Аутор Тема: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње  (Прочитано 15774 пута)

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #20 послато: Октобар 27, 2013, 12:31:01 поподне »
21.рецепт
ПРОЈА:

Материјал:- 7 кашика кукурузног брашна, 5 качика чистог пшеничног брашна, 4 јаја и прашак за пециво, 4 шољице зејтина, 400 грама сира, једна четвртина од литра млека и исто толико воде и со по потреби. Јаја добро умутите, додајте кукурузно брашно или пшенично брашно, прашак за пециво, зејтин, сир и со. Све то лепо сједините и замесите са млеком и водом. Печите на умерену температуру. Добијену врућу проју служити са киселим млеком или јогуртом.

Запис: село Шишава 2004.године , Власотинце
Забележили: ученик Костић Срђан и Мирослав Младеновић локални етнолог и наставник ОШ “Браћа Миленковић” село Шишава-Ломница, Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године; Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #21 послато: Октобар 27, 2013, 12:34:21 поподне »
22.рецепт:
ПРОЈА КОПРИВЊАК:

Материјал:-пола килограма коприве, 5 јаја, велија(парче) домаћег сира, шоља зејтина, шоља за белу кафу млека, бело(кукурузно) брашно по потреби. Све се то помеша и замеси, па стави да се пече. Служи се топла проја са киселим млеком или јогуртом.

Запис: село Шишава 2004.године
Забележили: ученик Костић Срђан и Мирослав Младеновић локални етнолог и наставник ОШ “Браћа миленковић” село Шишава-Ломница, Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија


Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #22 послато: Октобар 27, 2013, 12:36:55 поподне »
23.рецепт:
ПИХТИЈЕ(ПИТИЈЕ):

Материјал:-свињске ноге, уши и реп све око 1,5 килограма, једна телећа нога, веза мешане зелене(зачин), лист ловора, неколико зрна бибера, главица белог лука, мало алеве паприке.

Месо добро оперите, ставите у већи лонац, налијте водом да огрезне и кувајте на тихој ватри. Када се пена појави на површини треба је пажљиво скинути а онда додајте очишћену зелен, лист ловора, неколико зрна белог бибера, запечену главицу црног лука, мало соли и све кувајте 5-5 сати.

Кад месо почне да се одваја од костију питхије(питије) су готове. Лонац скините са ватре и оставите да се садржина мало сталожи. Покупите и скините маст која плива на површини.
Питхије(Питије) процедите најпре кроз цедиљку, а затим и кроз газу. Месо очистите од костију, распоредите у чиније, налијте процеђеном чорбом и ставите на хладно место да се стегну.

По жељи готоиве питхије(питије) могу се посути аленом паприком и ситно исецканим белим луком. Наравно да се стављају на хладно место да се „ухвате“ и често се праве у току зиме у време зимског верског празника Водице. Махом се служе као мезе уз пиће а често се користе као доручак или као предјело ручка.

Запис:села Шишава и Преданча(Г.Дејан) 2004.г , општина Власотинце
Забележили: ученик Срђан костић и Мирослав Младеновић локални етнолог и наставник ОШ “Браћа Миленковић” село Шишава-Ломница, Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија


Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #23 послато: Октобар 27, 2013, 12:40:19 поподне »

24. рецепт:
ЈАЈА СА ШУМСКИМ ПЕЧУРКАМА:

Наберу се шумске печурке-овчарке(беле-рудњаче), које су беле и „пустају млеко“, а имају ситан рес, а једу их овце и козте-па се зову „овчарке и козјарке-које су „крупнијег реса и више љуте“, Махом се могу набрати у храстовој и буковој шуми окооо Власотинца- све до планинског дела црнотравскога краја. Беру се крајем маја и почетком јуна-док изнад 800 метара надморске висине у буковој шуми од јуна па до августа до 1500 метара надморске висине у буковој шуми.има и вргања и лисичарки, које се слабо користе у исхрани. Могу се „овчарке“ пећи(предходно се послоле) на огњиште а и на шпорету, а могу и да се суше на сунце или да се стављају у замрзивач па се од љих прави чорба и супа -а и користе сеу друге сврхе као додатак јелу.

