Форум - Порекло

ДНК порекло => Aрхеологија и археогенетика => Тему започео: Број 1 Август 20, 2013, 09:19:50 пре подне

Наслов: Археолошка открића
Порука од: Број 1 Август 20, 2013, 09:19:50 пре подне
Пронашли изгубљени град!

Нова истраживања Рудника потврђују речи Јанка Шафарика и археолога из 19. века. Нема сумње да се рударска варош Рудник поуздано налазила на локалитету Дрење

(http://admin.novosti.rs/upload/thumbs/images/2013//08/19n/srb%20rudnik%20VN-Rudnik-arheologija_620x0.jpg)

ГОРЊИ МИЛАНОВАЦ - Нема више никакве научне сумње: европски значајна рударска, трговачка и политичка варош Рудник у предтурским временима налазила се тачно на локалитету Дрење!

Решење вишестолетне загонетке о тачној локацији, доказано ископинама више од стотину скелета сахрањених људи из тог доба, махом великодостојника, те њихових и црквених уметнина, личних предмета, новца, стамбених и религијских грађевина - најновији је резултат истраживања на Руднику, „крову Шумадије“. Врши их Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а археолошком екипом руководе др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду, и Ана Цицовић, кустос тог музеја.

- Циљ ранијих истраживања Рудника, био је да се коначно открију остаци овог средњовековног града. Али, нису их открила ни ископавања током 1984. и 1985. на локалитету Градови. Иако је још Шафарик, покретач првих значајних археолошких истраживања у Србији, указивао да би се баш на Дрењу, а не на Градовима, морао налазити тај за науку до сада ишчезли град.


АНАЛИЗА
ВИШЕ од стотину до сада нађених скелета у гробовима некрополе на Дрењу, као и предмете из њих, упутили смо на детаљну антрополошку анализу. Скелети ће касније бити враћени на ово место своје сахране - најављује др Радичевић.

Старински списи говоре, а наша најновија ископавања потврђују, да је Рудник осим рударског центра био и најважније трговачко средиште у Србији, пре турских освајања. Сигуран одговор дају остаци средњовековне насеобине, остаци најмање три цркве, више од стотину нађених скелета у гробовима на Дрењу. Хронолошки, све то се уклапа у 14. и рани 15. век - објашњава проф. др Радичевић.

То је и време процвата средњовековног Рудника, чији се живот и значај као свесрпског и центра врло битног за околне државе гасе турским освајањем „крова Шумадије“. Тек затим се централно насеље са Дрења премешта на руднички локалитет Градови и ту животари до Другог српског устанка.

- Изузетна су то сведочанства о високом животном стандарду тих житеља Рудника. Посебан део налаза су ископине велике средњовековне некрополе из 14. и 15. века, где је сахрањиван и део становника Рудника несрпског порекла, који је ту боравио због послова: трговачких, дипломатских и других - наставља др Радичевић.

Привлачан је био древни Рудник - или Рудничиште, како је именован у неким списима, због рудног богатства и географског положаја. Уз староседеоце Србе, ту су живеле бројне колоније досељеника. Овде се ковао новац, извожени су стратешки производи и прерађена руда, а довожена роба широке потрошње.

- Три су личности давале тон свакодневном животу предтурског Рудника. Кефалија је био заповедник града и целе области, а редовно Србин. Кнез, старешина локалног становништва, најчешће је биран из редова Дубровчана, а цариник од Дубровчана или Которана. Ту је живео и дубровачки конзул - вели Ана Цицовић.

ФИНАНСИЈЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ ће бити обустављено 23. августа, а биће настављено кад се прикупе нова новчана средства. Ако се прикупе. Ову фазу су финансирали Министарство културе Србије, Општина Горњи Милановац и „Свислајон Таково“ - каже Милош Николић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

http://admin.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:449867-Drenje-Pronasli-izgubljeni-grad
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Август 21, 2013, 10:35:59 пре подне
Upravo se završila emisija na radiju Beograd o ovom nalazištu, ono što će posebno interesovati forumaše je što su po prvi put neki ljudski ostaci poslati na DNK analizu. Snimio sam deo emisije pomoću telefona, okačiću kasnije
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Август 21, 2013, 12:37:22 поподне
http://www.4shared.com/file/p9MFLFra/Record001_1.html
Snimak je u amr formatu, pomoću amr playera ga možete otvoriti ili konvertovati u mp3. Snimak traje desetak minuta
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Kyrios Август 21, 2013, 01:44:02 поподне
Upravo se završila emisija na radiju Beograd o ovom nalazištu, ono što će posebno interesovati forumaše je što su po prvi put neki ljudski ostaci poslati na DNK analizu. Snimio sam deo emisije pomoću telefona, okačiću kasnije

Није први пут. Ево ти линк на интервјуу са нашим генетичарем др Оливером Стојковићем, где он каже да су покушали да утврде Y-ДНК хаплотип из моштију српских владара, али нису успели. Шта онда очекивати од анализе још старијих моштију? Али, никад се не зна, можда некад успе и са овом технологијом, а и технологија постаје све боља!

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/dana%C5%A1njom-geneti%C4%8Dkom-tehnologijom-nije-mogu%C4%87e-utvrditi-y-dnk-haplotip-iz-mo%C5%A1tiju-srpskih-vladara/

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Август 21, 2013, 02:13:12 поподне
Није први пут. Ево ти линк на интервјуу са нашим генетичарем др Оливером Стојковићем, где он каже да су покушали да утврде Y-ДНК хаплотип из моштију српских владара, али нису успели. Шта онда очекивати од анализе још старијих моштију? Али, никад се не зна, можда некад успе и са овом технологијом, а и технологија постаје све боља!

http://www.poreklo.rs/2012/11/27/dana%C5%A1njom-geneti%C4%8Dkom-tehnologijom-nije-mogu%C4%87e-utvrditi-y-dnk-haplotip-iz-mo%C5%A1tiju-srpskih-vladara/
U pravu si, ali ovaj čovek što je bio na radiju je tako formulisao rečenicu, namerno ili slučajno, pa sam i ja tako preneo
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Pribislav Новембар 20, 2013, 01:53:56 поподне
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=11&dd=20&nav_id=779601 (http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2013&mm=11&dd=20&nav_id=779601)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Bozidar Stevana Ostojic Јануар 19, 2014, 08:54:26 поподне
http://www.cityofnis.rs/index.php/drustvo/item/186-kod-nisa-nadeni-ostaci-konja-stari-4-500-godina-foto#.UtkXRGwf7Y8.facebook

Lokalitet Bubanj, Novo Selo, kod Niša, arheološki dragulj ovog dela Evrope

Prastanovnici Niša, u periodu neolita, mlađeg kamenog doba, od 6300. do 4500. godina pre nove ere, živeli su u kružnim zemunicama, ukopanim u zemlju oko metar, koristili su oruđe i oružje od kamena, kosti i pečene zemlje jer metal još nije bio pronađen. Na trpezi su bila goveda, ovce, koze, jelen, divlje svinje, zec, kao i prve žitarice. Posude od pečene zemlje koje su korišćene, u starčevačkoj kulturi često su oslikavane bojama...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Број 1 Август 23, 2014, 11:06:35 поподне
Шта све крије археолошко налазиште на планини Рудник

Новости, Милорад БОШЊАК | 23. август 2014.

Археолози на планини Рудник ископавају изгубљени средњовековни град. Рударска насеобина била трговачки и политички центар овог дела Европе

(http://www.novosti.rs/upload/thumbs/images/2014//08/22n/kul-Rudnik-arheologija-_620x0.jpg)
СВЕ вишедеценијске научне сумње и нагађања око непознанице где се налазио центар европски значајне рударске, трговачке и политичке вароши на планини Рудник у предтурским временима, коначно су разрешене: језгро те велике урбане насеобине зване Старо Рудничиште, са тргом, црквама, управним и здањима за великодостојнике, управо сада "израња" из археолошких локалитета "Никића имање" и "Двориште Слободана Марковића", која археолози заједничким именом зову Дрење, по истоименом пределу на планинском обронку!

Истраживања врши Музеј рудничко-таковског краја из Горњег Милановца, а шесточланом археолошком екипом руководе др Дејан Радичевић, доцент на Одељењу за археологију Филозофског факултета у Београду и Ана Цицовић, кустос тог музеја.

- Досад откривени обим главне вароши из предтурског доба је око 500 метара, али је она несумњиво била много већа - објашњава др Радичевић. - Раније се сматрало, да ће њен центар бити ископан на пределима званим Градови и Миса, где је била и турска варош, али је то била погрешна процена. Иако су на Дрењу и тада били познати остаци једне православне цркве, али нису детаљније истраживани, само су конзервирани. Чувени истраживач Јанко Шафарик је у 19. веку сматрао да је ту постојала и друга црква из 14. или 15. века, што је наше истраживање потврдило. Нашли смо је под земљом. Била је монументална. Истражили смо и много гробова уз њу. Новац и други предмети, нађени уз сахрањене покојнике, показују да смо на Дрењу стварно "ушли" у српски 14. и рани 15. век.

За то гробље, са више од стотину скелета, брзо се испоставило да је једна од највећих средњовековних некропола у Шумадији! Ту су сахрањивани становници овог, за науку све до садашњих истраживања потпуно ишчезлог града. Уз Србе, настањивали су га Грци, Дубровчани, Которани, Барани, Улцињани, Власи, Млечани, Фирентинци, Саси, Угри... Несрпски део становника Рудника је ту живео због послова: трговачких, дипломатских, рударских и других. И католици су на Руднику имали богомоље за своју вероисповест, али су то била мања здања.

- Грађевине световног карактера квалитетно су грађене, иконописане, богато украшаване фрескама - каже кустос Ана Цицовић. - По живопису, то је комбинација уметничке традиције Истока и Запада. Много је налаза из периода готике. Спратови су били осликавани нарочито у зградама на "Имању Никића". Све нађено сведочи да су житељи били врло имућни. Тај простор сада је углавном прекривен савременим објектима, па ће га бити теже даље истражити.Ова насеобина се ширила према локалитетима Прлински вис и Маџарско гробље, који у подземним слојевима такође крију бројне тајне.

- Наставићемо сондирање Дрења и тих суседних локалитета, да што тачније одредимо величину урбаног Рудничишта и приближан број становника - кажу саговорници.

Старински списи говоре, а најновија ископавања потврђују, да је средњовековно Рудничиште осим рударске имало геостратешку важност.

- Овде је био најважнији извор прихода тадашње српске државе - вели др Радичевић. - Ту се ковао новац, извожени су стратешки производи и прерађивана руда, а довожена роба широке потрошње, од тканина до оне луксузне. Са Рудника су водили фреквентни путеви према Београду, западној Морави, Приморју, Нишу и Софији.


АРХЕОЛОШКИ ПАРК

НАЛАЗИ са Дрења и археолошких налазишта око њега биће представљени на јесен, на великој изложби у Музеју рудничко-таковског краја. Иначе, остаци нађени до сада, као и они за које сматрамо да ћемо их још наћи, могу постати јединствен археолошки парк у Србији. Да посетиоци виде све те доказе, од преисторије преко антике, средњег века надаље. Само кад би за то било новца - прижељкује археолошка екипа.


ФИНАНСИЈЕ

ИСТРАЖИВАЊЕ на Дрењу, које годишње кошта око 700.000 динара, финансирају Министарство културе Србије и Општина Горњи Милановац, спонзорисали су га "Свислајон Таково" и још неке фирме. Тај новац није довољан, а део њега се опет врати држави (!) кроз велики порез - каже Милош Николић, директор Музеја рудничко-таковског краја.

НАЈДУЖЕ РУДАРЕЊЕ У ЕВРОПИ!

РУДАРЕЊЕ на Руднику има убедљиво најдужи континуитет у целој Европи! Непрекидно на овој планини траје од преисторије до данас. Докази рударства још у раном неолиту нађени су на локалитету Прљуша, током истраживања која су недавно вршили Археолошки институт из Београда и милановачки музеј, а водила их је др Драгана Антоновић. Нађени су рударско оруђе и алати израђени од кристала и малахита - каже др Радичевић.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0.487.html:506785-Sta-sve-krije-arheolosko-nalaziste-na-planini-Rudnik
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Небојша Април 02, 2015, 11:55:39 пре подне
Француски археолози пронашли су гробницу која датира из 5. века пре нове ере (бронзано доба) и садржи грчке и етрурске елементе.

Fifth-century tomb containing Greek, Etruscan relics found in eastern France:

http://www.english.rfi.fr/culture/20150305-fifth-century-tomb-containing-greek-etruscan-relics-found-eastern-france
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Маргита Војвотк. Бањанска Мај 25, 2015, 01:29:15 поподне
Откривено неолитско насеље (8000г.) у западној Бугарској.

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3093131/Neolithic-village-hidden-beneath-Bulgaria-8-000-year-old-rows-streets-two-storey-houses-unearthed.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Муњени Ћелић Мај 27, 2015, 11:44:45 пре подне
http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Krajceri-stari-dva-i-po-veka-nakit-i-decije-grobnice-u-Vojvode-Bojovica.html

Још кад би се урадила ДНК анализа посмртних остатака...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Црна Гуја Мај 29, 2015, 04:52:11 поподне
http://themindunleashed.org/2015/05/this-200000-year-old-city-in-south-africa-could-rewrite-human-history.html (http://themindunleashed.org/2015/05/this-200000-year-old-city-in-south-africa-could-rewrite-human-history.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Лепеничанин Мај 29, 2015, 05:49:19 поподне
Тешко да је пре 200 000 година било разумних људи (хомо сапиенса). :-X
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Јун 27, 2015, 02:30:30 поподне
http://www.klix.ba/vijesti/bih/veliko-arheolosko-otkrice-u-nekropoli-kod-ilijasa-pronadjen-skelet-bez-glave-sa-zlatnim-plastom/150626044?utm_source=facebook

У некрополи у Копошићу близу Илијаша код Сарајева пронађен је скелет са брокатним плаштом од тешке свиле проткане нитима злата и сребра, за који се претпоставља да је припадао Мирку Радојевићу, оцу Великог кнеза босанског Батића, који је био кнез босанског краља Твртка I.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radonić II Децембар 11, 2015, 10:09:56 поподне
Kraj Novog Bečeja pronađeni ostaci starčevačke kulture:

http://www.zrenjaninski.com/region/senzacionalno-otkrice-pronaden-skelet-star-8000-godina/

Цитат
Na neolitskom arheološkom nalazištu Borđoš, u novobečejskom ataru, nastavljena su opsežna istraživanja koja sprovodi tim srpskih i nemačkih stručnjaka, odnosno arheolozi iz Muzeja Vojvodine u Novom Sadu i sa Instituta za praistoriju i ranu istoriju “Kristijan Albreht” Univerziteta u Kilu.

Цитат
Tokom istraživanja lokaliteta na Prečki, pronađen je i skelet Starčevca, star 8000 godina. Utvrđeno je da se radi o takozvanom “zgrčenom sahranjivanju”, a u pomoć je pozvana i Sofija Stefanović sa Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta iz Beogradu, koja istražuje natalitet u ranoj praistoriji.

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Март 05, 2016, 10:49:42 поподне
Занимљива теорија:

http://www.dnevne.rs/drustvo/britanska-prevara-veka-stounhendz-je-izgraden-pre-svega-60-godina-foto

И званична прича о Стоунхенџу помиње ископавања 1950-их:

https://sh.wikipedia.org/wiki/Stonehenge

Сад, шта им значи то "ископавања"...? Да ли су ови менхири били под земљом, па су ископани и постављени према неком следу на основу реконструкције? Званични текст помиње "померања" и "замену" оригиналног камења.
Мене је одувек чудило како у оној тешкој равници толике хиљаде година нескривено опстаје то камење у свом обредном кругу, кад знамо да су нестали читави градови, разношен материјал за градњу, итд, а камење у Стоунхенџу нико да такне...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Тимар Април 24, 2016, 12:57:02 поподне
Пронађен мозаик из 3. вијека п.н.е. на којем пише "БУДИ ВЕСЕО, ЖИВИ ЖИВОТ"
http://www.frontal.rs/?option=btg_slika_dana_view&slika_dana_id=1271#.VxykVDEpqDE
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Сремац Април 24, 2016, 03:03:23 поподне
Живи живот, са све скелетом и очигледно представом смрти и још буди весео. Тешко да то пише, судећи по слици са линка. Поставља се питање ко је дешифровао шта пише на мозаику.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 02, 2016, 07:04:47 пре подне
Др Ђорђе Јанковић – Археолог који открива преваре састављача историје

pecat.co.rs
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 02, 2016, 07:09:27 пре подне

 

Почетна / БРОЈ 361 / Др Ђорђе Јанковић – Археолог који открива преваре састављача историје
Др Ђорђе Јанковић – Археолог који открива преваре састављача историје
Уредништво 20/03/2015 БРОЈ 361, Интервју 3 коментара
Разговарао Дејан Вемић
Ђорђе Јанковић био је шеф Катедре за средњовековну археологију на Филозофском факултету у Београду од 1997. до 2009. године, када му је одбијен реизбор на ово место. Српско археолошко друштво тада је „изразило крајњу забринутост“ због тога тврдећи да је реч о случају са политичком позадином, у којем је нарушено право на слободу мишљења и слободу научног рада. Да је овако нешто могуће, указује и чињеница да тада на поменуто место није изабран нико други, него је остало упражњено. Др Јанковић постао је споран када је објавио књигу о српским громилама (обредним хумкама) у околини Книна и Грахова, које датирају из 4. и 5. века, док званична историја сматра да су се Срби на Балкан доселили тек у 6. и 7. веку
Из интервјуа који је дао за „Печат“ лако се може закључити зашто је овај научник забрањен и зашто се нека открића која нису „богоугодна“ заташкавају. Ако смо сведоци како се модерна историја, која се дешавала пред нашим очима, кривотвори и како се прогањају они који је оспоравају, можемо замислити колико је фалсификата тек било у односу на дешавања од пре више хиљада година.
Заступник сте тезе да су Словени пореклом из Подунавља. Можете ли нам укратко рећи нешто о томе, као и о неким посебностима Срба као што су громиле?
То је предање Словена који не живе у Подунављу, забележено у руској Повести времених љет (ПВЛ) код Чеха и Пољака, а реч је о добу око краја старе ере. То је доба када је започето коначно образовање Словена у савременом смислу. Предања о пореклу из Подунавља, заправо из Паноније, потврђена су хидронимима изведеним од имена Дунава, у Русији, Пољској, у Албанији. После Првог светског рата та предања су одбачена као измишљена, а постојбина Словена је пронађена изван Подунавља, између Висле и Дњепра. Наводно, у Подунављу нису живели Словени већ Илири, а они су се претопили у Романе, па су се онда ти Романи претопили у досељене Словене! То је бесмислица. У ПВЛ пише да су се преци Словена доселили у Подунавље после рушења Вавилонске куле под именом Норци, што је име Илира у области данашње Аустрије и Словеније. Од тих Словена одвајају се прва племена, Морава, Чеси, Бели Хрвати, Срби и  Корутани. То су све етноними који нису у духу савременог словенског језика, што указује на њихову древност. Затим се Словени из Подунавља исељавају због насиља Волоха, значи Римљана, на Вислу и Дњепар, где се прозову словенски Пољани, Деревљани, Поморјани, Северци итд. Дакле реч је о два временска слоја, млађем из доба Римљана, са савременим словенским етнонимима, временски подударним са настанком зарубињецке културе на Дњепру и пшеворске културе на Висли, и старијем слоју, са племенима издвојеним можда око једну-две хиљаде година пре Христа. Наравно, сами етноними, самоназиви, као Морава, Срб, Рус и други слични, могу бити много старији. Све је врло сложено, али археологија открива нове чињенице које указују на сродност свих данашњих словенских простора у бронзаном добу, а и неких суседних. Наравно, што идемо у дубљу прошлост, све је магловитије.
Посебност и углед Срба међу Словенима забележио је у 10. веку арапски научник Масуди, који преноси старији податак из седмог века да Срби и Руси спаљују своје владаре са коњем, као што раде Индуси. То је најстарији забележен податак који повезује Србе и Русе, а он нас води до билине о багатиру Дунају и његовој жени Настасји, из чије крви тече река Черна, а она дан-данас утиче у Дунав код Оршаве. Назив Черне, забележен у римско доба, за Јозефа Шафарика и Олега Трубачова био је доказ словенског порекла са Дунава, али то је друга прича. Археолошки гледано, Срби у средњем веку имају особине које их јасно разликују од суседних Словена. То су надземне куће, употреба огњишта, употреба особених сачева – вршника и црепуља, наглашено сточарење, прављење громила мртвима (обредних хумки, тумула). Неке од тих особина налазимо и на простору од Лабе до Новгорода. Духовно се Срби одликују запретеним предањем, сећањем на нека исконска времена, сачуваним у „слави“ посвећеној прецима и свецу, у бадњаку и Божићу са обредима који се код Руса распознају у Масленици (Сиропусна недеља).
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 02, 2016, 07:18:08 пре подне
Један од коментара:

Vaso Petković 20/03/2015 у 19:57
Imao sam čast da u jesen 93.upoznam dr.Đorđa Jankovića,kada je došao na Ozren da izvrši pretraživanje terena u cilju pribavljanja materijalnih dokaza o postojanju gromila na ovom dijelu srpskog etničkog prostora.Sa sobom je nosio kartu sa potcrtanim toponimima,samo mi kratko kaže, vodi me na Vukanovu ravan i Borovu glavicu.Čudio sam se sa kakvom pažnjom i zanesenošću nešo traži po terenu, meni nepoznato,kao da je tu nešo davno zakopao .Kada smo došli na Borovu glavicu našli smo lijepo uređenu njivicu ,čista i davno pokošena,prava glavica, ali na sred njive jedan poveći grm iznikao na gomili kamenja.Bilo mi je čudno otuda baš na sred tako čiste i uređene njive poveći grm i kamenje.Kada nam je doktor objasnio da je to gromila iz prethrišćanskog vremena gdje su spaljivani pokojnici,tada smo shvatili smisao i značaj narodnog predanja i legendi koje se prenose generacijama.Tada mi je bilo jasno zašto onaj grm nije iskrčen a kamenje sklonjeno.Dok sam ja pomagao doktoru na iskopu i uzimanju uzoraka moj drug Branko je našao nekoliko gljiva sunčanica,kod obližnje kuće ispekao i nosi nama da se malo okrijepimo.Ukazivali smo doktoru na lokalitete sa stećcima da ih pogleda što je on glatko odbio da učini.Kada smo ga poslije pitali zašto ga ne interesuju stećci,samo nam je kratko rekao da su to nadgrobna obiležja srpskog naroda iz predhrišćanskog vremena ,što je u ozbiljnoj arheološkoj nauci davno dokazano i potvrđeno.Danas proučavati stećke je isto što ponovo dokazivati Pitagorinu teoremu !Dr.Đorđe Janković je na nas ostavio izvanredan utisak,tih ,skroman i dobar čovjek,vrstan poznavalac arheologije i maksimalno posvećen svojoj nauci !Puno ga pozdravljam i želim mu dobro zdravlje i još dugo da se bavi arheološkim istraživanjima!!

Thumb up 0 Thumb down 0
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Wolf Sagash Јун 02, 2016, 09:01:09 пре подне
Један од коментара:

Vaso Petković 20/03/2015 у 19:57
Imao sam čast da u jesen 93.upoznam dr.Đorđa Jankovića,kada je došao na Ozren da izvrši pretraživanje terena u cilju pribavljanja materijalnih dokaza o postojanju gromila na ovom dijelu srpskog etničkog prostora.Sa sobom je nosio kartu sa potcrtanim toponimima,samo mi kratko kaže, vodi me na Vukanovu ravan i Borovu glavicu.Čudio sam se sa kakvom pažnjom i zanesenošću nešo traži po terenu, meni nepoznato,kao da je tu nešo davno zakopao .Kada smo došli na Borovu glavicu našli smo lijepo uređenu njivicu ,čista i davno pokošena,prava glavica, ali na sred njive jedan poveći grm iznikao na gomili kamenja.Bilo mi je čudno otuda baš na sred tako čiste i uređene njive poveći grm i kamenje.Kada nam je doktor objasnio da je to gromila iz prethrišćanskog vremena gdje su spaljivani pokojnici,tada smo shvatili smisao i značaj narodnog predanja i legendi koje se prenose generacijama.Tada mi je bilo jasno zašto onaj grm nije iskrčen a kamenje sklonjeno.Dok sam ja pomagao doktoru na iskopu i uzimanju uzoraka moj drug Branko je našao nekoliko gljiva sunčanica,kod obližnje kuće ispekao i nosi nama da se malo okrijepimo.Ukazivali smo doktoru na lokalitete sa stećcima da ih pogleda što je on glatko odbio da učini.Kada smo ga poslije pitali zašto ga ne interesuju stećci,samo nam je kratko rekao da su to nadgrobna obiležja srpskog naroda iz predhrišćanskog vremena ,što je u ozbiljnoj arheološkoj nauci davno dokazano i potvrđeno.Danas proučavati stećke je isto što ponovo dokazivati Pitagorinu teoremu !Dr.Đorđe Janković je na nas ostavio izvanredan utisak,tih ,skroman i dobar čovjek,vrstan poznavalac arheologije i maksimalno posvećen svojoj nauci !Puno ga pozdravljam i želim mu dobro zdravlje i još dugo da se bavi arheološkim istraživanjima!!

Thumb up 0 Thumb down 0
Vaso Petković laže ili nije dobro shvatio Đorđa Jankovića. Ovo mu za stećke sigurno nije rekao. To je budalaština prve vrste.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 02, 2016, 09:06:41 пре подне
Да ли је будалаштина, не знам. Нисам тада био са њима. Купи "Печат" и утврди да сам пренео цео његов коментар.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 02, 2016, 09:25:05 пре подне
"Печат" је бр. 361, од 20. 3. 2015.
Шаљем линк.

http://www.pecat.co.rs/2015/03/dr-djordje-jankovic-arheolog-koji-otkriva-prevare-sastavljaca-istorije/

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 03, 2016, 10:05:13 пре подне
http://www.peticije24.com/imaj_smelosti_da_budesh_razuman_istorija_se_ne_zatrpava
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 04, 2016, 11:15:16 пре подне
https://vizionarski.wordpress.com/2015/10/25/%D0%BE-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%9A%D1%83-%D1%81%D1%80%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%B0/

ПРОНАЂЕН ПЕЧАТ КНЕЗА ЛАЗАРА
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 10, 2016, 01:04:43 поподне
Хисар - налазишта, линк

https://akademossite.wordpress.com/2016/06/02/%D1%85%D0%B8%D1%81%D0%B0%D1%80-%D0%B7%D0%B0%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BA-%D0%B3%D0%B2%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B3-%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D0%B0/

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Јун 12, 2016, 05:57:37 пре подне
http://www.zapadnisrbi.com/istorijska-citanka/skrivana-srpska-istorija/441-zabranjena-arheologija-i-istorija-srba.html

Преузето са именованог сајта

Само онај ко жели, нека прочита. Ни од кога то не тражим да мора. Да не буде опет неспоразума.
Војислав
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 19, 2016, 05:34:10 поподне
Шта беше са оном базиликом што је нађоше на траси Коридора 10, о којој се писаше пар дана и онда је пресвукоше асфалотом? Наводно реч је о највећој до сада пронађеној ранохришћанској базилици на простору Србије? Да ли су извршена нека макар минимална истраживања док се није цео локалитет пресвукао цестом?

(http://niskevesti.info/wp-content/uploads/2015/06/bazilika.jpeg)

У зависности од извора, спомиње се да је стара 17 векова, или се датира у период од IV до VI века, а налази се на некадашњем римском путу (Via militaris), који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремизијане, родног места Светог Никите Ремизијанског.

Већ позната група ентузијаста и заљубљеника у историјске теме, окупљена око пројекта Историјске реконструкције урадила је реконтрукцију ове базилике, па у прилогу остављам слику могућег изгледа овог објекта (а њихов рад, који свакако заслужује пажњу, може се пратити и на skyscrapercity.com (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1468684)).

(http://s33.postimg.org/heej5otln/12025523_10153586209276445_1986267465_n1.jpg) (http://postimg.org/image/heej5otln/)

Наравно, само откриће поставља низ питања, да ли је могуће претпоставити ко је могао да подигне ову базилику, ко су могли да буду верници који се тамо молише, колико је насеље ту могло да буде с обзиром на величину базилике, какве су шансе да се закпопа касније около пута?

(http://s33.postimg.org/mhv8gab4r/fe0152a7b9963c1227c4c8ba99ce3620.jpg) (http://postimg.org/image/mhv8gab4r/)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 19, 2016, 07:09:36 поподне
Шта беше са оном базиликом што је нађоше на траси Коридора 10, о којој се писаше пар дана и онда је пресвукоше асфалотом? Наводно реч је о највећој до сада пронађеној ранохришћанској базилици на простору Србије? Да ли су извршена нека макар минимална истраживања док се није цео локалитет пресвукао цестом?

(http://niskevesti.info/wp-content/uploads/2015/06/bazilika.jpeg)

У зависности од извора, спомиње се да је стара 17 векова, или се датира у период од IV до VI века, а налази се на некадашњем римском путу (Via militaris), који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремизијане, родног места Светог Никите Ремизијанског.

Већ позната група ентузијаста и заљубљеника у историјске теме, окупљена око пројекта Историјске реконструкције урадила је реконтрукцију ове базилике, па у прилогу остављам слику могућег изгледа овог објекта (а њихов рад, који свакако заслужује пажњу, може се пратити и на skyscrapercity.com (http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1468684)).

(http://s33.postimg.org/heej5otln/12025523_10153586209276445_1986267465_n1.jpg) (http://postimg.org/image/heej5otln/)

Наравно, само откриће поставља низ питања, да ли је могуће претпоставити ко је могао да подигне ову базилику, ко су могли да буду верници који се тамо молише, колико је насеље ту могло да буде с обзиром на величину базилике, какве су шансе да се закпопа касније около пута?

(http://s33.postimg.org/mhv8gab4r/fe0152a7b9963c1227c4c8ba99ce3620.jpg) (http://postimg.org/image/mhv8gab4r/)

Нажалост, одређено је да остаци базилике иду под асфалт.  >:( Немушто објашњење је било да ће они бити "конзервирани" и сачувани за будућа покољења да га истражују. Међутим, у цивилизованим државама, када хоћете да сачувате неки археолошки локалитет за будућа истраживања, онда преко њега не постављате ауто-пут, јер ће сама тежина асфалта, а касније и вибрације које ће да производи хиљаде возила која буду прелазила преко њега, да га бесповратно униште. Апеловало је много археолога, чак је и патријарх Иринеј дигао глас да се не гради пут преко базилике, али узалуд, очигледно морамо да платимо цену "напретка" (као у "добра" стара комунистичка времена, када се врло слично радило што се тиче културне баштине).
Локалитет сам по себи је врло занимљив, највероватније има везе управо са Никетом Ремезијанским (био је активан у време док је он био жив), јер се налазио на територији његове епископије. Оно што је занимљиво у вези Никете је да је он најпознатији као човек који је успео да покрсти Бесе, трачко племе које је успело да одоли романизацији и сачува свој стари језик. Доказ тога је податак да је Никета превео псалме и јеванђеља на њихов језик, што говори да је можда и он пореклом био Бес, у сваком случају је познавао њихов језик. Све се то дешавало крајем IV и почетком V века. Можда је баш ова базилика био центар (или један од центара) њиховог покрштавања, с обзиром да је пронађена велика крстионица, погодна за истовремено крштење већих група људи.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 19, 2016, 08:42:52 поподне
Хвала Никола на одговору. Врло занимљиви подаци. Заиста невероватно понашање наших власти, које су такво једно откриће гурнули под тепих, а овамо се сам коридор кроз Србију гради скоро двадесет година, па нашли сад да пожуре и да ништа не мењају. ::) Што је по мени најтрагичније, већа се прашина подигла око храста, него око овог археолошког открића, а ни Српска православна црква није превише таласала око овог питања, уосталом, СПЦ не таласаше превише ни око потапања Ваљевске Грачанице.

У вези Беса, могли бисмо онда тврдити да овај налаз иде у прилог историји Беса на том подручју, а они су вероватно у неком христијанизованом облику, у цивилизацијском смислу, дочекали Србе на тим просторима (који ће бити покрштени тек три-четири века касније)?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 19, 2016, 09:36:09 поподне
Хвала Никола на одговору. Врло занимљиви подаци. Заиста невероватно понашање наших власти, које су такво једно откриће гурнули под тепих, а овамо се сам коридор кроз Србију гради скоро двадесет година, па нашли сад да пожуре и да ништа не мењају. ::) Што је по мени најтрагичније, већа се прашина подигла око храста, него око овог археолошког открића, а ни Српска православна црква није превише таласала око овог питања, уосталом, СПЦ не таласаше превише ни око потапања Ваљевске Грачанице.

У вези Беса, могли бисмо онда тврдити да овај налаз иде у прилог историји Беса на том подручју, а они су вероватно у неком христијанизованом облику, у цивилизацијском смислу, дочекали Србе на тим просторима (који ће бити покрштени тек три-четири века касније)?

Беси су у време свог покрштавања описивани као "дивљи планински вуци".  :) Самим тим је и подвиг Никетиног покрштавања тих тврдокорних горштака био већи. Значи у цивилизацијском смислу они нису били на ступњу романизованог становништва у долинама, више су били један реликт предримских времена на Балкану, полуномадско (трансхумантно) сточарско-пљачкашко племе. Међутим након покрштавања постоје подаци да су њихови монаси били присутни у Палестини (у 5. и 6. веку) и да се у једном манастиру близу Мртвог мора служила литургија, поред грчког, латинског и арамејског, и на беском језику. Немачки историчар и лингвиста Готфрид Шрам је изнео хипотезу да су Беси уствари прото-Албанци (или рани Албанци) у својој књизи "Почеци албанског хришћанства" (Anfange des Albanischen Christentums), што има логике, највише управо са лингвистичког становишта (јер услед недостатка и сиромаштва других извора, најбољи начин на који можемо да проникнемо у мистерију албанске етногенезе је лингвистичка анализа њиховог језика). Морам да напоменем да је ова његова хипотеза од стране албанских научника дочекана "на нож", јер је он тиме негирао да се Албанци од далеке праисторије непрекидно налазе на простору Албаније и Космета, него су се по њему они тек у време раног средњег века преселили на простор Арбанона (залеђе Драча, углавном територија данашње средње Албаније, која је и била средњовековно језгро Албанаца), бивајући потиснути од стране Првог бугарског царства из данашњег Шоплука (који је прави простор њихове етногенезе), а упадајући међу већ раније придошле Словене и ромејске староседеоце. Његову тезу поткрепљују и лингвистичке везе данашњих Румуна, односно средњовековних Влаха и Албанаца, па би највероватније онај несловенски појас, који је одвајао две гране јужнословенских језика (западну и источну) и који се налазио отприлике око данашње српско-бугарске границе и тромеђе Србије, Бугарске и Македоније, био насељен у раном средњем веку влашко-беским становништвом.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 19, 2016, 10:15:45 поподне
Беси су у време свог покрштавања описивани као "дивљи планински вуци".  :) Самим тим је и подвиг Никетиног покрштавања тих тврдокорних горштака био већи. Значи у цивилизацијском смислу они нису били на ступњу романизованог становништва у долинама, више су били један реликт предримских времена на Балкану, полуномадско (трансхумантно) сточарско-пљачкашко племе. Међутим након покрштавања постоје подаци да су њихови монаси били присутни у Палестини (у 5. и 6. веку) и да се у једном манастиру близу Мртвог мора служила литургија, поред грчког, латинског и арамејског, и на беском језику. Немачки историчар и лингвиста Готфрид Шрам је изнео хипотезу да су Беси уствари прото-Албанци (или рани Албанци) у својој књизи "Почеци албанског хришћанства" (Anfange des Albanischen Christentums), што има логике, највише управо са лингвистичког становишта (јер услед недостатка и сиромаштва других извора, најбољи начин на који можемо да проникнемо у мистерију албанске етногенезе је лингвистичка анализа њиховог језика). Морам да напоменем да је ова његова хипотеза од стране албанских научника дочекана "на нож", јер је он тиме негирао да се Албанци од далеке праисторије непрекидно налазе на простору Албаније и Космета, него су се по њему они тек у време раног средњег века преселили на простор Арбанона (залеђе Драча, углавном територија данашње средње Албаније, која је и била средњовековно језгро Албанаца), бивајући потиснути од стране Првог бугарског царства из данашњег Шоплука (који је прави простор њихове етногенезе), а упадајући међу већ раније придошле Словене и ромејске староседеоце. Његову тезу поткрепљују и лингвистичке везе данашњих Румуна, односно средњовековних Влаха и Албанаца, па би највероватније онај несловенски појас, који је одвајао две гране јужнословенских језика (западну и источну) и који се налазио отприлике око данашње српско-бугарске границе и тромеђе Србије, Бугарске и Македоније, био насељен у раном средњем веку влашко-беским становништвом.

