румунски етимолошки речник dexonline.ro:
"úrdă (-de), s. f. – Un fel de brînză care se scoate din zer fiert. – Mr., megl. urdă. Origine incertă. Poate ar trebui să se pornească de la tc. hurde „drojdie, rest”, căci e vorba de rezultatul uscat al resturilor de zer. Istoric, această soluție nu e imposibilă, căci mulți termeni de păstorit sînt de origine turcă, cf. cioban, maia, odaie, cașcaval etc. Fonetismul nu este clar; poate trebuie să se admită o influență a lui urdoare „puchină”, cu care este ușor de asociat (cf. numele său germ. Augenbutter). Celelalte ipoteze nu sînt mai convingătoare: dintr-un cuvînt dacic (Hasdeu, Col. lui Traian, 1874, p. 105; Hasdeu, Cuv. din Bătrîni, I, 307); dintr-un tracic *urida legat de gr. οὐρòς „zer” (Philippide, II, 739; Pascu, Arch. Rom., VI, 224; Pascu, I, 192); din alb. urdhë „iederă” (Weigand, Jb., XVI, 229), cuvînt tradițional balcanic, legat de alb. udhós „brînză” (Hoeg 152); din gr. ỏρώδης „seros” (Giuglea, Dacor., III, 582-87; Diculescu, Elementele, 454), ipoteză seducătoare, dar care nu pare posibilă fonetic. Mag. orda, urda, pe care Cihac, II, 537 îl cita drept etimon al rom., este de origine rom. (Edelspacher 24). Tot din rom. provin ngr. οὔρδα (Meyer, Neugr. St., II, 77; Murnu 37), bg. urda (Capidan, Raporturile, 214), sb., slov., rut., ceh. urda, pol. horda (Miklosich, Wander., 11, 20, 22; Candrea, Elemente, 401), rus. urda (Vasmer, III, 188). – Der. urdi, vb. (a face urdă); urdar, s. n. (vergea de mestecat zerul).
sursa: DER (1958-1966)  adăugată de blaurb.  acțiuni"

Па ко зна румунски или је спреман да импровизује уз помоћ Google Translate, нека изволи.  :)
Чињеницама против самоувереног незнања.

Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Одг: Вурда - баса
« Одговор #7 послато: Новембар 20, 2016, 03:18:06 поподне »
За ту вурду први пут сам чуо од Мемедовића, у емисији Сасвим природно, епизоди посвећеној овој врсти млечног производа?

Видим да је Воја Ананић поменуо назив боза, за то сам чуо, али нисам сигуран да ли боза има везе са босом, што каже Воја то боза је пиће.

<a href="https://www.youtube.com/v/OwpX0iyHG2g" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/OwpX0iyHG2g</a>

Иначе, похвале за отварање овог дела форума! :)

Већ ми пада идеја на ум, код куће претпостављам да сви имамо старе руком писане рецепте, моји у Барањи имају остатке неке свешчице, писане очигледно пером и неким зеленим мастилом на ћирилици, а која је донета још из Маџарске у време оптације, али не знам сад коме је тачно припадала, мислим да то мáјка све зна. Углавном, могли би се такви неки извори прикупити и објављивати на некој посебној теми. Ово конкретно би ваљало и скенирати, пошто се папир сасушио и врло је крхак.

Цицвара - старо јело

Ово је мени било и остало омиљено јело из детињства, што ми друга баба спремала, сећам се и сад како би она то на брзину зготовила. Али за рецепт нећу да гарантујем, док не проверим, но мислим да је крајње просто било, у таву се наспе мало сирутке, која проври, и онда уз мешање додаје руком белог кукурузног брашна, и кад се то згусне, мислим да је то то. Кад се постави, прелије је кајмаком (који је обично хладан, па се ту мешају врели слани и хладни киселкасти укуси), некада се уместо кајмака користио сир чабрењак, али у моје време то је већ било изашло из моде (мада је тај сир такође врло лепог укуса).



Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Одг: Вурда - баса
« Одговор #8 послато: Новембар 20, 2016, 03:47:32 поподне »
Углавном, могли би се такви неки извори прикупити и објављивати на некој посебној теми.