Рецепт:-Када се набере сирова бела печурка „овчарка“, добро се очисти од шумских наслага, одбаци дршка и обари у топлој води, оцеди и исецка. Потом се стави у зејтин или маст тигања и на одређеној ватри-температури на рингли шпорета се пржи(може и на шпорету на дрва), се пржи док не зажути-потом се узму неколико свежих јаја(по потреби) и онда се умеша и направи памфлет са јајима и печуркама који се служи за доручак или вечеру са киселим млеком или јогуртом.

Запис 1979.године планински засеок Преданча село Горњи Дејан, Власотинце
Казивачи: Стојна (Адамческа) Младеновић и Марица (Стојановић) Младеновић засеок Преданча(с.Г.Дејан) Власотинце
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце
Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #24 послато: Октобар 27, 2013, 12:41:43 поподне »
25.рецепт:
БЕЛМУЖ НА КАЛАНСКИ НАЧИН:

Узме се цремуш биљка(дивљи бели лук) па се скува чорба, која је добро усољена-онда се томе дода овчје млеко, млади сир и кукурузно брашно, па се све то меша варјачом(дрвеном кашиком) и добро искува у котлу на огњишту. Може и данас да се справља на шпорету од дрва или електричном штедњаку.
Планинска биљка Цремуш(дивљи лук) расте изнад 800 метара надморске висине у ливадама окрушене буковом шумом, а белмужу даје укус, а белмуж се прави на Премлаз на дан Ђурђевдана. Када се охлади спремљени белмуж, онда се једе.

Запис: село Кална-Црна Трава 2007.године
Казивач: Петковић Раде (1945.г) с.Кална , Црна Трава
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #25 послато: Октобар 27, 2013, 12:46:10 поподне »
Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje - MyCity
www.mycity.rs/.../Narodni-recepti-iz-vl ... sinje.html -Кеширано - Слично
21 мар 2010 ... Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje ... Забележио:Мирослав Младеновић локални етнолог ..... весеља се правио у великом котлу на вериге огњишта, а сеоски кувар га је правио на овакав начин:
http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Narodn ... sinje.html

* * *

Gastronomija Srbije - srpska kuhinja
www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja - Кеширано - Слично
... gastronomija Srbije. Početna / Gastronomija Srbije - srpska kuhinja ..... BELMUŽ NA PLANINSKI NACIN - Zabeležio Miroslav Mladenović, lokalni etnolog.
http://www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja

*
БЕЛМУЖ НА ПЛАНИНСКИ НАЧИН - Забележио Мирослав Младеновић, локални етнолог

Белмуж /бели муж/ је пастирски оброк и јединствено укусан специјалитет Источне Србије. У време Ђурђевданских дана(6 мај), један дан пре Ђурђевдана, Ђурђевштина, у селима брдско планинског дела власотиначко-црнотравског краја, бере се цвеће, плету венци, прави белмуж и врши одлучивање јагњади.

На Премлаз( у планинским селима Црне Траве и Власотинца је Премлаз 19 дана после Ђуђевдана, односно 25 маја-Дан овчара), јагањци су се одлучивали и почињала је мужа оваца и обавезно припремао белмуж, да овце и те године имају више млека.
Тај дан овчара у овом крају се прослављао на месту где се славио Ђурђевдан, тако што се од млека помуженог и бело-кукурузног брашна правио белмуж на овакав начин :

У групама планинских засеока, увече се помузу овце, потом подсири млеко и из цедила извади млади неслан сир, који се пре стављао у котао. Потом се котао стављао на ватру и стварањем кашасте масе, обавезно се стављало бело, некад и жуто кукурузно брашно (проја) и потом засолило и варјачом - дрвеном кашиком мешало и кувало док се потпуно не испари вода.
Таква кашаста маса - белмуж, после кувања на ватри, служио се на ливади или за совром. Тако се прослављао дан овчара - почетак муже оваца, која је трајала све до јесени.