Дакле, они су у време доласка Срба на Балкан већ били утеловљени у арбанашки етнос, што значи да би се неки њихови трагови могли наћи доле и данас, с обзиром да је становништво доле углавном задржало своју етничку целовитост до дана?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 19, 2016, 10:31:15 поподне
Дакле, они су у време доласка Срба на Балкан већ били утеловљени у арбанашки етнос, што значи да би се неки њихови трагови могли наћи доле и данас, с обзиром да је становништво доле углавном задржало своју етничку целовитост до дана?

Тај крај има врло занимљиву топонимију, која осим словенских имена, којих има највише, се одликује и великим присуством романских топонима источнобалканског типа, што највероватније указује да је влашко (неасимиловано) становништво ту било присутно у значајном броју током целог средњег века, вероватно све до доласка Турака.

Арбанаси као етнос настају тек у својој новој домовини, Арбанону, по којој су и добили име, док је старо племенско име Беса потиснуто и заборављено (додуше, сачувало се у њиховом језику значење тог њиховог етнонима, Беси-они који су верни, по њиховој речи за веру, беса), тако да се о њима као Албанцима може говорити тек након њиховог пресељења (што се по Шраму одиграло почетком 9. века, када Бугари шире своју државу ка западу, ка долини Мораве). Ако вас ова тематика више занима, врло корисно штиво је, осим Шрамове књиге (за оне који знају немачки  :) ) и више чланака од професора Александра Ломе, нашег највећег стручњака за етимологију и историјску лингвистику. Могу и да их окачим у дигиталну библиотеку, само ме упутите како се то ради.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 19, 2016, 10:54:12 поподне
Тај крај има врло занимљиву топонимију, која осим словенских имена, којих има највише, се одликује и великим присуством романских топонима источнобалканског типа, што највероватније указује да је влашко (неасимиловано) становништво ту било присутно у значајном броју током целог средњег века, вероватно све до доласка Турака.

Арбанаси као етнос настају тек у својој новој домовини, Арбанону, по којој су и добили име, док је старо племенско име Беса потиснуто и заборављено (додуше, сачувало се у њиховом језику значење тог њиховог етнонима, Беси-они који су верни, по њиховој речи за веру, беса), тако да се о њима као Албанцима може говорити тек након њиховог пресељења (што се по Шраму одиграло почетком 9. века, када Бугари шире своју државу ка западу, ка долини Мораве). Ако вас ова тематика више занима, врло корисно штиво је, осим Шрамове књиге (за оне који знају немачки  :) ) и више чланака од професора Александра Ломе, нашег највећег стручњака за етимологију и историјску лингвистику. Могу и да их окачим у дигиталну библиотеку, само ме упутите како се то ради.  :)

Та се сеоба дакле одиграла негде почетком деветог века? Разумем сад. Занимљиво је да су из њиховог имена касније изнедрили и бесу, помислих на то, али нисам опет нисам био сигуран да ли та мисаона именица могаше настати од имена народа. Али значи да могаше. :)

За Шарма нисам кфалификован због недовољног познавања језика, али професора Лому бисте могли поставити. На форуму и сајту тренутно нема начина да се постављају већи садржаји, па свако поставља углавном на неки свој мрежни вајат. ;D

Мој предлог је Google диск (https://www.google.com/intl/sr_rs/drive/). ;)

Касније се може повезати и на дигиталну библиотеку ако је од значаја за истраживање порекла становништва.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Број 1 Јун 19, 2016, 10:59:46 поподне

Арбанаси као етнос настају тек у својој новој домовини, Арбанону, по којој су и добили име, док је старо племенско име Беса потиснуто и заборављено (додуше, сачувало се у њиховом језику значење тог њиховог етнонима, Беси-они који су верни, по њиховој речи за веру, беса), тако да се о њима као Албанцима може говорити тек након њиховог пресељења (што се по Шраму одиграло почетком 9. века, када Бугари шире своју државу ка западу, ка долини Мораве). Ако вас ова тематика више занима, врло корисно штиво је, осим Шрамове књиге (за оне који знају немачки  :) ) и више чланака од професора Александра Ломе, нашег највећег стручњака за етимологију и историјску лингвистику. Могу и да их окачим у дигиталну библиотеку, само ме упутите како се то ради.  :)

Пошаљите чланке на [email protected] па ћемо их придружити у дигиталну библиотеку. Хвала!
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Бата Матаранго Јун 19, 2016, 11:11:52 поподне
Познати су гробни натписи римскога доба са именом Bessa(e). Питам се у каквој вези са овим стоји визaнтијско-готско-трачки генерал Беса (Bessas)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bessas_(general)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 19, 2016, 11:34:06 поподне
Та се сеоба дакле одиграла негде почетком деветог века? Разумем сад. Занимљиво је да су из њиховог имена касније изнедрили и бесу, помислих на то, али нисам опет нисам био сигуран да ли та мисаона именица могаше настати од имена народа. Али значи да могаше. :)

За Шарма нисам кфалификован због недовољног познавања језика, али професора Лому бисте могли поставити. На форуму и сајту тренутно нема начина да се постављају већи садржаји, па свако поставља углавном на неки свој мрежни вајат. ;D

Мој предлог је Google диск (https://www.google.com/intl/sr_rs/drive/). ;)


Касније се може повезати и на дигиталну библиотеку ако је од значаја за истраживање порекла становништва.

Уствари обрнут је случај - од њихове речи беса (првобитно значење - вера) је племе добило свој етноним.  :) Херодот који је писао у 5. веку пре нове ере је Бесе означио као чуваре чувеног Дионисовог пророчишта у срцу Родопа (по важности одмах иза Делфског), а у време експанзије Рима на Балкан они су се грчевито борили како то пророчиште не би пало у руке римских савезника, трачког племена Одриса (смртних непријатеља Беса). Вероватно су због те повезаности са Дионисовим култом (који је првобитно трачки бог чији се култ касније раширио и међу Грцима) сами себе прозвали Бесима (верницима).
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Број 1 Јун 19, 2016, 11:34:15 поподне
Чланци Александра Ломе, захваљујући Николи, постављени су у Дигиталну библиотеку портала Порекло (на самом крају, у одељку Језик).
Хвала много!
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 19, 2016, 11:41:07 поподне
Чланци Александра Ломе, захваљујући Николи, постављени су у Дигиталну библиотеку портала Порекло (на самом крају, у одељку Језик).
Хвала много!

Нема на чему.  ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 19, 2016, 11:52:54 поподне
Познати су гробни натписи римскога доба са именом Bessa(e). Питам се у каквој вези са овим стоји визaнтијско-готско-трачки генерал Беса (Bessas)
https://en.wikipedia.org/wiki/Bessas_(general)

У касној антици нарочито (3.-5. век) реч Bessus је често означавала неког ко је био Трачанин, значи не Thrax што би означавало становника провинције Тракије, већ Трачанина у етничком смислу. Генерал Бесас је занимљив зато што је највероватније био пореклом Гот (и то од скупине познате као Gothi Minores, тј. од оних Гота који су остали у Тракији и нису се придружили Алариху на његовом походу ка Италији). Само као једну занимљивост навешћу да је у модерном албанском језику идентификовано више речи које су изгледа позајмљене баш из готског језика (нпр. akull - лед, сродна реч у германским језицима је jokull - ледник, глечер, у исландском).
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 20, 2016, 12:30:42 пре подне
Уствари обрнут је случај - од њихове речи беса (првобитно значење - вера) је племе добило свој етноним.  :) Херодот који је писао у 5. веку пре нове ере је Бесе означио као чуваре чувеног Дионисовог пророчишта у срцу Родопа (по важности одмах иза Делфског), а у време експанзије Рима на Балкан они су се грчевито борили како то пророчиште не би пало у руке римских савезника, трачког племена Одриса (смртних непријатеља Беса). Вероватно су због те повезаности са Дионисовим култом (који је првобитно трачки бог чији се култ касније раширио и међу Грцима) сами себе прозвали Бесима (верницима).

Разуме се. Врло занимљива сторија! :) Ко би рекао да се једна тако кратка реч успела готово неокрњено сачувати кроз све те векове. Погледаћу баш и поменуте чланке, које видим да сте покачили, хвала обојици што се потрудисте! ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: OlovniCovek Јул 06, 2016, 12:06:58 пре подне
Ево шта пише у Википедији:

"Достиника (Дестиник, Даштаник, грч. Ντοστινίκ, Δεστινίκον, лат. Dostinica[1]) је била најстарија позната престоница Србије (?—друга половина X века) и седиште прве српске државе под Властимировићима. Она се помиње на првом месту међу насељеним градовима у крштеној односно балканској Србији, у спису „О управљању Царством” византијског цара Константина Порфирогенита (913—959), насталог средином X века. Њен положај, као и остаци, до данас нису утврђени, али се сматра да се налазила на простору између данашњих Пријепоља и Сјенице односно у релативној близини границе са тадашњом Бугарском која се налазила у Расу.

Могући положај Достинике према различитим ауторима[уреди]
На доњој Дрини, код села Дисит и Десна (Шафарик)
Дежева (Новаковић, Грот)
Околина Сјенице[2] (Јиричек, Шишић)
Село Дрсник код Пећи, локалитет Јеринина кула (Скок)
Ждрело у Руговској клисури код Пећи или Градиште Геђе на Белом Дриму, између Ђаковице и Призрена (Новаковић)"

Што се тиче локалитета Јеринина кула, близу Дрсника: пошто ми је кућа била пар километара удаљена од ове куле, знам добро ову  локацију и сматрам, с обзиром на  положај и величину куле (налази се  на узвишици, на улазу у клисуру реке Клине), да је пре реч о невеликом  војном утврђењу него о граду (Јерина и јесте градила -кулуком(?)- војне утврде за чување границе државе, због чега је остала упамћена као проклета Јерина). Село Дрсник смештено је у Дрсничком пољу, недалеко од куле, и могуће је да је било значајно и велико насеље у средњем веку.
Но, имам утисак да смо се удаљили од теме.

Procitaj Tibora Zivkovic, mislim da je on na ubedljiv nacin dokazao da je Drsnik u stvari Dostinik. :)

Tibor Zivkovic - Sloveni i Romeji, cini mi se da je rec o ovoj knjizi.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 06, 2016, 12:14:35 пре подне
https://www.academia.edu/1453647/Vrsenice_-_kasnoanticko_i_srpsko_ranosrednjovekovno_utvrdjenje_Vrsenice_-_Late_Roman_and_Serbian_Early_Medieval_Fortress

Ово је локалитет Врсенице код Сјенице, тренутно најјачи кандидат за локацију Достиника с обзиром да је археолошки истражен и да је на њему откривена значајна раносредњовековна српска фаза. Дрсник у Метохији би исто тако требало археолошки истражити и тако дефинитивно отклонити сумњу о положају раносредњовековне престонице Србије Достиника.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Небо_Сав Јул 06, 2016, 12:26:40 пре подне
Procitaj Tibora Zivkovic, mislim da je on na ubedljiv nacin dokazao da je Drsnik u stvari Dostinik. :)
Tibor Zivkovic - Sloveni i Romeji, cini mi se da je rec o ovoj knjizi.

Ако је Тибор то доказао, онда  ми је тек сада  постало јасно  да цео живот живим у престоницама: рођен сам у Пећи, седишту Пећке патријаршије, одрастао сам на километар од Дрсника, прве српске престонице,  сад живим у Београду, српској престоници . :))....све престоница до престонице, није лоше...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: OlovniCovek Јул 06, 2016, 01:01:40 пре подне
Ако је Тибор то доказао, онда  ми је тек сада  постало јасно  да цео живот живим у престоницама: рођен сам у Пећи, седишту Пећке патријаршије, одрастао сам на километар од Дрсника, прве српске престонице,  сад живим у Београду, српској престоници . :))....све престоница до престонице, није лоше...

Mozda je dokazao prejaka rec :D, ali u svakom slucaju dobro je obrazlozio zasto bi Destinik mogao biti taj grad.

"Рекли смо да су ова утврђена насеља могла настати у време погоршања
бугарско-српских односа у првој половини IX века.
 Сходно овом може се претпоставити да се највећи број утврђења обнавља у источним областима
Србије, дакле према бугарској граници. Дестиник, лоциран југоисточно од
Пећи уклапа се у овакву схему."
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: OlovniCovek Јул 06, 2016, 01:02:06 пре подне
https://www.academia.edu/1453647/Vrsenice_-_kasnoanticko_i_srpsko_ranosrednjovekovno_utvrdjenje_Vrsenice_-_Late_Roman_and_Serbian_Early_Medieval_Fortress

Ово је локалитет Врсенице код Сјенице, тренутно најјачи кандидат за локацију Достиника с обзиром да је археолошки истражен и да је на њему откривена значајна раносредњовековна српска фаза. Дрсник у Метохији би исто тако требало археолошки истражити и тако дефинитивно отклонити сумњу о положају раносредњовековне престонице Србије Достиника.

Hvala na clanku :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Јул 14, 2016, 03:35:11 поподне
На Кипру откривено најстарије село на свету?

http://www.nationalgeographic.rs/vesti/8685-na-kipru-pronadjeno-selo-staro-11-000-godina-da-li-je-ovo-najstarije-selo-na-svetu.html

Цитат
Ostaci 29 okruglih građevina otkriveni su u Klimonasu, kod grada Limasola, saopštili su juče iz Uprava za antikvitete i dodali da je u pitanju najstariji stil poljoprivrednog i seoskog života na svetu.

Građevine na obodu planina prema moru su stare 10.500 do 11.000 godina, što znači da su bar 2.000 godina starije od prvog naselja na Kipru, u mestu Hirokitija. To naselje je na spisku zaštićene svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko).

Na arheološkom nalazištu od 5.000 kvadratnih metara u Klimonasu su nađene i kosti mačaka i pasa, i ostaci kamenog oruđa za rad i lov koje podseća na neolitski alat.

Arheolozi Fransoa Brijoa i Žan-Deni Vinj ocenili su da su tadašnji meštani Klimonasa verovatno lovili manje ptice i divlje svinje.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Јул 16, 2016, 01:57:52 поподне
Важно откриће, црква из 13. вијека на Борикама. Подигао је краљ Драгутин, те је даровао бану Стефану. Овим открићем је потврђен љетопис цркве у Рогатици.

(http://www.glassrpske.com/slika/slikacitava.php?slika=20130919180604_134258.jpg)
http://www.glassrpske.com/drustvo/panorama/Rogatica-Oltar-iz-13-vijeka-otkriva-proslost/lat/134258.html

О цркви

Цркву је саградио краљ Стефан Драгутин као поклон бану Стефану I Котроманићу за кога је била удата Јелисавета Немањић, ћерка краља Драгутина. У љетопису рогатичке цркве постоји податак да је краљ Драгутин у оквиру манастирског конака имао и свој љетњиковац, у којем је повремено обављао државничке послове и сусретао се са баном Босне Стефаном I Котроманићем.

Археолози Републичког завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа су 2013. године потврдили љетопис рогатичке цркве и народно предање о постојању старе цркве. Велика црква од стотину квадрата је некада красила ово мјесто. Пронађена је у добром стању апсида, односно олтар димензија 4,60 пута 3,25 метара, који је у свакој српској цркви у полукружном облику.

Према усменом предању становништва овог краја последњи заштитник и покровитељ манастира на Црквинама био је витез Вид Даничић. Он је на оближњем планинском врху изнад манастира имао кулу са које је надзирао подручје и тако чувао манастир. По њему је тај локалитет назван Видова гора. Вид је, казује предање, имао веома лијепу сестру у коју је био заљубљен извјесни Богило, родом са подручја данашње Жепе. Због неузвраћене љубави Богило одлучује да отме дјевојку. На Ивањдан (празнику рођења светог Јована Претече - 7. јул по новом календару) сваке године је био велики црквено - народни сабор, тако једног Ивањдана казује предање, на сабору Богило отима Видову сестру али не успијева да побјегне. Вид тада стаје у одбрану сестре и долази до крвавог сукоба између њега и браће са једне, Богила и Уроша из Богодола (околина Сребренице) и њихових пратилаца са друге стране. Вид успијева да одбрани сестру, али не и да спријечи демолирање манастира. После овога догађаја, Богило и његове присталице једне ноћи долазе и спаљују манастир око 1581. године, да би доцније био потпуно порушен.

Срушили су га Турци и Богилови потомци. Од чијег је камена подигнута џамија у оближњем селу Годимиљу, у којем су по причи живјели Богиловићи, потомци Богилови.

Од тада сваког Ивањдана и о празнику Усјековања главе светог Јована Крститеља, вјерници су походили Црквине и молили се Богу на темељима порушеног храма. Више од пет вијекова свете литургије, литије, крштења и вјенчања, обављали су се под ведрим небом, под оморама крај Лучке воде(чесма у порти цркве). Ивањдански сабори остали су вјерни чувари сјећања на судбину која је задесила храм и ово свето мјесто.

Извор - Википедија
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Август 03, 2016, 11:51:57 поподне
Ово је насловна страна сутрашњих Вечерњих Новости.

(http://www.novosti.rs/upload/images/banners/naslovna/naslovna-velika.jpg)

Да ли неко има информацију о чему се тачно ради и да ли је истина да су нађене неке златне плоче са непознатим писмом? :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 04, 2016, 11:03:00 пре подне
Ово је насловна страна сутрашњих Вечерњих Новости.

(http://www.novosti.rs/upload/images/banners/naslovna/naslovna-velika.jpg)

Да ли неко има информацију о чему се тачно ради и да ли је истина да су нађене неке златне плоче са непознатим писмом? :)

Пре неки дан је била ова вест:
http://www.blic.rs/kultura/vesti/epohalno-otkrice-u-viminacijumu-pronadena-grobnica-iz-3-veka-sa-pokojnicima-zalivenim/xt350v0

Вероватно је у вези са тим открићем...али увек ме нервирају ови новинари са њиховим "сензацијама" и "епохалностима". Археологија их занима само ако могу да продају тираж са насловом "Сензација!", "Невероватно!" и слично, иначе обилазе око ње као око турског гробља, или намерно искривљују оно што им археолози изјаве у интервјуу како би било више "сензационалистички"... ::)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Be like Bill Август 04, 2016, 09:16:52 поподне
Tekst u Večernjim novostima

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:618438-%D0%97%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D1%86%D0%B5-%D1%81-%D1%82%D0%B0%D1%98%D0%B0%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BC-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D1%83-%D0%92%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D1%83%D0%BC%D1%83-%D0%9F%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BC-%D1%98%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BC

Zanimljiv nalaz

Цитат
- Порука на сребрном свитку исписана је искључиво симболима и потпуна је загонетка - каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института САНУ и руководилац пројекта Виминацијум. - Друга порука је записана грчким алфабетом, али не на грчком језику, већ на неком необичном блискоисточном. На њој су филолози засада препознали само имена неких блискоисточних богова и демона који се призивају да помогну оном ко носи амулет.

Цитат
У среду су стручњаци успели да прочитају имена божанстава и демона са златне ламеле пронађене у дечјем гробу у Виминацијуму. Међутим, уместо одговора, дешифровани текст је понудио само нова питања. У њему се призивају Баал, у јеврејској библији "лажни бог", и Јахве (Јехова), који је прави и једини хебрејски бог, а ту традицију је преузело и хришћанство. Истовремено обраћање овим силама је незабележено, као да хришћанин истовремено призива Христа и Антихриста.

Поред њих, у тексту су препозната имена моћних божанстава или демона, зависно од тумачења: Тхобарабау, Сенесеилам, Сесенгенфарангес. Да све буде компликованије, у делу гробља где су ламеле пронађене сахрањивани су у великом броју рани хришћани.

Još kad bi uradili DNK analizu

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Август 08, 2016, 03:52:51 поподне
Пре неки дан је била ова вест:
http://www.blic.rs/kultura/vesti/epohalno-otkrice-u-viminacijumu-pronadena-grobnica-iz-3-veka-sa-pokojnicima-zalivenim/xt350v0

Вероватно је у вези са тим открићем...али увек ме нервирају ови новинари са њиховим "сензацијама" и "епохалностима". Археологија их занима само ако могу да продају тираж са насловом "Сензација!", "Невероватно!" и слично, иначе обилазе око ње као око турског гробља, или намерно искривљују оно што им археолози изјаве у интервјуу како би било више "сензационалистички"... ::)

Ах, па о чем би они писали у ово пусто лето, кад не би било сензација! :)

Него, видим да се аутоматски мења насловна, па се изгубила вест... углавном, сензација су ове плочице (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:618438-Zlatne-i-srebrne-plocice-s-tajanstvenim-tekstom-otkrivene-u-Viminacijumu-Poruke-bogovima-neznanim-jezikom), тј. овде имамо златну, а пронађена у прилогу доле је и сребрна.

На обема су исписане молитве, у којима се, што управо и јесте та сензација, призивају Баал, у јеврејској библији "лажни бог", и Јахве (Јехова), који је прави и једини хебрејски бог, на шта се констатује да је тако нешто до сада било незабележено.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//08/04/10-zlatni-svitak-s-tekstom-.jpg)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//08/04/10-Srebrna-plocica-s-tajans.jpg)

Поред оваквих налаза, за очекивати је да буде још сензација. Такође је било речи о залевању малтером покојника, што су једнако окарактерисали као необично и незабележено, али могуће да је у питању било какво залевање умрлих од неке смртоносне болести?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: herceg Август 10, 2016, 01:41:13 поподне
Neki izvori navode da je bliskoistocni jezik kojim su plocice pisane aramejski. Ako je to tocno, mogla bi se navuci neka kricka veza. Barem dok se ne istestira drevna DNK.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Октобар 16, 2016, 02:23:21 поподне
Код Сребренице откривени темељи цркве из шестог вијека

Група археолога, предвођена Иваном Грујић из "Музеја Херцеговине" из Требиња оцијенила је на основу пронађених предмета и кориштеног грађевинског материјала да откривене зидине, односно темељи цркве на брду Боровац код сребреничког села Ораховица, потичу из шестог вијека.

(http://rtrs.tv/_FOTO/nwz/0893/089303.jpg)

Ријеч је о хришћанској цркви из раног средњег вијека, изузетних димензија - 16 пута 12 метара.

Грујићева је рекла да је у источном дијелу Републике Српске откривена само једна слична црква из наведеног периода, у Осмацима, и да су то цркве у којима су Срби почели да примају хришћанство и да се крсте.

Како је навела, веома је мало откривених остатака цркава из раног средњег вијека, а велике димензије цркве говоре о развијености, моћи и завидној насељености овог подручја кроз које је пролзио римски пут и повезивао римски муниципијум у данашњим Скеланима са Власеницом, те водио даље према Дубровнику.

Грујићева је додала да ова црква потиче из доба ране Византије и владавине цара Ираклија, из времена покрштавања Срба.

Објекат цркве млађи је за око два вијека од откривених ранохришћанских базилика на подручју Скелана, али је за око седам вијекова старији од средњовјековног Манастира Свете Тројице у Сасама код Сребренице који је изграђен у 13. вијеку.

Према ријечима Грујићеве, на овом локалитету налазило се насеље из римског доба, у вријеме развијања рударства.

Карактеристично је да је ова црква срушена прије 18. вијека јер су људски скелети који су пронађени сахрањени на зидовима темеља, а код једног женског скелета пронађен је новац из 1718. године.

Откривени су и фрагменти кандила, стакла и фрескомалтера, а у темељима се налази и римски надгробни споменик из првог или другог вијека.

"Ови налази, као и они у Скеланима и околини, затим у Сасама и још неким локалитетима на овом подручју, говоре да је готово цијело подручје ове општине једно велико археолошко налазиште или отворени музеј", истакла је Грујићева.

Она каже да је планирано да у наредној години буду завршена истраживања, да се испита унутрашњост откривене цркве и обави конзервирање зидина, односно комплетног налазишта.

До открића темеља ове цркве дошло је прије двије године, када су мјештани Ораховице уз благослов владике Хризостома подигли часни крст на брду Боровац са намјером да ту граде цркву.

"Не знајући да се овдје већ налазе темељи цркве, иако се овај локалитет у народу назива Црквиште, поставили смо крст, како се показало, само пола метра источно од олтарске апсиде, а када се приступило чишћењу терена за припрему локације за изградњу цркве наишли смо на ово откриће", рекао је сребренички свештеник протојереј Александар Млађеновић.

Млађеновић је навео да су о открићу обавијестили надлежне, те археологе који су обишли налазиште и пружили стручну помоћ, односно утврдили из ког периода потичу црквени темељи, а највећи дио радове обавили су мјештани села Ораховица и православна омладина из Сребренице.

Он је нагласио да су подршку за радове на овом локалитету и истраживање имали од Министарства културе Србије и да намјеравају да се обрате Министарству просвјете и културе Републике Српске како би наставили истраживања и конзервирање.

"Овдје смо почели да служимо литургије и у непосредној близини планирамо да градимо цркву која ће потврђивати петнаестовјековни континуитет хришћанства на овом подручју. То је жеља овдашњих мјештана и умјесто на планираном црквишту, нови храм ћемо градити у непосредној близини", каже Млађеновић.

Директор Археолошког музеја "Римски муниципијум-Скелани" Свјетлана Марковић каже да је ова установа преузела активности организовања истраживања црквишта, те да ће се ово археолошко налазиште заштити и сачињавати дио туристичке понуде Сребренице.

Још незванични начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је приликом посјете овом локалитету да вријеме показује да готово свако сребреничко брдо крије неку тајну и да је утроба сребреничке земље препуна археолошких вриједности.

"Ово, као и претходна археолошка открића, показује да је готово цијело подручје сребреничке општине један велики археолошки музеј и наша задаћа биће да, између осталог, обезбиједимо услове да буду настављена истраживања. То ће омогућити и већу пажњу и посјете научника, али и туриста из свијета", навео је Грујичић.

Старији мјештанин Ораховице Недељко Петровић каже да се недалеко од откривених остатака цркве на Боровцу налазе остаци римске топионице злата у једној њиви.

Мјештани Ораховице Раденко Драгићевић и Миленко Милосављевић кажу да нису знали да је њихово село некада било духовни центар овог краја, иако су им дједови причали легенде да је на Боровцу некада била црква.

Они су истакли да су откривени темељи ове цркве почели да окупљају расељено становништво овог и сусједних села.

Организују се скупови и служе литургије, а мјештани су још одлучнији да у непосредној близини некадашње, изграде нову цркву за организовање вјерског живота.

Извор: СРНА
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Sergio Новембар 17, 2016, 08:17:08 пре подне
ПРОНАЂЕН ПЕЧАТ КНЕЗА ЛАЗАРА

Још један текст на ту тему.  :)
Линк:
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:573014-Pronadjen-pecat-kneza-Lazara (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:573014-Pronadjen-pecat-kneza-Lazara)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Децембар 06, 2016, 01:43:41 поподне
Неки од старих градова и утврђења средњовековне Србије

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BC.523.html:593364-Upoznajte-istorijsko-blago-Srbije

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Јануар 10, 2017, 05:16:11 поподне
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/#.WHUIZFMrJ0y (http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/#.WHUIZFMrJ0y)
Цитат
Археолози са Виминацијума ископали су у среду на локалитету “под Клепечком” фигурину женског божанства стару око 4.000 година. Реч је о близнакињи идола који се налази у свим светским историјама уметности.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јануар 10, 2017, 06:29:00 поподне
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/#.WHUIZFMrJ0y (http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/#.WHUIZFMrJ0y)

Да ли се можда зна је л' ово друштво било матријархално или патријархално уређено?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Јануар 10, 2017, 06:43:50 поподне
Да ли се можда зна је л' ово друштво било матријархално или патријархално уређено?
Ако мислиш на Винчу онда вероватно јесте, с' обзиром да се за целокупно неолитско друштво сматра да је било матријархално, и да у Европу није ушло огњен и мачем, као Индо-европљани.
https://ancientpeoples.tumblr.com/post/60271364316/neolithic-matriarchy (https://ancientpeoples.tumblr.com/post/60271364316/neolithic-matriarchy)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 10, 2017, 06:58:56 поподне
Да ли се можда зна је л' ово друштво било матријархално или патријархално уређено?

Ако мислиш на културу која је произвела Кличевачког идола и ову другу фигурину, то је дубовачко-жутобрдска култура средњег и касног бронзаног доба, лоцирана углавном у Банату и у браничевском крају; по својим карактеристикама (керамика, сахрањивање) је сигурно индоевропска, али која тачно грана индоевропских народа су били њени носиоци, то можемо само да претпостављамо.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BB
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 10, 2017, 07:00:11 поподне
Ако мислиш на културу која је произвела Кличевачког идола и ову другу фигурину, то је дубовачко-жутобрдска култура средњег и касног бронзаног доба, лоцирана углавном у Банату и у браничевском крају; по својим карактеристикама (керамика, сахрањивање) је сигурно индоевропска, али која тачно грана индоевропских народа су били њени носиоци, то можемо само да претпостављамо.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BB
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%B1%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B6%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D1%83%D0%BF%D0%B0

Да додам, с обзиром на њен индоевропски карактер, вероватно је била патријархална, али то наравно не искључује веровање у богиње, поред богова.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јануар 10, 2017, 07:44:32 поподне
Хвала Atlantische на одговору, али мишљах на ово што написа НиколаВук, тј. на време између Винчанске културе и оних каснијих на том простору.

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2012/10/Viminacijum.jpg)

Иначе, питам због ове соларне представе на фигурини, која је још богатија и јасније представљена на доцнијем Кличевачком идолу.

(http://s23.postimg.org/h2rgvhot3/Klicevac_idol.jpg) (http://postimg.org/image/h2rgvhot3/)

Соларни симболи у комбинацији са женским принципом углавном се јављају у матријархалним друштвеним системима или у онима који су произашли из таквих друштвених заједница.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 10, 2017, 08:01:27 поподне
Хвала Atlantische на одговору, али мишљах на ово што написа НиколаВук, тј. на време између Винчанске културе и оних каснијих на том простору.

(http://www.vaseljenska.com/wp-content/uploads/2012/10/Viminacijum.jpg)

Иначе, питам због ове соларне представе на фигурини, која је још богатија и јасније представљена на доцнијем Кличевачком идолу.

(http://s23.postimg.org/h2rgvhot3/Klicevac_idol.jpg) (http://postimg.org/image/h2rgvhot3/)

Соларни симболи у комбинацији са женским принципом углавном се јављају у матријархалним друштвеним системима или у онима који су произашли из таквих друштвених заједница.

Могуће је да је култ божанства које је представљено на овим фигуринама проистекао из неке преиндоевропске неолитске/енеолитске религије, међутим и Индоевропљани су имали своја соларна и женска божанства, па се ту може само нагађати. Иначе све старе индоевропске религије (старогрчка, староримска, келтска, германска, словенска, итд.) су настале сажимањем старијих преиндоевропских религија у којима је нагласак био на земљи, плодности, женском принципу итд. са протоиндоевропском у којој је нагласак био на небу, соларном аспекту, мушком принципу итд. Још једна занимљива фигурина из дубовачко-жутобрдске културе су Дупљајска колица, на којима је представљено божанство у кочијама које вуку патке; ту је вероватно представљено неко соларно божанство, тако да се може рећи да је соларни култ заузимао важно место у религији ове културне групе.
https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BF%D1%99%D0%B0%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: шкрњо Јануар 10, 2017, 08:17:13 поподне
Ако мислиш на Винчу онда вероватно јесте, с' обзиром да се за целокупно неолитско друштво сматра да је било матријархално, и да у Европу није ушло огњен и мачем, као Индо-европљани.
https://ancientpeoples.tumblr.com/post/60271364316/neolithic-matriarchy (https://ancientpeoples.tumblr.com/post/60271364316/neolithic-matriarchy)
Сумњам да су неолитски насељеници били матријахални.
На овом линку цитирана ауторка долази до неких изузетно глупих закључака. Примјер са самог почетка текста:
Цитат
Once upon a time, the many cultures of this world were all part of the gynocratic age. Paternity had not yet been discovered…Childbirth was mysterious. It was vital. And it was envied. Women were worshipped because of it, were considered superior because of it…. Men were on the periphery—an interchangeable body of workers for, and worshippers of, the female center, the principle of life.

The discovery of paternity, of sexual cause and childbirth effect, was as cataclysmic for society as, say, the discovery of fire or the shattering of the atom. Gradually, the idea of male ownership of children took hold…

Питам се да ли неко са имало мозга може повјеровати у ово. Сматрају да људи нису знали шта је узрок трудноће, те да су стога живјели у матријахалном уређењу :P Другим ријечима, сматрају да људи нису знали оно што сваки други сисар зна. Невјероватно je докле глупост иде.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 10, 2017, 08:26:16 поподне
Сумњам да су неолитски насељеници били матријахални.
На овом линку цитирана ауторка долази до неких изузетно глупих закључака. Примјер са самог почетка текста:
Питам се да ли неко са имало мозга може повјеровати у ово. Сматрају да људи нису знали шта је узрок трудноће, те да су стога живјели у матријахалном уређењу :P Другим ријечима, сматрају да људи нису знали оно што сваки други сисар зна. Невјероватно je докле глупост иде.

По овоме што је цитирано, рекао бих да је ауторка прави пример феминистичког шовинизма.  :) С друге стране, може се рећи да је у неолитским културама Старе Европе постојао већи нагласак на улози жене, тј. Мајке Земље, која је због земљорадничке природе неолитских заједница сматрана најважнијим божанством; о томе говоре трагови материјалне културе - фигурине увек представљају жене са често наглашеним симболима женствености (велике груди, широки кукови, итд.). Међутим, упркос феминистичким шовинисткињама, сматра се да друштво није било у пуној мери матријархално, већ више егалитарно тј. егалитарније од каснијег индоевропског које је било мање-више патријархално (али треба узети у обзир да су нпр. Грци и Римљани били патријархалнији од Келта и Германа; жена код њих је имала значајно мање права у односу на те "варваре").
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јануар 10, 2017, 08:36:58 поподне
Још једна занимљива фигурина из дубовачко-жутобрдске културе су Дупљајска колица, на којима је представљено божанство у кочијама које вуку патке; ту је вероватно представљено неко соларно божанство, тако да се може рећи да је соларни култ заузимао важно место у религији ове културне групе.

(http://s29.postimg.org/c2ugk7j5f/kolica.jpg) (http://postimg.org/image/c2ugk7j5f/)

Ово је претпостављам фигурина из неке блиске збирке овој коју ти постави?

На њој су три соларна приказа у виду свастика.

Ако је фигурина женско, онда би то значило и наглашен женски принцип, или макар културно наследство једног таквог друштва.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јануар 10, 2017, 08:41:17 поподне
По овоме што је цитирано, рекао бих да је ауторка прави пример феминистичког шовинизма.  :) С друге стране, може се рећи да је у неолитским културама Старе Европе постојао већи нагласак на улози жене, тј. Мајке Земље, која је због земљорадничке природе неолитских заједница сматрана најважнијим божанством; о томе говоре трагови материјалне културе - фигурине увек представљају жене са често наглашеним симболима женствености (велике груди, широки кукови, итд.). Међутим, упркос феминистичким шовинисткињама, сматра се да друштво није било у пуној мери матријархално, већ више егалитарно тј. егалитарније од каснијег индоевропског које је било мање-више патријархално (али треба узети у обзир да су нпр. Грци и Римљани били патријархалнији од Келта и Германа; жена код њих је имала значајно мање права у односу на те "варваре").

