Скорашње поруке

Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10
1
Црна Гора / Одг: Дукља и данашњи Црногорци
« Последња порука Милош послато данас у 12:42:52 поподне »
Danas ne postoji nikakav osjećaj supremacije Crnogoraca koliko je meni poznato.

Управо сам тако нешто и написао... То је био процес, који је од супремације прешао у анти-српство. Да би тај дукљански, не-српски, идентитет опстао, није очигледно довољно имати државу и анти-српски став. То су и сами увидели носиоци те идеологије. Зато су ишли на тзв. ЦПЦ, као једну од носиоца тог новог идентитета. Ишло се дотле да су њени чланови говорили о унији са Ватиканом, јер је очигледно да нема ништа од аутокефалности. Међитим питање је да ли би и Ватикан кварио односе са СПЦ и осталим помесним црквама, због тако једног малог корпуса. А управо је суштина у тој бројности, јер да би црква функционисала, треба да има вернике, а не-српски елемент је већински атеистички. Зато и имамо пре свега у тој групи толико дуалног идентитета, флуидности, крајности...У овој целој калкулацији моје мишљење је да ће тај не-српски елемент међу Црногорцима временом ван простора 4 нахије, скоро нестати  и то баш из разлога што су Србија и Црна Гора данас две посебне државе, што је својеврсни парадокс. Али их обједињује једна битна идентитетска институција- СПЦ.

Што се назива Србије тиче,  1939. када се основала Хрватска бановина, у плану је било и оснивање територије насељене Србима, чији би назив био Српске земље, са  седиштем у Скопљу, док је Недић имао идеју СвеСрбије, а касније смо имали васкрслу идеју и назив Велике Србије. Некако ми је први назив најлепши и најприхватљивији, само да не буде утук "српском свету". :)
2
Родови и њихове хаплогрупе / Одг: Пјешивци и Цуце J2a-M92>Z8096>S8230
« Последња порука Radul послато данас у 12:39:36 поподне »
ВАЖНЕ ВИЈЕСТИ

Управо је кренуло ажурирање стабла. НЗП за род је враћен на 600 година.
За најновије вијести о генетичком роду пријавите се на мејлниг листу:
3
Црна Гора / Одг: Дукља и данашњи Црногорци
« Последња порука Vidak послато данас у 11:52:23 пре подне »
Мислим да се овде враћамо на ону причу са друге теме, о том супер егу, који је од највећих Срба, створио највеће анти Србе. Односно, показало се колико је у овом случају мала граница између  супремације, односно неке врсте националног егоизма и нихилизма. Од "со соли српске", где су сви остали били мањи Срби, дошло се до дукљанства, као негације српству, што реално нема никаквог историјског утемељења. Али једино тако модерно дукљанство може и да опстане, негацијом српства.
Ono što nazivate crnogorskom supremacijom je mentalitet ratnika brđanina. U agresivnom društvu ako si miran i pacifista ili nisi hrabar znači da si niža klasa. Ovaj pogled je uticao i na pogled na mirnije Vojvodjane ili Šumadince. Koji ruku na srce dizali ustanke i protiv Turaka i Mađara ali drugačiji je sistem vrednovanja ljudskih karakteristika.
Najveći uticaj po meni jeste činjenica da Smederevski pašaluk, TJ teritorija Despotovine Srbije, moravske Srbije prisvojila naziv Srbija. Identitet se stvara u mlađem uzrastu. Mlada osoba koja je rođena u CG zna da postoji i Srbija. Logičan pogled prosječnog djeteta ili tinejdžera koji nije ni zainteresovani za istoriju jeste da su Srbi u Srbiji a Crnogorci u Crnoj Gori. Naziv Srbijanac koliko god se nekima ne sviđa je neophodan da bi se stvarala manja zabuna. Srbi Vojvođani su takođe koristili naziv Srbijanci za užu Srbiju zbog preciznosti. Danas naziv Srbijanci obuhvata i Vojvodinu. Ako se mladoj osobi koja koristi prostu logiku i nije zainteresovana za istoriju plasiraju odgovarajući sadržaji može se navesti na antisrpstvo zato što se crnogorstvo negira. Udžbenici moraju biti precizni  ali su većinom bili politički korektni za vrijeme SFRJ pa do danas. Danas ne postoji nikakav osjećaj supremacije Crnogoraca koliko je meni poznato.
4
Црна Гора / Одг: Дукља и данашњи Црногорци
« Последња порука Милош послато данас у 10:36:27 пре подне »
Zašto se etnički Crnogorci žele izdvojiti od ostatka svog naroda to je za mene neshvatljivo. To je po mom mišljenju promašen potez.