Ово би могло да привуче и недостајућу женску публику на форум. ;D



Ван мреже Милош

  • Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 5481
  • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Вурда - баса
« Одговор #9 послато: Новембар 20, 2016, 04:29:36 поподне »
За ту вурду први пут сам чуо од Мемедовића, у емисији Сасвим природно, епизоди посвећеној овој врсти млечног производа?


Кaд cпoмeну Meмeдoвићa, ceтиo caм ce и њeгoвe eмиcиje o cвpљишкoм кpajу и чувeнoм Бeлмужу и Бeлмужиjaди. Инaчe ми je jeдaн пpиjaтeљ из Cвpљигa cпpeмao тo jeлo oд бpaшнa и cвpљишкoг cиpa, кoje идe уз њиxoву paкиjу oд 25 гpaди и мoгу вaм peћи дa caм oдушeвљeн.

https://youtu.be/h-Gv_dNJzAE

На мрежи Јовица Кртинић

  • Помоћник уредника
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 4187
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Вурда - баса
« Одговор #10 послато: Новембар 20, 2016, 04:34:57 поподне »
Ово би могло да привуче и недостајућу женску публику на форум. ;D
Кад већ помињемо женскадију, ево мале дигресије. Док је једна пуначка, старија домаћица јутрос у "Знању&имању" објашњавала како је `радела` на вурди, није пропустила да нагласи како је то прави лужнички БРЕНД. Још ми се овај израз није слегао у глави, нешто доцније, на бањичкој пијаци, доживео сам ново изненађење. Купујући проверено добар спанаћ од једне пијачарке са искуством, чух како хвалећи свој производ изговори и ово: Спанаћ је У ФУЛУ. Зачуђено, упитах је шта то значи, а она с знаком питања над главом, држећи да ми је крштеница млађа но што јесте, рече: ма, тако то ви млади кажете. Значи да је спанаћ МАКСИМАЛАН!
Ето како се лагано и међу наш стари свет увлаче новотарије и страни изрази...
« Последња измена: Новембар 20, 2016, 05:32:22 поподне Број 1 »

Ван мреже ...

  • Познавалац
  • ******
  • Поруке: 540
Одг: Вурда - баса
« Одговор #11 послато: Новембар 20, 2016, 05:15:07 поподне »
Кaд cпoмeну Meмeдoвићa, ceтиo caм ce и њeгoвe eмиcиje o cвpљишкoм кpajу и чувeнoм Бeлмужу и Бeлмужиjaди. Инaчe ми je jeдaн пpиjaтeљ из Cвpљигa cпpeмao тo jeлo oд бpaшнa и cвpљишкoг cиpa, кoje идe уз њиxoву paкиjу oд 25 гpaди и мoгу вaм peћи дa caм oдушeвљeн.

https://youtu.be/h-Gv_dNJzAE

Овчији сира са Сврљишких планина + шопска салата + ракија од домаћих аутохтоних сорти шљива јачине 25 гради = непроцењиво

Пробао сам Белмуж више пута, нажалост нисам са ракијом. Раније су ово јело правили и у Белопаланчком крају, а онда престали из неког разлога.

Ван мреже Милош

  • Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 5481
  • Y134591 Тарски Никшићи
Одг: Вурда - баса
« Одговор #12 послато: Новембар 20, 2016, 05:46:17 поподне »
Кaд cпoмeну Meмeдoвићa, ceтиo caм ce и њeгoвe eмиcиje o cвpљишкoм кpajу и чувeнoм Бeлмужу и Бeлмужиjaди. Инaчe ми je jeдaн пpиjaтeљ из Cвpљигa cпpeмao тo jeлo oд бpaшнa и cвpљишкoг cиpa, кoje идe уз њиxoву paкиjу oд 25 гpaди и мoгу вaм peћи дa caм oдушeвљeн.

https://youtu.be/h-Gv_dNJzAE

Инaчe тaj пpиjaтeљ je мeђу тecтиpaнимa у мajcкoм пoдуxвaту. Кao cтapoceдeoц Cвpљигa, имa ћe интepecaнтaн peзултaт, кaкaв гoд биo.