Овај рецепт за белмуж је јединствен на Југу Србије, а постојао је и у селима Заплања-подножја Суве Планине.
Данас се белмуж често припрема на исти начин, али на шпорету. У посуду са дебљим дном ставите сир и на лаганој ватри мешајте док се не растопи и почне да "конча". Додати брашно у млазу, мешати да масноћа изађе на површину. Добиће се смеса налик на качамак, али мекша. Једите сместа, док се пуши...

Послуживање белмужа
За белмуж је потебно имати стварно првокласни бели сир, а не сме бити старији од два дана...Казу да који муски једе белмуж, здраву храну од сира и кукурузног брасна, буде леп до старости, када му коса побели...Пријатно !

Састојци за припрему белмужа
1 кг младог, несољеног, најбоље овчијег сира
400 гр кукурузног брасна, не палента
СТАРИ РЕЦЕПТ БЕЛМУЖ НА СРЕДОРСКИ НАЧИН - забележили: Савић Александра и Мирослав Младеновић
Састојци : 1 л млека, 200 грама сира младог, 10 грама соли, па се то све стави да се кува обавезно у бакарни котао на огњиште, меша се варјачом, потом када се маса искува, додаје се кукурузно брашно по потреби. Када се мешањем то све скува, онда се сипа у бакарни плек (тепсију) и када се охлади, онда се сеце на "коцке" и служи уз трпезу.
Казивач: Савић Славица (60.г) село Средор, 2002.године
БЕЛМУЖ НА КАЛАНСКИ НАЧИН - Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог

Узме се цремуш биљка (дивљи бели лук) па се скува чорба, која је добро усољена-онда се се томе дода овчје млеко, млад сир и кукурузно брасно, па све то меша варјачом (дрвеном кашиком) и добро искува у котлу на огњишту. Може и данас да се справља на шпорету на дрва. Планинска биљка Цремуш (има је изнад 800 метара надморске висине) белмужу даје укус, а белмуж се прави на дан дјурдјевдана, када је и премлаз. Када се охлади спремљени белмуж, онда се једе.
Запис из села Кална-Црна Трава.
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог

Преуредио текст Аутор: Мирослав Б Младеновић мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије-Власотинце, република Србија

Постављено: 7.октобар 2013.године Власотинце, република Србија
*

Gastronomija Srbije - srpska kuhinja
www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja - Кеширано - Слично
... gastronomija Srbije. Početna / Gastronomija Srbije - srpska kuhinja ..... BELMUŽ NA PLANINSKI NACIN - Zabeležio Miroslav Mladenović, lokalni etnolog.
http://www.panacomp.net/srbija?s=srpska_kuhinja

* * *
Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje - MyCity
www.mycity.rs/.../Narodni-recepti-iz-vl ... sinje.html -Кеширано - Слично
21 мар 2010 ... Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje ... Забележио:Мирослав Младеновић локални етнолог ..... весеља се правио у великом котлу на вериге огњишта, а сеоски кувар га је правио на овакав начин:
http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Narodn ... sinje.html

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #26 послато: Октобар 27, 2013, 12:47:15 поподне »
Oljini recepti
Contributors
• Olja
• Bilja

• ČORBA OD KOPRIVA I PRAZILUKA
• Knedle sa šljivama
• RIGO JANČI
• NJOKE SA BROKOLIJEM I KOPRIVOM
• Salata "Mimoza"
• Pinces krofne
• Pasta od Silvije Sager iz Herceg Novog
• Govedje snicle u sosu od paradajza
• Meksička pizza
• Krompir salata na novi način

FRIDAY, AUGUST 29, 2008
SVADBENI KUPUS
Svadbeni kupus se mahom na starinski način pravio za svadbeno veselje u velikom kotlu na verige ognjišta i seoski kuvar ga je pravio na sledeci način:

U kotao se stavi red kupusa kiselog iz kaca, onda red ovčjeg mesa, pola kašike aleve paprike ili prema potrebi veličine kotla i broja gostiju, a stavlja se i jedna kašika seckanog praziluka, potom se posoli i kuva u vodi, posle krčkanja kad je vec kupus skuvan, onda se zaprži-začini i onda vruć služi gostima na svadbenom veselju.
Nekada u starom vremenu na svadbena veselja u brdsko planinskom vlasotinackom kraju to je bilo jedino jelo za posluzivanje gostiju, a svadbena veselja su se mahom pravila u toku zimskih meseci.
Zapis iz sela Sredor i Predanča, Vlasotince
Zabeležio: Miroslav Mladenović
Prijatno.
posted by Olja | 4:45 AM

2 Comments:

Spartak said...
Malo mi to začina
1:49 PM
Olja said...

Kiseli kupus je vec popriliчno kiseo i slan i sam po sebi jakog ukusa, nema potrebe da se preterano začinjava i naši stari nisu bas imali pristup začinima.
Začini su bili izuzetno skupi i nedostupni.
Ali, masti i ukusima na volju, pa dodaj sve one začine za koje misliš da ce poboljšati ukus. Ja, lično, volim da dodam lorber list, biber u zrnu i malo mlevenog, ove začine dodajem u sva jela koja pripremam sa kiselim kupusom.
Ponekad kada pravim podvarak dodam i malo belog vina i pirinač, ukus je za nijansu blazi i lakše se vari.
2:03 AM
Post a Comment
<< Home
*

Oljini recepti: SVADBENI KUPUS
oljini-recepti.blogspot.com/2008/08/svadbeni-kupus.html - Кеширано - Слично
29 авг 2008 ... Svadbeni kupus se mahom na starinski nacin pravio za svadbeno veselje u ...Zapis iz sela Sredor i Predanca, zabelezio: Miroslav Mladenović.
http://oljini-recepti.blogspot.com/2008 ... kupus.html

Ољини рецепти
Цонтрибуторс
• Оља
• Биља

• ЧОРБА ОД КОПРИВА И ПРАЗИЛУКА
• Кнедле са шљивама
• РИГО ЈАНЧИ
• ЊОКЕ СА БРОКОЛИЈЕМ И КОПРИВОМ
• Салата "Мимоза"
• Пинцес крофне
• Паста од Силвије Сагер из Херцег Новог
• Говедје сницле у сосу од парадајза
• Мексичка пизза
• Кромпир салата на нови начин

ФРИДАY, АУГУСТ 29, 2008

СВАДБЕНИ КУПУС
Свадбени купус се махом на старински начин правио за свадбено весеље у великом котлу на вериге огњиста и сеоски кувар га је правио на следећи начин:

У котао се стави ред купуса киселог из каца, онда ред овчјег меса, пола кашике алеве паприке или према потреби величине котла и броја гостију, а ставља се и једна кашика сецканог празилука, потом се посоли и кува у води, после крцкања кад је вец купус скуван, онда се запржи-зачини и онда врућ служи гостима на свадбеном весељу.

Некада у старом времену на свадбена весеља у брдско планинском власотиначком крају то је било једино јело за послуживање гостију, а свадбена весеља су се махом правила у току зимских месеци.

Запис из села Средор и Преданча, Власотинце
забележио: Мирослав Младеновић
Пријатно.
постед бy Оља | 4:45 АМ
2 Цомментс:
Спартак саид...
Мало ми то зачина
1:49 ПМ
Оља саид...
Кисели купус је већ поприлично кисео и слан и сам по себи јаког укуса, нема потребе да се претерано зачињава и наши стари нису баш имали приступ зачинима.
Зачини су били изузетно скупи и недоступни. Али, масти и укусима на вољу, па додај све оне зачине за које мислиш да ће побољшати укус.
Ја, лично, волим да додам лорбер лист, бибер у зрну и мало млевеног, ове зачине додајем у сва јела која припремам са киселим купусом. Понекад када правим подварак додам и мало белог вина и пиринач, укус је за нијансу блажи и лакше се вари.
2:03 АМ
Пост а Цоммент
<< Хоме