Тај матријархат неолитске Европе је само једна у низу фантазија. То што су људи тада правили фигурине жена наглашених облина не значи никакву "женску превласт", па чак ни "егалитаризам", већ друштво у којем је култ плодности земље и плодова земаљских био изједначен са женском плодношћу, те су, у том смислу, биле израђиване и такве ритуалне фигурине, е зарад плодности природе.
Можда стоји то што кажеш да је то друштво било у већој мери егалитарније, или барем толерантније што се мушко-женских односа и друштвеног статуса полова тиче, али нема никаквих правих доказа о некаквом матријархату.
Логично је да су каснији дошљаци из правца азијског били мање егалитарни и да ту није било места ни полној толеранцији, а камо ли егалитаризму и матријархату, јер се радило о освајачким ратничким номадима, где је улога мушкарца ратника у првом плану, а жена је обично робје, што би се рекло у мом крају, а најчешће - ратни плен.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 10, 2017, 08:47:37 поподне
(http://s29.postimg.org/c2ugk7j5f/kolica.jpg) (http://postimg.org/image/c2ugk7j5f/)

Ово је претпостављам фигурина из неке блиске збирке овој коју ти постави?

На њој су три соларна приказа у виду свастика.

Ако је фигурина женско, онда би то значило и наглашен женски принцип, или макар културно наследство једног таквог друштва.

Да, то је друга фигурина, која је нађена заједно са оном првом са паткама; на овој другој је руда поломљена.
Питање је којег је "пола". Оно што је јасно је да је антропо-зооморфна, јер представља људско биће са птичјом главом; има звонасту сукњу, али то не мора да буде одлика нечијег пола (сетимо се килта, шкотске мушке сукње); чак је испод сукње на фигури приказан фалус, због чега је Милоје Васић изразио сумњу у аутентичност овог налаза.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: шкрњо Јануар 10, 2017, 09:02:09 поподне
Тај матријархат неолитске Европе је само једна у низу фантазија. То што су људи тада правили фигурине жена наглашених облина не значи никакву "женску превласт", па чак ни "егалитаризам", већ друштво у којем је култ плодности земље и плодова земаљских био изједначен са женском плодношћу, те су, у том смислу, биле израђиване и такве ритуалне фигурине, е зарад плодности природе.
Свака ријеч је на мјесту. Значења тих фигурина нису тако буквална као што их заговорници теорије о матријархату у неолиту желе протумачити.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 10, 2017, 09:09:35 поподне
Тај матријархат неолитске Европе је само једна у низу фантазија. То што су људи тада правили фигурине жена наглашених облина не значи никакву "женску превласт", па чак ни "егалитаризам", већ друштво у којем је култ плодности земље и плодова земаљских био изједначен са женском плодношћу, те су, у том смислу, биле израђиване и такве ритуалне фигурине, е зарад плодности природе.
Можда стоји то што кажеш да је то друштво било у већој мери егалитарније, или барем толерантније што се мушко-женских односа и друштвеног статуса полова тиче, али нема никаквих правих доказа о некаквом матријархату.
Логично је да су каснији дошљаци из правца азијског били мање егалитарни и да ту није било места ни полној толеранцији, а камо ли егалитаризму и матријархату, јер се радило о освајачким ратничким номадима, где је улога мушкарца ратника у првом плану, а жена је обично робје, што би се рекло у мом крају, а најчешће - ратни плен.

Свакако су били мање "ратоборни" и вични рату од Индоевропљана, мада то опет не значи да рата уопште није било и да су се сви лепо слагали и мирно трговали једни са другима, што би била друга крајност коју и даље проповедају неки археолози. Поједина индијанска,аустралијска и новогвинејска племена су добар пример како изгледа тај фамозни "матријархат", који уствари то није. Преци се гледају по мајчиној линији, супружник се усељава код супруге у кућу, имовину наслеђује кћерка а не син итд. Опет, све одлуке се доносе заједнички (већањем свих одраслих чланова племена), нема женског поглавице, мушкарци су и даље главни када се иде у лов или ратне походе против других племена, и томе слично. Нема матријархата који је тзв. "патријархат у огледалу", где су мушкарци потлачени и ни за шта се не питају.  :) Изгледа да је припитомљавање коња имало велику улогу у ширењу ратничког патријархата међу Протоиндоевропљанима јер су амерички етнолози приметили код Индијанаца у Северној Америци, који су током 17. и 18. века припитомили мустанге, да је тада дошло до драматичне промене: племена која су се раније бавила земљорадњом и сакупљањем плодова и повремено ловом су углавном напуштала земљорадњу, специјализовала се за лов на бизоне и на вршење пљачкашких похода на имања мексичких и америчких досељеника, као и на ратове са другим индијанским племенима; такође, раније егалитарна друштва су почела да бивају изразито патријархална, долазило је до социјалног раслојавања и пораста моћи поглавица. На основу ове антрополошке аналогије, могло би се наслутити до којих је крупних промена дошло код Протоиндоевропљана када су припитомили коња и саживели се са начином живота које им је то припитомљавање омогућило.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јануар 10, 2017, 09:13:02 поподне
Свака ријеч је на мјесту. Значења тих фигурина нису тако буквална као што их заговорници теорије о матријархату у неолиту желе протумачити.

Наравно да саме фигурице ништа битну ту не говоре, мој коментар се односио на соларне представе, које се у патријархалним друштвима приказују на мушким представама, а у матријархалним друштвима на женским. Сунце је врховни симбол, па ко је главни, томе и припада. Народи за које се претпоставља да су имали развијен неки облик матријархата иза себе су оставили и артефакте тако постављене симболике.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Март 14, 2017, 06:28:21 поподне
У ТВ емисији "Као сав нормалан свет", Татјане Петернек Алексић, археолог Миломир Мишко Кораћ говори у два наврата о чувеном археолошком налазишту Виминацијум.

http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/2504386/.html


http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/2506603/.html

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Март 20, 2017, 03:41:37 поподне
Базилика испод коридора
Витомир ЋИРИЋ | 19. март 2017. 19:00

Грађевинске машине, на будућој саобраћајници од Пирота ка Белој Паланци, крај села Станичење "ископале" још једно археолошко налазиште

АРХЕОЛОЗИ Завода за заштиту споменика културе из Ниша, које предводи стручњак те установе Тони Чершков, и њихове колеге из пиротског Музеја "Понишавље", са Предрагом Пејићем на челу, открили су још једно археолошко налазиште на источном краку Коридора 10, на неких седам километара од Пирота ка Белој Паланци, крај села Станичење.

По свему судећи, реч је о ранохришћанској базилици чији су зидови угледали светлост дана када су овде забрујале грађевинске машине неимара на будућој паневропској саобраћајници.

Радови су тренутно обустављени и биће настављени када археолози обаве свој део посла, односно када ово налазиште званично региструју и обележе, што ће бити учињено у наредних месец дана.

- Управо започетим истраживањима утврдили смо да испод саме базилике постоји крипта, у којој су највероватније гробови ктитора ове ранохришћанске грађевине. Сада радимо уз зид некадашње грађевине, како бисмо утврдили величину и тачне димензије објекта - каже Чершков.

Локалитет је откривен испод старог магистралног пута Пирот - Ниш, чија би трака требало да буде део коридора. Радови су почели пре пет-шест дана, тако да је рано давати било какве дефинитивне закључке о ономе шта се налази испод асфалта, тачније будуће саобраћајнице. Откриће и сви налази биће уредно евидентирани, након чега ће машине опет забрујати. Идентична базилика откривена је и пре две године код Црвене реке недалеко од Паланке, некадашње римске Ремизијане, ка Долцу, непосредно пре уласка у Сићевачку клисуру.

Када је реч о овом локалитету, у непосредној близини код скретања за Станичење прошле године је такође откривено археолошко налазиште које се налази с десне стране будућег ауто-пута. Налазиште је такође регистровано, као и на многим локацијама према Димитровграду, и непосредно на улазу у Пирот, где су пронађени остаци римске цивилизације.

Остаци ранохришћанске базилике Фото Музеј "Понишавље", Пирот

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//03/18/novine/22%20bazilika%20foto%20muzej%20ponisavlja%20(1).jpg)

Кад се све узме у обзир, траса Коридора 10, који се гради на почетку трећег миленијума, готово савршено се поклапа са некадашњим римским путем из 2. и 3. века наше ере, на коме је, поред осталог, нађено и неколико миљоказа који су усмеравали римске легије од запада ка источним римским провинцијама.

АМАТЕРИ "КОПАЈУ" БЛАГО

ПРЕ почетка изградње Коридора 10, предео око Станичења био је на мети неуких људи и археолога аматера, који су овде и код Беговог моста месецима и годинама копали у потрази за старим благом. Остаци ноћних "истраживања" видљиви су и дан-данас, нарочито на узвишењима крај десне обале реке Нишаве.

Извор: Вечерње новости (http://www.novosti.rs/вести/србија.489.html:655663-Bazilika-ispod-koridora)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 26, 2017, 05:34:16 поподне
Сјајно археолошко откриће у североисточној Немачкој, близу обале Балтика:

http://www.sciencemag.org/news/2016/03/slaughter-bridge-uncovering-colossal-bronze-age-battle

Ради се о пронађеним остацима скелета на којима су уочени бројни трагови борбе, са остацима бронзанодопског оружја, па се овде ради о пионирском налазу - месту неке масовне битке с краја бронзаног доба (око 1250. године п.н.е.). Нађено је до сад више од 100 скелета, што је променило нека уверења која су до тад постојала о карактеру битака у том добу (битке са мањим бројем учесника, уствари више препади него праве битке); установљено је да је у овој битци учествовало укупно више од 4000 људи, а остаци погинулих су се релативно добро сачували захваљујући томе што су били потопљени у мочварно тло попришта битке. Такође сам пронашао податак да су на основу анализе стронцијума у зубима погинулих ратника утврдили да они нису потицали из околине места где се битка одиграла, већ из удаљенијих крајева Европе; такође су написали да су узели ДНК материјал из неких зуба и утврдили следеће:

"Ancient DNA could potentially reveal much more: When compared to other Bronze Age samples from around Europe at this time, it could point to the homelands of the warriors as well as such traits as eye and hair color. Genetic analysis is just beginning, but so far it supports the notion of far-flung origins. DNA from teeth suggests some warriors are related to modern southern Europeans and others to people living in modern-day Poland and Scandinavia. “This is not a bunch of local idiots,” says University of Mainz geneticist Joachim Burger. “It’s a highly diverse population.”

Питање је каква се анализа радила, аутозомална, Y-ДНК, мтДНК или нека комбинација ове три. У сваком случају било би корисно доћи до научног рада који се бавио анализом древне ДНК ових скелета и видети да ли су издвојили неке хаплогрупе.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Март 26, 2017, 05:39:09 поподне
Одиста, врло занимљиво откриће! ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Црна Гуја Март 26, 2017, 07:47:06 поподне
Сјајно археолошко откриће у североисточној Немачкој, близу обале Балтика:

http://www.sciencemag.org/news/2016/03/slaughter-bridge-uncovering-colossal-bronze-age-battle

Питање је каква се анализа радила, аутозомална, Y-ДНК, мтДНК или нека комбинација ове три. У сваком случају било би корисно доћи до научног рада који се бавио анализом древне ДНК ових скелета и видети да ли су издвојили неке хаплогрупе.  :)

Анализа ових скелета је већ увелико у току, и на њој ради поменута екипа из Мајнца на челу са Јоакимом Бургером. Лабораторија из Мајнца је једна од најбољих археогенетских лабораторија на свету па је сигурно да ће се радити анализа целокупног генома. Само је питање колико узорака планирају да анализирају, пошто је велики број скелета у питању, па не верујем да ће овај рад видети светло дана пре 2018.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 26, 2017, 08:15:02 поподне
Анализа ових скелета је већ увелико у току, и на њој ради поменута екипа из Мајнца на челу са Јоакимом Бургером. Лабораторија из Мајнца је једна од најбољих археогенетских лабораторија на свету па је сигурно да ће се радити анализа целокупног генома. Само је питање колико узорака планирају да анализирају, пошто је велики број скелета у питању, па не верујем да ће овај рад видети светло дана пре 2018.

Питам се само које су тачно анализе у питању. Ако је мушки хромозом, да ли под овим "southern Europeans" подразумевају неке медитеранске хаплогрупе или можда I2a Dinaric (или неког његовог претка, можда бочну грану)? I2a би се слагао са балтичком локацијом битке и онда не би били у питању ратници из удаљених области, већ управо "локалци" из региона данашњег немачког и пољског Прибалтика (где се претпоставља да је било могуће "врело" I2a1b). С друге стране, да ли под овим "Poland and Scandinavia" мисле на R1a или I1, или нешто треће? Ово све, наравно, под претпоставком да су их заиста тестирали на Y-ДНК хаплогрупе.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Црна Гуја Март 26, 2017, 08:55:52 поподне
Питам се само које су тачно анализе у питању. Ако је мушки хромозом, да ли под овим "southern Europeans" подразумевају неке медитеранске хаплогрупе или можда I2a Dinaric (или неког његовог претка, можда бочну грану)? I2a би се слагао са балтичком локацијом битке и онда не би били у питању ратници из удаљених области, већ управо "локалци" из региона данашњег немачког и пољског Прибалтика (где се претпоставља да је било могуће "врело" I2a1b). С друге стране, да ли под овим "Poland and Scandinavia" мисле на R1a или I1, или нешто треће? Ово све, наравно, под претпоставком да су их заиста тестирали на Y-ДНК хаплогрупе.  :)

Раде се све анализе (аутосомална, ипсилон, митохондријална), али ако се добро сећам дискусије на Антрогеници, изјава у тексту да се ради о две различите популације се односила на аутосомалну генетику, није било никаквог помињања ипсилон хаплогрупа.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 26, 2017, 08:57:12 поподне
Раде се све анализе (аутосомална, ипсилон, митохондријална), али ако се добро сећам дискусије на Антрогеници, изјава у тексту да се ради о две различите популације се односила на аутосомалну генетику, није било никаквог помињања ипсилон хаплогрупа.

Да, претпоставио сам да је ипак то у питању...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojislav.ananic Април 23, 2017, 06:38:02 поподне
СРПСКА ДРЖАВА И ПРЕ НЕМАЊИЋА

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:661796-Srpska-drzava-i-pre-Nemanjica


Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: crni Мај 14, 2017, 12:38:21 пре подне
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR,
(http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/484779/natpis-skania-inferior-na-kamenu-s-bribirske-glavice-potvruje-vezu-vikinga-i-dalmacije), мени се чини да други ред пронађеног натписа пише овако: (..AVESKANIEINFERI..), на археолошким радовима на локалитету Брибирска главица уз православну цркву св. Јоакима и Ане (1574. г.), петнаестак км удаљен од градића Скрадина.

Предомишљао сам да ли поставити инормацију на теми Y-днк хаплогрупа I1 или овдје  :) , али не сумњам да ће наша Викиншка браћа запазити ово откриће  ;)

(http://slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2017/05/31/Kultura/8687860.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Мај 14, 2017, 12:46:51 пре подне
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR,
(http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/484779/natpis-skania-inferior-na-kamenu-s-bribirske-glavice-potvruje-vezu-vikinga-i-dalmacije), мени се чини да други ред пронађеног натписа пише овако: (..AVESKANIEINFERI..), на археолошким радовима на локалитету Брибирска главица уз православну цркву св. Јоакима и Ане (1574. г.), петнаестак км удаљен од градића Скрадина.

Предомишљао сам да ли поставити инормацију на теми Y-днк хаплогрупа I1 или овдје  :) , али не сумњам да ће наша Викиншка браћа запазити ово откриће  ;)

(http://slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2017/05/31/Kultura/8687860.jpg)
Сканиа , Малме је највећи град те области у Шведској :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Сол Мај 14, 2017, 01:04:07 пре подне
"AVESKANIEINFERI" се може односити и на Асканиу инфериор, савремени Саксен-Анхалт.

https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Ascania
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 14, 2017, 05:38:12 поподне
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR,
(http://slobodnadalmacija.hr/scena/kultura/clanak/id/484779/natpis-skania-inferior-na-kamenu-s-bribirske-glavice-potvruje-vezu-vikinga-i-dalmacije), мени се чини да други ред пронађеног натписа пише овако: (..AVESKANIEINFERI..), на археолошким радовима на локалитету Брибирска главица уз православну цркву св. Јоакима и Ане (1574. г.), петнаестак км удаљен од градића Скрадина.

Предомишљао сам да ли поставити инормацију на теми Y-днк хаплогрупа I1 или овдје  :) , али не сумњам да ће наша Викиншка браћа запазити ово откриће  ;)

(http://slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2017/05/31/Kultura/8687860.jpg)

Ово датовање (750-850.) ми делује сувише рано; ера Викинга почиње са нападом на манастир Линдисфарн на североисточној обали Енглеске 793. године, па ми не делује баш сувисло да су пре свог првог помена у изворима, или неколико деценија након њега, већ стигли до Јадрана да исклешу натпис.  :) Викинзи у облику христијанизованих Нормана из северне Француске на Јадран стижу тек почетком 11. века, а пагански Викинзи никад и нису крочили на његове обале; колико ми је познато, најдаље докле су стигли пагански Викинзи (овде наравно не рачунам Нормане који су били хришћани) је до западне обале Италије, под Гвозденим Бјорном, 860. године.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Korisnik77 Јун 03, 2017, 08:05:01 поподне
Avarski grobovi kod Iloka - nadam se da će biti radjeni nalazi drevne dnk.

https://m.vecernji.hr/vijesti/veliko-arheolosko-otkrice-pronasli-avarski-grob-koji-datira-iz-8-stoljeca-1174168
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 03, 2017, 08:16:12 поподне
Avarski grobovi kod Iloka - nadam se da će biti radjeni nalazi drevne dnk.

https://m.vecernji.hr/vijesti/veliko-arheolosko-otkrice-pronasli-avarski-grob-koji-datira-iz-8-stoljeca-1174168

То би свакако било врло корисно.  :) Да видимо има ли истине у назнакама да су Авари можда били носиоци хаплогрупе N-P189.2, али и уопште ради прављења генетског профила Авара...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: crni Јун 04, 2017, 09:16:31 поподне
Три некрополе (неистражене ?) код Сталаћа, у непосредној близини Тодорове Куле, на локалитету Укоса.
https://www.academia.edu/33313093/РАМ_ЗА_АРХЕОЛОШКУ_СЛИКУ_СТАЛАЋКЕ_КЛИСУРЕ , (Д. Рашковић, Г. Гаврић).

Вијест, свакако, није најновија, али се надам да наши археолози нису пропустили прилику за обраду скелетних налаза по основу древне днк или, бар, имају намјеру да то учине.
Проналазак новчића Византијских царева, савременика кнеза Часлава, на локалитету осматрачници изнад војног пута долине Мораве, "тромеђи" српске, бугарске и византијске територије , подсјећа на време кад је Часлав "од богатих дарова цара Византинаца он је средио и населио земљу" (http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1482.msg54295#msg54295). Слика са скелетним остацима без стопала подсјећа на прелазни период напуштања паганских обичаја код сахрањивања и прихватања хришћанских, опет у вријеме послиједњих архонта Србије, што је забиљежио Тибор Живковић на 136. страни свога дјела Словени и Ромеји :  " ... Истраживања некропола у околини Варне, чак осам посебних локалитета, које су датиране од VIII-X века, показују да je хришћански ritus при сахрањивању веома слабо био прихватан од становништва те области. Само једна од ових некропола, Девгог 2, чисто je хришћанска, још једна je мешана (паганско-хришћанска) док су остале листом паганске. 435 Па ипак, сахрањивања спаљивањем и укопавањем, готово да су равноправно заступљена. Чак и на тој јединој чисто хришћанској некрополи, Девнн 2, вршено je ритуално одсецање стопала покојника која су изношена из гроба.436 На Девни 1, забележено je 13 случајева ритуалног одсецања шака, док су на поједине скелете постављали већи камен. 437".
https://ia600304.us.archive.org/26/items/TiborZivkovic-SloveniIRomeji/TiborZivkovic-SloveniIRomeji.pdf

Да ли је пропуштена прилика за одређивање генетског профила "првих" Срба на Балкану ?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 04, 2017, 10:16:22 поподне
Три некрополе (неистражене ?) код Сталаћа, у непосредној близини Тодорове Куле, на локалитету Укоса.
https://www.academia.edu/33313093/РАМ_ЗА_АРХЕОЛОШКУ_СЛИКУ_СТАЛАЋКЕ_КЛИСУРЕ , (Д. Рашковић, Г. Гаврић).

Вијест, свакако, није најновија, али се надам да наши археолози нису пропустили прилику за обраду скелетних налаза по основу древне днк или, бар, имају намјеру да то учине.
Проналазак новчића Византијских царева, савременика кнеза Часлава, на локалитету осматрачници изнад војног пута долине Мораве, "тромеђи" српске, бугарске и византијске територије , подсјећа на време кад је Часлав "од богатих дарова цара Византинаца он је средио и населио земљу" (http://www.poreklo.rs/forum/index.php?topic=1482.msg54295#msg54295). Слика са скелетним остацима без стопала подсјећа на прелазни период напуштања паганских обичаја код сахрањивања и прихватања хришћанских, опет у вријеме послиједњих архонта Србије, што је забиљежио Тибор Живковић на 136. страни свога дјела Словени и Ромеји :  " ... Истраживања некропола у околини Варне, чак осам посебних локалитета, које су датиране од VIII-X века, показују да je хришћански ritus при сахрањивању веома слабо био прихватан од становништва те области. Само једна од ових некропола, Девгог 2, чисто je хришћанска, још једна je мешана (паганско-хришћанска) док су остале листом паганске. 435 Па ипак, сахрањивања спаљивањем и укопавањем, готово да су равноправно заступљена. Чак и на тој јединој чисто хришћанској некрополи, Девнн 2, вршено je ритуално одсецање стопала покојника која су изношена из гроба.436 На Девни 1, забележено je 13 случајева ритуалног одсецања шака, док су на поједине скелете постављали већи камен. 437".
https://ia600304.us.archive.org/26/items/TiborZivkovic-SloveniIRomeji/TiborZivkovic-SloveniIRomeji.pdf

Да ли је пропуштена прилика за одређивање генетског профила "првих" Срба на Балкану ?

Укоса има доминантан рановизантијски слој, али изнад њега је констатован и раносредњовековни (9-10. век). Сталаћки крај је отприлике од прве половине 9. века па све до пада Првог бугарског царства у другој половини 10. века био у саставу бугарске државе; кратко време, до Самуилове побуне, је ту Византија, потом је у саставу Самуилове државе све док Василије II није на њу ставио тачку почетком 11. века. За генетски профил првих Срба на Балкану би по мени требало лоцирати "насељене градове Србије" који се помињу код Порфирогенита и некрополе везане за њих; они се, међутим, не налазе оволико источно, односно најисточнија област где би их могли наћи је Старовлашко-рашка висија и можда Хвосно (северна Метохија, Метохијски Подгор). Један од тих "кастра икумена" је можда већ пронађен, то су Врсенице близу Сјенице, које би могле бити Достиник (један од "насељених градова" и престоница Србије). Друга помињана могућност за идентификацију Достиника је рановизантијско-средњовековни локалитет Дрсник код Клине; Врсенице су археолошки истражене, док Дрсник нажалост није. Проналажење српских средњовековних некропола, с друге стране, ће сигурно представљати изазов, јер до сада нису пронађене (мислим на простор српске раносредњовековне државе).

https://www.academia.edu/1453647/Vrsenice_-_kasnoanticko_i_srpsko_ranosrednjovekovno_utvrdjenje_Vrsenice_-_Late_Roman_and_Serbian_Early_Medieval_Fortress
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Korisnik77 Јун 05, 2017, 06:03:18 поподне
Nesto novo. Istrazivanja u Hercegovini.
Da li je neko od naših članova bliže upoznat sa ovim?
https://www.infobijeljina.com/23963_Arheoloska-istrazivanja-u-Hercegovini.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Wolf Sagash Јун 05, 2017, 06:32:15 поподне
Nesto novo. Istrazivanja u Hercegovini.
Da li je neko od naših članova bliže upoznat sa ovim?
https://www.infobijeljina.com/23963_Arheoloska-istrazivanja-u-Hercegovini.html
Ја сам водич по Љубињу. Енглези који истражују палолитске и неолитске локације.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Korisnik77 Јун 05, 2017, 07:31:31 поподне
Vjerovatno će raditi analizu drevne dnk. To je njima manji trošak u odnosu na ukupne troškove.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 12, 2017, 04:00:32 поподне
Велика срамота и још већа штета за нашу културу и државу уопште:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:669879-Arheoloski-kriminal-vrti-milione-razaraju-i-pljackaju-neprocenjivu-srpsku-nacionalnu-bastinu (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%85%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0.405.html:669879-Arheoloski-kriminal-vrti-milione-razaraju-i-pljackaju-neprocenjivu-srpsku-nacionalnu-bastinu)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Wolf Sagash Јун 12, 2017, 05:32:06 поподне
Vjerovatno će raditi analizu drevne dnk. To je njima manji trošak u odnosu na ukupne troškove.
Причао ми неки Белгијанац Марк да су радили анализу скелета из Кочића, Кочићева али да није успјела!
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 20, 2017, 05:05:32 поподне
"НОВОСТИ" ИСТРАЖУЈУ

Мистерију игле са Хисара не знају ни Американци
Драган Вујичић | 18. јун 2017. 22:02 | Коментара: 3

Спектакуларно археолошко откриће код Лесковца из 1999. скроз заборављено. Пре 34 века код нас прављен метал за данашњу цивилазицију незамислив

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//06/19/igla-(1).jpg)

НА Туровићевој игли, једном од најспектакуларнијих проналазака у пребогатој археолошкој ризници Србије, полако се хвата корозија заборава. А пре само 18 година о њему се писало и говорило са егзалтацијом.

Артефакт из праисторије, ископан септембра 1999. у Лесковцу, из сефова државе враћен је недавно у музејске депое. Неколико година игла је провела похрањена у најзаштићенијим касама у Београду да би се испитивала у научним лабораторијама и евентуално откриће њених технолошких тајни употребило у технолошком искораку Србије. Данас се налази у музеју у Лесковцу, али није у сталној поставци.

ГВОЗДЕНА игла дугачка 64,5 центиметара направљена је од гвожђа чистоће 98,86 одсто. Данас у свету не постоји технологија којом би сличан предмет могао бити искован.

Још само у Индији, надомак Делхија, у дворишту Кутуб Минар џамије, стоји стуб од сличног материјала, тежак шест тона, а дуг 7,2 метра, који датира из четвртог или петог века, који је за Ериха фон Деникена доказ да су живот и технологије на Земљу донели посетиоци из свемира. Баш као и наша игла, ни овај стуб не рђа, већ одолева свим временским неприликама.

Др Милорад Стојић, из Археолошког института у Београду, човек који је најзаслужнији што је вест о проналаску на Хисару "као бомба" одјекнула у светској научној заједници, данас је пензионер. Шћепан Туровић, археолог аматер који је професионалце одвео на брдо, а сам пронашао чудесни предмет, тешко живи под Хисаром. Није добио награду за проналазак, чак ни почасно октобарско признање града.

- У СЕПТЕМБРУ 1999. радили смо археолошка ископавања на локалитету Хисара трагајући за наслеђем брњичке културне групе која се развијала од 1300. до 1050. године пре наше ере - говори за "Новости" др Стојић. - Одмах смо нашли низ капиталних доказа да се ради о најбогатијем налазишту из овог периода праисторије на свим меридијанима, али проналазак Туровићеве игле оставио нас је без даха. Наиме, постоје историјски докази да у овом периоду цивилизације само Хетити, народ углавном познат из Библије, прави предмете од гвожђа. О хетитском гвожђу знало се из списа на клинастом писму овог народа који је живео на тлу Мале Азије, а чија је престоница била на северу Турске.

Резултати анализа у Нуклеарном институту у Винчи и лабораторији смедеревске железаре били су шокантни. У моћној лабораторији Института, методом енергетско-дисперзионе икс-флуоросцентне спектроскопије, доказано је да је предмет начињен од чистог гвожђа и да нема других метала, што га чини "изузетним у глобалним размерама". Налаз је потписала др Мирјана Марковић.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//06/19/igla-(2).jpg)
* Гвоздени стуб из Индије има сличну формулу као Туровићева игла

АНАЛИЗЕ су поновљене у "Сартиду" на моћном рендгену за метал. Показало се да су металурзи из 13. века пре нове ере произвели предмет од чистог нерђајућег гвожђа који је савршено компактан.

- Када сам питао технолога у Железари како је могуће направити овакав предмет, он је одмахнуо главом и рекао да су, колико он зна, били потребни милиони и милиони удараца о комад како би се "родила" племенита чистоћа - додаје Стојић.

После испитивања у Смедереву, уследио је пут Туровићеве игле који није до краја познат. Пребачена је прво у сеф Археолошког института, затим у друге "државне касе", а једно време, из "стратешких разлога", није причано о њој.

Артефакт је испитиван и у Институту за физику у Београду, на апарату десет пута моћнијем од оног из Винче, а у помоћ је из Америке донет и њихов "еталон" чистоће који је направљен у космичким условима. Показало се, међутим, да је "еталон" искован у свемиру "прљав". Игла из Лесковца тако је постала еталон Американцима.

- ОТКРИВАЊЕ формуле вечитог гвожђа свакако би било историјски искорак у технологији - говори Стојић, уз ограду да је он искључиво археолог. - Метал који може непрестано да се рециклира и прерађује сан је човечанства. Какви су тачно били планови наше државе са овим материјалом, не могу да кажем. Знам само да је гвожђе и даље водећа технолошка сировина на планети.

(http://www.novosti.rs/upload/images/2017//06/19/igla-(4).jpg)

НЕПРОЦЕЊИВО БЛАГО

- КРАЈЕМ прошлог века радио сам истраживања брњичке културе, тачније некропола, гробница, пронађених крај Медвеђе, у селу Врапце, када сам отишао у Лесковац да у тамошњем музеју требујем неке ствари - сећа се др Милорад Стојић. - Потпуно случајно, ту се затекао и Шћепан Туровић, који је носио у врећи остатке керамике ископане на Хисару за коју ми професионалци нисмо знали да постоји. Тако су кренула и пробна ископавања.

Угледни научник наводи да су на Хисару пронашли слојеве који сведоче о постојању цивилизације на овим просторима од 13. века пре нове ере па све до остатака наших средњовековних манастира. Тако богатог налазишта, каже, нема код нас, а само из праисторије пронађено је чак 7.000 артефаката, укључујући бронзане игле, остатке калупа за ливење гвожђа...

НЕ ЗНАЈУ КАКО ДА ЈЕ ДАТИРАЈУ

ТУРОВИЋЕВА игла данас се чува у сефу Народног музеја у Лесковцу. Није, међутим, изложена у оквиру нове сталне поставке због несагласности око датирања.

- Из београдског Археолошког института добили смо мишљење да овај предмет јесте од чистог гвожђа, са малим примесама других метала, како је и раније утврђено, али да никако не може да се датира у 13. век пре нове ере. С обзиром на околности налаза, они, засад, не могу са сигурношћу да тврде којем времену приписати Туровићеву иглу - каже археолог Смиља Јовић, виши кустос Музеја у Лесковцу. (И. М.)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јун 20, 2017, 05:16:52 поподне
Наравно, извор су Вечерње новости, није ми стало у поруку.

Чланак сам прочитао у целости, и занима ме, наравно, мишљење Пореклових стручњака. :)

Је л' заиста реч о мистериозном артефакту, и какви су изгледи око утврђивања времена настанка, како исти стоји са другим пронађеним артефактима сличне намене?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јун 30, 2017, 08:22:24 поподне
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:673237-%D0%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE

Ђуровача крије историјско благо
30. јун 2017.

Прва открића на археолошким локалитетима код Трстеника. Стручњаци снимили темеље средњовековне цркве
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Бакс Јун 30, 2017, 08:30:05 поподне
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:673237-%D0%82%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%87%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE

Ђуровача крије историјско благо
30. јун 2017.

Прва открића на археолошким локалитетима код Трстеника. Стручњаци снимили темеље средњовековне цркве

Сад би фино легао један аутопут преко ових темеља.  :D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јун 30, 2017, 08:34:04 поподне
Не реци двапут  :D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Број 1 Јул 02, 2017, 08:33:59 поподне
Почетак аустралијско-српског археолошког пројекта Глац

Још једна царска палата из римског доба на тлу Србије

http://www.danas.rs/kultura.11.html?news_id=349895&title=Jo%C5%A1+jedna+carska+palata+iz+rimskog+doba+na+tlu+Srbije
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 11, 2017, 10:52:57 поподне
Новооткривена ранохришћанска гробница у Сирмијуму:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:674946-Da-li-su-hriscani-vec-bili-vecina-u-antickom-Sirmijumu
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Август 11, 2017, 11:45:01 пре подне
Викинзи у сјеверној Далмацији из перода друге половине 8. до прве половине 9. вијека (750.-850. гне) према откривеном натпису SKANIA INFERIOR.

Јуче у Вечерњем листу беше чланак на ову тему. Помњу се Викинзи у 7. и 8. веку, а изградња Брибира у 9. веку. Нешто размишљам, да ли би се у овај период могли уклопити Бачко и Татарин, I1 P109?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 11, 2017, 11:55:30 пре подне
Јуче у Вечерњем листу беше чланак на ову тему. Помњу се Викинзи у 7. и 8. веку, а изградња Брибира у 9. веку. Нешто размишљам, да ли би се у овај период могли уклопити Бачко и Татарин, I1 P109?