Ван мреже Жика

  • Познавалац
  • ******
  • Поруке: 579
Одг: Вурда - баса
« Одговор #13 послато: Новембар 20, 2016, 05:58:06 поподне »
Замолио бих форумаше да прикаче фотографије наведених јела!

Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Одг: Вурда - баса
« Одговор #14 послато: Новембар 20, 2016, 06:10:56 поподне »
Ето како се лагано и међу наш стари свет увлаче новотарије и страни изрази...

Посао не пита, ако ћеш муштерију купити на тај начин, причаће и старији као млађи.

Али колико је то заправо прилагођавање неким примитивнијим облицима комуникације, свет то не види, па зато и не чуди што понекад ову дечурлију уопште човек не разумеје шта хоћеју.



Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Одг: Вурда - баса
« Одговор #15 послато: Новембар 20, 2016, 06:17:25 поподне »
Замолио бих форумаше да прикаче фотографије наведених јела!

Отприлике како изгелда цицвара. ;D



Пре него што се покајмачи. ;)



Ван мреже Жика

  • Познавалац
  • ******
  • Поруке: 579
Одг: Вурда - баса
« Одговор #16 послато: Новембар 20, 2016, 06:23:53 поподне »
Изледа веома укусно! Хвала Amicuse!

Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Одг: Вурда - баса
« Одговор #17 послато: Новембар 20, 2016, 06:49:58 поподне »
Изледа веома укусно! Хвала Amicuse!

То су ствари које вреди пробати. Једном приликом јео сам цицвару и у неком ресторану, људи су познати баш по томе што је спремају одлично, и та је визуелно изгледала као ова. Моја баба је спремала мало гушћу, што је по мени боље, јер се брже охлади, а ова буде опасно врела. Такође све је много прикладније ако се служи из земљаног посуђа. Углавном, то јело има своју чар, а за припрему је крајње једноставно (10-15 min и на асталу). :)



Ван мреже Nebo

  • Члан Друштва
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 10036
  • I2a S17250 A1328
Одг: Вурда - баса
« Одговор #18 послато: Новембар 20, 2016, 08:08:39 поподне »
Најбољу (ресторанску) цицвару јео сам у ресторану "Крстац" испод истоименог планинског врха код Мојковца. После једне порције, не мора више ништа да се једе целог дана.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Nebo

  • Члан Друштва
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 10036
  • I2a S17250 A1328
Одг: Вурда - баса
« Одговор #19 послато: Новембар 20, 2016, 08:10:15 поподне »
А јесте ли јели некад грушевину?
Претпостављам да Видоје јесте, а и наши форумаши из Васојевића.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Тромеђа

  • Члан Друштва
  • Помоћник
  • *****
  • Поруке: 200
  • R1a M458 A11460
Одг: Вурда - баса
« Одговор #20 послато: Новембар 20, 2016, 08:46:14 поподне »
Помиње је и наш земљак Торбица :)

<a href="https://www.youtube.com/v/Gto1R73BRNY" target="_blank" rel="noopener noreferrer" class="bbc_link bbc_flash_disabled new_win">https://www.youtube.com/v/Gto1R73BRNY</a>
"Добра земљо моја, лажу! Ко те воли данас, тај те воли, јер зна да си мати... " Милан Ракић

Синиша Јерковић

  • Гост
Одг: Вурда - баса
« Одговор #21 послато: Новембар 20, 2016, 09:46:45 поподне »
Морам признати да сам од народних јела увијек највише волио: пршут и јагњеће печење.

А ово сурутка, цицвара, качамак, баса, може али кад нема печења...