*


Oljini recepti: SVADBENI KUPUS
oljini-recepti.blogspot.com/2008/08/svadbeni-kupus.html - Кеширано - Слично
29 авг 2008 ... Svadbeni kupus se mahom na starinski nacin pravio za svadbeno veselje u ...Zapis iz sela Sredor i Predanca, zabelezio: Miroslav Mladenović.
http://oljini-recepti.blogspot.com/2008 ... kupus.html



* * *
Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje - MyCity
http://www.mycity.rs/.../Narodni-recepti-iz-vl ... sinje.html -Кеширано - Слично
21 мар 2010 ... Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje ... Забележио:Мирослав Младеновић локални етнолог ..... весеља се правио у великом котлу на вериге огњишта, а сеоски кувар га је правио на овакав начин:
http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Narodn ... sinje.html


Преуредио текст Аутор: Мирослав Б Младеновић мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије-Власотинце, република Србија

Постављено: 7.октобар 2013.године Власотинце, република Србија

Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje - MyCity
http://www.mycity.rs/.../Narodni-recepti-iz-vl ... sinje.html -Кеширано - Слично
21 мар 2010 ... Narodni recepti iz vlasotinačkoga kraja-Gornje Povlasinje ... Забележио:Мирослав Младеновић локални етнолог ..... весеља се правио у великом котлу на вериге огњишта, а сеоски кувар га је правио на овакав начин:
http://www.mycity.rs/Kulinarstvo/Narodn ... sinje.html

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #27 послато: Октобар 27, 2013, 12:48:45 поподне »
26. рецепт
КИСЕЛО МЛЕКО:


На данашњи и старински начин:

На данашњи начин:- Скува се млеко тако да се добро искува једно десет минута да би сва вода испарила. Онда се помери да се охлади. Кад буде млако од осталог старог киселог(данас од јогурта) се сипа на један литар млека две кашике киселог млека(јогурта)-на 1 dl припремљеног млека за кисељење ставља се једна чаша од старог киселог млека(данас се ставшају 3 кашике јогурта на један литар млека) и добро се размути и сипа се у припремљено млеко за кисељење, па се потом добро измути.
Онда се умота у топлу крпу и стави на топло место да се укисели. Ако хоћемо брже да се укисели, онда се узима већа шерпа са врућом водом и та шерпа са млеком се стави у ту шерпу и поклопи се добро и тако стоји док се неукисели, а то траје од 3-6 часова.
Укисељено млеко се стави на неком хладном месту у подруму старинских кућа (данас у фрижедеру), како би се затегло. Потом се служи често са баницом(данас са питом или буреком) или за доручак или уз доручак.
На старински начин:- Некада се млеко кисело са такозваним цвиком који се добијао као течност из чисте процеђене сирутке(сурутке)-а то је чиста течност после добијања сира сирењем млека на ручни начин помоћу цедиљке. Некада се кислелило млеко тако што се узимала чиста крпа и натапа се у кисело млеко и остави да се осуши. Та крпа се остави-спакује се а узима се друга чиста крпа, а ова се крпа потапа у врућу воду и са том водом се киселило млеко.

Запис 1979.године планински засеок Преданча село Горњи Дејан
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #28 послато: Октобар 27, 2013, 12:50:50 поподне »
27.рецепт:

РЕЧЕЉ ОД ШЉИВА:
Шљиве изљускати од кости(кокичке), ставити пепел(пепео) у крпу и све ставити да се кува. Пепел(пепео) се ставља да извуче киселину. Када се скува ставити мало шећера. Тако се добија речељ. У стара времена су деца речељ јела и као посластицу-а и мазањем на хлеб као доручак. То је била здрава храна деце у прошлости.