Викинзи се у северозападним деловима Европе појављују тек од 793. године и пљачке манастира Линдисфарн, а на Медитерану тек век након тога (и то најраније). Феномен Викинга настаје тек на самом крају 8. века, пре тога се може говорити само о гвозденом добу Скандинавије или о периоду Сеобе народа у Скандинавији.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Sergio Септембар 09, 2017, 04:55:28 поподне
Линк:
Рониоци су испод муља дебелог два метра на дну Тисе код Сенте нашли трагове војне опреме из времена када се одиграла чувена Сенћанска битка пре 320 година (http://www.blic.rs/vesti/vojvodina/ispod-mulja-reke-tise-ronioci-pronasli-neverovatan-komad-srpske-istorije/s8jgybt)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Септембар 13, 2017, 03:57:08 поподне
Викиншка ратница:

http://www.blic.rs/riznica/misterije/u-valhali-sede-i-ratnice-epohalno-otkrice-mocni-vikinski-vojskovoda-je-zapravo-zena/ece4th0
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Септембар 13, 2017, 05:59:46 поподне
Како би валкире доспеле у Валхалу да није било таквих ратница? ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: filipi Септембар 21, 2017, 11:05:55 пре подне
Stipan i ikavica u Sumadiji.
Remains of Medieval Serbian church from 14th century,
excavated at Donje Crkvine arcaheological site in Kamenica village, on Rudnik mountain, near Kragujevac, Šumadija region, central Serbia.
Site is important because of one grave stone from the years 1369-1371. Tombstone was erected on the grave of monk Stipan, and it has Cyrillic inscription which is mentioning two Serbian rulers from that time – Emperor Uroš and Prince Lazar. Kamenica belonged to the state of Prince Lazar, but this inscription testifies that he was subordinated to the Emperor Uroš.
Dimensions of the tombstone, 175 x 56 x 21 cm and orinaments are suggesting that monk Stipan was of noble origin.
Inscriptions says: “here lies God’s servant Stipan”… after that there is damaged part that can’t be red, and at the end “he was killed in the days of Emperor Uroš, in the state of Prince Lazar. Stone was erected by his nephew Vojihna. Priest Mitko wrote this inscription. Amen.”
//
Ostaci srednjovekovne srpske crkve iz 14. veka na arheološkom lokalitetu Donje Crkvine u selu Kamenica na planini Rudnik u blizini Kragujevca, Šumadija, centralna Srbija.
Lokalitet je važan zbog pronalaska jednog nadgrobnog spomenika iz perioda 1369-1371. godine. Nalazio se nad grobom monaha Stipana, i na sebi ima ćirilični natpis koji pominje dva onovremena srpska vladara – cara Uroša i kneza Lazara. Kameica je pripadala državi kneza Lazara, pa natpis svedoči da je on priznavao vlast cara Uroša.
Dimenzije spomenika 175 x 56 x 21 cm i ornamenti pokazuju da je monah Stipan bio plemićkog porekla.
Natpis glasi: “Ovo je počivalište (’se pokojište’) raba Božija Stipana…”, zatim sledi nečitljivi deo zbog oštećenja, i na kraju „pogibe u dane cara Uroša, a u državi kneza (Laza)ra. A postavi ovaj beleg Vojihna, bratučed mu. A to pisa pop Mitko, amin”
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 21, 2017, 03:21:19 поподне
Stipan i ikavica u Sumadiji.
Remains of Medieval Serbian church from 14th century,
excavated at Donje Crkvine arcaheological site in Kamenica village, on Rudnik mountain, near Kragujevac, Šumadija region, central Serbia.
Site is important because of one grave stone from the years 1369-1371. Tombstone was erected on the grave of monk Stipan, and it has Cyrillic inscription which is mentioning two Serbian rulers from that time – Emperor Uroš and Prince Lazar. Kamenica belonged to the state of Prince Lazar, but this inscription testifies that he was subordinated to the Emperor Uroš.
Dimensions of the tombstone, 175 x 56 x 21 cm and orinaments are suggesting that monk Stipan was of noble origin.
Inscriptions says: “here lies God’s servant Stipan”… after that there is damaged part that can’t be red, and at the end “he was killed in the days of Emperor Uroš, in the state of Prince Lazar. Stone was erected by his nephew Vojihna. Priest Mitko wrote this inscription. Amen.”
//
Ostaci srednjovekovne srpske crkve iz 14. veka na arheološkom lokalitetu Donje Crkvine u selu Kamenica na planini Rudnik u blizini Kragujevca, Šumadija, centralna Srbija.
Lokalitet je važan zbog pronalaska jednog nadgrobnog spomenika iz perioda 1369-1371. godine. Nalazio se nad grobom monaha Stipana, i na sebi ima ćirilični natpis koji pominje dva onovremena srpska vladara – cara Uroša i kneza Lazara. Kameica je pripadala državi kneza Lazara, pa natpis svedoči da je on priznavao vlast cara Uroša.
Dimenzije spomenika 175 x 56 x 21 cm i ornamenti pokazuju da je monah Stipan bio plemićkog porekla.
Natpis glasi: “Ovo je počivalište (’se pokojište’) raba Božija Stipana…”, zatim sledi nečitljivi deo zbog oštećenja, i na kraju „pogibe u dane cara Uroša, a u državi kneza (Laza)ra. A postavi ovaj beleg Vojihna, bratučed mu. A to pisa pop Mitko, amin”

Занимљив проналазак, већ смо га коментарисали чини ми се на некој од тема...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Септембар 26, 2017, 01:58:06 поподне
Писана Стијена на Тари:

http://www.nationalgeographic.rs/reportaze/galerije/6519-misterija-pisane-stijene.html

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/2655201/misteriozna-stena-podno-tare-vekovima-ceka-da-je-neko-protumaci.html

(http://www.rts.rs/upload/thumbnail/2017/03/06/4702299_stena-tjpg?fileSize=73707&contentType=image/jpeg&lastModified=1488820975000)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Септембар 26, 2017, 03:26:42 поподне
Писана Стијена на Тари:

http://www.nationalgeographic.rs/reportaze/galerije/6519-misterija-pisane-stijene.html

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/2655201/misteriozna-stena-podno-tare-vekovima-ceka-da-je-neko-protumaci.html

(http://www.rts.rs/upload/thumbnail/2017/03/06/4702299_stena-tjpg?fileSize=73707&contentType=image/jpeg&lastModified=1488820975000)

Aкo ништa дpугo, имaли cу м..a, зa paзлику oд дaнaшњиx... ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Септембар 26, 2017, 03:38:29 поподне
Aкo ништa дpугo, имaли cу м..a, зa paзлику oд дaнaшњиx... ;)

 :)

Мени то личи на птице у полету, а оно доле су им репови (?)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ojler Септембар 26, 2017, 03:48:05 поподне
:)

Мени то личи на птице у полету, а оно доле су им репови (?)

Јок. То су старе српске вешалице за одело са наставком за качење панталона. Временом су се развиле у данашњу практичнију форму:

(https://imgur.com/eRjCRXI.png)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Септембар 26, 2017, 04:00:23 поподне
Јок. То су старе српске вешалице за одело са наставком за качење панталона. Временом су се развиле у данашњу практичнију форму:

(https://imgur.com/eRjCRXI.png)

Хммм, мајку му, стварно личи  ???
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: vojinenad Септембар 26, 2017, 04:54:48 поподне
Јок. То су старе српске вешалице за одело са наставком за качење панталона. Временом су се развиле у данашњу практичнију форму:

(https://imgur.com/eRjCRXI.png)
Да, да, сад сам их и ја препознао, то су тзв. "му..лице"! :D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Октобар 12, 2017, 08:50:34 поподне
Не знам да ли је ово права тема, али у најмању руку чудан закључак археолога, да не употребим тежу реч.  ;D

Viking burials inspired by Islam, archaeologist reveals
 (https://www.rt.com/news/406502-sweden-islam-vikings-link/)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Бакс Октобар 12, 2017, 09:04:32 поподне
Не знам да ли је ово права тема, али у најмању руку чудан закључак археолога, да не употребим тежу реч.  ;D

Viking burials inspired by Islam, archaeologist reveals
 (https://www.rt.com/news/406502-sweden-islam-vikings-link/)

(http://www.betweenarabs.com/wp-content/uploads/2016/01/tumblr_mgkdqqxxae1qkmjtto3_400.jpg)
 ;D ;D ;D ;D ;D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: симо Октобар 12, 2017, 09:11:55 поподне
Не знам да ли је ово права тема, али у најмању руку чудан закључак археолога, да не употребим тежу реч.  ;D

Viking burials inspired by Islam, archaeologist reveals
 (https://www.rt.com/news/406502-sweden-islam-vikings-link/)

Па и није то тако чудно. Викинзи су прилично рано дошли у додир са муслиманима, и на истоку са Волшким Бугарима и на југу са Арапима у Шпанији, Јужној Италији.

У задњој сезони Викинга плијенили су муслимански град у Шпанији, а чини ми се да би Флоки у наредној сезони већ могао постати муслиман.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Октобар 13, 2017, 12:10:44 пре подне
https://youtu.be/VMK7xuRiJgM?t=1m15s
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Sergio Октобар 13, 2017, 01:03:17 пре подне
Археологија у Далмацији.
Линк:
SVJETSKI ZNANSTVENICI NA KORČULI “Vela Spila iznad Vele Luke je ishodište Zapadne civilizacije” (https://www.dalmacijadanas.hr/svjetski-znanstvenici-na-korculi-vela-spila-iznad-vele-luke-je-ishodiste-zapadne-civilizacije)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Октобар 13, 2017, 11:33:00 пре подне
Па и није то тако чудно. Викинзи су прилично рано дошли у додир са муслиманима,

Разна арапска посланства су се у 9. и 10. веку мотала по крајевима данашње јужне Русије, тада земљи Хазара, који су, уз Византију управо били брана даљем напредовању Викинга (источних - Варјага) на југ. Арапима је то било битно јер су подручја под њиховом влашћу била одмах иза Хазара и Византије.

Сусрети између Арапа и Варјага били су прилично чести. О томе су остали записи неких арапских посланика, где су Варјази својим изгледом, понашањем, обичајима и „манирима“ најчешће изазивали гнушање тада прилично цивилизованих Арапа:

Ибн Фадлан, тако, записао је:

„Они су најпрљавија створења под капом небеском. Ујутро служавка доноси зделу пуну воде господару домаћинства. Он пере лице и косу, пљује и истреса нос у
посуду коју девојка затим предаје следећој особи која чини то исто - и тако редом, све док сви укућани не употребе зделу да би у њу пљунули, отресли нос и у њој опрали лице и косу."

Ибн Руста се надовезује: „Чисти су у односу на њихову одећу".

Ибн Фадлан је записао и да „Руси“ (тако назива Варјаге, који и јесу донели етноним Рос међу словенска племена) „имају полне односе и врше нужду на јавном месту“, а Ибн Руста о међусобном поверењу које влада међу Варјазима пише: „Ниједан од њих није сам ни када треба да задовољи своје природне потребе - увек га прате тројица другова који га чувају, и сваки од њих има мач, због неповерења и подмуклости које међу њима владају, јер, уколико човек поседује било шта вредно, његов властити брат и пријатељ који су са њим, пожелеће то што има и настојаће да га убију и оробе."
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Октобар 13, 2017, 02:19:12 поподне
Археологија у Далмацији.
Линк:
SVJETSKI ZNANSTVENICI NA KORČULI “Vela Spila iznad Vele Luke je ishodište Zapadne civilizacije” (https://www.dalmacijadanas.hr/svjetski-znanstvenici-na-korculi-vela-spila-iznad-vele-luke-je-ishodiste-zapadne-civilizacije)


Кад смо код Корчуле:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Храм_Успења_Пресвете_Богородице_у_Корчули (https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Храм_Успења_Пресвете_Богородице_у_Корчули)
(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/sr/9/98/%D0%A5%D1%80%D0%B0%D0%BC_%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%9A%D0%B0_%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5_%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B5_%D1%83_%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%87%D1%83%D0%BB%D0%B8_1220.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Октобар 13, 2017, 02:42:52 поподне
Ибн Фадлан, тако, записао је:

„Они су најпрљавија створења под капом небеском. Ујутро служавка доноси зделу пуну воде господару домаћинства. Он пере лице и косу, пљује и истреса нос у
посуду коју девојка затим предаје следећој особи која чини то исто - и тако редом, све док сви укућани не употребе зделу да би у њу пљунули, отресли нос и у њој опрали лице и косу."

https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30

 :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Октобар 13, 2017, 02:50:28 поподне
https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30

 :)

Сликовито  :D

"Тринаести ратник" је снимљен управо према записима Ибн Фадлана.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ojler Октобар 13, 2017, 02:55:00 поподне
https://www.youtube.com/v/GkcsLFSAS30

 :)

Има сцена и у Викинзима  ;):

https://www.youtube.com/v/NiZ9e0PcfnU
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: симо Октобар 13, 2017, 02:56:50 поподне
Сусрети између Арапа и Варјага били су прилично чести. О томе су остали записи неких арапских посланика, где су Варјази својим изгледом, понашањем, обичајима и „манирима“ најчешће изазивали гнушање тада прилично цивилизованих Арапа:

Гледајући овај снимак који је Никола поставио, размишљам како одређени историјски извори ( у овом случају арапски о Варјазима) долазе до масовне културе.

Још прије него је снимљен филм "13-ти ратник" из којег је преузет горњи инсерт, читао сам књигу 13-то племе од Артура Кестлера. Сигуран сам и да су аутори филма заправо читали ту књигу, не само због избора наслова филма, већ управо због ових детаља о понашању Варјага који су описани у Кестлеровој књизи. А Кестлерова књига, такође више популарно него научно штиво, је о нечем сасвим другом, о вези Хазара и савремених Јевреја. Арапаи и Варјази су ту успут споменути.

Занимљиво је да се филмске слике надубље урежу у свијест. Како се шта представи на филму, то буде својеврсна надградња саме историје и то се памти. Зато је веома битно како ће изгледати серија Немањићи. Како буду представљени у серији, тако ће их памтити будуће генерације без обзира на историјске чињенице. И за мене је Карађорђе увијек остао Марко Николић, а Милош Обреновић Александар Берчек.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Октобар 13, 2017, 03:14:22 поподне
Кад смо код Фадлана, Арапа, Варјага, сад нађох чланак са Фадлановим описом сахране код Словена ( ? или Варјага, није разрешено о коме се ради, јер су тада Варјази и Словени живели измешани; мени описани обичаји више личе на варјашке):

https://sr.wikipedia.org/sr-el/Ahmed_ibn_Fadlan
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: crni Октобар 13, 2017, 07:53:47 поподне
Кад смо код Корчуле:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Храм_Успења_Пресвете_Богородице_у_Корчули (https://sr.wikipedia.org/sr-ec/Храм_Успења_Пресвете_Богородице_у_Корчули)


Хвала господине Radul на овом интересантном "археолошком открићу".

Немањићка задужбина из Савина времена оснивања епископије у Стону почетком 13. вијека (в. у Ивана Коматина, Црква и држава у српским земљама од XI до XIII века, ИИ, 2016., стр. 219, 305, https://books.google.rs/books?id=MaOADgAAQBAJ), а новински чланак (Ш. Ћ.) о обнови и освећењу православне цркве у граду Корчули новембра 1934. године може се погледати у дневном листу Време , број 4626 од 24. новембра 1934, на трећој страни (http://www.digitalna.nb.rs/wb/NBS/novine/vreme/1934/11/24#page/2/mode/1up).
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Октобар 20, 2017, 09:27:32 пре подне
Нова археолошка открића на простору Чесме Мехмед-паше Соколовића, на Калемегдану:

http://www.blic.rs/vesti/beograd/arheolozi-na-kalemegdanu-otkrili-cudesan-svet-koji-ce-od-sada-biti-dostupan-svima/cqxbgpm
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 21, 2017, 12:02:50 пре подне
Новооткривена најсевернија црква српско-византијског стила, на Венчацу код Аранђеловца (локалитет "Дворине"):

http://www.politika.rs/scc/clanak/390983/Dvorine-kriju-srpsku-istoriju
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Драган Децембар 08, 2017, 08:37:15 пре подне
Интересантан прилог на РТСу о пронађеном старом надгробном камену из 1292. године у атару села Здравиње, подно Јастрепца.
линк: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/2964002/otkriven-najstariji-srednjovekovni-nadgrobnik-u-pomoravlju-.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Децембар 15, 2017, 05:11:13 поподне
У Србији ништа ново:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:700517-Novogradnja-zatrpala-Singidunum
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Бакс Децембар 15, 2017, 05:21:50 поподне
У Србији ништа ново:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:700517-Novogradnja-zatrpala-Singidunum

Што је најгоре, овакве ствари ме више ни не изненађују, нити им се чудим.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Гмитар Јануар 04, 2018, 02:50:27 поподне
http://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2018&mm=01&dd=04&nav_id=1343297

Нова открића при радовима на Голубачкој тврђави.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 16, 2018, 02:40:51 поподне
Нова открића на простору Великог Калемегдана:

http://www.blic.rs/njm33wd (http://www.blic.rs/njm33wd)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Јануар 16, 2018, 08:03:31 поподне
Нова открића на простору Великог Калемегдана:

http://www.blic.rs/njm33wd (http://www.blic.rs/njm33wd)

Видех ово пре неку ноћ, док скитах тврђавом. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ojler Јануар 26, 2018, 07:39:32 поподне
Ново откриће у археологији мења оно што знамо о еволуцији (https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2018&mm=01&dd=26&nav_id=1351453)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: filipi Јануар 30, 2018, 01:55:25 поподне
"In 2015 the Institute of Archaeology in Moscow conducted researches on various Sarmato-Alan & Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In this analyses, the two Alan samples from 4th to 6th century AD turned out with yDNAs G2a-P15 and R1a-z94, while from the three Sarmatian samples from 2nd to 3rd century AD two turned out both with yDNA J1-M267 & one with R1a.[57] And the three Saltovo-Mayaki samples from 8th to 9th century AD turned out with yDNAs G, J2a-M410 & R1a-z94 respectively"
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 30, 2018, 04:28:33 поподне
"In 2015 the Institute of Archaeology in Moscow conducted researches on various Sarmato-Alan & Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In this analyses, the two Alan samples from 4th to 6th century AD turned out with yDNAs G2a-P15 and R1a-z94, while from the three Sarmatian samples from 2nd to 3rd century AD two turned out both with yDNA J1-M267 & one with R1a.[57] And the three Saltovo-Mayaki samples from 8th to 9th century AD turned out with yDNAs G, J2a-M410 & R1a-z94 respectively"

Може ли линк ка раду?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: filipi Јануар 30, 2018, 05:11:30 поподне
Samo sam ovo nasao na Wiki.Ne mogu da nadjem rad.

In a study conducted in 2014 by V.V. Ilyinskyon on bone fragments from 10 Alanic burials on the Don River, DNA could be abstracted from a total of 7. 4 of them turned out as belonging to yDNA Haplogroup G2 and 6 of them had mtDNA I. The fact that many of the samples share the same y- and mtDNA raises the possibility that the tested individuals belonged to the same tribe or even were close relatives. Nevertheless, this is a strong argument for direct Alan ancestry of Ossetians and against the hypothesis that Ossetians are alanized Caucasic Speakers, since the major Haplogroup among Ossetians is G2 either.[56]

In 2015 the Institute of Archaeology in Moscow conducted researches on various Sarmato-Alan and Saltovo-Mayaki culture Kurgan burials. In this analyses, the two Alan samples from 4th to 6th century AD turned out with yDNAs G2a-P15 and R1a-z94, while from the three Sarmatian samples from 2nd to 3rd century AD two turned out both with yDNA J1-M267 and one with R1a.[57] And the three Saltovo-Mayaki samples from 8th to 9th century AD turned out with yDNAs G, J2a-M410 and R1a-z94 respectively[
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Гмитар Јануар 30, 2018, 06:03:48 поподне
Може ли линк ка раду?

https://en.wikipedia.org/wiki/Alans (https://en.wikipedia.org/wiki/Alans)

Референтни бројеви на крају странице [56], [57], [58] односе се на генетику, воде ка следећим научним радовима. Не знам да ли је то то.

https://www.academia.edu/7061155/Афанасьев_Г.Е._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._О_культурной_антропологической_и_генетической_специфике_донских_алан_Е.И._Крупнов_и_развитие_археологии_Северного_Кавказа._М._2014._С._312-315 (https://www.academia.edu/7061155/Афанасьев_Г.Е._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._О_культурной_антропологической_и_генетической_специфике_донских_алан_Е.И._Крупнов_и_развитие_археологии_Северного_Кавказа._М._2014._С._312-315)

https://www.academia.edu/15713987/Афанасьев_Г.Е._Вень_Ш._Тун_С._Ван_Л._Вэй_Л._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._Ли_Х.._Хазарские_конфедераты_в_бассейне_Дона_Естественнонаучные_методы_исследования_и_парадигма_современной_археологии._М._2015._С.146-153 (https://www.academia.edu/15713987/Афанасьев_Г.Е._Вень_Ш._Тун_С._Ван_Л._Вэй_Л._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._Ли_Х.._Хазарские_конфедераты_в_бассейне_Дона_Естественнонаучные_методы_исследования_и_парадигма_современной_археологии._М._2015._С.146-153)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 30, 2018, 08:23:08 поподне
https://en.wikipedia.org/wiki/Alans (https://en.wikipedia.org/wiki/Alans)

Референтни бројеви на крају странице [56], [57], [58] односе се на генетику, воде ка следећим научним радовима. Не знам да ли је то то.

https://www.academia.edu/7061155/Афанасьев_Г.Е._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._О_культурной_антропологической_и_генетической_специфике_донских_алан_Е.И._Крупнов_и_развитие_археологии_Северного_Кавказа._М._2014._С._312-315 (https://www.academia.edu/7061155/Афанасьев_Г.Е._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._О_культурной_антропологической_и_генетической_специфике_донских_алан_Е.И._Крупнов_и_развитие_археологии_Северного_Кавказа._М._2014._С._312-315)

https://www.academia.edu/15713987/Афанасьев_Г.Е._Вень_Ш._Тун_С._Ван_Л._Вэй_Л._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._Ли_Х.._Хазарские_конфедераты_в_бассейне_Дона_Естественнонаучные_методы_исследования_и_парадигма_современной_археологии._М._2015._С.146-153 (https://www.academia.edu/15713987/Афанасьев_Г.Е._Вень_Ш._Тун_С._Ван_Л._Вэй_Л._Добровольская_М.В._Коробов_Д.С._Решетова_И.К._Ли_Х.._Хазарские_конфедераты_в_бассейне_Дона_Естественнонаучные_методы_исследования_и_парадигма_современной_археологии._М._2015._С.146-153)

Да, то је то. Хвала.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Locked Јануар 31, 2018, 12:39:48 пре подне
Koje su sve branše R1a zabilježene kod Sarmata? Da li je poznato?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: filipi Јануар 31, 2018, 02:08:25 пре подне
Koje su sve branše R1a zabilježene kod Sarmata? Da li je poznato?
https://www.yfull.com/tree/R-Z94/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Јануар 31, 2018, 08:18:55 пре подне
https://www.yfull.com/tree/R-Z94/

Moждa чaк и иcкључивo њeнa пoдгpaнa
https://www.yfull.com/tree/R-CTS6/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 31, 2018, 10:34:39 пре подне
Moждa чaк и иcкључивo њeнa пoдгpaнa
https://www.yfull.com/tree/R-CTS6/

Испод ове подгране се налази Y2619, најраширенија код ашкенаских Левита. Раније се мислило да су је они "покупили" од степских народа након доласка у источну Европу током средњег века, међутим објављена је скоро једна студија која је ту претпоставку оборила и показала да је ова подграна међу Хебреје продрла током бронзаног или гвозденог доба у самој Палестини:

https://www.nature.com/articles/s41598-017-14761-7
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Гмитар Јануар 31, 2018, 11:03:48 пре подне
Да, то је то. Хвала.  :)

Нема на чему. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Фебруар 05, 2018, 12:14:12 пре подне
Откривени до сад непознати мајански градови (процењује се да су били дом милионима становника) испод крошњи гватемаланске џунгле, помоћу Lidar технологије ласерског скенирања:

https://news.nationalgeographic.com/2018/02/maya-laser-lidar-guatemala-pacunam/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Фебруар 06, 2018, 10:17:10 пре подне
Неолитски вршачки кругови, највероватније служили за праћење кретања Сунца и планета:

 http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:708992-Vrsacke-krugove-pravio-pracovek-a-ne-vanzemaljci-FOTO

"На зимску краткодневицу, 21. децембра, из Ватина смо снимили да сунце излази у самом подножју планина, с крајње леве стране, и да се симболично пење уз обод брда све до Гудуричког врха, највишег у Војводини - објашњава Фодор. - Гледано из влајковачких кругова, који се налазе са друге стране планине, под углом од 90 степени, сунце такође излази у подножју највишег врха, који је, посматрајући из те перспективе, брдо на ком се налази Вршачка кула. То нам указује да је Ватин могао да служи као зимско, а Влајковац као летње светилиште."

http://www.evrsac.rs/index.php/vesti/item/11786-u-blizini-vrsca-postoje-misteriozni-koncentricni-krugovi

http://www.vrsaconline.com/2017/12/29/vatinski-krugovi-kod-vrsca-praistorijski-kalendar-foto/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Азот Фебруар 24, 2018, 07:38:00 пре подне
Још једно археолошко налазиште у Банату у Црепаји
http://www.crepaja.com/istorija/bogato-istorijsko-nasledje-na-prostoru-banata/
А чини ми се да сам на тв-у слушала да је прошле године пронађено још једно између Црепаје и Дебељаче, када су постављали далеководе.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Фебруар 28, 2018, 12:51:05 поподне
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5413607/Neolithic-farmers-wiped-Beaker-people.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: симо Фебруар 28, 2018, 01:20:34 поподне
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5413607/Neolithic-farmers-wiped-Beaker-people.html

Реченица из чланка:

"The Beakers were probably a peaceful people, with no evidence that they dispatched the Neolithic farmers by violent means.
Disease is the most likely reason for the Stonehenge creators demise."

Не знам шта би др. Кљосов рекао на ову пацификацију Арбина.  ;)

Рекао бих да је генетика старијег слоја становништва ипак преживјела у Европи и у каснијим вијековима се још и "поправила". Данашња српска популација има само око 15% генетике освајача из степа. У аутосомалној генетици Европе и даље доминира генетика популације палеолита и неолита.

Наравно, Y-днк линије становника западне Европе се нису никад опоравиле.

Овај чланак говори о периоду, који је прилично добро приказан у сљедећем документарцу (постављан је и раније на форуму):
https://www.youtube.com/v/hmHXBXG7Loo
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Фебруар 28, 2018, 02:02:00 поподне
Реченица из чланка:

"The Beakers were probably a peaceful people, with no evidence that they dispatched the Neolithic farmers by violent means.
Disease is the most likely reason for the Stonehenge creators demise."

Не знам шта би др. Кљосов рекао на ову пацификацију Арбина.  ;)


Нaлaзиштe мacoвнe гpoбницe у Фин Кoпу из V вeк пpe н.e. Caми бeдeми и узвишeњe из cтapиjeг пepиoдa, гoвope o нacилнoj пpoшлocти тoг cтaнoвништвa.

"During the second year's excavations, the remains of a further eight bodies were found, having been thrown into the ditch as the wall was pushed in. These included another two women, a male teenager, a young child, and four babies. This destruction of the rampart, and the hillfort's violent and bloody end, suggests that it was levelled to prevent it being used; this stands in opposition to the pacification of hillforts in academic literature that has occurred over the past decade or so. The destruction of the hillfort occured shortly after the radiocarbon date of 440-390 cal BC, and certainly within less than two hundred years."

http://www.archaeologicalresearchservices.com/projects/site/iron_age.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: симо Фебруар 28, 2018, 02:07:15 поподне
Нaлaзиштe мacoвнe гpoбницe у Фин Кoпу из V вeк пpe н.e. Caми бeдeми и узвишeњe из cтapиjeг пepиoдa, гoвope o нacилнoj пpoшлocти тoг cтaнoвништвa.

"During the second year's excavations, the remains of a further eight bodies were found, having been thrown into the ditch as the wall was pushed in. These included another two women, a male teenager, a young child, and four babies. This destruction of the rampart, and the hillfort's violent and bloody end, suggests that it was levelled to prevent it being used; this stands in opposition to the pacification of hillforts in academic literature that has occurred over the past decade or so. The destruction of the hillfort occured shortly after the radiocarbon date of 440-390 cal BC, and certainly within less than two hundred years."

http://www.archaeologicalresearchservices.com/projects/site/iron_age.html

Мислим да се ова деструкција односи на други период- Жељезно доба.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Фебруар 28, 2018, 02:20:18 поподне
Мислим да се ова деструкција односи на други период- Жељезно доба.

Дa, aли мишљeњe o миpoљубивoм cтaнoвништву тoг пepиoдa, дугo je влaдaлo, кao штo видимo и дaнac зa joш дaљу пpoшлocт. Mиcлим дa je ту пo cpeди, кao и кoд Kљocoвa c дpугe cтpaнe, jaк днeвнo-пoлитички утицaj. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: симо Фебруар 28, 2018, 02:24:35 поподне
Mиcлим дa je ту пo cpeди, кao и кoд Kљocoвa c дpугe cтpaнe, jaк днeвнo-пoлитички утицaj. :)

Волио бих да видим на основу чега су закључили да је дошло до мирне смјене становништва. Мада политике, као што кажеш има свугдје.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Фебруар 28, 2018, 09:07:41 поподне
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5413607/Neolithic-farmers-wiped-Beaker-people.html

По наслову чланка испада да су неолитски земљорадници "почистили" припаднике Културе звонастих пехара, а уствари је било обрнуто.  :) Добар је закључак да су дошљаци можда донели са собом болест на коју староседеоци нису били отпорни, слична ситуација као код европског насељавања Америке. Наравно, мало је вероватно да није било насиља, масовни "помор" староседелаца је вероватно само поспешио и помогао колонизацију оружаним путем. Мислим да је насељавање Америке добар пример и за ово.  ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Март 01, 2018, 06:08:40 поподне
https://www.usatoday.com/story/news/nation-now/2018/02/28/7-000-year-old-burial-site/383678002/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 04, 2018, 03:16:46 поподне
Занимљив загонетни локалитет из времена Ујгурског Каганата у Сибиру:

https://www.blic.rs/vesti/svet/1300-godina-pod-velom-tajne-duboko-u-sibiru-postoji-neobicno-utvrdeno-ostrvo-koje-je/4mqg11r

https://en.wikipedia.org/wiki/Por-Bazhyn
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: нцп Март 24, 2018, 11:40:56 пре подне
ttps://013info.rs/vesti/kultura/dolovo-arheolosko-nalaziste-oteto-od-ciglane

DOLOVO: Arheološko nalazište „oteto" od ciglane
Pančevo, 09/09/2016

Arheološki radovi na ovom nalazištu započeti su 2013. godine sa manjim sondažnim i probno-orijentacionim istraživanjima, a od 2014. godine radovi imaju sistematski karakter, gde se lokalitet širokim iskopima istražuje segment po segment.

Do sada je otkriveno i istraženo više od 90 arheoloških objekata i celina u okviru nekoliko naselja iz perioda pozne antike (2/3-5. veka), ranog (8-10. veka) i zrelog srednjeg veka (11-13. veka), računajući i ovogodišnju kampanju – ove godine je do ovog trenutka istraženo više od 30 objekata, a do kraja kampanje biće istraženo još oko 20 objekata.

U pitanju su različiti objekti stambenog (duboko, u les ukopane zemunice, ali i nadzemna staništa) ili ekonomskog karaktera (trapovi-ostave za hranu, zemljane kalotaste peći, rovovi i dr.), sa bogatim pokućstvom – posuđe, proizvodi kućne radinosti i zanatske delatnosti. Broj otkrivenih predmeta meri se hiljadama – najvećim delom u pitanju su fragmenti grnčarije, ali i drugi pokretni arheološki nalazi...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Април 19, 2018, 09:48:55 поподне
Откривени остаци до сада непознатог маузолеја неког од римских царева из 3. века, на подручју Виминацијума:

Откривен царски маузолеј у Виминацијуму (http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:722959-EKSKLUZIVNO-Otkriven-carski-mauzolej-u-Viminacijumu)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Мај 01, 2018, 07:57:59 поподне
(https://scontent.fbeg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/31747427_981214498713494_4038434405557993472_n.png.jpg?_nc_cat=0&efg=eyJpIjoidCJ9&oh=e56f00cdb9b1fb186774316f737780f6&oe=5B528660)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 01, 2018, 08:37:19 поподне
(https://scontent.fbeg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/31747427_981214498713494_4038434405557993472_n.png.jpg?_nc_cat=0&efg=eyJpIjoidCJ9&oh=e56f00cdb9b1fb186774316f737780f6&oe=5B528660)

Браво Милоше! Успео си да нађеш ову слику у већој резолуцији. Она је иначе дело професора Михаила Милинковића, појављује се у две његове књиге, о Градини на Јелици и о рановизантијским утврђењима у Србији.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Дробњак Мај 01, 2018, 10:52:00 поподне
(https://scontent.fbeg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/31747427_981214498713494_4038434405557993472_n.png.jpg?_nc_cat=0&efg=eyJpIjoidCJ9&oh=e56f00cdb9b1fb186774316f737780f6&oe=5B528660)
Милоше, могао сам овде да ти одговорим а не на страници :-), да сам прво отворио форума а после фејсбук.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Мај 01, 2018, 11:14:43 поподне
Милоше, могао сам овде да ти одговорим а не на страници :-), да сам прво отворио форума а после фејсбук.

;)  Одговорио је и Никола. Хвала.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Дробњак Мај 01, 2018, 11:39:46 поподне
Иначе, ова мапа представља истражена рановизантијска утврђена насељена места и не осликава право стање. Овде делује као да их највише има у БЈР Македонији, а заправо на том простору има највише лоцираних и истражених.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 02, 2018, 12:41:12 пре подне
Иначе, ова мапа представља истражена рановизантијска утврђена насељена места и не осликава право стање. Овде делује као да их највише има у БЈР Македонији, а заправо на том простору има највише лоцираних и истражених.

Да, овде су у питању утврђена места која су рекогносцирана или ископавана. Наравно, много је већи број ових првих у односу на друге. БЈРМ се "црни" због Ивана Микулчића, археолога врло преданог свом послу, који је пешке обишао малтене читаву Македонију и регистровао на стотине налазишта, међу њима највећи број сачињавају управо рановизантијска утврђења. Резултати овог његовог рада се могу видети у књизи "Средновековни градови и тврдини во Македонија":

http://macedonia.kroraina.com/im3/index.html

С друге стране, у Србији је веома вредан био археолог Душан Рашковић из Крушевачког музеја, па се у околини тог града такође уочава повећана концентрација рекогносцираних и истраживаних рановизантијских локалитета, као и у околини Лебана (Царичин Град и околна утврђења), Ђердапу, околини Новог Пазара (откривено у оквиру истраживања средњовековног Раса и његове околине) итд. Као што се види, доста тога зависи од систематских кампања (као што су биле ђердапска и старорашка) и воље и труда појединаца на локалу.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Дробњак Мај 02, 2018, 12:48:47 пре подне
Да, овде су у питању утврђена места која су рекогносцирана или ископавана. Наравно, много је већи број ових првих у односу на друге. БЈРМ се "црни" због Ивана Микулчића, археолога врло преданог свом послу, који је пешке обишао малтене читаву Македонију и регистровао на стотине налазишта, међу њима највећи број сачињавају управо рановизантијска утврђења. Резултати овог његовог рада се могу видети у књизи "Средновековни градови и тврдини во Македонија":

http://macedonia.kroraina.com/im3/index.html

С друге стране, у Србији је веома вредан био археолог Душан Рашковић из Крушевачког музеја, па се у околини тог града такође уочава повећана концентрација рекогносцираних и истраживаних рановизантијских локалитета, као и у околини Лебана (Царичин Град и околна утврђења), Ђердапу, околини Новог Пазара (откривено у оквиру истраживања средњовековног Раса и његове околине) итд. Као што се види, доста тога зависи од систематских кампања (као што су биле ђердапска и старорашка) и воље и труда појединаца на локалу.
Хвала НиколаВуче на информацијама. Мало сам се бавио овиме али сам "закачио" понешто успут и ако нама, историчарима, археологија није јача страна. Негде сам прочитао, не знам где па сада не могу да проверим, да их је највише било на простору Мекдоније, Егејске и Вардарске, као и у долини Јужне Мораве. Предпостављам да је то због тога што је овај простор, због својих природних одлика био погодан за пролаз варварским народима ка Егејском мору и Солуну.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 02, 2018, 01:02:58 пре подне
Хвала НиколаВуче на информацијама. Мало сам се бавио овиме али сам "закачио" понешто успут и ако нама, историчарима, археологија није јача страна. Негде сам прочитао, не знам где па сада не могу да проверим, да их је највише било на простору Мекдоније, Егејске и Вардарске, као и у долини Јужне Мораве. Предпостављам да је то због тога што је овај простор, због својих природних одлика био погодан за пролаз варварским народима ка Егејском мору и Солуну.

Треба имати на уму да ово већином нису била стриктно војна утврђења, већ заправо утврђена цивилна насеља. Због варварских инвазија током 4. и 5. века северни део Илирика је био знатно ређе насељен у односу на централни и јужни део, где је постојала нешто већа концентрација ромејског становништва (околина Наиса, Јустинијане Приме, Улпијане, Скупија, Стобија, итд.). Управо из тог разлога је мрежа рановизантијских насеља знатно гушћа на подручју јужне Србије и Македоније.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 03, 2018, 12:02:52 поподне
Не спада у домен археолошких открића, већ псеудоархеологије у мас-медијима (под барјаком холивудске глумице Меган Фокс), али је свакако занимљив чланак. У суштини, псеудонаука има исте обрасце и на Западу као и код нас, ниподаштавају се људи који се већи део свог живота баве неким проблемом, а даје се предност људима који у тој области (нпр. археологији) немају никакве квалификације, напротив. Што је најсмешније (или најтужније), тај недостатак квалификација се истиче као својеврсна предност у односу на праве научнике (јер "не гледају уско на проблем као што то раде научници"). Поново се овде потврђује она стара мудрост да, што неко има мање знања, то је више самоуверен да "све може и све зна".