Шалу на страну, споменућу оно чега се од крајишке кухиње сјећам из дјетињства, а то је сљедеће:

- колачићи- доручак се не може замислити без колачића, то су у ствари уштипци, али без квасца, нешто као мали комадићи прженог тијеста који су се могли јести са кајмаком, пекмезом, мада је моја омиљена комбинација била са еурокремом.
- полице- на пола пресјечен комприри са љуском који се пекао у рерни, па се на пресјеченој површини ухвати корица, јело се са кајмаком, сиром
- цицвара- углавном је била прво јело за Божић, мислим да је била повезана са неким култом чувања ораница од птица, јер је постојао неки обред за Божић гдје се узимајући први залогај цицваре изговарало: Глава у трње, реп на њиву. То се односило на птице. Мислим да сам негдје раније прочитао да је и сам назив цицвара настало од старе ријечи за птицу-циц, што је у преводу значило вариво за птице.
- бурек од јагњећих изнутрица- то вјероватно никад више нећу појести, јер је то правила моја покојна баба. Тај бурек је био нешто најбоље, мирис је био фантастичан
-љевача- то искрено не знам какос е прави, али имало је кукурузног брашна у себи и јаја, а спремало се у рерни.
- за славу се обавезно правила слагана пита од сира са корама печеним на плеху шпорета
- мисирача- бундева печена у рерни
- штрудла са орасима и пекмезом, то је био најчешћи слаткиш, нисам га баш волио у поређењу са чоколадом, али сад бих баш волио појести штрудлу какву је баба правила.

Ето то је укратко.

Што се тиче басе, сјећам се тог назива, али мени се то мало мијеша, ти млијечни производи, не знам ни данас шта је шта. Знам да се тврди сир из калупа звао сирац.


Ван мреже Nebo

  • Члан Друштва
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 10036
  • I2a S17250 A1328
Одг: Вурда - баса
« Одговор #22 послато: Новембар 20, 2016, 10:03:33 поподне »
- колачићи- доручак се не може замислити без колачића, то су у ствари уштипци, али без квасца, нешто као мали комадићи прженог тијеста који су се могли јести са кајмаком, пекмезом, мада је моја омиљена комбинација била са еурокремом.

Ово се код нас зове - приганице.

- бурек од јагњећих изнутрица-

Ово не смем ни да замислим. Једном ме неко натерао да поједем јагњећу сармицу у марамици. Никад више... Овај твој бурек са јагњећим изнутрицама ме подсетио на то. Јагњетина испод сача - да, али изнутрице...

Тако у мом завичају, кад хоће госту да угоде, спремају му стара јела, па тако и кувану овчетину. Ја кад оно видим и омиришем, кажем - ја бих се задржао на проји, пршуту и скорупу, нисам нешто при апетиту...
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Полић

  • Члан Друштва
  • Познавалац
  • *****
  • Поруке: 587
  • I2-Y56203
Одг: Вурда - баса
« Одговор #23 послато: Новембар 20, 2016, 10:07:37 поподне »
Ово се код нас зове - приганице.
хехе, ја кад сам људима у студентском дому у Новом Саду први пут рекао за приганице, само су ме бело погледали јер им је израз био стран.

А шта онда кажеш за затоп? :D

Ван мреже Nebo

  • Члан Друштва
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 10036
  • I2a S17250 A1328
Одг: Вурда - баса
« Одговор #24 послато: Новембар 20, 2016, 10:10:13 поподне »
А шта онда кажеш за затоп? :D

Чуо сам за затоп, али сад не могу да се сетим шта то беше.
"Наша мука ваља за причешћа"

Ван мреже Полић

  • Члан Друштва
  • Познавалац
  • *****
  • Поруке: 587
  • I2-Y56203
Одг: Вурда - баса
« Одговор #25 послато: Новембар 20, 2016, 10:12:25 поподне »
Чуо сам за затоп, али сад не могу да се сетим шта то беше.
Практично јањећи дроб затопљен у лоју, отуда израз затоп :)

Ван мреже Nebo

  • Члан Друштва
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 10036
  • I2a S17250 A1328
Одг: Вурда - баса
« Одговор #26 послато: Новембар 20, 2016, 10:13:02 поподне »
Практично јањећи дроб затопљен у лоју, отуда израз затоп :)

Да, зато и не могу да се сетим  ;D
"Наша мука ваља за причешћа"