Запис: 2008.године Липовица Власотинце
Казивач:Марија Стојановић(1952.г) село Липовица Власотинце
Забележили: ученица Ивана Стојановић(с.Липовица) и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #29 послато: Октобар 27, 2013, 12:54:41 поподне »
28. рецепт.
РЕЧЕЉ ОД БУНДЕВЕ(ПЕЧЕНКЕ) И СЛАТКОГ ВИНА:
Очисти се бундева(печенка) и исецка се на „коцкице“. Онда се у шерпу стави бундева(печенка) и налије се слатко вино-шира вино, одсеђено од грожђа. Стави се да се кува. Тако се кува све док „коцкице“ неомекну или се скувају, а вино да испари. Тако скуван речељ стави се у врчву(земљана посуда) или данас у стаклену теглу и чува се као за зимницу у виду „слатког“ с којим се слуше гости или пријатељи испред пијења кафе. Некада је то замењено као оброк. Занимљиво је да се као зимница спрема без икаквог конзерванса.

Запис: село Крушевица 1979.године Власотинце
Казивачи: Милица Вељковић(Николић) и Смиљка Ивановић(1928.г)-девојке из село Крушевица, Власотинце
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог и наставник ОШ „Карађорђе Петровић“ село Крушевица Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #30 послато: Октобар 27, 2013, 12:56:34 поподне »
29.рецепт:

РЕЧЕЉ ОД ГРОЖЂА:
Састојци: грожђе, шећер и вода.
Припрема: Стави се шећер и грожђе, па се све то стави у топлу воду. Онда се скува. Тако се прави речељ као посластица. Онда се то све док је вруће стави у врчву-земљану посуду, која се чувала у подруму старих кућа. Таква посластица се јела у току зиме.

Запис: село Средор фебруар 2008.године, Власотинце
Казивач: Сретен Миленковић(1934.г) и Симон Ђикић(1834.г) село Средор Власотинце
Забележили: ученице Марија Миленковић, Јована Ђикић и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #31 послато: Октобар 27, 2013, 01:00:45 поподне »
30.рецепт:
РЕЧЕЉ НА ШИШАВАЧКИ НАЧИН:
Скува се слатко вино-па у току кувања ставе се танко изрезане печенке(бундеве). То се све кува два сата. Затим се стави да се охлади и касније стави у теглама. Једе се као посластица, а деца користе речељ за доручак са млеком-мажући на кришку хлеба .
Запис: село Шишава фебруар2008.године Власотинце
Казивач: Драгољуб Ћокић (1933.г) село Шишава Власотинце
Забележили: ученик Александар Ђокић и наставник Мирослав Младеновић ОШ „Браћа Миленковић“ село Шишава-Ломница Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #32 послато: Октобар 27, 2013, 01:02:37 поподне »
31.рецепт:
КОПРИВЊАК(Зељаник)-на црнотравски начин:

Савремени начин:
Потребно је: три јаја, онда коприве(ливадско зеље или спанаћ) око килограма(по жељи), кукурузно брашно две шоље величине за белу кафу, зејтин једна шоља 100-200. грама, једно пециво, једна велија(парче сира) од око 200 грама, две дебље(четири танке) коре за питу.

Припрема фила:- Зеље(коприве или спанаћ) се испржи у једну шерпу. Посебно се муте три јаја, па се стави 1-2 децилитара млека или воде или јогурта. Онда се ставе две шоље брашна , сир и пециво. Зеље(коприве или спанаћ) када се охлади,то се све помеша заједно. У тепсију 28 ставе се по2 коре(два о пара кора „на преклоп“) за питу да прекрију тепсију, тако када се стави фил и добро распореди свуда једнако, она кора која „виси“ преко трепсије, треба да се врати у тепсију и покрије фил. Онда се мало намокри кора са водом и уљем , онда стави да се пече. Када се испече служи се вруће уз јогурт за било који оброк.

Старински начин: -Све се исто спрема само се замесе коре као за питу. Уместо пецива стављао се квасац. Уместо зејтина сртављана је свињска маст, а уместо јогурта се служило кисело млеко направљено на старински начин.