Megan Fox's "Alternative History" Has Archaeologists Rightfully Pissed (https://www.inverse.com/article/44153-megan-fox-conspiracy-theory-show-archaeologists-pissed)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: filipi Мај 09, 2018, 12:21:07 пре подне
Ansarve stone ships in Gotland, Sweden. Made by I2a1b1a1a, according to "People of the Dolmens and Stone Cists
An archaeogenetic investigation of megalithic graves from the
Neolithic period on Gotland" http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1194989/FULLTEXT01.pdf

https://drive.google.com/file/d/1Y94TdpwI10B-eqm-_FDjvGPzHx27nzUN/view?usp=drivesdk
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Селаковић Мај 09, 2018, 09:39:48 пре подне
Ansarve stone ships in Gotland, Sweden. Made by I2a1b1a1a, according to "People of the Dolmens and Stone Cists
An archaeogenetic investigation of megalithic graves from the
Neolithic period on Gotland" http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1194989/FULLTEXT01.pdf

https://drive.google.com/file/d/1Y94TdpwI10B-eqm-_FDjvGPzHx27nzUN/view?usp=drivesdk

Ја отворих овај докторат: http://uu.diva-portal.org/smash/get/diva2:1194989/FULLTEXT01.pdf

Немам сад времена да читам, само сам нашао овај пасус:

Цитат
9.5
Kinship and internal relationships within the burials

As most of the genetic data retrieved at the time of these analyses were based on mito-
chondrial DNA it was only possible to investigate kinship in the Ansarve burial (Papers I
and III). The skeletal remains in the burial were fragmented and commingled, thus the
internal  relationship  within  the burial  could  not  be  determined.  Nine  individuals  gave
results for mtDNA and showed seven unique haplotypes. The nuclear analyses revealed
two females from the early phase of burial that shared much drift but they were not close
kin related; they also displayed different maternal lineages. The other four individuals
were all males; three were contemporaneous and shared the Y haplogroup I2a1b1a1a, the
other individual was the nonlocal individual from the end of the usage phase. Due to
some missing data his YDNA haplogroup could only be resolved to the level of I2a1b.
Two of the contemporaneous males were related to 2nd degree and could be half-brothers,
uncle-nephew, grandfather-grandson, or double cousins. Thus, itappears from these re-
sults that there were more male than female kin relations in this burial, suggestive of a
patrilocal society
.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: симо Мај 09, 2018, 10:27:27 пре подне
Уколико сам добро схватио ради се о 4 резултата Y-днк неолитских становника острав Готланда. Тројица су одређена као I2a1b1a1a што би требало да буде једна од подграна I2a-Isles тачније I2-M423>L161.1>S2703. Три појединца су и фамилијарно повезани. Четвртом су успјели да одреде само да је I2-M423.

Старост ове гране на YFullu процјењују на око 6500 година. Савремени тестирани појединци су махом из Велике Британије и Ирске. Иначе, разне гране М423 нису ништа необично за мезолитску и неолитску Скандинавију и Балтик. Колико видим старост узорака се процјењује на период пре 3500 година.

Чини ми се да је доста интерсантан рад. Штета што нећу имати времена да га прочитам.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: marigold Мај 10, 2018, 08:24:19 поподне
У Виминацијуму откривен камени саркофаг: http://www.politika.rs/scc/clanak/403493/U-Viminacijumu-otkriven-kameni-sarkofag#.WvSB1qBqeSo.facebook
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 10, 2018, 09:50:04 поподне
У Виминацијуму откривен камени саркофаг: http://www.politika.rs/scc/clanak/403493/U-Viminacijumu-otkriven-kameni-sarkofag#.WvSB1qBqeSo.facebook

Занимљиви моменти из овог чланка:

"Прелиминарна анализа каменог саркофага пронађеног у Виминацијуму, коју су урадили антрополози, показала је да се ради о сахрани мушкарца у зрелом добу и женске особе у раним двадесетим годинама, изјавио је данас директор Археолошког института Миомир Кораћ и додао да су пронађени прилози у њему надмашили сва очекивања археолога.

Кораћ је за Танјуг рекао да ће даља изучавања дати прецизније податке о овим индивидуама, а материјал ће бити подвргнут и ДНК и различитим физичкохемијским анализама у циљу што бољег разумевања ове археолошке целине."

„Након открића маузолеја истакнутог становника овог античког града, на истој локацији, у приградској зони, уз саобраћајницу која је водила на исток ка утврђењу Ледерата, код данашњег Рама, откривен је камени саркофаг, специфичан по томе што није опљачкан у прошлим временима”, подсетио је.

Ово је, каже, тек друго откриће нетакнутог саркофага у вишедеценијским истраживањима престонице провинције Горње Мезије."

"Да ли је реч о мушкарцу сахрањеном поред ове жене, или се ради о сахрани оца и ћерке која је била верена али ју је превремена смрт спречила да се уда археолози ће покушати да одгонетну у наредним недељама, уз помоћ мултидисциплинарног приступа, где се очекује да ће ДНК анализе дати драгоцене податке, навео је Кораћ."
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 11, 2018, 01:24:36 пре подне
Врло занимљиво - истраживање средњовековних и осталих археолошких локалитета испод језера Газиводе, сарадња српско-руског подводног археолошког тима, у истраживање укључена и Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине у Требињу:

Под водом благо Јелене Анжујске: споменици средњовековне културе на дну језера Газиводе (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:726497-POD-VODOM-BLAGO-JELENE-ANZUJSKE-Spomenici-srednjovekovne-kulture-na-dnu-jezera-Gazivode)

Српски и руски елитни диверзанти открили: на дну језера Газиводе се налазе тајна чудеса из доба Јелене Анжујске (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:725263-SRPSKI-I-RUSKI-ELITNI-DIVERZANTI-OTKRILI-Na-dnu-jezera-Gazivode-se-nalaze-tajna-cudesa-iz-doba-Jelene-Anzujske)

https://www.youtube.com/v/N1Yv-sUzRew
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Wolf Sagash Мај 11, 2018, 04:58:00 поподне
Знамо ли ишта о овоме? Видим најављени генетички тестови,


https://www.blic.rs/vesti/drustvo/misteriozni-sarkofag-novo-otkrice-u-viminacijumu-upravo-je-premasilo-sva-ocekivanja/w2tvt8p
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 11, 2018, 05:44:46 поподне
Знамо ли ишта о овоме? Видим најављени генетички тестови,


https://www.blic.rs/vesti/drustvo/misteriozni-sarkofag-novo-otkrice-u-viminacijumu-upravo-je-premasilo-sva-ocekivanja/w2tvt8p

Да, коментарисао сам то две објаве изнад:

Занимљиви моменти из овог чланка:

"Прелиминарна анализа каменог саркофага пронађеног у Виминацијуму, коју су урадили антрополози, показала је да се ради о сахрани мушкарца у зрелом добу и женске особе у раним двадесетим годинама, изјавио је данас директор Археолошког института Миомир Кораћ и додао да су пронађени прилози у њему надмашили сва очекивања археолога.

Кораћ је за Танјуг рекао да ће даља изучавања дати прецизније податке о овим индивидуама, а материјал ће бити подвргнут и ДНК и различитим физичкохемијским анализама у циљу што бољег разумевања ове археолошке целине."

„Након открића маузолеја истакнутог становника овог античког града, на истој локацији, у приградској зони, уз саобраћајницу која је водила на исток ка утврђењу Ледерата, код данашњег Рама, откривен је камени саркофаг, специфичан по томе што није опљачкан у прошлим временима”, подсетио је.

Ово је, каже, тек друго откриће нетакнутог саркофага у вишедеценијским истраживањима престонице провинције Горње Мезије."

"Да ли је реч о мушкарцу сахрањеном поред ове жене, или се ради о сахрани оца и ћерке која је била верена али ју је превремена смрт спречила да се уда археолози ће покушати да одгонетну у наредним недељама, уз помоћ мултидисциплинарног приступа, где се очекује да ће ДНК анализе дати драгоцене податке, навео је Кораћ."

Пошто је Јовица у контакту са Кораћем, не би било лоше да се и Порекло "убаци" у ту причу...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Мај 16, 2018, 12:33:36 поподне
Ово је вест бајата да бајатија не може бити, али је занимљива са становишта проучавања кретања становништва у неолиту.

Нашао сам неки стари примерак часописа "National geographic Srbija" (јун 2008), па ми је пажњу привукло тадашње археолошко откриће два гроба у околини Стоунхенџа:

(https://s31.postimg.cc/3or2zxtbv/IMG_20180515_224344.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Мај 16, 2018, 12:34:22 поподне
(https://s31.postimg.cc/3or30368b/IMG_20180515_224708.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 17, 2018, 12:39:44 пре подне
Врло занимљиво - истраживање средњовековних и осталих археолошких локалитета испод језера Газиводе, сарадња српско-руског подводног археолошког тима, у истраживање укључена и Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине у Требињу:

Под водом благо Јелене Анжујске: споменици средњовековне културе на дну језера Газиводе (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:726497-POD-VODOM-BLAGO-JELENE-ANZUJSKE-Spomenici-srednjovekovne-kulture-na-dnu-jezera-Gazivode)

Српски и руски елитни диверзанти открили: на дну језера Газиводе се налазе тајна чудеса из доба Јелене Анжујске (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:725263-SRPSKI-I-RUSKI-ELITNI-DIVERZANTI-OTKRILI-Na-dnu-jezera-Gazivode-se-nalaze-tajna-cudesa-iz-doba-Jelene-Anzujske)

https://www.youtube.com/v/N1Yv-sUzRew

Другачији поглед на ова истраживања:

"За разлику од учесника овог пројекта ја сам стварно желео да пронађемо двор Јелене Анжујске који се засигурно не налази потпољен акумулацијом Газиводе и предлагао да се део средства усмери на детаљна рекогносцирања ове области и истраживања потенцијалних локалитета, а не да се цео пројекат базира на подводном снимању и фотографисању објеката који су још одавно истражени и за које се поуздано зна да не припадају остацима двора Јелене Анжујске... И наравно, нису они ништа пронашли нити открили, ништа је ишта испливало на видело јер је све ово на виделу одавно за све оне који су желели да то виде. Сви наведени локалитети су документовани, истражени и публиковани, од куле са звоником до некропола и наводног двора Јелене Анжујске..."
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 25, 2018, 11:17:19 поподне
Најновија ископавања дорћолске Синагоге, вишеслојног локалитета у центру Београда, са занимљивим новим проналасцима:

Београдске приче: Чудесни слојеви дорћолске археолошке торте (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%B1%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4.491.html:728948-%D0%91%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%A7%D1%83%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%BB%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%B2%D0%B8-%D0%B4%D0%BE%D1%80%D1%9B%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B5)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Мај 25, 2018, 11:29:34 поподне
Испод Дорћола се свашта налази.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 25, 2018, 11:48:26 поподне
Испод Дорћола се свашта налази.

Један од занимљивијих налаза, калуп за ливење иконице са ликом Христа, из 14. века:

(http://www.novosti.rs/upload/images/2018//05/23/bp-sinagoga-macak%20(6).jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 26, 2018, 12:34:27 пре подне
Смедеревска тврђава крије гроб Ђурђа Бранковића? (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:728975-%D0%9D%D0%90%D0%97%D0%98%D0%A0%D0%95-%D0%A1%D0%95-%D0%A0%D0%95%D0%A8%D0%95%D0%8A%D0%95-%D0%92%D0%95%D0%9A%D0%9E%D0%92%D0%9D%D0%95-%D0%9C%D0%98%D0%A1%D0%A2%D0%95%D0%A0%D0%98%D0%88%D0%95-%D0%A1%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%92%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1-%D0%82%D1%83%D1%80%D1%92%D0%B0-%D0%91%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%D0%B0)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 03, 2018, 05:50:14 поподне
Црква ваведења Пресвете Богородице у селу Славковица крије тајну коју би могла да разреши скупа ДНК анализа (могуће место сахране Ђурђа Бранковића?):

Мистерија три саркофага (http://www.politika.rs/scc/clanak/404859/Misterija-tri-sarkofaga)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Јун 07, 2018, 01:59:35 поподне


Никола, шта се зна о овом локалитету?

Ритопек, Tricornium, IV век н.е.

(http://scontent.fprx2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/34605358_1966478296997253_8962653322825695232_n.jpg?_nc_cat=0&efg=eyJpIjoidCJ9&oh=55703520427f8c5728d166db62d6ae32&oe=5BC26D37)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 07, 2018, 04:24:40 поподне
Никола, шта се зна о овом локалитету?

Ритопек, Tricornium, IV век н.е.

(http://scontent.fprx2-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/34605358_1966478296997253_8962653322825695232_n.jpg?_nc_cat=0&efg=eyJpIjoidCJ9&oh=55703520427f8c5728d166db62d6ae32&oe=5BC26D37)

Познато античко налазиште са подручја села Ритопек. Мислим да је Трикорнијум био "активан" од 1. до краја 4. века н.е. Најпознатији налаз је свакако парадни оклоп:

(http://www.designed.rs/files/designed_users/2953/pektoral-sredjeno.jpg)

Укратко о Трикорнијуму из "Археолошког лексикона":

"TRIKORNIJUM (Tricornium), rimsko naselje, danas Ritopek (Srbija). U prerimskom periodu, na ovom mestu verovatno se nalazilo utvrđeno naselje keltskog plemena Trikornjana. Za vreme rimske vladavine Trikornijum je bio značajan vojni centar, o čemu svedoči naziv Castra Tricornia u itinerarijumima i ostaci nekoliko fortifikacija različitih veličina na širem prostoru Ritopeka. Kao mogućne posade ovih utvrđenja navode se kohorte I Flavia Bessorum i I Pannoniorum, kao i delovi legije IV Flaviae. U kasnoj antici, prema Notitia Dignitatum, ovde su stacionirani cuneus equitum sagittariorum, auxilliares Tricornenses i auxillium Аureomontanorum. Trikornijum je u antičkom periodu bio značajan zbog svog strategijskog položaja na obali Dunava, bogate okoline s brojnim vilama (Plavnički potok, Ošljani, Smrden, Boleč) i zaleđa bogatog rudama srebra i olova. Verovatno je bio rudarsko administrativno sedište (Metalla Tricorniensia). U Ritopeku je nađen rimski paradni oklop s bogatom dekoracijom.

Aleksandar Jovanović"
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Селаковић Јун 13, 2018, 08:25:02 поподне
Пољски археолози су у Албанији пронашли "изгубљени град" стар 2000 година:

http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news%2C29816%2Cpolish-archaeologists-discover-over-2000-years-old-lost-city-albania.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 13, 2018, 11:40:36 поподне
Пољски археолози су у Албанији пронашли "изгубљени град" стар 2000 година:

http://scienceinpoland.pap.pl/en/news/news%2C29816%2Cpolish-archaeologists-discover-over-2000-years-old-lost-city-albania.html

Врло занимљиво, остаци града последњег краља Илирске државе, Генција. Према чланку, у питању је локалитет површине од око 20 хектара. Штета што нису оставили ближе податке о локацији осим да је у околини Скадра...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Селаковић Јун 20, 2018, 11:00:05 поподне
Случајно приметих ову занимљиву главу из Лепенског Вира:

http://www.sothebys.com/en/auctions/ecatalogue/2016/ancient-marbles-classical-sculpture-art-l16260/lot.1.html

Продата на аукцији у Лондону пре две године за 94.000 британских фунти.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: marigold Јул 04, 2018, 12:10:14 пре подне
Палата римског цара Максимилијана код Сремске Митровице (локалитет Глац):

http://rs.n1info.com/a401058/Sci-Tech/Arheolozi-nadomak-velikog-otkrica-kod-Sremske-Mitrovice.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 04, 2018, 03:24:05 поподне
Палата римског цара Максимилијана код Сремске Митровице (локалитет Глац):

http://rs.n1info.com/a401058/Sci-Tech/Arheolozi-nadomak-velikog-otkrica-kod-Sremske-Mitrovice.html

Лоше су пренели новинари име римског цара, у питању је тетрарх Максимијан, који је у доба тетрархије владао заједно са Диоклецијаном, да би се после његове смрти прогласио августом.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximian

Тренутно се у Србији једино може ефикасно ископавати ако финансије долазе од страних универзитета, што лепо показује и ова реченица из чланка:

"Nastavak iskopavanja zavisi - od novca. Arheološko nalazište gotovo u potpunosti finansira Australija, a podrška republičkih i pokrajinskih vlasti zasad je bila - simbolična."
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: marigold Јул 04, 2018, 03:31:41 поподне
Лоше су пренели новинари име римског цара, у питању је тетрарх Максимијан, који је у доба тетрархије владао заједно са Диоклецијаном, да би се после његове смрти прогласио августом.

Хвала, значи све треба проверавати.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Селаковић Јул 04, 2018, 03:32:41 поподне
Лоше су пренели новинари име римског цара, у питању је тетрарх Максимијан, који је у доба тетрархије владао заједно са Диоклецијаном, да би се после његове смрти прогласио августом.

https://en.wikipedia.org/wiki/Maximian

Мала забуна потиче од наше црквене/народне традиције, јер се код нас у житијима мученика цар Максимијан често назива Максимилијан.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Јул 04, 2018, 06:33:01 поподне
Максимијан светац? Зар није био помоћник Диоклецијана који је прогонио хришћане.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Селаковић Јул 04, 2018, 07:00:36 поподне
Максимијан светац?

Ја то нисам рекао.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Јул 04, 2018, 07:04:47 поподне
А он је мучио мученике..да,да...сад ми је јасно.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јул 04, 2018, 08:06:14 поподне
Цар Максимијан се просто такмичио с Диоклецијаном у суровости и садизму, нарочито се окомивши на хришћане. У то време, почетком 4. века, по наредби Максимијановој страдали су многи свети мученици:

Свети великомученик Димитрије и Свети мученик Луп; мноштво мученика у Никомидији и Евгенији; Свети свештеномученик Теодот анкирски и седам дјева мученица с њим; Свети мученици Сергије и Вакхо, Адријан и Наталија, Евлампије и Евлампија, Самон, Авив и Гурије, Василиск, Карп, Теотекн, Агатоник, Маврикије и 70 војника с њим, итд, итд. Списак је огроман.

Црква Максимијана спомиње једино у том контексту.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Јул 04, 2018, 08:26:54 поподне
Ohoho...ostavio je bogatu biografiju iza sebe!
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Locked Јул 20, 2018, 12:14:54 поподне
Ново!

Нова археолошка открића показују да се Славенска етногенеза десила на подручју Бјелорусије?

http://www.ctv.by/novosti-minska-i-minskoy-oblasti/tak-li-eto-slavyane-voznikli-na-territorii-belorusskogo-polesya
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 04, 2018, 01:59:20 поподне
Нови проналасци из периода касног неолита и раног енеолита (око 4000. п.н.е.) на локалитету Хумска чука код Ниша:

На Хумској чуки пронађени остаци куће старије од 6000 година (https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Na-Humskoj-cuki-pronadjeni-ostaci-kuce-starije-od-6-000-godina.sr.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 08, 2018, 01:43:16 поподне
На Руднику откривен средњовековни комплет тегова за прецизно мерење племенитих метала, до сад проналажен само на западноевропским налазиштима:

Ексклузивна открића на Руднику - комплет тегова за мерење злата! (http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3220840/ekskluzivna-otkrica-na-rudniku--komplet-tegova-za-merenje-zlata.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 08, 2018, 01:51:40 поподне
Добар чланак који на кратак и једноставан начин објашњава - шта је псеудоархеологија? Иначе, то објашњење је актуелно и за било коју другу псеудонаучну област.

What is pseudoarchaeology? (http://ahotcupofjoe.net/2018/08/what-is-pseudoarchaeology/)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 10, 2018, 11:26:46 поподне
Због открића новог археолошког локалитета, затвор препун припадника Хамаса и Исламског џихада ће бити премештен даље од Мегида у Израелу, а његово место ће заузети археолошки парк. Мегидо је иначе познат као апокалиптично место из Откровења, где ће се одиграти коначна битка између снага добра и зла (чувени Армагедон, по називу за брежуљак код Мегида, Хар Мегидо).

Крај "Армагедона", затвор се сели због археолошког налазишта (http://rs.n1info.com/a410459/Sci-Tech/Kraj-Armagedona-zatvor-se-seli-zbog-arheoloskog-nalazista.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Hannibal Август 20, 2018, 12:48:51 поподне
Novi ciklus istraživanja: Arheološka otkrića na Rudniku


https://www.nationalgeographic.rs/vesti/10684-novi-ciklus-istrazivanja-arheoloska-otkrica-na-rudniku.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Август 20, 2018, 01:01:23 поподне
Novi ciklus istraživanja: Arheološka otkrića na Rudniku

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/10684-novi-ciklus-istrazivanja-arheoloska-otkrica-na-rudniku.html

Само напред! :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 01, 2018, 02:03:50 поподне
У току је ископавање новооткривеног ранохришћанског објекта (датовање од 4. до 6. века) на простору источне некрополе Ремезијане (данашње Беле Паланке):

Нова открића на локалитету Ремезијана (https://www.juznevesti.com/Kultura/Nova-otkrica-na-lokalitetu-Remezijana.sr.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 08, 2018, 11:18:48 поподне
На простору Никеје (модерног Изника), испод површине језера се истражује велика ранохришћанска базилика, која је била у функцији од 4. до 8. века, када је страдала у земљотресу који ју је "подвукао" испод површине језера, што је допринело њеном очувању кроз векове. Археолози који истражују ову цркву сматрају да је била посвећена Св. Неофиту, мученику који је због исповедања хришћанства пострадао на обали Никејског језера 303. године, за време прогона цара Диоклецијана; црква је подигнута на самом месту страдања овог светог мученика.

На дну језера у Турској откривен је подводни храм саграђен пре 1700 година (https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/na-dnu-jezera-u-turskoj-otkriven-je-podvodni-hram-sagraden-pre-1700-godina-foto/68ft2kc)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: нцп Септембар 16, 2018, 02:40:00 поподне
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/arheolozi-pronasli-drevnu-sfingu-iz-vremena-dinastije-koja-je-tri-veka-vladala-egitom/z3rt620


Sfinga, napravljena od kamena peščara, pronađena je u hramu Kom Ombo, U južnom gradu Asuanu.

Mostafa Vaziri, generalni sekretar egipatskog Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da ta statua verovatno datira iz ptolemejskog doba.

Ptolemejska dinastija je oko tri veka vladala Egiptom - od 320. do 30. godine pre nove ere.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 18, 2018, 02:04:09 поподне
Од 20. августа се врше археолошка истраживања локалитета "Свињаричка Чука" код Лебана, у близини Царичиног града (представљање одабраних налаза ће бити 19. септембра у 12 часова на самом локалитету), од стране мешовитог аустријско-српског тима. У питању је праисторијски локалитет са траговима насељавања од раног неолита (око 6000-5500. п.н.е.), позног енеолита-бакарног доба (око 3500-3000. п.н.е.) до средњег и позног бронзаног доба (око 1800-1100. п.н.е.). Нагласак је на проучавању раног неолита (старчевачка култура), улози басена Јужне Мораве у његовом ширењу и на интеракцији са локалним ловачко-сакупљачким групама.

Аустријско-српска истраживања новог археолошког локалитета у близини Лебана (http://www.infocentarjug.rs/austrijsko-srpska-istrazivanja-novog-arheoloskog-lokaliteta-u-blizini-lebana/)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ZoranV Септембар 25, 2018, 01:32:21 пре подне
Да ли је неко пратио шта се десило са истраживањем тулумуса у Бјелопавлићима?http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/07/bjelopavlici-tumulus.html (http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/07/bjelopavlici-tumulus.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 25, 2018, 09:35:44 пре подне
Да ли је неко пратио шта се десило са истраживањем тулумуса у Бјелопавлићима?http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/07/bjelopavlici-tumulus.html (http://oldeuropeanculture.blogspot.com/2015/07/bjelopavlici-tumulus.html)

Врло занимљиво. Тумул је датован око 2400. п.н.е, дакле прелаз из касног енеолита (бакарног доба) у рано бронзано доба. Нажалост, изгледа да још увек није објављен рад о археолошком истраживању овог тумула (ископавао га је Предраг Лутовац). Било би значајно ако би покушали ДНК анализу скелета који је у њему пронађен, нарочито зато што је у питању мушки скелет, па би уз мало среће могао да се извуче и Y-ДНК:

(http://1.bp.blogspot.com/-FZG8RTCgUSU/VZaOEZira3I/AAAAAAAAEtM/Sl8pEevUcSs/s1600/dolmens%2Bdanilovgrad4.jpg)

(http://1.bp.blogspot.com/-YlcUDwtdj4U/VZaODbIL1tI/AAAAAAAAEs8/gLVoFuWI-wg/s640/dolmens%2Bdanilovgrad2.jpg)

(http://4.bp.blogspot.com/-69tIx_f3r5I/VZaOCDbKNGI/AAAAAAAAEs4/UN3fCUTG8ds/s640/dolmens%2Bdanilovgrad1.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Be like Bill Септембар 28, 2018, 03:06:49 поподне
Izgleda da su pronađeni ostaci Stambol kapije na današnjem Trgu republike.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:751944-Deo-Stambol-kapije-otkriven-na-Trgu-republike
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Септембар 28, 2018, 04:10:13 поподне
Izgleda da su pronađeni ostaci Stambol kapije na današnjem Trgu republike.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:751944-Deo-Stambol-kapije-otkriven-na-Trgu-republike

Да, то је данас главни "хит" у Београду.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Октобар 04, 2018, 01:21:41 пре подне
На Руднику откривен средњовековни вински подрум, први те врсте на територији Србије:

На Руднику откривен вински подрум из средњег века (http://www.politika.rs/scc/clanak/412370/Na-Rudniku-otkriven-vinski-podrum-iz-srednjeg-veka)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: marigold Октобар 07, 2018, 02:48:01 пре подне
На винчанском локалитету Кремењак откривена кућа стара 7000 година

(http://www.politika.rs/upload/Article/Image/2018_10/Vrsac-Mr-Ivana-Pantovic-rukovodi-ekipom-arheologa-na-lokalitetu-vincanskog-naselja-Foto-Licna-foto-arhiva--2--srb.jpg)

http://www.politika.rs/scc/clanak/412517/Kuca-stara-7-000-godina-otkrivena-nedaleko-od-Vrsca
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Октобар 18, 2018, 11:37:56 поподне
https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&feature=share
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Октобар 19, 2018, 08:25:34 поподне
https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&feature=share

То соколови наши!! 8)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Voljen od Boga Октобар 19, 2018, 09:51:43 поподне
https://www.youtube.com/v/wCkp28lzoPk&feature=share

Браво, када се могу очекивати резултати?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ранко Бубања Октобар 31, 2018, 11:28:39 пре подне
Слажем се да насилно гурање у погрешну теорију нема одрживост. Некима је превише запело да буду пореклом са Балкана.

Онда ова карта коју је поставио Филип не приказује то присуство М423 у Скандинавији и Померанији.

Најважнија ствар је да се дијалог води културно и аргументовано. Није добро да се људи које у принципу и не познајемо дисквалификују без икаквог разлога само зато што у датом моменту имају одређено мишљење. Већина закључака које смо на овом форуму донијели било је на основу једног тестираног. А много људи такав начин закључивање не прихвата. Када би се данас тестирало било које презиме тешко би се могло закључити мјесто поријекла јер су села напуштена нажалост. Врло занимљив је овај локалитет Црвена стијена у Црној Гори. Ја не знам шта је ту пронађено и да ли је било скелета и да ли су они тестирани, али све то наводи на одређено размишљање које не мора да буде у оквиру одређених стандарда.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Crvena_stijena_(Crna_Gora)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ранко Бубања Октобар 31, 2018, 01:30:01 поподне
Најважнија ствар је да се дијалог води културно и аргументовано. Није добро да се људи које у принципу и не познајемо дисквалификују без икаквог разлога само зато што у датом моменту имају одређено мишљење. Већина закључака које смо на овом форуму донијели било је на основу једног тестираног. А много људи такав начин закључивање не прихвата. Када би се данас тестирало било које презиме тешко би се могло закључити мјесто поријекла јер су села напуштена нажалост. Врло занимљив је овај локалитет Црвена стијена у Црној Гори. Ја не знам шта је ту пронађено и да ли је било скелета и да ли су они тестирани, али све то наводи на одређено размишљање које не мора да буде у оквиру одређених стандарда.

https://bs.wikipedia.org/wiki/Crvena_stijena_(Crna_Gora)


Црвена стијена је археолошко налазиште из доба палеолита, које се налази недалеко од села Петровићи (општина Никшић), близу границе Црне Горе и Босне и Херцеговине (Републике Српске). Пећина је откривена 1954. године и сматра се налазиштем са најдебљим културним слојем (од мустеријена до бронзаног доба), најбогатијом стратиграфском раслојеношћу на Балканском полуострву и изузетно очуваним остацима материјалне културе, који пружају добар увид у развој палеолитских културa.

То је плитка пећина, типа окапина. Налази се на левој обали Требишњице, 700 m изнад нивоа мора. Улаз јој је широк око 24 метра, а дубина до задњег зида износи 15 метара.

Црвена стијена је била насељена још у палеолиту, као и касније, у доба мезолита, неолита и металног доба. Најстарији камени артефакти су стари око 180.000 година, а налази о постојању прачовека преко 100.000 година. Резултати добијени у истраживањима показали су постојање 31 културног слоја. Разна оруђа (дискови, резачи, шиљци, стругачи итд.) већином су прављена од камена, а мање од кости и рога. Насељавање људи текло је у неколико етапа. Заједнице које су настањивале Црвену стијену, су се бавиле ловом и риболовом, живеле полуномадским животом и кретале су се у хордама. У најдубљим слојевима откривени су остаци пећинског медведа, али не и хоминида.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Октобар 31, 2018, 01:47:58 поподне
Приликом археолошких истраживања Црвене стијене нису узимани археогенетски узорци, те не знам на које би то размишљање могло да наведе нешто за шта немамо никаквих података? Ових последњих неколико порука свакако не спада под тему "Y-днк хаплогрупа I2", па ћу их померити у "Археолошка открића".
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Новембар 14, 2018, 05:38:31 пре подне
Постоји ли база података са свим археолошким налазиштима у Србији која се могу сортирати по карактеристикама или добу? Претпостављам да у Србији постоји на стотине налазишта.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Hannibal Новембар 14, 2018, 09:00:22 пре подне
Постоји ли база података са свим археолошким налазиштима у Србији која се могу сортирати по карактеристикама или добу? Претпостављам да у Србији постоји на стотине налазишта.

Ne postoji iz dva razloga. Jedan je opravdan, a drugi nije.
Prvo da bi se nalazista koliko toliko sacuvala od divljih tragaca za blagom.
Drugo jer ne postoji saradnja i organizovanost arheologa na tom polju. Svako tera svoju pricu pa kompletna liste arh nalazista ne postoji na jednom mestu.

Npr. Za prostor BiH imas onaj Arh Leksikon. Jeste zastareo a mi nemamo ni toliko.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Новембар 14, 2018, 09:05:32 пре подне
Ne postoji iz dva razloga. Jedan je opravdan, a drugi nije.
Prvo da bi se nalazista koliko toliko sacuvala od divljih tragaca za blagom.
Drugo jer ne postoji saradnja i organizovanost arheologa na tom polju. Svako tera svoju pricu pa kompletna liste arh nalazista ne postoji na jednom mestu.

Npr. Za prostor BiH imas onaj Arh Leksikon. Jeste zastareo a mi nemamo ni toliko.

Ето онда идеје за људе који се интересују за арехологију. Ако можемо имати списак матичних књига, онда можемо и археолошких налазишта.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 20, 2018, 10:16:00 поподне
Случајни проналазак рановизантијског мозаика из 5-6. века на сеоском гробљу у Готовуши код Штрпца:

https://www.facebook.com/archeoserbia/photos/a.1495322884112799/2103681239943624/?type=3&theater

(https://i.postimg.cc/L6bKkVtq/46474687-2103681243276957-8563428978721816576-n.jpg)

Ranovizantijski mozaik iz 5-6. veka pronađen slučajno na groblju u selu Gotovuša kod Štrpca na Kosovu i Metohiji, južna Srbija.
U Gotovuši nisu sprovedena sistematska arheološka iskopavanja, ali u okolini se nalazi mnoštvo ostataka vizantijskih i srpskih srednjovekovnih bazilika, crkava i utvrđenja, od kojih su neka istražena
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 21, 2018, 11:01:36 пре подне
Нова археолошка открића на подручју општине Куршумлија, из различитих епоха (неолит, антика, средњи век):

https://www.dnevno.rs/istorija/menja-se-istorija-arheolozi-u-srcu-srbije-otkrili-misteriozni-stub-i-11-izgubljenih-gradova-foto/?fbclid=IwAR1Xk25HYSu_wiL7kgWk37-tjg0uFa8zXqfaXnExoFdFh-0Ksi90Rcr10w0

Осврнуо бих се и на новинарски сензационализам у давању наслова, на очитом примеру горе наведеног чланка. Управо са оваквим насловима ("мења се историја", "11 изгубљених градова") који претендују на неку јефтину копију филмова Индијане Џонса новинари трују јавно мњење које је већ презасићено шарлатанством, вулгаризацијом и таблоидизацијом науке а ла Шарић, односно иду руку под руку са таквим преварантима и манипулаторима.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Новембар 21, 2018, 02:39:10 поподне
Нова археолошка открића на подручју општине Куршумлија, из различитих епоха (неолит, антика, средњи век):

https://www.dnevno.rs/istorija/menja-se-istorija-arheolozi-u-srcu-srbije-otkrili-misteriozni-stub-i-11-izgubljenih-gradova-foto/?fbclid=IwAR1Xk25HYSu_wiL7kgWk37-tjg0uFa8zXqfaXnExoFdFh-0Ksi90Rcr10w0

Осврнуо бих се и на новинарски сензационализам у давању наслова, на очитом примеру горе наведеног чланка. Управо са оваквим насловима ("мења се историја", "11 изгубљених градова") који претендују на неку јефтину копију филмова Индијане Џонса новинари трују јавно мњење које је већ презасићено шарлатанством, вулгаризацијом и таблоидизацијом науке а ла Шарић, односно иду руку под руку са таквим преварантима и манипулаторима.

Када Шарић гостује у ТВ емисијама и трибинама, он гледаоца затрпава са подацима и увезује их у наизглед истиниту причу, док када председник удружења гостује новинари постављају претежно питања о процентима и стереотипима у друштву. Само што човека не питају - ''А да ли ће да ме боли на тесту?''. Онда неко ко има минимално знање из историје почиње да верује у једину заокружену причу која му се нуди, а права прича је боља од Индијане Џонса.

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 21, 2018, 04:04:18 поподне
Онда неко ко има минимално знање из историје почиње да верује у једину заокружену причу која му се нуди, а права прича је боља од Индијане Џонса.

Потпуно се слажем.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Новембар 23, 2018, 04:44:42 поподне
http://www.novosti.rs/вести/београд.491.html:762054-Kapija-na-Trgu-Republike-Virtemberska-bice-zatrpana-i-poplocana (http://www.novosti.rs/вести/београд.491.html:762054-Kapija-na-Trgu-Republike-Virtemberska-bice-zatrpana-i-poplocana)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Јануар 16, 2019, 05:39:36 пре подне
Nekropolj sa kamenim sekirama starim oko 4,5 hiljada godina pronađen je u Podmoskovlju, saopštila je pres-služba Ministarstva kulture Moskovske oblasti.

https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201901151118503005-iskopine-nekropolj/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Фебруар 12, 2019, 10:33:47 пре подне
Археолошко откриће из времена Велике сеобе народа
 (http://www.politika.rs/scc/clanak/422529/Arheolosko-otkrice-iz-vremena-Velike-seobe-naroda?fbclid=IwAR1HQUCC5S1jwM6G8Ubulo-0UFj4epJVR6zRPGDu7a3soaUy6F2lJam3x0U)
Оно што ми нарочито звучи занимљиво је следећи податак:

Детаљнији подаци о покојнику биће доступни након анализе физичких антрополога. До сада је закључено да је особа била висока 178 сантиметара. Међу предметима положеним у гроб поред сахрањеног истиче се дуги двосекли мач од гвожђа, са бронзаним врхом балчака. Дугачак је 92 сантиметра, а на сечиву су још видљиви трагови дрвених корица. Иза левог рамена покојника налазио се велики коштани чешаљ у футроли од кости. На карличним костима нађени су гвоздени делови појаса.

Обично слушамо како је у прошлости (и то релативно скорашњој, у протеклих 100 и кусур година) просечна висина становништва била мања за 10 и кусур центиметара, док се на овом примеру види да је и тада било чак и за ово време људи ''пристојне'' висине.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Фебруар 12, 2019, 10:59:25 пре подне
Археолошко откриће из времена Велике сеобе народа
 (http://www.politika.rs/scc/clanak/422529/Arheolosko-otkrice-iz-vremena-Velike-seobe-naroda?fbclid=IwAR1HQUCC5S1jwM6G8Ubulo-0UFj4epJVR6zRPGDu7a3soaUy6F2lJam3x0U)
Оно што ми нарочито звучи занимљиво је следећи податак:

Детаљнији подаци о покојнику биће доступни након анализе физичких антрополога. До сада је закључено да је особа била висока 178 сантиметара. Међу предметима положеним у гроб поред сахрањеног истиче се дуги двосекли мач од гвожђа, са бронзаним врхом балчака. Дугачак је 92 сантиметра, а на сечиву су још видљиви трагови дрвених корица. Иза левог рамена покојника налазио се велики коштани чешаљ у футроли од кости. На карличним костима нађени су гвоздени делови појаса.