На мрежи Јовица Кртинић

  • Помоћник уредника
  • Аскурђел
  • *****
  • Поруке: 4187
  • Нема ни могућег ако не желимо немогуће!
Одг: Вурда - баса
« Одговор #27 послато: Новембар 20, 2016, 10:32:34 поподне »

- полице- на пола пресјечен комприри са љуском који се пекао у рерни, па се на пресјеченој површини ухвати корица, јело се са кајмаком, сиром


Додатак: кад се кромпир пресече онда се свака пресечена половина посоли па се утрљава полица о полицу да се со добро распореди и растопи. Наравно, печене полице иду одлично са сланином (`адидаском` или `шангајком`, свеједно), сиром, а богами и са басом :)
« Последња измена: Новембар 20, 2016, 11:19:37 поподне Број 1 »

Ван мреже Amicus

  • Уредник
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 9508
  • I1 P109 FGC22045
    • Порекло.рс
Одг: Вурда - баса
« Одговор #28 послато: Новембар 20, 2016, 10:40:12 поподне »
Морам признати да сам од народних јела увијек највише волио: пршут и јагњеће печење.

А ово сурутка, цицвара, качамак, баса, може али кад нема печења...

Ех, Синиша, где нађе та народна јела? ;D

Што се тиче поменутих колачића, полица (мада не под тим називом), (раз/ж)љеваче, као и мисираче (не знам да ли се тако звала, могуће да баш јесте), такође се сећам из кухиње моје бабе.

Та кухиња иначе није била нека разнолика, али правиле су се најразличитије пите (сиром, кромиром, блитвом, спанаћем, тиквама... неки су правили и са месом, што у Босни зову буреком, али моја баба мислим да никад није направила с месом, бар не мени), и све је било мотано, а не слагано. Углавном, основни састојци су били вода и брашно, између чега је било, а преко неки од различитих млечних производа. И баба је увек имала свој хлеб, који сам изузетно волео, као и кукурузу (од белог кукурузног брашна).



Ван мреже Селаковић

  • Члан Друштва
  • Етнолог
  • *****
  • Поруке: 2350
  • I-Z17855>>>FT173833
Одг: Вурда - баса
« Одговор #29 послато: Новембар 20, 2016, 10:57:19 поподне »
Ово не смем ни да замислим. Једном ме неко натерао да поједем јагњећу сармицу у марамици. Никад више... Овај твој бурек са јагњећим изнутрицама ме подсетио на то. Јагњетина испод сача - да, али изнутрице...

Уф, јагњеће сармице спрема моја тетка и једем их у великим количинама  :D

Ван мреже vojislav.ananic

  • Члан Друштва
  • Истраживач
  • *****
  • Поруке: 1382
Одг: Вурда - баса
« Одговор #30 послато: Новембар 21, 2016, 10:47:57 пре подне »
МЕДОВИНА - познато пиће Старих Словена

                           М Е Д О В И НА

   Медовина је познато старословенско пиће. Данас кажу да попраља крвну слику, окрепљује, даје виталност, отвара апетит и успорава старење. Употребљава се један сат пре оброка тако што се попије 2 dcl недовине, којој се може додати и мало лимуновог сока.
   Справљање: машином за месо уситни се најмање 1 kg ливадског меда са саћем и цветним прахом. Самлевена маса стави се у емајлирану посуду запремине преко 5 l и дода се 4 l воде. Смеса се потом загрева на штедњаку до 35  целзијусових степени. Маса се при загревању стално меша. Затим се загрејана маса скине са штедњака и уз јако мешање дода 25 gr пекарског квасца. Лонац се покрије и остави да маса преноћи. Сутрадан се медовина сипа кроз крз неколико слојева газе у флаше које се не смеју затварати. Флаше се држе на собној температури док медовина не резне на укусу. Врење се затим прекида и флаше стављају у фрижидер, али не јако затворене.

Ван мреже Нина Јакшић

  • Гост
  • *
  • Поруке: 17
Одг: Вурда - баса
« Одговор #31 послато: Април 16, 2018, 10:09:46 поподне »
Ово би могло да привуче и недостајућу женску публику на форум. ;D

И то се десило :D