Запис 29.март 2008.године Власотинце
Казивач: Борица Ристић(1949.године село Кална, Црна Трава )
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог
Из Записа 1976-2008.године Власотинца Мирослава Младеновић локалног етнолога

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #33 послато: Октобар 27, 2013, 01:07:41 поподне »
32.рецепт:
БУРЕК СА КОРПИВАМА(ливадским зељем или спанаћем):
Потребно је:
Пола килограма коре, 200 грама сит5ног сира(може и обични сир), мешавина једног децилитара воде и једног децилитара зејтина, теписја број 28-30.

Начин прављења бурека:
Подмаже се добро тепсија, па се ставе две коре да прекрију тепсију и да штрче са стране. Онда се напрска са течношћу мешавине воде и зејтина. Затим се ставшају три коре-једна по једна се прскају и стављају у тепсију, гужвају се и на средини постави да има више гужвано. Онда се по жељи ставља сир и зеље(коприва или спанаћ). Онда се поступак са корама понавља. Све зависи од броја коре. Три пута се распоређује сир и зеље (коприва или спанаћ). Број кора зависи од њихове дебљине. На крају се стави једна кора са зејтином. Оне коре што штрче, пребаце се преко бурека. Поново се напрска и стави да се пече. Када је готово, онда се обрне и сече се као бурек. Служи се са јогуртом, киселим млеком или павлаком.

Запис из Власотинца Април 2008.године
Забележио: Мирослав Младеновић локални етнолог Власотинце

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године;  Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

 Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић  Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија

Мирослав Младеновић

  • Гост
Одг: Народни рецепти из власотиначкога краја-Горње Повласиње
« Одговор #34 послато: Октобар 27, 2013, 01:14:32 поподне »
33. СТАРИ НАРОДНИ РЕЦЕПТ ЈЕЛА ЈАНИЈА

Припрема Јаније:- Узме се црни лук- зависи за колику количину јела да се спреми. Испржи се добро лук, па у то се стави исечено месо јагњетине или овчетине; пас е пропржи. Онда се послоли, па се налије водом. Кува се док месо добо не омекне. Онда се стави планински ољуштен исечени планински кромпир, пошто је он лако сварљив и не треба много да се скува.
Стави се одмах запршка. Исече се поново главица црног лука, на маст и добор се упржи, па се стави кашика брашно, онда туцана паприка и то се насипе у јело, па се се остави да се крчка.

Месо кад се кува можеда се ставе и сесцкане суве паприке, јер то му даје укус.
Такво јело се служило на свадбама, на славама и у свакодневном животу.
Такво добијено јело се назива ЈАНИЈА. То је јело овчара, а мој отац Благоје Младеновић (1920.г) је био сеоски кувар по свадбама 60. година 20. века у наше родно село махала Преданча(село Горњи Дејан) и поред свадбарског купуса спремао и ЈАНИЈУ у бакарни котао на огњишту за свадбе.

Често пута 70. година 20. века смо то јело спремљено имали на обруку баба Стане Ицић(19 из села Средор .
На почетку 21. века записао сам преко ученика Цветковић Михајла петог разреда у селима Липовица и Комарица.
Ово јело је било познато и у околини Прилепа у западној Македонији и планинским селима црнотравско-власотиначкога краја.

Запис: 1976-2009. године, села: Преданча(Г.Дејан), Средор, Липовица…., Власотинце
Казивачи: Старији људи у селима:Преданча(Г.Дејан-мој отац Благоје Младеновић(1920. из. Засеока Преданача села Г.Дејан; је био сеоски кувар на свадбама и правио јела:свадбраски купус и јанију(подвукао М.М 2913.г. Власотинце), Дејан, Средор, Липовица....

Из рукописа: НАРОДНЕ УМОТВОРЕВИНЕ ИЗ ВЛАСОТИНАЧКОГА КРАJA
Обичаји, веровања, изреке,народни говор, здравице, загонетке, народни рецепти и лечење лековитим биљем, Јун 2007.године-2010.године; Власотинце, Аутор: Мирослав Мирко Младеновић Мирац УЧА

Поставио Аутор: Мирослав Б Младеновић Мирац УЧА локални етнолог и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
Постављено: 27. октобар 2013.г. Власотинце југ Србије, република Србија
KRAJ