Обично слушамо како је у прошлости (и то релативно скорашњој, у протеклих 100 и кусур година) просечна висина становништва била мања за 10 и кусур центиметара, док се на овом примеру види да је и тада било чак и за ово време људи ''пристојне'' висине.

Било би добро да се ураде и археогенетске анализе скелета, осим класичне антрополошке анализе.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Фебруар 12, 2019, 12:20:50 поподне
Било би добро да се ураде и археогенетске анализе скелета, осим класичне антрополошке анализе.
Зар се то у данашње време не подразумева? Управо је то кључно.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Фебруар 12, 2019, 12:27:15 поподне
Зар се то у данашње време не подразумева? Управо је то кључно.

Ништа се не подразумева, мада би то требали да одраде јер реално имају могућности, с обзиром да Виминацијум од свих археолошких пројеката у Србији добија највише новца.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Азот Фебруар 12, 2019, 05:32:42 поподне
Што се висине тиче постоји начин на који се предвиђа висина детета
Ако је отац 185 cm
Мајка 175 cm
Девојчица би требало да буде (185+175-13)/2=173,5
Треба имати у виду да у односу на добијени  резултат висина може варирати 5 cm, а изузетно и 10cm.
То је мислим и разлог што су данашње инстант генерације јер остварују тај максимум у односу на предиспозиције.
За дечаке је  висина оца + висина мајке + 13 cm., па подељено са 2, што би у овом примеру износило 186,5 cm, а варирање за дечака је плус * минус 10 cm. Значи може бити између 176,5-196,5 cm
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: goca 11 Фебруар 12, 2019, 07:59:29 поподне
Тачно тако.
Објављено у књизи о корелацији, написао Др. Јован Стевановић.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Vidak Фебруар 14, 2019, 04:15:09 поподне
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/?fbclid=IwAR3V4qTWwDCDB5ntgUhbBJRhDgY0uoKkzVCj9cvrNqsQHeUDjPCMsV3wRLw#.XGWEhcfTXqD
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Фебруар 14, 2019, 04:59:18 поподне
http://www.rasen.rs/2017/01/pronadjena-izgubljena-karika-izmedju-lepenskog-vira-vince/?fbclid=IwAR3V4qTWwDCDB5ntgUhbBJRhDgY0uoKkzVCj9cvrNqsQHeUDjPCMsV3wRLw#.XGWEhcfTXqD

Добар пример тоталног раскорака између громопуцателног (и бесмисленог) наслова и онога што у чланку заиста пише. Међутим, то није ништа чудно пошто долази са сајта Расен, главног аутохтонашко-митоманског гнезда.  ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Фебруар 14, 2019, 06:03:01 поподне
Ништа се не подразумева, мада би то требали да одраде јер реално имају могућности, с обзиром да Виминацијум од свих археолошких пројеката у Србији добија највише новца.
Баш ме копка да ли је I1 или I2.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Wolf Sagash Фебруар 14, 2019, 08:53:36 поподне
Што се висине тиче постоји начин на који се предвиђа висина детета
Ако је отац 185 cm
Мајка 175 cm
Девојчица би требало да буде (185+175-13)/2=173,5
Треба имати у виду да у односу на добијени  резултат висина може варирати 5 cm, а изузетно и 10cm.
То је мислим и разлог што су данашње инстант генерације јер остварују тај максимум у односу на предиспозиције.
За дечаке је  висина оца + висина мајке + 13 cm., па подељено са 2, што би у овом примеру износило 186,5 cm, а варирање за дечака је плус * минус 10 cm. Значи може бити између 176,5-196,5 cm
У мом случају се уклапа. Виши сам два цм од процјењене величине, али ево одмах ћу у мом крају нађи безброј примјера гдје је ова теорија упитна. Рецимо моје двије тетке су више и од оца и од мајке, једна знатно.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Азот Фебруар 14, 2019, 09:54:56 поподне
У мом случају се уклапа. Виши сам два цм од процјењене величине, али ево одмах ћу у мом крају нађи безброј примјера гдје је ова теорија упитна. Рецимо моје двије тетке су више и од оца и од мајке, једна знатно.
И ја сам виша од мојих родитеља  :)
 ( уклапам се у оквиру пројектована висина + 10 cm)
За ово правило сам чула од ендокринолога.
На једном сајту сам прочитала да ће  у тих плус, минус 5 cm бити 68%, а у плус минус 10 cm бити 95%
Вероватно је тетка у осталих 5%   ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Фебруар 14, 2019, 09:58:21 поподне
И ја сам виша од мојих родитеља  :)
 ( уклапам се у оквиру пројектована висина + 10 cm)
За ово правило сам чула од ендокринолога.
На једном сајту сам прочитала да ће  у тих плус, минус 5 cm бити 68%, а у плус минус 10 cm бити 95%
Вероватно је тетка у осталих 5%   ;)

Такође, уклапам се, +7 cm.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Дробњак Фебруар 14, 2019, 10:05:00 поподне
Што се висине тиче постоји начин на који се предвиђа висина детета
Ако је отац 185 cm
Мајка 175 cm
Девојчица би требало да буде (185+175-13)/2=173,5
Треба имати у виду да у односу на добијени  резултат висина може варирати 5 cm, а изузетно и 10cm.
То је мислим и разлог што су данашње инстант генерације јер остварују тај максимум у односу на предиспозиције.
За дечаке је  висина оца + висина мајке + 13 cm., па подељено са 2, што би у овом примеру износило 186,5 cm, а варирање за дечака је плус * минус 10 cm. Значи може бити између 176,5-196,5 cm
Уопште се не уклапам. Изгледа да сам закржљао. Од оца сам нижи 22 цм а од мајке виши 16. По овоме требало би да сам висок 197,5 а ја 188.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Азот Фебруар 14, 2019, 10:11:33 поподне
Уопште се не уклапам. Изгледа да сам закржљао. Од оца сам нижи 22 цм а од мајке виши 16. По овоме требало би да сам висок 197,5 а ја 188.
У оквиру си 187,5-207,5
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 01, 2019, 11:48:52 поподне
Нови налази денисованаца:

First Confirmed Denisovan Skull Piece Found (https://www.sapiens.org/evolution/denisovan-skull-found/?fbclid=IwAR2JagjKuUli7tIC-upf586k8ZOIy9HIT3uveROdrmsRW3kWPGDCMVuAC2c)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Март 08, 2019, 07:19:13 пре подне
Баварац стар 6500 година:

https://sputniknews.com/europe/201903071073039034-bavaria-neolithic-period-skeleton-found/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Март 08, 2019, 08:12:39 поподне
Баварац стар 6500 година:

https://sputniknews.com/europe/201903071073039034-bavaria-neolithic-period-skeleton-found/

Зуби му још увек сијају. Свака част.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Март 08, 2019, 08:17:45 поподне
Зуби му још увек сијају. Свака част.
Биће квалитетан узорак, нема сумње. Немци ће то брзо завршити.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ojler Март 08, 2019, 08:22:24 поподне
Зуби му још увек сијају. Свака част.

Тај није јео чоколаду изгледа...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ранко Бубања Март 08, 2019, 08:25:31 поподне
Зуби му још увек сијају. Свака част.

Занимљиво је да је утврђивање тих старих ДНК најједноставније и најпоузданије баш из зуба. Према мишљењу стоматолога ....
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 11, 2019, 04:42:28 поподне
Најстарија до сад откривена раносредњовековна српска кућа, из 7. или 8. века, у селу Прилипац код Пожеге:

Сензација археолога: национална баштина закопана у баштама (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:769806-%D0%A1%D0%95%D0%9D%D0%97%D0%90%D0%A6%D0%98%D0%88%D0%90-%D0%90%D0%A0%D0%A5%D0%95%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%93%D0%90-%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%83-%D0%B1%D0%B0%D1%88%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B0?fbclid=IwAR0wYlA37jjrqZ_A4Kpx6VUv8qDYQKigQ9Iho4Nl4Fljc523GDT9w-nZbtk)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 26, 2019, 09:35:57 пре подне
У Народном музеју у Ваљеву отворена изложба о рановизантијском граду у Бранговићу, "Јеринин град Бранговић, град пре трга":

Загонетно утврђење у кањону Градца (http://www.politika.rs/scc/clanak/425787/Zagonetno-utvrdenje-u-kanjonu-Gradca?fbclid=IwAR1PU5Yq65lwPTWIuRNDguQJFi1BIWxdQ9m3s-da4dTrKzSjJSYGK24DNxQ)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Март 27, 2019, 09:17:35 поподне
Нова култура из поднебља Поочија живша напоредо с Мошћинском културом.

Део први
https://www.youtube.com/v/yxH5bMUhONQ&t=13s

Део други
https://www.youtube.com/v/Uu3QUHvEPiI
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Април 11, 2019, 03:14:09 поподне
О локалитету Дреновац код Параћина, млађенеолитском винчанском насељу импозантних размера:

Неолитски мегалополис у Дреновцу одушевио стручњаке са Кембриџа (http://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/501/zanimljivosti/3486092/neolitski-megalopolis-u-drenovcu-odusevio-strucnjake-sa-kembridza.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Be like Bill Април 12, 2019, 05:38:22 поподне
Ne znam da li neko prati, ali na području Bojne u opštini Glina pronađeni su pre par godina grobovi sa bogatim poklonima za zagrobni život pokojnika, tako da je jedan, u kojem su pronađeni zlatni solid Konstantina V Kopronima i pozlaćene mamuze proglašen Knezom iz Bojne. Pretpostavlja se da je živeo krajem osmog i početkom devetog veka, u vreme ustanka Ljudevita Posavskog (Bojna nije daleko od Siska, nekih pedesetak kilometara ako se ne varam). Pošto je inače malo informacija o tom periodu sa prostora kontinentalne Hrvatske njegov pronalazak je otvorio više pitanja nego dao odgovora.

https://www.vecernji.hr/vijesti/senzacionalno-otkrice-arheologa-nepoznati-hrvatski-vladar-iz-8-stoljeca-otvara-novo-poglavlje-povijesti-1312805

Ono što je zanimljivo jeste da se Hrvati trude oko DNK analize, pa, što je dobro za Hrvate, dobro je i za Srbe. Možda bude neki J1 haplotip ;D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: herceg Април 12, 2019, 07:52:00 поподне
Vrijedilo bi pogledati izlozbu.

Ako se progugla lokalitet moze se doci do originalnog rada u PDF. Vecernji ne bi bio na svom nivou da nije odmah pronasao hrvatskog vladara. 
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Април 17, 2019, 02:22:13 поподне
Бронзани женски накит из времена средњег бронзаног доба (око 1500. године п.н.е.) нађен на локалитету Дубац у селу Јанчићи, на планини Каблар код Чачка. Преузето са инстаграм странице @archeoserbia:

(https://i.postimg.cc/GmF2TJZL/56915020-618817755257118-7905153534724174752-n.jpg)

https://www.instagram.com/p/BwPqarhlbO_/

Da li ste ikada pomislili da su praistorijske žene iz vremena bronzanog doba bile elegantne?
Na slici su primerci prelepog nakita starog 3500 godina iz razdoblja srednjeg bronzanog doba, iz ženskih grobova otkrivenih u grobnim humkama I i III u nekropoli na arheološkom lokalitetu Dubac u selu Jančiči na planini Kablar u blizini Čačka, zapadna Srbija.
Zbirka muzeja u Čačku.
Nekropola iz bronzanog doba na lokalitetu Dubac sastoji se od 8 grobnih humki napravljenih od zemlje i velikog kamenja prečnika oko 15 metara, sa nekoliko desetina grobova. Ostaci pokojnika su polagani u jame i kenotafe - strukture od kamena slične sanducima, a spaljeni pokojnici polagani su u grobne urne.
Grobni prilozi sa Dubca sastoje se od bronzanog nakita i grnčarije, i pronađeni su isključivo u ženskim i dečijim grobovima. Nakit je obično pronalažen na anatomskim mestima gde je bio nošen (vrat, glava, ruke), što potvrđuje njegovu ukrasnu funkciju
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Април 17, 2019, 02:29:53 поподне
Браво, сјајно урађено, и прелепо је. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Април 17, 2019, 04:51:41 поподне
Oво су чини ми се неке рупице на овим украсима (купице) на глави...Можда је нешто ту стављано, украс, наставци неки... делује ми баш футуристички и за садашње прилике, а камоли за 1500 ПНЕ :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Април 18, 2019, 02:04:33 поподне
Први директни доказ постојања неандерталаца на територији Србије
 (https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2019&mm=04&dd=18&nav_id=1531968) (срдачна напомена, не читати коментаре, пуни су лошег хумора).

The first Neanderthal specimen from Serbia: Maxillary first molar from the Late Pleistocene of Pešturina Cave
 (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0047248418303567)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Бећар Април 19, 2019, 05:09:37 поподне
A history of the Crusades, as told by crusaders' DNA
Date: April 18, 2019
Source: Cell Press
Summary: History can tell us a lot about the Crusades, the series of religious wars fought between 1095 and 1291, in which Christian invaders tried to claim the Near East. But the DNA of nine 13th century Crusaders buried in a pit in Lebanon shows that there's more to learn about who the Crusaders were and their interactions with the populations they encountered.
https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190418131410.htm

Крсташи су водили и љубав и рат али скоро ниакаво ДНК потомство оставили иза себе на територији данашњег Лебанона.  Исто се тврди и за Крсташе који нису били прихваћени на територији Балкана.  Фреске Ајасофије показују, из нешто ранијег времена, ми на истоку смо били више писмени и вероватно напреднија култура.  Унутар цркви запада су се само гледале религозне приче, јер нико није знао да чита.

После тог су почели да нас развозе великим коњским колима из провинције, да тапшемо за митинге владара који су углавном мислили на одржавање своје власти.  ::)  Шта ли ће наћи и научити о нама за хиљаду година?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Април 24, 2019, 03:03:23 поподне
Неистражено утврђење Јеринин град код Словца близу Ваљева у опасности због каменолома:

Јеринин град прети да се обруши на Словац! (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:787558-Jerinin-grad-preti-da-se-obrusi-na-Slovac)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Мај 04, 2019, 08:10:03 поподне
Лабораторијским анализама се показало да хоминидска вилица из пећине у Кини (Хсиахе, област Гансу) која је откривена још 1980. године несумњиво припада денисованцу. Ово откриће представља први потврђени денисовански фосил ван епонимне сибирске пећине (Денисова), као и најкомплетнији до сада откривен (с обзиром да су у Денисови пронађени само зуби); такође, овај проналазак помера присуство хоминида у висинској планинској зони (смањено присуство кисеоника) са 40 000 на 160 000 година пре садашњости. Занимљиво је да истраживачи нису успели да извуку ДНК из фосила али су успели да изолују протеин из зуба, који је најближе подударање имао са зубом из пећине Денисова.

Biggest Denisovan fossil yet spills ancient human’s secrets (https://www.nature.com/articles/d41586-019-01395-0)

How We Found an Elusive Hominin in China (https://www.sapiens.org/evolution/xiahe-jaw-denisovan/)

(https://media.nature.com/w800/magazine-assets/d41586-019-01395-0/d41586-019-01395-0_16684238.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Мај 14, 2019, 07:43:55 пре подне
'Reconstruction' begins of stone age lands lost to North Sea
Scientists to create 3D map of submerged Mesolithic landscape of Doggerland
https://www.theguardian.com/science/2019/may/08/mapping-begins-of-lands-lost-to-north-sea-during-the-stone-age
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Мај 26, 2019, 02:30:25 пре подне
Uskrsnuće lika žene iz Kamenoga Doba


https://www.google.com/amp/s/www.br.de/nachrichten/amp/bayern/nachbildung-einer-steinzeitfrau-in-kuenzing,RRCsns0 (https://www.google.com/amp/s/www.br.de/nachrichten/amp/bayern/nachbildung-einer-steinzeitfrau-in-kuenzing,RRCsns0)

(https://media-cdn.sueddeutsche.de/image/sz.1.4462255/1200x675/by2501kopfneuprod.jpg?v=1558717203)

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Гвер Мај 26, 2019, 08:48:16 пре подне
Па лепо изгледа за својих 7000 година.  :)

А онај зелени бронзани накит што је поставио НиколаВук на претходној страни изгледа тотално футуристички. Подсећа на савремене телесне модификације. У суштини тетоваже, пирсинзи и телесне модификације и јесу својеврстан повратак "праисторији" и варварству. Питам се шта би Карл Јунг рекао на све ово.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 27, 2019, 07:28:28 пре подне
Међународно археолошко ископавање некропола са мраморовима (стећцима) у Хатељима и Милавићима, у Дабарском пољу у источној Херцеговини:

Археолози са свих страна свијета одушевљени богатом историјом Херцеговине (https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=342222)

https://arh3.rtrs.tv/arhiva/2019/06/26/tvclip037319.mp4
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Грк Јун 27, 2019, 09:29:27 пре подне
Унутар комплекса гдје је смјештена некропола у Милавићима се налази и старо православно гробље у којем се сахрањују и  до дан данас моји преци. Ту је између осталих марамор Богдана Хатељевића.

Овај локалитет је последњи пут чишћен око 1960. године. Наком тога је већи дио, поготово гдје су стећци, зарастао и постао непроходан.

Локално становништво и потомци оних који се сахрањују у то гробље се организовало прошле године и очистило цијелу локацију, уклонило велика стабла која угрожавају споменике и оградили цијело гробље. Тако су ослободили и олакшали приступ овим археолозима.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Грк Јун 27, 2019, 01:10:26 поподне
У средњем вијеку је постојало име Хатиљ. Претпостављам да је Богдан од неког Хатиља, а да је оближње село добило назив по Богдановом оцу, мада и не мора бити.

Тако да и Атељевићи из Корјенића не морају имати везу са Богданом. Али видјећемо, можда ураде тест У-хромозома.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Јун 27, 2019, 01:17:35 поподне
Ако мислите на хаплохрупу Атељевића, она се већ зна...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Јун 27, 2019, 03:13:56 поподне
Тако да и Атељевићи из Корјенића не морају имати везу са Богданом. Али видјећемо, можда ураде тест У-хромозома.

Пошто су ''потомци'' (пишем под наводницима јер само генетика може дати коначну реч о томе) писали петицију под утицајем одређених људи против археолошких ископавања који су им пласирали причу како странци хоће да оскрнаве и фалсификују добијене резултате упитно је да ли ће их бити. У сваком случају, потенцијал за озбиљно истраживање и упоређивање са постојећом базом тестираних Херцеговаца (па и ''потомака'') постоји, и било би штета да зарад параноје и нечије дрскости све пропадне.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Wolf Sagash Јун 27, 2019, 05:22:06 поподне
Пошто су ''потомци'' (пишем под наводницима јер само генетика може дати коначну реч о томе) писали петицију под утицајем одређених људи против археолошких ископавања који су им пласирали причу како странци хоће да оскрнаве и фалсификују добијене резултате упитно је да ли ће их бити. У сваком случају, потенцијал за озбиљно истраживање и упоређивање са постојећом базом тестираних Херцеговаца (па и ''потомака'') постоји, и било би штета да зарад параноје и нечије дрскости све пропадне.
Ни највећем душманину не бих пожелио такве непријатности какве су ови археолози доживјели у Херцеговини. Прво су их мјештани напаљени од стране псеудо-стручњака умало линчовали, а потом неколико дана касније привела их је гранична  полиција БиХ, мислећи да су мигранти. Ако археогенетике  буде, биће је захваљујући лично мени јер  сам кординирао акцијом смиривања страсти код домородаца и тако потрошио неке услуге које су ми одређени људи на функцијама били дужни.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Јун 27, 2019, 06:08:20 поподне
Ни највећем душманину не бих пожелио такве непријатности какве су ови археолози доживјели у Херцеговини. Прво су их мјештани напаљени од стране псеудо-стручњака умало линчовали, а потом неколико дана касније привела их је гранична  полиција БиХ, мислећи да су мигранти. Ако археогенетике  буде, биће је захваљујући лично мени јер  сам кординирао акцијом смиривања страсти код домородаца и тако потрошио неке услуге које су ми одређени људи на функцијама били дужни.
Не може да се пореди, али изгледа да је став "домородаца" сличан свуда. Пре неки дан је била емисија на једном кабловском каналу, где је водитељ покушавао да нађе гробно место Џингис Кана. Дошао је до планине Бурхан Халдун, која важи за свету планину код Монгола и где се по предању налази гроб Џингис Кана, а један део планине је забрањен за странце. Тај део планине чува једно монголско племе, коме је по предању сам Џингис Кан то дао у аманет. Један монголски археолог који је ишао са сниматељском екипом, пошто су дошли на преговоре са главаром тог племена, на питање овог водитеља емисије, шта би му се десило да крене да копа на том забрањеном делу планине, рекао је "да би му главар племена"...и показао сликовито преласком палца преко грла. Ту је био и главар који је мрко гледао...
Ово само показује да је свуда мање више сличан однос према прецима (личан и емотиван, што је и нормално) и да мора да се добро припреми терен пре самих ископавања, тј. да без дозволе и координације са локалним становништвом, не вреди ни дозвола власти (а то је вероватно и натежи део, да се локалци едукују и убеде да је то и за њих значајно, ако не и најзначајније управо за њих)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Грк Јун 27, 2019, 06:50:29 поподне
Пошто су ''потомци'' (пишем под наводницима јер само генетика може дати коначну реч о томе) писали петицију под утицајем одређених људи против археолошких ископавања који су им пласирали причу како странци хоће да оскрнаве и фалсификују добијене резултате упитно је да ли ће их бити. У сваком случају, потенцијал за озбиљно истраживање и упоређивање са постојећом базом тестираних Херцеговаца (па и ''потомака'') постоји, и било би штета да зарад параноје и нечије дрскости све пропадне.
Мислио сам на потомке покојника који су сахрањени у скорије вријеме, од 19. вијека. Наравно да у овом гробљу нема континуитета становништва између средњег вијека и скоријег времена, јер су у тај крај сви данашњи становници доселили почетком 19. вијека.

Ни највећем душманину не бих пожелио такве непријатности какве су ови археолози доживјели у Херцеговини. Прво су их мјештани напаљени од стране псеудо-стручњака умало линчовали, а потом неколико дана касније привела их је гранична  полиција БиХ, мислећи да су мигранти. Ако археогенетике  буде, биће је захваљујући лично мени јер  сам кординирао акцијом смиривања страсти код домородаца и тако потрошио неке услуге које су ми одређени људи на функцијама били дужни.
Нисам толико упознат са овим пројектом, нити како су се припреме одвијале тако да не знам за напор који си уложио (нисам одавно био тамо). Људи који су "напаљени " и које зовеш "домороци", су обични, поштени људи, који су неуки у овој области и није им се чудити што су потпали под утицај оних који су против било каквог "скрнављења" споменика. Становништво је увјек неповјерљиво у оваквим ситуацијама.
Добро је да је све то прошло и честитам што си успио да допринесеш наставку истраживања.

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Јун 27, 2019, 07:02:06 поподне
Нисам толико упознат са овим пројектом, нити како су се припреме одвијале тако да не знам за напор који си уложио (нисам одавно био тамо). Људи који су "напаљени " и које зовеш "домороци", су обични, поштени људи, који су неуки у овој области и није им се чудити што су потпали под утицај оних који су против било каквог "скрнављења" споменика. Становништво је увјек неповјерљиво у оваквим ситуацијама.
Добро је да је све то прошло и честитам што си успио да допринесеш наставку истраживања.
Колико локалци могу да укоче било шта , што има и дозволу власти, пример је (додуше оправдан са еколошког становишта) и градња мини хидроелектрана на Старој планини. Сви папири постоје, све легално, дозвола власти, али дигло се село и нема радова, не може даље...Ако су способни да стопирају нешто иза чега стоје власти, која уз полицију покушава да спроведе градњу, ко ће стати у одбрану археолога од острашћених локалаца који виде да неко врши ископавања код њихове цркве, без њиховог знања и одобрења? Ако треба и састанци са локалном месном заједницом, заједничко гостовање председника месне заједнице са археолозима на локалној телевизији...Јако осетљиво и баш би морала стопостотна подршка локалне заједнице да буде да би све било сигурно
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Јун 27, 2019, 07:06:57 поподне
Нисам толико упознат са овим пројектом, нити како су се припреме одвијале тако да не знам за напор који си уложио (нисам одавно био тамо). Људи који су "напаљени " и које зовеш "домороци", су обични, поштени људи, који су неуки у овој области и није им се чудити што су потпали под утицај оних који су против било каквог "скрнављења" споменика. Становништво је увјек неповјерљиво у оваквим ситуацијама.
Добро је да је све то прошло и честитам што си успио да допринесеш наставку истраживања.
Најмањи су проблем локалци у целој причи, који су колико сам чуо само делимично били упућени у ископавања (и то искључиво од једне стране). Сасвим је природно да они ту имају највише питања и да лако могу бити изманипулисани и направити проблем.
Колико локалци могу да укоче било шта , што има и дозволу власти, пример је (додуше оправдан са еколошког становишта) и градња мини хидроелектрана на Старој планини. Сви папири постоје, све легално, дозвола власти, али дигло се село и нема радова, не може даље...
Мислим да су у питању неупоредиве ствари. Пример јесте тачан да обичан свет који живи на неком подручју на крају даје коначни суд, али су ситуације тотално другачије. Са једне стране научно истраживање које би свима користило, са друге муљачина знамо какве врсте.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Јун 27, 2019, 07:14:49 поподне
Мислим да су у питању неупоредиве ствари. Пример јесте тачан да обичан свет који живи на неком подручју на крају даје коначни суд, али су ситуације тотално другачије. Са једне стране научно истраживање које би свима користило, са друге муљачина знамо какве врсте.
Јесте неупоредиво, али неуким локалцима је све то исто...Они и једно и друго виде као задирање у њихову приватност без њиховог одобрења. Тамо хоће своју реку, што је оправдано, а овамо хоће да се не "скрнаве" гробови предака, што је незнање...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Грк Јун 27, 2019, 07:26:07 поподне
Херцеговци су питоми људи и довољно је само им лијепо објаснити о чему се ради и ако је све коректно они не праве проблем.

Уосталом, пред крај прилога новинарка је навела да се ова интернационална екипа захвалила мјесном становништву на разумјевању. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 29, 2019, 02:06:19 поподне
Откриће палате из времена државе Митани (пре 3400-3500 година), у оквиру резервоара мосулске бране, је покренуло археолошко истраживање које ће допринети новим сазнањима о једној од најмање истражених империја древног Блиског Истока.

Из воде изронио град стар 3.500 година (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:803306-Iz-vode-izronio-grad-star-3500-godina)

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//06/28n/D-IMVs1U4AATe-c.jpg)

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Near_East_1400_BCE.png)

https://en.wikipedia.org/wiki/Mitanni
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Јун 29, 2019, 02:10:11 поподне
Мени је убедљиво најзанимљивије налазиште Göbekli Tepe у том региону. Не постоји ништа слично на планети.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 29, 2019, 02:16:18 поподне
Мени је убедљиво најзанимљивије налазиште Göbekli Tepe у том региону. Не постоји ништа слично на планети.

То налазиште је доста старије од овог, с обзиром да потиче из прекерамичког неолита. Свакако је Блиски Исток права ризница за археологе што није ни чудо јер се ради о колевци модерне цивилизације.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 03, 2019, 02:03:09 поподне
Археолошка ископавања на локалитету Кључ у селу Бошњане код Параћина, на траси будућег гасовода Турски ток. У питању је локалитет из времена старијег гвозденог доба:

Археолошка ископавања на траси будућег гасовода (https://www.danas.rs/drustvo/arheoloska-iskopavanja-na-trasi-buduceg-gasovoda)

(https://www.danas.rs/wp-content/uploads/2018/09/Svetski-konges-arheologa-678x381.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Јул 13, 2019, 06:53:22 пре подне


A partial skull found in Greece is the earliest evidence of the presence of modern humans (homo sapiens) outside of Africa, a team of researchers announced.

The researchers dated the skull to about 210,000 years old, which, if true, would make the skull about 150,000 years older than the oldest fossil of homo sapiens found in Europe.

Before this discovery, the oldest modern human fossils were an upper jaw and teeth found in an Israeli cave spreading from Africa to the Arabian Peninsula about 180,000 years ago.

https://www.euronews.com/2019/07/11/partial-skull-found-in-greece-is-europe-s-oldest-human-fossil

https://www.sciencemag.org/news/2019/07/skull-fragment-greek-cave-suggests-modern-humans-were-europe-more-200000-years-ago
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 21, 2019, 09:10:36 пре подне
Истражени остаци великог неолитског насеља (у коме је према проценама живело око 3000 људи) на Западној обали у Палестини, које је датовано око 7000 година п.н.е. (то би требао да буде прекерамички неолит Б). Локалитет изненађује својом величином и добро очуваним налазима:

Пронађени остаци 9.000 година старог насеља: Ово би се могло мерити са данашњим Јерусалимом или Тел Авивом (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:806753-Pronadjeni-ostaci-9000-godina-starog-naselja-Ovo-bi-se-moglo-meriti-sa-danasnjim-Jerusalimom-ili-Tel-Avivom-FOTO)

https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Pottery_Neolithic_B
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Јул 26, 2019, 08:26:47 поподне
https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/slavic-warrior-0012352

Изгледа да је у питању словенска ратница, а не викиншка. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: boka78 Август 12, 2019, 11:28:19 пре подне
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2019&mm=08&dd=12&nav_id=1576524

Nadam se da cemo biti u prilici saznati haplogrupe
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Август 12, 2019, 01:05:49 поподне
Типујем на Ј2  ;D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Јанбо Август 12, 2019, 02:54:40 поподне
http://www.politika.rs/scc/clanak/435541/Nalaziste-iz-srednjeg-veka-otkriveno-kod-Feketica?fbclid=IwAR1cLa-evgYsfvKfXwT2gq0oARik1dZxIcg_DPFSluIJosNRX5TwliTFH9w

11-13-15 век.

Ко је тада насељавао то? Видим википедиа каже да се спомиње под тим именом тек у 17. веку...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Август 12, 2019, 04:57:33 поподне
http://www.politika.rs/scc/clanak/435541/Nalaziste-iz-srednjeg-veka-otkriveno-kod-Feketica?fbclid=IwAR1cLa-evgYsfvKfXwT2gq0oARik1dZxIcg_DPFSluIJosNRX5TwliTFH9w

11-13-15 век.

Ко је тада насељавао то? Видим википедиа каже да се спомиње под тим именом тек у 17. веку...

Како одмах под чтивом зачиње притча о том, како су Сармати заправо Срби. Неблагодатно је таково мисаоно усмјерење, јер гријех је за туђим сезати, а своје запоставити. Треба туђе почтовати. Потомци иранскога племена Сармата живе и данас и нијесу заслужили, да им се краде њихово.

На том простору у 11. вијеку живјели су највјеројатније родовни предци данашњих Мађара, тада још будућ Словијенима. На том простору у то доба распростирала се култура Бијелобрдска, која је словијенска с угарскими упливима.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bijelo_Brdo_culture#/media/File%3ABijelo_brdo_culture01.png (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bijelo_Brdo_culture#/media/File%3ABijelo_brdo_culture01.png)

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Јанбо Август 12, 2019, 07:36:17 поподне
А то наши коментатори, одмах све Срби.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Август 13, 2019, 01:12:43 поподне
Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog muzeja Župe, juče je arheolog Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih župskih Venera" za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina, rečeno je Tanjugu u Zavičajnom muzeju Župe.

https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2019&mm=08&dd=13&nav_id=1577043
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 13, 2019, 01:14:16 поподне
Нова ископавања средњовековног српског рударског центра Брскова су донела занимљиве резултате:

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/foto-drevni-grad-brskovo-otkrivene-nevjerovatne-stvari-a-tek-je-pocelo

У контексту археогенетике, ово би могло бити врло занимљиво откриће:

"Prošle godine istraživači su naišli na tzv. sekundarnu grobnicu u koju je pohranjeno više stotina ljudskih skeleta.

“U njoj su iz nekog razloga premještene ljudske kosti sa obližnje nekropole, vjerovatno da bi ih na taj način sačuvali. Stoga dio projekta podrazumijeva i antropološku analizu skeletnog materijala kako bi saznali više o srednjovjekovnoj populaciji koja je ovdje pohranjena”.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Август 21, 2019, 04:21:26 поподне
Да додам ново истраживање из Индије.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11357-9?fbclid=IwAR0goRBjtAf012-xxodqN64LGz8nXEAjo9On1ZNHtlCeRw7P-nJhHNpDyiQ

Погледајте и табелу са хаплогрупама присутних скелета :

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11357-9/tables/1

Присуство G2a ми је фасцинантно, са обзиром гдје су вршена ископавања.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 21, 2019, 05:01:07 поподне
Да додам ново истраживање из Индије.

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11357-9?fbclid=IwAR0goRBjtAf012-xxodqN64LGz8nXEAjo9On1ZNHtlCeRw7P-nJhHNpDyiQ

Погледајте и табелу са хаплогрупама присутних скелета :

https://www.nature.com/articles/s41467-019-11357-9/tables/1

Присуство G2a ми је фасцинантно, са обзиром гдје су вршена ископавања.

Медитерански скелети потичу из знатно каснијег раздобља у односу на јужноазијске, што је напоменуто у апстракту:

"Situated at over 5,000 meters above sea level in the Himalayan Mountains, Roopkund Lake is home to the scattered skeletal remains of several hundred individuals of unknown origin. We report genome-wide ancient DNA for 38 skeletons from Roopkund Lake, and find that they cluster into three distinct groups. A group of 23 individuals have ancestry that falls within the range of variation of present-day South Asians. A further 14 have ancestry typical of the eastern Mediterranean. We also identify one individual with Southeast Asian-related ancestry. Radiocarbon dating indicates that these remains were not deposited simultaneously. Instead, all of the individuals with South Asian-related ancestry date to ~800 CE (but with evidence of being deposited in more than one event), while all other individuals date to ~1800 CE. These differences are also reflected in stable isotope measurements, which reveal a distinct dietary profile for the two main groups."

У сваком случају, иако потичу из 18. или 19. века, поставља се питање - шта су они ту тражили?  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Август 21, 2019, 05:59:40 поподне

У сваком случају, иако потичу из 18. или 19. века, поставља се питање - шта су они ту тражили?  :)

Управо о томе и причам, узимајући у обзир које је то раздобље изненађен сам пристуством хаплогрупа G2а и E. Да је у питању G1 можда ми и не би толико чудно било. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Август 21, 2019, 06:01:49 поподне
И ако могу да примјетим, G2 ми све више личи на зачин C, у све се мијеша  ;D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 21, 2019, 07:40:33 поподне
Ископавање касноантичке палате цара Максимина Даје (305-313) у Шаркамену код Неготина:

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:813150-Bedemi-u-Sarkamenu-isti-kao-oni-u-Rimu
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милош Август 26, 2019, 03:19:37 поподне
https://www.nationalgeographic.rs/vesti/14138-u-beloj-palanci-otkrivena-kasnoanticka-memorija.html

Ово би био добар материјал за ДНК анализу.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Септембар 06, 2019, 09:08:40 поподне
Једна велика вијест из Српске:
 У Скеланима код Сребренице нова открића из Римског доба (http://www.novosti.rs/вести/насловна/република_српска.652.html:816459-У-Скеланима-код-Сребренице-нова-открића-из-Римског-доба-ВИДЕО)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Септембар 06, 2019, 09:15:42 поподне
Иначе и у мом селу код Братунца има откривено старо римско гробље, међутим нека истраживања су изостала. Читав тај дио Подриња је јако занимљив. :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Септембар 19, 2019, 09:41:29 поподне
https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/09/unique-grave-of-roman-era-warlord-found.html?m=1#y0MWB08LrA5RqiCe.97

Поглавица из Бронзаног доба у Чешкој.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 19, 2019, 11:02:10 поподне
https://archaeologynewsnetwork.blogspot.com/2019/09/unique-grave-of-roman-era-warlord-found.html?m=1#y0MWB08LrA5RqiCe.97

Поглавица из Бронзаног доба у Чешкој.

