Марковић из Крупица, Пљевља. Слави Ђурђевдан. Још један тестирани Годијељ Ј2б М205. Занимљив због предања Марковића да су у Крупицама и околини још од Немањића. Значи једна од старијих породица у том крају, који је је био познат као Кричак. И због неких других података, мислим да би Годијељи могли да се позабаве евентуалном везом са Кричима из предања. И раније сам помињао могућност ове везе.
12 23 15 10 15 18 12 12 12 28 15 14 19 10 14 19 18 9 22 12 11 21 9
Према старијој литератури (Караџић и Шибалић, Јокнић) ови Марковићи поријеклом су из Марковине (Катунска нахија), одакле су преко Плане (Колашин) стигли у пљеваљски крај. Према ријечима Невског и сам Марковић каже да његови имају предање о Марковини.
Тачно је да се "Годијељи" полако групишу на подручју Пљеваља и Пријепоља (Котлаје, Поровићи, Марковићи), али све те породице имају предања о доласку са стране:
- Котлаје (предање: Морача, прије тога Врака код Скадра)
- Поровићи (предање: Никшић)
- Марковићи (предање: Марковина)
Да се вратимо на само братство Годијеља.
Они имају два предања - по једном су из Годиња (Црмница), а по другом из Предиша (Катунска нахија).
По првом предању Годијељи су име добили по селу Годињу (Црмница), а по другом предању Годијељи су име добили по дробњачком селу у које су се уселили. Заједничко за ова два предања је то да долазак Годијеља у Дробњаке пада крајем XVII вијека и да долази Пејан са синовима.
Занимљиво је што се у попису Херцеговине (1475-1477) помињу три имена која су у вези са Годијељима.
Сва три имена се јављају на потезу Никшић - Шавник - Жабљак, тако да можемо сасвим сигурно рећи да Годијељи нису добили име по Годињу у Црмници, из кога су наводно дошли око 1690. године.
1. Годиља, лично име (страница 62)
- у нахији Комарница, коју држе војнуци, у џемату Радивоја, сина кнеза Херака, као један од четворице неожењених момака, помиње се Богдан, син Годиље.
2. Годиље, мезра (страница 66)
- у нахији Грачаница (Никшићи), у џемату војводе Батрића, помиње се запуштена мезра Годиље, која је била у власништву хришћанина Радоње Влатковића.
3. Годиљ, мјесто (страница 156)
- Годиљ се помиње као једно од мјеста у којима зимује џемат војводе Ђураша, за који није јасно наведено је ли припадао Грачаници, Оногошту или Доњој Морачи. Изгледа да су данашњи Годијељи код Шавника добили име баш по овом Годиљу.