Аутор Тема: Карпатско-динарска веза  (Прочитано 8909 пута)

Синиша Јерковић

  • Гост
Карпатско-динарска веза
« послато: Септембар 30, 2014, 02:51:46 поподне »
Како пристижу нови резулатати на Српски ДНК Пројекат све више примјећујем да постоји нека генетска веза између наших хаплотипова из динарског појаса са хаплотиповима из ширег појаса Карпата. Не односи се то само на једну хаплогрупу, већ на неколико. Покушаћу споменути карактеристичен примјере.

1. Кад смо радили књигу о Мацурама који су тестирани као I1 Z63 покушали смо да потврдимо ту динарско-карпатску везу јер се презиме Мацура , сем код нас, појављивало око Карпата. Иако ту потврду за конкретно презиме нисмо нашли, најближи хаплотипови Мацурским налазили се управо око Карпата, а негдје и у селима гдје је забиљежено презиме Мацура.

2. Готови сви наши I2a Din S хаплотипови имају блиска поклапања са читавом групом Din S на дијелу Карпата у источној Словачкој, југоисточној пољској и западној Украјини. Покалпања има и са трансилванијским и буковинским секељским популацијама.

3. Хаплогрупа Ј2b M205 годијељског типа пронађена је и код Румуна Баломиреана из Трансилваније, а присутна је и у продужетку Карпата у источној Србији.

4. веома специфична и за наше крајеве ендемска хаплогрупа N1a P189.2 веома блиска и заправо једина подударања има баш на Крапатима. Русин Молнар из мјеста Сариске Јастрабие у источној Словачкој (исто мјесто гдје живе и Мацуре) и Секељ Козма из Буковине. Веза са нашим N1a је блиска и непорецива. Питање је када и како су ови хаплотипови и појединци повезани?

5. Хаплотип Аврамијевштака R1a L1280 веома је близак хаплотипу Секеља Келемена из Трансилваније.

6. О вези карпатских и балканских Е V13 тек треба да се види, али је она и сада на први поглед очигледна.

Кључна су питања:

Да ли је ова динарско-карпатска веза предсредњевјековна тј. античка или средњевјековна?

Да ли је ова веза посљедица словенских миграција?

Да ли је ова веза посљедица влашких миграција?

Да ли ова веза може бити посљедица касносредњовјековних српских миграција на исток и сјевер?

Ван мреже Небојша

  • Уредник СДНКП
  • Бели орао
  • *****
  • Поруке: 13301
Одг: Карпатско-динарска веза
« Одговор #1 послато: Септембар 30, 2014, 04:42:54 поподне »
Занимљиво запажање. Треба утврдити тачну маршуту Словена.

Ако је један крак прешао преко Карпата, онда то објашњава сличност наших и карпатских I2a DS, R1a, N1a, а вероватно и I1. За E1b нисам сигуран, али J2b1 би пре могла бити "трачка", или "дачка".

Украјинац J2b1 - Temosh Rud (Тимош Рудь) веома је активан на руским и украјинским форумима. Невски је раније израчунао да је са осталим J2b1 на 67 маркера имао заједничког претка пре око 3700 година.

Ову мапу је он поставио:Ван мреже Муњени Ћелић

  • Познавалац
  • ******
  • Поруке: 598
Одг: Карпатско-динарска веза
« Одговор #2 послато: Септембар 30, 2014, 04:59:53 поподне »
1) Уопштено, Мацуре би требале бити представници досељавања са севера на југ. Питање је тачно када, а то значи и с ким. Могуће је да се појединац у неком историјском тренутку запутио на север, али нисам сигуран да ли би га могли открити путем ДНК јер треба рачунати и на повратне мутације.
2) За динарик југ / север, а поготово јужни динарик, ваљало би сачекати више тестираних на 67 маркера нпр., а поготово на Биг ипсилон. Сматрам да је осим неспорно српске динарик југ, постојала и ''сива зона'' која се временом приклонила некој од јачих племена.
3) М205 је за мене пример ''влашке'' сеобе. Рекао би да јој је средиште данашња граница Србије и Бугарске и да се један огранак запутио (задржао) на југу, а један је отишао преко румунског дела Карпата на север. Ту могућност наводи и Јержи Налепа, тврдећи да су Власи, према угарским документима из 12. века, насељени по јужним обронцима западних Карпата, били јужнославенског порекла. У номадским кретањима, лако је могао и неки Мацура завршити међу тим власима, као и неки већ славенизирани М205.
4) N1 је дошла потпуно измешана са источним Славенима. Не верујем да представљају остатке некаквих Хуна, Авара, Татара и сличних.
5) Млађовци су неспорно дошли са Славенима. Секељи су иначе врло особена заједница, а у једном раду (да га не тражим у рачунару) наводи се да је код Секеља забележено више ДНК сродности са угрофинским живљем него код осталих Мађара. То би значило да се и једна врло јака славенска скупина какви су Аврамијевштаци, могла удомити ћи међу Секељима негде у раздобљу од Деспотовине до Чарнојевића.
6) Ових Е-V13 има ваљда и међу Ескимима  ;D Ако постоји значајнија повезаност средњеевропских са нашим хаплотиповима, онда би објашњење могло бити као и за Ј2b М205, али и неким мањим заједницама која се убацила међу Славене.
Икавац

Окир СРБ

  • Гост
Одг: Карпатско-динарска веза
« Одговор #3 послато: Септембар 30, 2014, 05:31:29 поподне »
1. I1 Z63, миграција сјевер-југ
2. I2a DS, миграција сјевер-југ
3. J2b1 M205, миграција југ-сјевер
4. N1a P89.2, миграција сјевер-југ
5. R1a L1280, миграција сјевер-југ
6. Е1b V13, миграција југ-сјевер
Наравно, не треба искључити ни повратне сеобе.

Што се тиче питања која се намећу и која је Синиша навео, мислим да се може потврдно одговорити на сва четири.

Đorđo

  • Гост
Одг: Карпатско-динарска веза
« Одговор #4 послато: Октобар 04, 2014, 08:48:22 поподне »
Ljudi su se u stara vremena akali amo tamo kao kese na vetru. Genetska genealogija, iako najmoćnije sredstvo do sada, zbog toga ima brojna nenadoknadiva ograničenja.