Исправка, у питању је гроб из II века нове ере, односно како је у чланку назначено, Roman era period.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Грк Септембар 29, 2019, 09:33:03 поподне
https://rs.sputniknews.com/nauka/201909291120930449-sputnjik-saznaje-u-srbiji-pronadjen-skelet-star-8000-godina-sa-posebnim-oruzjem/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Септембар 30, 2019, 01:10:12 поподне
https://rs.sputniknews.com/nauka/201909291120930449-sputnjik-saznaje-u-srbiji-pronadjen-skelet-star-8000-godina-sa-posebnim-oruzjem/
Великолијепан и презначајан наход. Ако се ради о члану ловаца и сакупљача, бити ће од великога значаја узнати хаплогрупу И-хромосома, ако се днк да извући, те податке о изгледу лица и расту тијела. Већма на сликама се увиђа дугоглавост лобање.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 30, 2019, 11:19:13 поподне
Занимљива емисија кратке форме, "Археолошки журнал":

https://www.youtube.com/v/7AVzJIL5NBE
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Октобар 01, 2019, 10:06:35 поподне
"Храм подно Венчаца већи од Грачанице! Археолошка истраживања код Аранђеловца откривају непознату прошлост Шумадије. Комплекс био седиште Београдске епископије у 14. веку."

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:821630-Hram-podno-Vencaca-veci-od-Gracanice

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//09/30n/11-hram-foto-b-subasic%20(3).jpg)

Осврт на тзв. "маџарска гробља", која су уствари средњовековна српска гробља:

"Простор под Венчацем је опустео дуже од века, као и највећи део Србије, после Велике сеобе. Током поновног насељавања, средњовековна гробља су изгледала страно и потомцима староседелаца, а још више српском становништву које је долазило из других крајева. Зато је хумка са гробовима над срушеном црквом на Дворинама названа Маџарско гробље.

- Потомци нису препознавали гробове предака. Занимљиво, иако ти "нови" Срби гробља називају "маџарска", "грчка", "латинска", они настављају да сахрањују покојнике на истом простору. То значи да знају да је реч о освећеном тлу - каже археолог Драган Ћирковић."
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ЛукаОБ Октобар 30, 2019, 09:04:05 поподне
Надам се да ћемо што прије открити о каквим се костима ради :)

https://www.klix.ba/vijesti/bih/na-banjaluckom-kastelu-pronadjene-kosti-iz-srednjeg-vijeka/191030103
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 05, 2019, 04:45:29 поподне
Репортажа о рановизантијском и раносредњовековном локалитету Орловине у Малом Зворнику:

https://www.youtube.com/v/Y5_GOsvDVHA
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: filipi Новембар 06, 2019, 10:01:49 поподне
Sarajlije testiraju DNK bogumila iz srednjeg vijeka. Tako kazu oni :)

https://www.youtube.com/v/ehDm7hb9VrI
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Дервента Новембар 06, 2019, 10:23:04 поподне
За ово "богумил" сам се само слатко насмијао, али само незнам јесу ли свијесни у шта се упуштају ако се успостави да је несретни Радоје који је тамо покопан можда ближи нама него њима  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Ojler Новембар 06, 2019, 10:25:13 поподне
За ово "богумил" сам се само слатко насмијао, али само незнам јесу ли свијесни у шта се упуштају ако се успостави да је несретни Радоје који је тамо покопан можда ближи нама него њима  :)

Нема међу нама неке велике генетске разлике по којој ће се моћи рећи коме је Радоје ближи. Делимо исте хаплогрупе, исту генетику.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Дервента Новембар 06, 2019, 10:31:10 поподне
Управо тако Ојлер, неће бити ту неке разлике, чекај, хоћеш да кажеш да смо генетски исти (или барем јако слични)  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Новембар 07, 2019, 07:46:03 пре подне
не знам јесу ли свијесни у шта се упуштају ако се успостави да је несретни Радоје који је тамо покопан можда ближи нама него њима  :)

Случај није само политичке природе, него је њекому материјал за рад или промоцију. Ја поздрављам овај пројект, само се надам, да ће га ваљано урадити.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Amicus Новембар 07, 2019, 09:51:30 пре подне
За ово "богумил" сам се само слатко насмијао, али само незнам јесу ли свијесни у шта се упуштају ако се успостави да је несретни Радоје који је тамо покопан можда ближи нама него њима  :)

Управо читам Драгојловићево Богомилство на Балкану и у Малој Азији и тај мит о богумилима испод стећака стварно делује смешно.

Али уколико буду радили Y-ДНК анализу, свакако ће бити занимљиво видети које ће хаплогрупе пронаћи.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 07, 2019, 12:37:50 поподне
Занимљиво откриће цркве из рановизантијског периода (6. век), великих димензија, у селу Градојевић код Коцељеве. За разлику од већине осталих сакралних објеката из тог периода на подручју северног Илирика, ова црква се није налазила унутар простора који је био брањен бедемима. Новинарски наслов је, наравно, тенденциозан, мада није искључено да је заиста била у функцији христијанизовања федерата.

http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:824077-Srbi-su-jos-u-6-veku-krstavani-u-Tamnavi

(http://www.novosti.rs/upload/images/2019a//10/13n/18-temelj-hram.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 14, 2019, 05:48:21 поподне
Нова археолошка открића на простору северне Бачке и Баната, на траси куда ће проћи гасовод "Турски ток":

http://www.politika.rs/scc/clanak/441854/Arheolozi-brzi-od-Turskog-toka
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Новембар 19, 2019, 09:58:34 пре подне
Гробница из 5.века из локалитета Херманови виногради код Осијека, ископане су три лобање, рађена је и ДНК анализа али нисам нашао да је извучена мушка лоза, само аутосомална днк

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216366#pone-0216366-t001
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Новембар 20, 2019, 01:25:20 пре подне
Гробница из 5.века из локалитета Херманови виногради код Осијека, ископане су три лобање, рађена је и ДНК анализа али нисам нашао да је извучена мушка лоза, само аутосомална днк

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0216366#pone-0216366-t001

Mislim, da smo to već negde saobštili, no za zainteresovane ukratko o rezultatima:

SU 259 projects near to modern East Asian populations (the closest being Cambodian and Tu), while SU 261 overlaps with Near/Middle Eastern populations (represented, for example, by Palestinian, Syrian, and Lebanese), and SU 750 projects between populations from the Caucasus, Europe, and the Near/Middle East (Fig 3A). Though it lacks the power to elucidate detailed relationships between the individuals under study and with present-day populations, PCA provides a qualitative indication that, at this resolution, is able to distinguish populations in sub-continental groupings, demonstrating that these three individuals do not share close genetic affinities with each other.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Новембар 21, 2019, 05:16:19 поподне
Проналазак још једне цркве из рановизантијског периода (6. век) у Доњем Таору код Ваљева, близу Таорских врела:

Археолози открили храм поред Таорских врела: На локалитету пронађени трагови рударења, експлоатације бакра и гвожђа (http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:826953-Arheolozi-otkrili-hram-pored-Taorskih-vrela-Na-lokalitetu-pronadjeni-tragovi-rudarenja-eksploatacije-bakra-i-gvozdja)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Децембар 16, 2019, 04:34:54 поподне
Разговор с госн. Османагићем од 04.12.19

https://www.youtube.com/v/uwJvkTMGAZc&feature=youtu.be

По Османагићу Грци и Латини су геноцидни и културоцидни народи, који истребљаваху дријевне Европљане, који су Баски и Балканци. Позивајућ се на археогенетику и генетичку генеалогију шири притчу о теоријама завјере те измишљеном досељењу Словена, којих наводно по ген. генеалогији нема ни 15%; такођер, уразумјех ли добро, опрезно дотиче помисао, да је самосвијест Срба и Хрвата пробуђена тек путем западњачких улагања у сврху уништожења јединства посљедњега старога европскога народа, творца винчанске културе и пирамида.

Што је најстрашније, је да се у коментарима појављају Срби, који му се клањају, скидају капе, проклинају училишта, да им дјетцу воде у заблуду и скривају праву истину о величаству најстаријега народа.

Оставих коментар у знак противљења овому тровању мисли народним масама; призивам и вас, вичне упечатљивој ријечи и умјеле у овој ствари, оставити свој коментар под јутуб снимком у знак поштовања науке и труда Поријекла.

Ако ми је овај пост у погрешној теми, премјестити га у пригодну.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Децембар 19, 2019, 02:45:54 поподне
Дефинитивно потврђено да је Homo erectus на острву Јава "неизмењен" преживео све до око 100 000 година пре садашњости. На простору Африке се процењује да је изумро пре око 500 000 година, на територији Кине пре око 400 000 година. То би значило да је јавански хоминин живео у исто време кад и анатомски модерни људи, неандерталци, денисованци, "лузонанци", "хобити" са острва Флорес...

Homo erectus: Ancient humans survived longer than we thought (https://www.bbc.com/news/science-environment-50827603?ns_source=facebook&ocid=socialflow_facebook&ns_campaign=bbcnews&ns_mchannel=social&fbclid=IwAR35gVKcLQ26eOZ5QVdirkvm1R4CiO1FA_YCxjlWbyBcRbAX6tPdAnSANPk)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Децембар 19, 2019, 07:56:06 поподне
Значи, изумро сам од себе, пошто су модерни људи стигли касније. Био је навикнут на живот у савани, па се онда Јава претворила у џунглу и није могао касније да функционише, и на крају изумро. А преживели његови огранци на Флоресу и Филипинима. Све ми је ово на климавим ногама.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Децембар 19, 2019, 11:15:55 поподне
Значи, изумро сам од себе, пошто су модерни људи стигли касније. Био је навикнут на живот у савани, па се онда Јава претворила у џунглу и није могао касније да функционише, и на крају изумро. А преживели његови огранци на Флоресу и Филипинима. Све ми је ово на климавим ногама.

Ови са Флореса и Филипина су се боље адаптирали на нове услове. Мада свакако треба више података да би у потпуности схватили узроке нестанка овог хоминина са Јаве.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 07, 2020, 01:04:49 поподне
Градина код села Бакинци (општина Лакташи, РС) би могла представљати остатке рановизантијског града под именом Балкис или Вонке, којег је заједно са још 40 мањих утврђења уништио аварски каган Бајан у свом походу по унутрашњости провинције Далмације крајем 6. века. Осим утврђеног дела града, истражене су и три базилике које нису биле обухваћене бедемима, у једној од њих је пронађен епископски престо и урезана имена три далматинска епископа на латинском, што говори о томе да је град био седиште епископа.

https://srpskosrednjovekovlje.blogspot.com/2020/01/blog-post.html

(https://1.bp.blogspot.com/-MjfxSNwYGIU/XhMoN0Y9F0I/AAAAAAAABjc/PQokT9IZ0pctxm015QkB2JcA2v9Hk9nmACLcBGAsYHQ/s1600/%25D0%25B1%25D0%25B0%25D0%25BA%25D0%25B8%25D0%25BD%25D1%2586%25D0%25B8.png)

(https://1.bp.blogspot.com/-hgfawYubcAE/XhMpBVLYikI/AAAAAAAABjk/sPVcr5zIgngwp5gQf_sgxJcxeq0HjJQkQCLcBGAsYHQ/s1600/episkopija.png)

(https://html2-f.scribdassets.com/otyybwy0w4h7i7h/images/35-fc12ae228d.jpg)

https://www.academia.edu/12469659/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%98%D1%81%D0%BA%D0%B5_%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B5_%D1%83_%D0%91%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0_Early_Byzantine_basilicas_in_the_village_of_Bakinci
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Јануар 18, 2020, 08:58:58 пре подне
https://www.livescience.com/50-roman-burials-discovered-in-england.html

Остаци 50 робова из Енглеске старих 2000 година.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: sinisab Јануар 23, 2020, 07:49:15 пре подне
https://srpskainfo.com/otkriven-najstariji-pravoslavni-nadgrobni-spomenik-u-lijevcu/

Radi se o značajnom arheološkom nalazištu na području grada Gradiška. U tekstu se ne spominje mnogo toga, pa ću napomenuti da je na lokalitetu gdje su pronađeni temelji manastira, otkriven i kompleks iz rimskog perioda, te temelji dvije crkve brvnare iz turskog perioda.
Ono što je zanimljivo i za članove ovog foruma, to je da je na ovom lokalitetu pronađena nadgrobra ploča iz 14. vijeka, a radi se o nadgrobnoj ploči osobe koja se prezivala STOJIĆ.
Gradska uprava je otkupila zemljište, ustupila ga crkvi, te se u skorijoj budućnosti planira izgradnja manastira na tim temeljima.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 23, 2020, 10:39:44 пре подне
https://srpskainfo.com/otkriven-najstariji-pravoslavni-nadgrobni-spomenik-u-lijevcu/

Radi se o značajnom arheološkom nalazištu na području grada Gradiška. U tekstu se ne spominje mnogo toga, pa ću napomenuti da je na lokalitetu gdje su pronađeni temelji manastira, otkriven i kompleks iz rimskog perioda, te temelji dvije crkve brvnare iz turskog perioda.
Ono što je zanimljivo i za članove ovog foruma, to je da je na ovom lokalitetu pronađena nadgrobra ploča iz 14. vijeka, a radi se o nadgrobnoj ploči osobe koja se prezivala STOJIĆ.
Gradska uprava je otkupila zemljište, ustupila ga crkvi, te se u skorijoj budućnosti planira izgradnja manastira na tim temeljima.

"Vujinović navodi i druge dokaze da je Karanovac pravoslavni manastir. Ovaj arheolog to zaključuje na osnovu natpisa, pisma, istočnog obreda, arhitekture, slovenskog imena, oble glagoljice i drugih istorijskih dokumenata, kao i imena i prezimena. Nema nikakve sumnje, uvjerava Vujinović, da je Mileta Stojić pravoslavac."

Не знам на основу чега је закључено да је у питању обла глагољица. Када мало боље погледате натпис на приложеној фотографији, мислим да би се пре рекло да је у питању угласта глагољица:

(https://srpskainfo.com/wp-content/uploads/2019/10/Natpis-na-nadgrobnom-spomeniku-ispisan-glagoljicom-foto-Milan-Pilipovic.jpg)

Треба додати и да је натпис фотографисан "наопачке", односно да фотографију треба обрнути за 180 степени да би могла бити прочитана:

(https://i.postimg.cc/DwqNr8Bh/Natpis-na-nadgrobnom-spomeniku-ispisan-glagoljicom-foto-Milan-Pi.jpg)

Јасно се види име "Милета" написано угластом глагољицом, у горњем реду.

Глагољица (https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%99%D0%B8%D1%86%D0%B0)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Јануар 23, 2020, 02:13:33 поподне
На локалитету манастира Карановац код Градишке нађен је и онај натпис о попу из Ловнице.

(http://www.plemenito.com/public/data/photos/407/medium/Lomnica.jpg)

АЗ ЛОМНИЦИН ПОП ПИСАХ ПО РОЖЕСТВУ ХРИСТА НА 1000 ЛЕТ НА 300 И 1 ЛЕТ
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Фебруар 20, 2020, 07:45:36 поподне
Археолози тврде да су пронашли гробницу првог краља и оснивача Рима, Ромула. Нађена гробница налази се испод Форума, али у њој нису нађене кости. Е сад, шта су ар'еолози шћели рећи, питање је....

 Have archaeologists found the burial place of Rome's founder? Tomb found under the city's Forum may be the final resting place of Romulus   (https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-8014645/Tomb-Roman-Forum-final-resting-place-Romulus.html.)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Фебруар 25, 2020, 12:40:09 поподне
(https://scx1.b-cdn.net/csz/news/800/2020/4-archaeologis.jpg)
Приликом претраге локалитета Туркмен-Карахојук од стране тима арахеолога из Турске и Британије, локални земљорадник упутио је стручњаке на полупотопљени камен са чудним натписом, а који се налазио у каналу за наводњавање . Откривено је, да је натпис на лувијском језику из 8. вијека прије нове ере. Натпис помиње краља Хартапу којем је "олуја богова донијела противничког краља његовом височанству". Овом непознатом краљевству главни град био је на поменутом локалитету Карахојук, а који се простирао на 120 хектара. Археолози сматрају да је ово краљевство поразило фригијско.

Archaeologists discover lost city that may have conquered the kingdom of Midas (https://phys.org/news/2020-02-archaeologists-lost-city-conquered-kingdom.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Фебруар 25, 2020, 12:59:29 поподне
На југу Израела крај Лахиша археолози су пронашли ханански храм стар 3.000 година. Ово је уједно први ханански храм којег су пронашли у задњих 50 година.
(https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/nuvGixVCyaUPpPBHgF8Nhj-650-80.jpg)
3,000-year-old Canaanite temple discovered in buried city in Israel (https://www.livescience.com/canaanite-temple-in-buried-city-israel.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Фебруар 25, 2020, 02:27:32 поподне
У подводној пећини код Балеарских острва пронађено је око 200 винских амфора датираних у римско вријеме. Остало је нејасно како су у пећину доспјеле, па стручњаци као могући одговор наводе древне ритуале.
(https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/field/image/Roman-Amphorae.jpg)
(https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/styles/large/public/Representation_2.jpg?itok=p5OPAhcx)

Hundreds of Roman Wine Amphorae Found in Underwater Cave (https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/roman-amphorae-0013326)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: нцп Март 01, 2020, 09:32:50 пре подне
https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:850320-Srbija-bila-rajski-vrt-preko-kojeg-je-naseljena-Evropa-Svetski-znacajna-otkrica-nasih-arheologa-u-Sicevackoj-i-Jelasnickoj-klisuri

OGNjIŠTE starije od 200.000 godina koje su srpski arheolozi nedavno otkopali u pećini Balanici kod Sićeva je prvorazredna naučna senzacija. Taj tamni krug pepela na debelom sloju zemlje i stena ispečenih vatrom osvetljava jedan od najzagonetnijih perioda u istoriji ljudske vrste.

- Nova otkrića iz Sićevačke i Jelašničke klisure, kao i iz dolina Peka i Timoka, potvrđuju hipotezu da je moderni čovek sa Bliskog istoka krenuo u kolonizaciju Evrope preko teritorije Srbije i nastavio na Zapad uzvodno Podunavljem - kaže arheolog prof. dr Dušan Mihailović, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, vođa tima čija su otkrića proslavila Srbiju u naučnom svetu i nacrtala novu kartu širenja ljudske vrste.

Srpski arheolozi su pronašli dokaze da su u Srbiji savremeni ljudi živeli neko vreme zajedno s neandertalcima. Kao i da je tokom vrhunca poslednjeg ledenog doba moderni čovek na području Srbije našao utočište u kome je preživeo. Posle otapanja glečera on je osvojio Evropu, a istovremeno su misteriozno nestali njeni stari stanovnici, neandertalci.


Иstraživanja srpskih arheologa i analize svetskih laboratorija potvrđuju da je Balanica jedno od najstarijih neprekidno naseljenih mesta na svetu. U njoj su otkriveni ostaci najdrevnijeg pretka savremenog čoveka u Evropi, koji je ovde živeo pre više od 500.000 godina. U istoj pećini su očuvani tragovi naseobine neandertalaca koji su oko 400.000 godina vladali Evropom.

U pećini nad Sićevačkom klisurom su nađeni i tragovi prvih savremenih ljudi koji su preko Balkana pre oko 44.000 godina preplavili Evropu.

- Zašto su svi oni živeli u Balanici? Odgovor je prilično jednostavan: pećina je iznad korita Nišave, gde su veliki biljojedi, kao što su mamut, bizon, tur, divovski jelen i nosorog, dolazili na pojilo. I neandertalci i moderni ljudi su ih lovili iz zasede u pećini. Kao i kozoroge na okolnim visijama. Pored Balanice je i izvor. Dakle, idealno mesto za život. Ali nisu samo ljudi iz Balanice lovili životinje, već i obrnuto. U najnižim arheološkim slojevima otkrili smo ljudske ostatke koje su kao plen doneli grabljivci, verovatno divovske pećinske hijene - kaže prof. dr Mihailović.


Nova istraživanja šireg područja pokazala su da pećina Balanica nije bila usamljeno stanište u pustoši, naprotiv. U obližnjoj Jelašničkoj klisuri su takođe pronađena mnogobrojna ljudska staništa iz duboke preistorije.

https://www.bbc.com/serbian/lat/srbija-48014663

- U stvari, prve sigurne tragove neandertalca u Srbiji, stare 102.000 godina, našli smo u pećini Pešturini u Jelašničkoj klisuri. Pored njihovih skeletnih ostataka našli smo i kost sa urezanim linijama koja im je služila kao ukras, a izgleda da su se ukrašavali i perjem i kandžama životinja. Pešturina je neandertalcima služila kao povremeni sezonski logor, jer smo u njoj pronašli kosti velikih mesoždera iz istog vremena, kao što su pećinske hijene, medvedi i lavovi - kaže prof. dr Mihailović.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%88%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D1%88%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%83%D1%80%D0%B0

https://en.wikipedia.org/wiki/Pe%C5%A1turina

https://www.juznevesti.com/Drushtvo/Ostaci-pronadjeni-u-sicevackim-pecinama-treci-najstariji-u-Evropi.sr.html

Сјајнe готографијe пeћинe Пeштурина ногу сe видeти на овом сајту

http://podaci.com/_gRoute/Pecina-Pesturina.html

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Март 03, 2020, 01:56:30 поподне
Недавно је откривен један од најстаријих сачуваних мачева у ризници јерменског католичког манастира на острву Сан Ладзаро дељи Армени, Венеција. Мач је датиран у 3.000 п.н.е., а поријеклом је из источне Анадолије.

(https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/sword_3.jpg?itok=HAFR3jtl)

 5,000 Year-Old Anatolian Sword Discovered On Venetian Island (https://www.ancient-origins.net/news-history-archaeology/anatolian-sword-0013350)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Март 11, 2020, 01:28:57 поподне
https://www.youtube.com/v/TxCm_OaJ5N4
видео

У граду Халтерн ам Зе у Њемачкој, на граници некадашњег Римског царства пронађен је добро очуван украшени бодеж стар 2.000 година. Бодеж је нађен у гробу римског војника, мада и није пракса Римљана да се сахрањују са оружјем. Како је оружје добро кородирало стручњацима је требало 9 мјесеци да га рестаурирају и доведу у ред. Након што су га прегледали рентгеном, скенирали и рестаурирали, археолози су се дивили бодежу. Његова дршка је сребрена и украшена заковицама, а гвоздено сјечиво има дубоке жљебове са обје стране средњег ребра, наглашен струк и дугу тачку сужења. 

извор:
'Rusty lump' turns out to be 2,000-year-old silver dagger used by Roman soldier (https://www.livescience.com/roman-iron-dagger-sheath.html)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Март 14, 2020, 05:31:19 поподне
Zahvaljujući opštinskim sredstvima, ovog proleća biće započeta arheološka istraživanja na srednjovekovnom utvrđenju Židovska gradina, u Krajčinovići, prema Gornjem Poblaću, navodi se na sajtu opštine Priboj.
Završetak arheoloških istraživanja na srednjovekovnom gradu Židovska gradina, uz već delom odrađene istraživačke radove na utvrđenju Jagat na Malom Biću umnogome će povećati turističke potencijale Priboja, jer malo koji grad u našem okruženju ima pet srednjovekovnih utvrđenja odnosno gradova, kao značajnih kulturno – istorijskih spomenika.
Занимљив назив "Жидовска градина" код Прибоја (обзиром да се ради о средњовековном утврђењу)
https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2020&mm=03&dd=14&nav_id=1666474
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Панић Март 14, 2020, 05:36:00 поподне
Занимљив назив "Жидовска градина" код Прибоја (обзиром да се ради о средњовековном утврђењу)
https://www.b92.net/putovanja/vesti.php?yyyy=2020&mm=03&dd=14&nav_id=1666474

Врло занимљиво. Зна ли се објашњење за то име?
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 14, 2020, 08:07:57 поподне
Врло занимљиво. Зна ли се објашњење за то име?

Понекад се за неке градине у локалним народним предањима каже да су их зидали "Жидови", "Џидови", "Жиди", итд. Најпознатији локалитет за кога се веже такво предање је свакако Жидовар код Вршца.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Atlantische Март 14, 2020, 09:31:21 поподне
Понекад се за неке градине у локалним народним предањима каже да су их зидали "Жидови", "Џидови", "Жиди", итд. Најпознатији локалитет за кога се веже такво предање је свакако Жидовар код Вршца.

https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%80
Мислим да је у овом случају у питању (стручни) термин новијег датума, јер нисам до сада чуо (а нити неко од рођака које сам питао, а који су свакако позванији од мене по питању топонима у завичају) за Жидовску градину. С друге стране, мали Бић је назив за источни део Бића под чијим обронцима се налази Прибој.

Ево пар погледа из мог села на Бић и мали Бић.
(https://i.imgur.com/zv3Ro1r.jpg)
(https://i.imgur.com/Wp8040k.jpg)
(https://i.imgur.com/HLtBhzf.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: marigold Март 15, 2020, 03:31:00 пре подне
Неандерталац из пећинског комплекса Баланица код Сићевачке клисуре: https://rs.sputniknews.com/nauka/202003111122019990-neandertalac-iz-siceva-nova-arheoloska-otkrica-u-srbiji-menjaju-istoriju-covecanstva-stefan-djuric/?fbclid=IwAR1hLoH9L18phP2MbemWyFsAZO67Eq6MBT3eWhj5YFsw4fA9gchR_WRMlzI

(https://cdn1.img.rs.sputniknews.com/img/112201/96/1122019677_0:0:525:497_768x0_80_0_1_c77368c9d32d64b0f78850dd788bb5eb.jpg.webp)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Март 16, 2020, 10:54:00 поподне
Археолози аматери пронашли су одлично очувани пре-викиншки мач стар 3.000 година, у Данској. Тако је добро очуван да се на њему јасно виде детаљи и он још увијек оштар.   

(https://secureservercdn.net/160.153.137.40/fbx.00e.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/03/viking-sword-3.jpg)
(https://secureservercdn.net/160.153.137.40/fbx.00e.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/03/viking-sword-2.jpg)
---
(https://secureservercdn.net/160.153.137.40/fbx.00e.myftpupload.com/wp-content/uploads/2020/03/viking-sword-4.jpg)
проналазачи овог невјероватног артефакта

извор:
Well-Preserved 3,000-Year-Old Pre-Viking Sword Unearthed in Denmark is Still Sharp (https://archaeology-world.com/well-preserved-3000-year-old-pre-viking-sword-unearthed-in-denmark-is-still-sharp/)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Март 16, 2020, 11:17:08 поподне
Личи на врх копља више него на мач.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Март 16, 2020, 11:24:57 поподне
Не знам каква су оружја била тада, али невероватна технологија за 1000. ПНЕ и очуваност после 3000 година
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 17, 2020, 01:34:46 поподне
Велико откриће у Виминацијуму, читава флота бродова за које се претпоставља да потичу из римског периода је пронађена на дубини од око 7 метара испод површине, што је знатно дубље од осталих трагова римске материјалне културе и малтене у истом слоју где су пронађени остаци мамута.  :) Дрвени и метални делови су одлично очувани захваљујући томе што су их херметички затворили глина и муљ, а C-14 анализа тек треба да покаже колика је старост ових бродова. Они су изгледа потонули у корито неке реке која више не постоји, а на чије присуство указује речни шљунак и шкољке испод бродова (није у питању ни Дунав, ни Млава ни речица Клепечка која је постојала до 19. века).

Виминацијска флота изронила из угљенокопа: Сензационално откриће код Костолца (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:853133-Viminacijska-flota-izronila-iz-ugljenokopa-Senzacionalno-otkrice-kod-Kostolca-FotoVideo)

https://www.youtube.com/v/eZ-EdB9kiss&feature=emb_title

https://www.youtube.com/v/58L1yVH1X9I&feature=emb_title
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Март 17, 2020, 01:36:16 поподне
Хоћеш рећи да су Римљани са бродовима ловили мамуте? :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 17, 2020, 01:46:31 поподне
Хоћеш рећи да су Римљани са бродовима ловили мамуте? :)

Не препоручујем читање коментара испод новинског чланка и видеа на Јутубу, ако не желите да се контаминирате неуким будалаштинама.  ;D Мада када смо већ код тога која би река могла бити у питању, мислим да је ипак у питању Дунав, иако је данас удаљен 2 километра од тог места. Вероватно постоји опција да је меандрирао у прошлости и да је у римском периоду пролазио тим пределом, а да је касније променио ток. Видећемо шта кажу анализе, када буду готове.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Март 17, 2020, 01:53:16 поподне
Не препоручујем читање коментара испод новинског чланка и видеа на Јутубу, ако не желите да се контаминирате неуким будалаштинама.  ;D Мада када смо већ код тога која би река могла бити у питању, мислим да је ипак у питању Дунав, иако је данас удаљен 2 километра од тог места. Вероватно постоји опција да је меандрирао у прошлости и да је у римском периоду пролазио тим пределом, а да је касније променио ток. Видећемо шта кажу анализе, када буду готове.

То је сасвим сигурно, да је Дунав кроз историју значајно мењао ток. И питај бога колико је било рукаваца.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Број 1 Март 17, 2020, 02:08:30 поподне
То је сасвим сигурно, да је Дунав кроз историју значајно мењао ток. И питај бога колико је било рукаваца.
Ово је више него основано.
Када смо пре пет-шест година др Ивица Тодоровић и ја прикупљали ДНК узорке у селима око Азање, сећам се да смо код једног домаћина у селу Грчац на полицама видели на десетине предмета која датирају из неолита, тј. периода Винчанске културе. У непосредној близини Грчца је и познати неолитски локалитет Медведњак. Оно чега се посебно сећам јесу употребни предмети, који су, према речима домаћина, били саставни део рибарске опреме (нпр. округле кулге са рупом кроз коју је вероватно пролазио канап, а које су вероватно служиле приликом лова рибе помоћу мрежа). Кад се погледа мапа, данас у близини Грчца нема ниједног значајнијег водотока, а наведени налази показују да га је у периоду пре више хиљада година зацело било.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Март 23, 2020, 02:09:53 поподне
Велико откриће у Виминацијуму, читава флота бродова за које се претпоставља да потичу из римског периода је пронађена на дубини од око 7 метара испод површине, што је знатно дубље од осталих трагова римске материјалне културе и малтене у истом слоју где су пронађени остаци мамута.  :) Дрвени и метални делови су одлично очувани захваљујући томе што су их херметички затворили глина и муљ, а C-14 анализа тек треба да покаже колика је старост ових бродова. Они су изгледа потонули у корито неке реке која више не постоји, а на чије присуство указује речни шљунак и шкољке испод бродова (није у питању ни Дунав, ни Млава ни речица Клепечка која је постојала до 19. века).

Виминацијска флота изронила из угљенокопа: Сензационално откриће код Костолца (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:853133-Viminacijska-flota-izronila-iz-ugljenokopa-Senzacionalno-otkrice-kod-Kostolca-FotoVideo)

https://www.youtube.com/v/eZ-EdB9kiss&feature=emb_title

https://www.youtube.com/v/58L1yVH1X9I&feature=emb_title

Поред бродова који потичу из римског периода, пронађен је и моноксил који су користили стари Словени:

"Римски историчари често помињу како су Авари током инвазије ангажовали Словене који су, попут "морнаричких фока", врло вешто користили своје ратне чамце за прелажење река и опсаду. Моноксил који смо ископали је изузетно вешто и добро урађен и по томе се разликује од до сада познатих - каже археолог мр Илија Данковић, показујући велике отворе направљене на "кљуновима" прамца и крме чамца.

Те рупе показују вишеструку намену моноксила: могао је да се користи као самостално пловило, а када би се кроз отворе дебелим ужетом повезало више моноксила, добијао се стабилан понтонски мост преко кога је реку могла да пређе пешадија. Дакле, овде имамо врхунски примерак речне десантне технике за коју ни Рим није имао одговор.


(https://www.novosti.rs/upload/images/2020//03/17n/13-kostolac-b-subasic%20(2).jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Март 23, 2020, 02:22:31 поподне
Slavic science  ;D

Изузетно откриће. Баш ме обрадовало.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Мића Март 27, 2020, 11:03:44 поподне

"Догодине у Холштајну!"


Луцидан потпис!  :D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Милан Петровић Март 28, 2020, 08:31:48 пре подне
Луцидан потпис!  :D
Не мислиш да сам отишао предалеко у прошлост?  ;)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Мића Март 28, 2020, 08:56:40 пре подне
Не мислиш да сам отишао предалеко у прошлост?  ;)

Мислим на будућност. Више ће нас бити у Холштајну, него у Призрену.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Небо_Сав Април 21, 2020, 05:18:36 поподне

Чланак из руског магазина о усавршавању метода радиоактивног угљеника који се користи приликом одређивања старости органских твари.

https://www.kommersant.ru/doc/4314655?utm_source=ogonek&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter

Група научника из САД, Немачке, Холандије и Италије је објавила рад у часопису Sciences Advances  у којем тврде да су побољшали тачност методе радиоактивног угљеника.
Руски новинар је позвао  водећег научника ове групе - Стурта Менинга, са Универзитета Корнел- да појасни своје тврдње, и преточио то у чланак:


Све тече, све се прецизира

На пример, активност вулкана на Санторинију, која је довела до пада Минојске цивилизације, датирана је сада   100 година (1630-1600 г. п. н.е) касније у односу на досадашње процене (око 1500 г.п.н.е).
Такође, помиње се и достигнуће руских научника који су осмисли метод којим се значајно смањују трошкови примене ове методе (реда величине неоколико хиљада евра).
Истовремено, аутор чланка указује и на парадокс - нови резултати доводе у питање старе процене и то рађа нове спорове између научника.Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: argajl Мај 11, 2020, 08:51:07 поподне
Најстарији проналазак модерног човека у Европи.
Недавно је откривено да су у пећини у данашњој Бугарској под називом Бачо Киро (пещера „Бачо Киро“) живели модерни људи а не неандерталци (како се мислило), пре 47.000 година. Овај налаз је 8000 година старији од онога за кога се до скоро мислило да је најстарији у пећини са костима (Peştera cu Oase) у данашњој Румунији. У тексту на ЦНН-у су линковане и две студије из научних часописа.

https://edition.cnn.com/2020/05/11/world/european-homo-sapiens-pendants-scn/index.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: CosicZ Мај 16, 2020, 12:45:07 поподне
Најстарији проналазак модерног човека у Европи.
Недавно је откривено да су у пећини у данашњој Бугарској под називом Бачо Киро (пещера „Бачо Киро“) живели модерни људи а не неандерталци (како се мислило), пре 47.000 година. Овај налаз је 8000 година старији од онога за кога се до скоро мислило да је најстарији у пећини са костима (Peştera cu Oase) у данашњој Румунији. У тексту на ЦНН-у су линковане и две студије из научних часописа.

https://edition.cnn.com/2020/05/11/world/european-homo-sapiens-pendants-scn/index.html

Ово откриће је помињано данас у Јутарњем програму РТС. Нађен је велики број фрагмената костију, углавном животињских, али и неколико људских. Анализирани су протеини и митохондријска ДНК. Такође је поменуто и да се истражују пећине у Србији. Колико сам схватио, нестанак неандерталаца се доводи у везу са активирањем супервулкана.

Погледао сам мало линковане студије. Пронађена су највероватније два припадника митохондријске хаплогрупе М (M), два Н (N) и по један Р (R) и У8 (U8). Занимљива разноликост на малом простору. Њихови данашњи сродници заузимају простор од Европе, преко Азије, до Аустралије и Америке.

https://www.nature.com/articles/s41586-020-2259-z
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2259-z/figures/11
https://static-content.springer.com/esm/art%3A10.1038%2Fs41586-020-2259-z/MediaObjects/41586_2020_2259_MOESM1_ESM.pdf
https://www.nature.com/articles/s41559-020-1136-3
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Мај 17, 2020, 12:50:51 поподне
Понедељак 21:50

"Живот на ископавањима, Србија

Филм бележи археолошка истраживања на касноантичком локалитету Глац, где професор археологије из Аустралије и његов колега из Србије откривају остатке римске палате скривене у пшеничном пољу, на периферији Сремске Митровице"

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/22/rts-svet/3950812/.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: CosicZ Мај 28, 2020, 10:53:52 поподне
Из чланка у данашњој Политици "Келтско налазиште под Батајничком петљом":
"На градилишту Батајничке петље у Земуну багери су прекјуче, док су копали пут, открили су археолошки локалитет из млађег гвозденог доба , из првог века пре нове ере. Реч је о новом, још нерегистрованом налазу са керамичким предметима који су највероватније припадали Келтима"
"Комади керамике добро су очувани, крупни су и израђени су на витлу, а то је техника коју су Келти донели на ове просторе. Тек кад приступимо археолошком ископавању знаћемо да ли је на тој локацији било келтско култно место или је реч о келтском насељу које је формирало аутохтоно становништво те области пре доласка Римљана на ове просторе."