Мислим да се овде враћамо на ону причу са друге теме, о том супер егу, који је од највећих Срба, створио највеће анти Србе. Односно, показало се колико је у овом случају мала граница између  супремације, односно неке врсте националног егоизма и нихилизма. Од "со соли српске", где су сви остали били мањи Срби, дошло се до дукљанства, као негације српству, што реално нема никаквог историјског утемељења. Али једино тако модерно дукљанство може и да опстане, негацијом српства.
5
Црна Гора / Одг: Дукља и данашњи Црногорци
« Последња порука Vidak послато данас у 10:08:18 пре подне »
Nacija prije svega se zasniva na zajedničkom jeziku, kulturi, običajima, zajedničkim porijeklom i prošlošću. Državnost nije presudna. Englezi, Nijemci, Italijani, Španci, Rumuni svi su imali različita kraljevstva koja su se ujedinila. Tako da danas nemamo  nacije Napuljsku, Bavarsku, Kastiljsku, Moravsku, Venecijsku. Spartansku i sl. Jezički, genetički, običajno se Crnogorci ne mogu razdvojiti od Srba a nema ni potrebe za tim.  Postoji kontinuitet zajedničkog jezika, kulture, nalaganja Badnjaka i drugih običaja. Ti polaziš od unaprijed postavljene pretpostavke da Crnogorci nisu Srbi i kroz taj filter sve razmatraš i sagledavaš. Da bi neka nacija postojala potrebno je da se grupacija tako osjeća. Ako osoba osjeća npr strah od nečega nerealnog ne znači da strah te osobe nije realan. Pravoslavni Crnogorci  koji se ne osjećaju Srbima su manjina u odnosu na one koji se tako osjećaju. Glasovima Albanaca i Bošnjaka u koaliciji etničkim Crnogorcima oni koji se osjećaju Srbima bivaju marginalizirani. Zašto se etnički Crnogorci žele izdvojiti od ostatka svog naroda to je za mene neshvatljivo. To je po mom mišljenju promašen potez.
6
Родови и њихове хаплогрупе / Одг: Хаплогрупа E-V13>L241>Y142744>FT350330
« Последња порука Прерад послато данас у 09:57:10 пре подне »
YFull је апдејтовао податке о старости гране. Сада стоји "formed 2300 ybp, TMRCA 650 ybp", односно "formed CI 95% 3000<->1750 ybp, TMRCA CI 95% 1100<->225 ybp"
7
Родови и њихове хаплогрупе / Одг: Пјешивци и Цуце J2a-M92>Z8096>S8230
« Последња порука Radul послато данас у 09:55:01 пре подне »
ВАЖНЕ ВИЈЕСТИ

Наручени су SNP-ови FT413312 и BY102150 за Живковића (Живковић, Котарани/Двор/Банија, крсна слава Јовањдан).

За Бојанића, Јовањдан, Равни, Кривошије наручено SNP тестови.

Тестирани из Требиња FT413312, наручио SNP тест Перовићевих новела.

Покренут ДНК пројекат генетичког рода Пјешиваца и Цуца https://www.poreklo.rs/projekti/dnk-projekat-genetickog-roda-pjesivaca-i-cuca/

ИДЕМО ДАЉЕ  8)
8
Књиге / Одг: Моја колекција
« Последња порука vidoje 013 послато данас у 09:32:10 пре подне »
  И књига Драгомир Петрић,  Становништво Бихора у попису из 1851. године, Титоград, 1967. год.
9
Књиге / Одг: Моја колекција
« Последња порука vidoje 013 послато данас у 09:25:43 пре подне »
 Да ли неко има књиге:
    Милан  Љ. Булатовић , Лозна кроз времена, Бијело Поље, 2008. Посебно ме интересују стр. 141, 142, 143 и 146, које се односе на Петра Азанца,
 Бијело Поље (монографија),  "Стручна књига", Београд, 1987, посебно прилог  Бјелопољски срез 1918- 1929. године, стр. 146, 208, - Шћепановић Жарко.
     Харун Црновршанин, Нурија Садиковић, Синови Санџака, Франфкурт... има више издања.
     Ејуп Мушовић, Муслимани Црне Горе од пада Зете (1499), Нови Пазар, 1997,
     Бијела књига жртва Санџака  1941 -1945, 1 -4, Фехима Џоговића, Шерба Растодера, Матица Бошњака Црне Горе, Подгорица, 2020, посебно књиге 2. Бјелопољски срез и 3. Општина Петњица.
   
 Да ли је некоме познато, постоји ли књига о  беговској породици Ћоровића из Лозне - Доњи Бихор?
10
Књиге / Одг: Плав и Гусиње у прошлости (1989.) од Мустафе Мемића
« Последња порука vidoje 013 послато данас у 09:05:42 пре подне »
Тражим књигу!
Тражим књигу Плав и Гусиње у прошлости из 1989. године у ПДФ формату, написана је од стране аутора Мустафе Мемића. Много ће ми помоћ у мојим истраживањима, и зато би замолио ко има ту књигу да је подели, ако може.
Основе информације о књизи
Аутор: Мемић, Мустафа
Име: Плав и Гусиње у прошлости
Издавач: Београд : Издавачка заједница "Вељко Влаховић" : Култура, 1989
Физични опис: 417. страна
Година: 1989.

 Треба  прочитати сваку књигу. Читао сам је давно.  У књизи аутор се није осврнуо на   Покољ у Велици 28. јула 1944. године.   Судећи по докторској дисертацији - одбрањеној у Љубљани,  и другим књигама, Мустафа  Мемић је школски примјер  овдашње приче од комунисте до шовинисте. Додуше није једини...
Странице: [1] 2 3 4 5 6 ... 10