Исто и на https://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:867271-Pored-gradilista-na-auto-putu-oko-Beograda-pojavili-se-tragovi-zivota-iz-praistorije-Kelti-prikocili-obilaznicu-kod-Batajnice.

Не знам да ли се може сврстати у археологију, Политика пише и о планираном извлачењу из Дунава немачких бродова потопљених код Прахова септембра 1944.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јун 24, 2020, 08:43:44 поподне
Откриће древног града из времена Илирске краљевине, десетак километара источно од Скадра. Претпоставља се да је у питању Басанија, о којој је писао Тит Ливије као о месту где се одиграла битка између Римљана и последњег илирског краља Генција 168. године п.н.е.

https://balkaninsight.com/2018/06/18/discovery-of-lost-city-in-albania-thrills-archaeologists-06-18-2018/

https://en.wikipedia.org/wiki/Bassania
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јун 24, 2020, 08:53:21 поподне
Исланд:

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/15435-zapisi-govore-o-ingolfu-arnarsonu-osnivacu-rejkjavika-otkrivene-drevne-vikinske-gradjevine.html
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јун 27, 2020, 11:43:21 поподне
Није неко ново откриће, али је свакако занимљива прича о необично богатој збирци археолошких и историјских експоната у селу Вранић код Београда:

OD MAMUTOVIH ZUBA DO GROBOVA KRSTAŠA - BEOGRAD ZA POČETNIKE
(you tube)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јун 27, 2020, 11:46:42 поподне
https://www.youtube.com/v/GW0W9GzJbnw
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 05, 2020, 10:52:04 поподне
Планинари открили два средњовековна града у Азбуковици, близу Љубовије:

"Путем сребра" откривена нова археолошка сензација - заоставштина средњовековне Србије: Град камен опет се надвио над Азбуковицом (https://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0%D0%B6%D0%B5.409.html:870303-%D0%9F%D1%83%D1%82%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D1%88%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%9A%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B5-%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B5-%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%82-%D1%81%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%B8%D0%BE-%D0%BD%D0%B0%D0%B4-%D0%90%D0%B7%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%BE%D0%BC?fbclid=IwAR1iOo4ZegGBQBFvB7PvfffYPJUvmBbYPuruCVzsm1XADqhhmDkeTQ9Y5RU)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Vlax Јул 06, 2020, 12:14:00 поподне
https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Kameni-monoliti-kraj-Bosanskog-Petrovca-kriju-drevne-tajne/608630

Није баш откриће, али ме занима има ли сличних камених монолита у ширем подручју Крајине и западне Босне? И са којом културом би се могли повезати? Знам само за Кркавчански камен у Истри, мада не знам ни за кога се он везује.
А велики "стручњак" Османагић је закључио да је "ријеч о култури која је била у стању преносити камене плоче теже од тоне"
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 06, 2020, 03:23:41 поподне
https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Kameni-monoliti-kraj-Bosanskog-Petrovca-kriju-drevne-tajne/608630

Није баш откриће, али ме занима има ли сличних камених монолита у ширем подручју Крајине и западне Босне? И са којом културом би се могли повезати? Знам само за Кркавчански камен у Истри, мада не знам ни за кога се он везује.
А велики "стручњак" Османагић је закључио да је "ријеч о култури која је била у стању преносити камене плоче теже од тоне"

Нисам сигуран шта је у питању, а нисам ништа пронашао ни у Археолошком лексикону БиХ. Можда су у питању геолошке формације, тј. иста прича као са Османагићевим "пирамидама" код Високог.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Vlax Јул 06, 2020, 10:30:36 поподне
Не бих рекао да је геолошка формација, не уклапа се у околину, нити на другим местима у крају има сличних формација. Пролазио сам много пута поред овог камења, али сам увек то везивао за римски период, јер је негде у близини нађен миљоказ
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Јул 19, 2020, 08:41:12 пре подне
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-rimski-spomenik-neprocenjive-vrednosti-star-19-vekova-tek-pronaden-kod-vince/n6n7t47?fbclid=IwAR3B3d3Ct8QIVO1VSl6Op7JMobww27UR4qQI_Sc-gUQQx3QaU8fCgCb0sf0 (https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-rimski-spomenik-neprocenjive-vrednosti-star-19-vekova-tek-pronaden-kod-vince/n6n7t47?fbclid=IwAR3B3d3Ct8QIVO1VSl6Op7JMobww27UR4qQI_Sc-gUQQx3QaU8fCgCb0sf0)

Свеже откривен римски споменик у Винчи већ украден. Добро је што су сликали натпис пре тога.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 19, 2020, 03:43:27 поподне
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-rimski-spomenik-neprocenjive-vrednosti-star-19-vekova-tek-pronaden-kod-vince/n6n7t47?fbclid=IwAR3B3d3Ct8QIVO1VSl6Op7JMobww27UR4qQI_Sc-gUQQx3QaU8fCgCb0sf0 (https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-rimski-spomenik-neprocenjive-vrednosti-star-19-vekova-tek-pronaden-kod-vince/n6n7t47?fbclid=IwAR3B3d3Ct8QIVO1VSl6Op7JMobww27UR4qQI_Sc-gUQQx3QaU8fCgCb0sf0)

Свеже откривен римски споменик у Винчи већ украден. Добро је што су сликали натпис пре тога.

Шта рећи кад се у овој земљи пљачка националног блага доживљава као некаква планинарска авантура и то још качи по Јутубу:

https://www.youtube.com/v/2e6sSqt_JYM
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Панић Јул 19, 2020, 03:53:51 поподне
Шта рећи кад се у овој земљи пљачка националног блага доживљава као некаква планинарска авантура и то још качи по Јутубу:

https://www.youtube.com/v/2e6sSqt_JYM

Написали су да ће све однети у музеј који су већ контактирали. Е сад, ако им је веровати... :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 19, 2020, 08:56:59 поподне
Написали су да ће све однети у музеј који су већ контактирали. Е сад, ако им је веровати... :)

Самоиницијативно ископавање археолошког локалитета је само по себи кривично дело, тако да у сваком случају крше закон.  ;)

Ево шта каже Кривични законик:

"Neovlašćeno izvođenje arheoloških radova

Član 353a

(1) Ko neovlašćeno vrši arheološka iskopavanja i istraživanja,
kazniće se zatvorom do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno na arheološkom nalazištu ili drugom nepokretnom kulturnom dobru, odnosno dobru koje uživa prethodnu zaštitu ili ako je tom prilikom devastirano arheološko nalazište ili nepokretno kulturno dobro, odnosno dobro koje uživa prethodnu zaštitu ili ako je prilikom izvođenja ovih radova korišćena oprema ili uređaj za otkrivanje i pronalaženje arheoloških predmeta,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(3) Predmeti nađeni prilikom izvršenja dela iz st. 1. i 2. ovog člana, oduzeće se.
"
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Јанбо Јул 19, 2020, 09:57:01 поподне
Нема од тога ништа, нити се они хапсе нити процесуриају, а и да се ухапсе, просечан адвокат би то средио лако. Код мене у крају у Срему доста људи ради то.
У суштини ја ту кривим државу тј. археологе који појам немају очигледно шта све има у држави, више знају локалци и зато тако и траже. Ко зна шта би се све открило да неко прати те приче сељака и да им они покажу. Али код нас и врло битна и потврђена археолошка места нико не проучава, нема се пара а ни жеље, е па нека онда сиротиња зарађује.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Јул 19, 2020, 10:06:11 поподне
Шта рећи кад се у овој земљи пљачка националног блага доживљава као некаква планинарска авантура и то још качи по Јутубу:

https://www.youtube.com/v/2e6sSqt_JYM

Из његова угла изгледа овако:
"Што рећи, када се у овој земљи некаква планинска авантура доживљава као пљачка националнога блага."

У оној земљи у којој власт, која је прописала те законе није лицемерна по поводу археологије и нац.блага, она и скрби за то, да се пред нац. благом непроцењиве вредности постави стражар. Разумем да је покојему археоложшкому љубитељу на уму лична добит, но и власт и музеји се уплићу искључиво када је добит у питању.

"Ко прије ђевојци, његова ђевојка."

Постојао је закон у феудално доба, да сваки грумен сребра, који се одкрије на земљи, која припада властелину, има да буде властелинов.
Данас је земља, рекло би се народна ( res publica, demokratija ) а опет све у њој припада "властели".


Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Јанбо Јул 19, 2020, 11:03:10 поподне
Он у клипу на почетку каже да копање на местима која нису означена као археолошко налазиште, сме да ради, исто као и претраживање терена који је у приватном поседу.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Romanijski Јул 20, 2020, 12:07:36 пре подне
Затекнуга на њиви да претражује. Не нађу ниједан предмет код њега. Штаси радио , претраживао њиву да газди не настрада тракторска гума....
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 20, 2020, 12:28:07 пре подне
Нема од тога ништа, нити се они хапсе нити процесуриају, а и да се ухапсе, просечан адвокат би то средио лако. Код мене у крају у Срему доста људи ради то.
У суштини ја ту кривим државу тј. археологе који појам немају очигледно шта све има у држави, више знају локалци и зато тако и траже. Ко зна шта би се све открило да неко прати те приче сељака и да им они покажу. Али код нас и врло битна и потврђена археолошка места нико не проучава, нема се пара а ни жеље, е па нека онда сиротиња зарађује.

Није то сиротиња, то су организоване банде пљачкаша и шверцера. Слажем се да је државна политика што се тога тиче катастрофална, зато је и дошло до цветања тог "бизниса" јер људи сматрају да тако нешто уопште није кажњиво. Кад би се само примењивао закон и неколико људи ухапсило и осудило на максималне затворске казне због пљачке блага, нико се више тиме не би бавио, или барем не у овом обиму.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 20, 2020, 12:29:39 пре подне
Он у клипу на почетку каже да копање на местима која нису означена као археолошко налазиште, сме да ради, исто као и претраживање терена који је у приватном поседу.

Закон ти у првој тачки већ каже да је то кажњиво, тако да не, не сме ништа сам да прекопава.  :) Све што се ископа из земље и што спада у археолошко благо је власништво државе, по закону.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 20, 2020, 12:33:17 пре подне
Из његова угла изгледа овако:
"Што рећи, када се у овој земљи некаква планинска авантура доживљава као пљачка националнога блага."

У оној земљи у којој власт, која је прописала те законе није лицемерна по поводу археологије и нац.блага, она и скрби за то, да се пред нац. благом непроцењиве вредности постави стражар. Разумем да је покојему археоложшкому љубитељу на уму лична добит, но и власт и музеји се уплићу искључиво када је добит у питању.

"Ко прије ђевојци, његова ђевојка."

Постојао је закон у феудално доба, да сваки грумен сребра, који се одкрије на земљи, која припада властелину, има да буде властелинов.
Данас је земља, рекло би се народна ( res publica, demokratija ) а опет све у њој припада "властели".

То су већ "филозофска питања", а закон је јасан, "само" се не примењује у већини случајева нажалост. Можда би поводом тога требали да се угледамо на Британце, али би по мени, за почетак, сасвим довољно било и да се закон просто примењује а да се кривци не ослобађају или у најбољем случају не осуђују на минималне казне.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: сɣнце Јул 20, 2020, 01:13:44 пре подне
То су већ "филозофска питања", а закон је јасан, "само" се не примењује у већини случајева нажалост. Можда би поводом тога требали да се угледамо на Британце, али би по мени, за почетак, сасвим довољно било и да се закон просто примењује а да се кривци не ослобађају или у најбољем случају не осуђују на минималне казне.

бисмо требали  ;)
Мишљу, да жестина није решење. Можда, да се власт постара приволити љубитељске истраживаче, чинити у корист археологије, пак их пустити копати, али када што пронајду, да ископиште предају надлежној установи а за труд да буду награђени макар и сићом или уделом од продаје. Тако би се и више одкрило и људима би било милије служити у корист свому народу, земљи и науци и осетити захвалност земље, него посезати за црним тржишћем.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 20, 2020, 01:39:49 пре подне
бисмо требали  ;)
Мишљу, да жестина није решење. Можда, да се власт постара приволити љубитељске истраживаче, чинити у корист археологије, пак их пустити копати, али када што пронајду, да ископиште предају надлежној установи а за труд да буду награђени макар и сићом или уделом од продаје. Тако би се и више одкрило и људима би било милије служити у корист свому народу, земљи и науци и осетити захвалност земље, него посезати за црним тржишћем.

Слажем се, и да потпуно ископирамо британско решење мислим да би било боље него овако како је сад.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јул 23, 2020, 05:09:08 поподне
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-rimski-spomenik-neprocenjive-vrednosti-star-19-vekova-tek-pronaden-kod-vince/n6n7t47?fbclid=IwAR3B3d3Ct8QIVO1VSl6Op7JMobww27UR4qQI_Sc-gUQQx3QaU8fCgCb0sf0 (https://www.blic.rs/vesti/drustvo/skandal-rimski-spomenik-neprocenjive-vrednosti-star-19-vekova-tek-pronaden-kod-vince/n6n7t47?fbclid=IwAR3B3d3Ct8QIVO1VSl6Op7JMobww27UR4qQI_Sc-gUQQx3QaU8fCgCb0sf0)

Свеже откривен римски споменик у Винчи већ украден. Добро је што су сликали натпис пре тога.

Ова прича ипак има срећан крај:

https://www.novosti.rs/c/kultura/vesti/904333/novosti-saznaju-pronadjen-ukradeni-rimski-spomenik-vince-lopovi-privedeni

Најзад да имамо неки разлог и да похвалимо нашу полицију.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Јул 23, 2020, 09:38:18 поподне
https://naslovi.net/cir/2020-07-23/bbc-news/srbija-i-arheologija-zrtvenik-rimskom-bogu-marsu-pronadjen-u-dvoristu-seoske-kuce-kod-knjazevca/25838978
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: herceg Август 01, 2020, 10:11:34 поподне
Zanimljiv nalaz.

https://www.vecernji.hr/vijesti/razotkriven-najstariji-pokolj-na-podrucju-hrvatske-1421139
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: пек Август 02, 2020, 08:12:28 пре подне
Zanimljiv nalaz.

https://www.vecernji.hr/vijesti/razotkriven-najstariji-pokolj-na-podrucju-hrvatske-1421139
У Хрватској се гладни сточари убијају у то време у Србији винчанска култура земљорадници производња метала мир
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 02, 2020, 09:38:26 пре подне
У Хрватској се гладни сточари убијају у то време у Србији винчанска култура земљорадници производња метала мир

Управо у то време нестаје и винчанска култура, вероватно под налетима других неолитских заједница, нпр. становништва археолошког комплекса Бубањ-Салкуца-Криводол.

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%91%D1%83%D0%B1%D0%B0%D1%9A_%D0%A1%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D1%83%D1%86%D0%B0_%D0%9A%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BB_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Nebo Август 02, 2020, 12:17:08 поподне
"...riječ o nasilnim smrtima koje su se dogodile vjerojatno u jednom danu tijekom kojeg su njihova tijela pobacana u ovu jamu te zatrpana. Još dramatičnijim pokazalo se to što je među tim ostacima i mnogo djece…"

Дакле, традиција дуга шест хиљада година...

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 02, 2020, 02:12:13 поподне
"...riječ o nasilnim smrtima koje su se dogodile vjerojatno u jednom danu tijekom kojeg su njihova tijela pobacana u ovu jamu te zatrpana. Još dramatičnijim pokazalo se to što je među tim ostacima i mnogo djece…"

Дакле, традиција дуга шест хиљада година...

Није то ограничено само на територију данашње Хрватске, има таквих гробница и на другим неолитским и енеолитским налазиштима у Европи, нпр. Талхајм у Немачкој, који је додуше око 1000 година старији и припада Култури линеарне керамике. Он је још "грозоморнији" јер су на неким од костију пронађени трагови канибализма. Ово је до сада први локалитет тог типа пронађен у Хрватској а људи који су убачени у јаму су, према наводима из чланка, били родбински повезани, вероватно се ради о некој мањој сеоској заједници (можда и задруги) која је припадала ласињској култури. Биће занимљиво видети пресек хаплогрупа са овог налазишта, с обзиром да се ласињска култура сматра "староевропском", односно да је претходила насељавању првих Индоевропљана на простору Хрватске. Надам се да ће најзад искочити и неки E-V13.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 02, 2020, 02:20:50 поподне
Две масовне гробнице су откривене и на налазишту Гомолава у Хртковцима код Руме. Датоване су у рано гвоздено доба (9. век п.н.е.), а занимљиво је да већину умрлих чине млађе жене (20-40 година) и деца. Укупно је у две јаме пронађено 8 мушкараца, 42 жене и 55 деце, са још 5 неидентификованих скелета. Скелети нису имали повреде и сахрањени су уз прилоге, што вероватно указује на то да су жртве подлегле некој заразној болести коју је донела нова популација са истока (тзв. Трако-Кимерци). Скелети су прошле године предати на ДНК анализу, па ће и резултати тог истраживања бити врло занимљиви.

http://www.muzejvojvodine.org.rs/index.php/lat/ostani-kod-kuce-i-nauci-nesto-novo/3022-epidemija-pre-2800-godina
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: herceg Август 04, 2020, 10:10:16 поподне
Detalji i slike ako ikoga zanima.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/razotkriven-misterij-najstarijeg-masakra-u-hrvatskoj/2202101.aspx
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Неродимац Август 14, 2020, 10:02:51 поподне
Скоро на сваких недељу дана имамо лепе вести са нашег Виминацијума и њихов директор или шта је већ Кораћ је више пута нагласио пошто је тамо пронађено око 15000 гробова да ће се радити ДНК анализа. Мислим да је чак у једној емисији рекао да се тамо прави лабораторија у те сврхе. Да ли је неко од наших чланова упознат о чему се тачно ради, јел колико сам га ја разумео и у више наврата је поновио да је то скоро готово и да се само чека почетак тог истраживања? Ако је о овоме писано на форуму извињавам се.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 15, 2020, 04:01:11 пре подне
Скоро на сваких недељу дана имамо лепе вести са нашег Виминацијума и њихов директор или шта је већ Кораћ је више пута нагласио пошто је тамо пронађено око 15000 гробова да ће се радити ДНК анализа. Мислим да је чак у једној емисији рекао да се тамо прави лабораторија у те сврхе. Да ли је неко од наших чланова упознат о чему се тачно ради, јел колико сам га ја разумео и у више наврата је поновио да је то скоро готово и да се само чека почетак тог истраживања? Ако је о овоме писано на форуму извињавам се.

Да, геномска студија више скелета са простора античке виминацијумске некрополе би требала да угледа светлост дана до краја ове године.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Август 24, 2020, 09:44:50 пре подне
ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ: Најстарији помен Христа је у Србији.
Сребрени листић са старогрчким словима и тајанственим знацима, стар око 1.800 година, откривен на Виминацијуму пре неколико дана, запрепастио је археологе.

https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/911709/novosti-saznaju-veliko-otkrice-najstariji-pomen-hrista-srbiji
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Август 24, 2020, 09:32:36 поподне
Специфична ранохришћанска гробница из 4/5. века откривена у Белој Паланци (античкој Ремезијани):

https://nova.rs/kultura/otkriven-netaknut-ranohriscanski-grob-kod-bele-palanke/?fbclid=IwAR14D9Heg26OVmfavM4c0dbYl5HmLUV1lcz4SS48S8YebFRZ9nYWt5zTAuM
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Септембар 13, 2020, 01:12:50 поподне
Ново откриће у Виминацијуму - гроб ранохришћанског свештеника из прве половине 3. века:

https://www.novosti.rs/vesti/reportaze/917058/veliko-otkrice-srbiji-evo-sta-pronasli-arheolozi-viminacijumu?fbclid=IwAR27jJhUAMVC01x5XCHB9OavtvN_na8pkAPnLPQoSkk1bAM2AuQA5AMB3gQ#.X13kpE2xSNY.facebook
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: нцп Септембар 16, 2020, 07:18:08 поподне
https://rs.sputniknews.com/nauka/202009121123377485-veliko-otkrice-u-vojvodini-ovako-su-ziveli-nasi-preci-pet-milenijuma-pre-hrista-foto/


На локалитету Градиште код Иђоша археолози раде на малом чуду урбанизма подигнутом пре 7 хиљада година. У кући неолитског насеља ових дана пронађено је посуђе које припада винчанској култури, али је украшено другачијим стилом, што говори о мешању утицаја више култура на овом простору.

Ово је коректно!

На крају разговора за Спутњик Марића смо питали у ком сродству су данашњи становници овог краја са људима који су на овом простору живели пре седам хиљада година:

"Око 6 до 7 одсто нашег генетског материјала потиче од те неолитске популације, све остало су касније мешавине, закључно са свесловенксим које чине око 30 одсто нашег генотипа. Производ смо свих који су овде били од пре 15 хиљада година па до данас".
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Bokez Септембар 30, 2020, 04:25:51 поподне
https://m.cdm.me/drustvo/senzacionalno-otkrice-kod-niksica-pronadeni-najstariji-ljudski-ostaci-iz-praistorije-u-crnoj-gori-2/ (https://m.cdm.me/drustvo/senzacionalno-otkrice-kod-niksica-pronadeni-najstariji-ljudski-ostaci-iz-praistorije-u-crnoj-gori-2/)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Скардус Септембар 30, 2020, 08:05:07 поподне
https://m.cdm.me/drustvo/senzacionalno-otkrice-kod-niksica-pronadeni-najstariji-ljudski-ostaci-iz-praistorije-u-crnoj-gori-2/ (https://m.cdm.me/drustvo/senzacionalno-otkrice-kod-niksica-pronadeni-najstariji-ljudski-ostaci-iz-praistorije-u-crnoj-gori-2/)
Нема хаплогрупе...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Bokez Септембар 30, 2020, 10:03:41 поподне
Нема хаплогрупе...
тестирали су али нису јавно објавили из не знам ког разлога.
Један је скелет из раног неолита око 5800.године. Рекли су да су у питању први земљорадници сточари у овом дијелу европе ( мислим да су индиректно циљали на Е хаплогупу) а за други скелет око 7000 п.н.е, за ловачко сакупљачке заједнице ( претпостављам да су милсили на И2). Не знам спадају ли још које хаплогупе у ове категорије ако неко зна нека ме исправи.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Đorđo Септембар 30, 2020, 11:22:13 поподне
пре ће бити да је тај први Г
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: нцп Децембар 18, 2020, 02:56:31 поподне
Реконструисано лице младе "шаманке" азијске расе (како се наводи у чланку) која је живела пре неких 6 векова - чији су остаци пронађени још пре 30 година у Хабаровску (археолог Сергеи Киселев).

Занимљиво је то што је пронађена сахрањена  лицем на према доле. И да је нејасно о каквом погребном ритуалу се ради.

Читам неке коментаре читалаца да се и данас у Јакутску тако сахрањују самоубице.

Не могу сад да се сетим да ли је изнад посмртних остатака био камен или плоча као део веровања да ће то спречити покојника да се врати у свет живих.

https://www.hab.kp.ru/online/news/4123060/
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: goca 11 Децембар 18, 2020, 06:04:43 поподне
Jeste tako, ali nije baš tako jednostavno. Hromozom na pr.br.6 poseduje 2190 gena....i izmedju ostalog nosi i razne bolesti da ne pričamo koje itd.
Geni, geni....ko zna kog pretka nosimo i ne znamo  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Децембар 27, 2020, 10:40:41 поподне
Започето прво археолошко истраживање средњовековног града Копријана близу Ниша, геофизичким испитивањем самог локалитета.

Коначно започета истраживања Копријана (https://www.rts.rs/page/magazine/ci/story/2520/nauka/4199147/konacno-zapoceta-istrazivanja-koprijana.html?fbclid=IwAR0xILYkiy46S7i4mMTEcpp2OyN7LnbGhu57XzTEqzkIhAejbfpBaW4ccOs)

(https://www.rts.rs/upload/storyBoxImageData/2020/12/25/29535578/%D0%9F%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%20%D1%81%D0%B0%20%D1%82%D0%B2%D1%80%D1%92%D0%B0%D0%B2%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%B4%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%83%20%D0%88%D1%83%D0%B6%D0%BD%D0%B5%20%D0%9C%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: НиколаВук Јануар 25, 2021, 10:43:48 поподне
Откриће цркве Св. Ђорђа из 13. века у Горњим Подградцима под планином Козаром. Ради се о једној од највећих средњовековних цркви на том подручју. Изјаву архијерејског намесника не бих коментарисао.  :)

https://www.glassrpske.com/lat/drustvo/panorama/Crkvu-Svetog-Djordja-u-selu-Gornji-Podgradci-ponovo-radja-zemlja/213896
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Тимар Јануар 26, 2021, 09:58:08 пре подне
Никола Билогривић 1936. године скицу нацртао, а стручњаци послије 100 откили. :D
За следећих 100 година можда се још нешто ново сазна, само ако лисице не буду бојкотовале "истраживање". 8)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Фебруар 14, 2021, 06:04:40 поподне
Старословенски моноксил у Крагујевцу, испред куће из прве половине 19. века у којој је живео Недељко Стојковић ( кнез Дена, јавни радник из Милошевог доба). Није баш заштићен од временских прилика, а народ свакодневно пролази том улицом и да не зна шта је у дворишту (нема никаквог натписа о моноксилу):
(https://scontent.fbeg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/149889955_123916599556830_5899963299757739529_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=3&_nc_sid=ae9488&_nc_eui2=AeGCveMclWTSCN8d5Jwsg6LjPypYv52OERY_Kli_nY4RFtkzj0FwPj89BlypemdC1kMKdIOI1LwRkTuJNmtGvJAo&_nc_ohc=kyI4ISvAsd0AX_vb-Ww&_nc_ht=scontent.fbeg4-1.fna&oh=181fe287b9fab56f98db4a6ddd145ac4&oe=604EADA6)
(https://scontent.fbeg4-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-9/149841265_854168472038307_2237299416389516698_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=3&_nc_sid=ae9488&_nc_eui2=AeHFseTIwaS9CstIzTNe83NGz7s-Ka-XyuLPuz4pr5fK4nfmXyHmONvKk1H1SJB77Q0F-44QHW6hpYix8l6lRhO1&_nc_ohc=12yjFpr7wU0AX9S6377&_nc_ht=scontent.fbeg4-1.fna&oh=f11dbe992950fceba1dd5997e5adb4c3&oe=604DE41A)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: gillle Фебруар 14, 2021, 06:15:54 поподне

Баш сам се питао шта је са њим, знам да је дуго година чамио чекајући бољу заштиту иза Народног музеја код Амиџиног конака.

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Фебруар 14, 2021, 06:17:56 поподне
Баш сам се питао шта је са њим, знам да је дуго година чамио чекајући бољу заштиту иза Народног музеја код Амиџиног конака.
Да, велики корак је направљен, од иза музеја где га нико није видео, до дворишта где га "штити" ћерамида :) Али опет га нико не види, само прођу људи, јер не пише ништа па нико и не зна да је ту моноксил стар 13, 14 векова (мислим да није ни део неких тура, не знам ни да ли туристи улазе и у ову кућу, тј. да је она само споменик културе, али да није део неких обилазака)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: gillle Фебруар 14, 2021, 06:27:28 поподне
Да, велики корак је направљен, од иза музеја где га нико није видео, до дворишта са ћерамидом која га "штити" :) Али опет га нико не види, само прођу људи, јер не пише ништа па нико и не зна да је ту моноксил стар 13, 14 векова (мислим да није ни део неких тура, не знам ни да ли туристи улазе и у ову кућу, тј. да је она само споменик културе, али да није део неких обилазака)

Кућу сам више пута обилазио, пажљиво скицирао, меркао и одмеравао корацима, тако да, ... ако икад будем нашао Војмислиће у околини Крагујевца, нећу имати дилему како "моја кућица" треба да изгледа :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Фебруар 14, 2021, 06:30:14 поподне
Кућу сам више пута обилазио, пажљиво скицирао, меркао и одмеравао корацима, тако да, ... ако икад будем нашао Војмислиће у околини Крагујевца, нећу имати дилему како "моја кућица" треба да изгледа :)
Да да, на 4 воде кров обавезно :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: wiola Фебруар 14, 2021, 06:46:05 поподне
За оне који не знају шта је моноксил, на адреси https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2748497/muzej-jadra-prvi-put-izlozio-praistorijski-camac.html (https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2748497/muzej-jadra-prvi-put-izlozio-praistorijski-camac.html), међу којима сам и ја био  :D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: gillle Фебруар 14, 2021, 06:56:34 поподне
Да да, на 4 воде кров обавезно :)


Што се тог стила градње тиче нема бољег од архитекте Боже Петровића. Једна таква кућа коју је он пројектовао за мог Катића, тачније Аксентијевића из Родеља, је проглашена за најлепшу кућу од Кос. Митровице до Краљева :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: ДушанВучко Фебруар 14, 2021, 08:40:20 поподне
За оне који не знају шта је моноксил, на адреси https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2748497/muzej-jadra-prvi-put-izlozio-praistorijski-camac.html (https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2748497/muzej-jadra-prvi-put-izlozio-praistorijski-camac.html), међу којима сам и ја био  :D
Тако се чува моноксил, у затвореном...а ово у Крагујевцу "шиба" ветар, киша,боље би се очувао да је у муљу остао него што је нађен и остављен на отвореном...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: drajver Фебруар 23, 2021, 10:49:31 пре подне
Најстарија обућа на свијету нађена је у пећини Арени на југу Јерменије. Старост је процијењена на 5500 година. Ови опанци су старији од египатских пирамида и од Стоунхенџа. Сачуване су чак и пертле.

(https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Chalcolithic_leather_shoe_from_Areni-1_cave.jpg)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Radul Фебруар 23, 2021, 11:04:18 пре подне
Адидас оног доба :D
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: drajver Фебруар 23, 2021, 11:15:33 пре подне
Адидас оног доба :D

Зар нам је требало пет и по хиљада година да дођемо до овога? :)

(https://img-diva.vecernji.hr/0iNfSm71KadYmUSMYvsUMoyMtAQ=/1280x720/smart/media/images/2020-29/pjimage-2020-07-23t101815-842.jpg)

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Драган Обреновић Фебруар 23, 2021, 11:43:00 пре подне
Зар нам је требало пет и по хиљада година да дођемо до овога? :)

Ја сам био фасциниран дизајном чизама из времена Минојске цивилизације на Криту. Малкице прилагођене, овакве чизме би се без проблема продавале и данас, чак би биле у тренду (сетимо се какав су хит код жена оне Ugg чизме):

(https://i.postimg.cc/Pxmzjz0s/Picture-170.jpg)

(https://i.postimg.cc/C57GZMFc/Picture-171.jpg)

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Небо_Сав Фебруар 23, 2021, 01:18:00 поподне
Зар нам је требало пет и по хиљада година да дођемо до овога? :)


От наведених 5,5 хиљада година, требало нам је 5,450 година да дођемо до опанка. Какав је нагли скок био...
Да смо уместо коже имали гумени опанак пре 5 500 година - данас бисмо били диљем космоса... Негде на Соларису, на пример...  :)
(https://i.postimg.cc/XYtGkzmy/opanak.jpg)
https://lordswarovski.wordpress.com/2011/01/02/pirotski-opanci-za-japance/

Један савремени руски антрополог, Павел Сапожников, који је током експеримента  провео пола године живећи   у условима 19 века (!),  у складу са условима који су важиили за већину народа на планети - да су сами израђивали све што им је било потребно за живот: дом, посуђе, одећу, обућу, храну... - изјавио је да му је током експеримента  од свега највише недостајала добра обућа јер су му ноге стално биле мокре и због тога је стално био прехлађен.

https://forum.poreklo.rs/index.php?topic=5740.msg148132#msg148132

"Как живется в Средневековье? Дом, посуда и одежда своими руками. Лекция Павла Сапожникова

«Сейчас — самое лучшее время. Самое удобное для жизни. А жизнь в IX веке — это кошмар. Люди тогда жили уныло, тяжело и недолго», — так описал свои впечатления от проекта «Один в прошлом» реконструктор Павел Сапожников, который провел в условиях Средневековья несколько месяцев".
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: drajver Фебруар 23, 2021, 01:24:29 поподне
Један савремени руски антрополог, Павел Сапожников, који је током експеримента  провео пола године живећи   у условима 19 века (!),  у складу са условима који су важиили за већину народа на планети - да су сами израђивали све што им је било потребно за живот: дом, посуђе, одећу, обућу, храну... - изјавио је да му је током експеримента  од свега највише недостајала добра обућа јер су му ноге стално биле мокре и због тога је стално био прехлађен.

Nomen est omen.  :)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Небо_Сав Фебруар 23, 2021, 01:27:27 поподне
Nomen est omen.  :)

Јес', вала...  :)
Сапожник без сапог... рекли би руси
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: herceg Април 08, 2021, 06:27:02 поподне
Najstarija karta na svijetu:

https://edition.cnn.com/travel/article/bronze-age-slab-map-intl-scli-scn/index.html

Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Зрно Мај 03, 2021, 07:26:31 пре подне

Код села Гориш, у залеђу Шибеника. Откопани темељи огромне цркве, али и доста скелета. Надамо се анализи....

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/kultura/bastina/senzacija-u-mukosama-na-arheoloskom-lokalitetu-kraj-sela-gorisa-pronadeni-grobovi-i-najveca-sakralna-gradevina-na-nasoj-obali-1095360?fbclid=IwAR1O-QsMD6_3ihrT9tq56ciwBiNCGiPwhH_pvP6EfdvRb0lU6ANNH699VJM (https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/kultura/bastina/senzacija-u-mukosama-na-arheoloskom-lokalitetu-kraj-sela-gorisa-pronadeni-grobovi-i-najveca-sakralna-gradevina-na-nasoj-obali-1095360?fbclid=IwAR1O-QsMD6_3ihrT9tq56ciwBiNCGiPwhH_pvP6EfdvRb0lU6ANNH699VJM)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Bojan Мај 03, 2021, 09:40:17 пре подне
Код села Гориш, у залеђу Шибеника. Откопани темељи огромне цркве, али и доста скелета. Надамо се анализи....

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/kultura/bastina/senzacija-u-mukosama-na-arheoloskom-lokalitetu-kraj-sela-gorisa-pronadeni-grobovi-i-najveca-sakralna-gradevina-na-nasoj-obali-1095360?fbclid=IwAR1O-QsMD6_3ihrT9tq56ciwBiNCGiPwhH_pvP6EfdvRb0lU6ANNH699VJM (https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/sibenik/kultura/bastina/senzacija-u-mukosama-na-arheoloskom-lokalitetu-kraj-sela-gorisa-pronadeni-grobovi-i-najveca-sakralna-gradevina-na-nasoj-obali-1095360?fbclid=IwAR1O-QsMD6_3ihrT9tq56ciwBiNCGiPwhH_pvP6EfdvRb0lU6ANNH699VJM)
Надајмо се...
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Христифор Мај 03, 2021, 10:13:24 пре подне
Највећа сакрална грађевина на хрватској обали, занимљиво. То значи већа од катедрале  у Шибенику, светог Дуја у Сплиту и свете Стошије у Задру.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Bokez Јун 15, 2021, 12:39:15 пре подне
Данашња вијест по порталима је да је пронађено насеље у лагуни код Корчуле у мору старо око 6500 година из доба Неолита. Насеље има облик седмоугла.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Балкан,ходник Европе Јун 25, 2021, 03:30:11 поподне
https://www.novosti.rs/vesti/drustvo/1010545/veliko-arheolosko-otkrice-srbiji-kod-varvarina-pronadjeni-skeleti-sedmog-ili-osmog-veka-foto

Надам се да ће се и Порекло укључити у ову причу.
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: CosicZ Јул 02, 2021, 06:12:44 пре подне
Нова врста - човек змај.
https://www.nationalgeographic.rs/vesti/17103-covek-zmaj-kina-lobanja.html
https://www.cell.com/the-innovation/fulltext/S2666-6758(21)00057-6
https://en.wikipedia.org/wiki/Dragon_Man_(archaic_human)
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: Bane Јул 04, 2021, 07:31:09 поподне
https://www.youtube.com/v/xRwlnaDp4PE
Наслов: Одг: Археолошка открића
Порука од: CosicZ Јул 07, 2021, 06:06:37 пре подне
https://www.youtube.com/v/xRwlnaDp4PE

Праисторијски Свети Стефан.