Аутор Тема: Аврамијевштаци  (Прочитано 100641 пута)

Ван мреже Завала

 • Гост
 • *
 • Поруке: 14
 • R1a-L366
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #100 послато: Јануар 08, 2014, 02:25:43 поподне »
Христос се роди!

Мада је до раздвајања R1a-L1280 и R1a-L366, дошло још прије 3.000 до 3.500 година, велика је вјероватноћа да су преци од данашњих R1a-L1280 и R1a-L366 са наших простора, дошли заједно овамо, у склопу миграција послије пада Западног Римског Царства, између 5. и 7. вијека.

Ако је тако, онда нам је "локална" прапостојбина иста - источна Херцеговина.

Ван мреже Φ

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #101 послато: Јануар 08, 2014, 11:03:04 поподне »
Виђећемо још.Што се тиче католика и Саса, њих сам поменуо само зато што су већ помињани у неки радовима као могуће даље поријекло, али то нема везе са Србима "старинцима" из Босне. Кад помињем Србе "старинце" мислим на Србе који су од времена Немањића (а можда и од раније)  основали своју босанску Цркву а то, опет, нема никакве везе са некаквим богумилима који се све чешће помињу као старински народ у Босни.А сви знамо чија је то "наука" То су Срби. То је набоље илустровао Н.З.Бјеловучић "Полуострво Рат" када изједначава "Србе правосалвне" и прпаднике "босанске Цркве", а католике одваја и од једних и других. Икавицу сам поменуо само у контексту граница говорног подручја онда и сада и због тога што је помињано да неки наши родови говоре икавицом.Можда  је то зато везано за Ливно. Али добро, ти кажеш да од прије сто година постоји породично предање Ковачевића о Ливну као ранијем поријеклу, као и да не постоји никаво предање о Осату или Бирчу. Е то мене збуњује. Прво, како је могуће да се неки родови тако сконцентрисано населе низ Дрину ако су дошли или из Невесиња или из Ливна или и из Невесиња и Ливна. Друго, како је могуће да наше Славе нигдје више нема осим овдје око Дрине. Обично у мјестима гдје су раније били остане бар по нека глава, тако да би нас требало бити и око Невесиња и око Ливна а можда и шире. И Палангетићи ни у једном свом породичном предању не помињу Осат или Сребреницу, али ја у породична предања све мање вјерујем. Могуће је да смо се ми мало стидили од комшија који углавном имају даље поријекло из јуначке Црне Горе и Херцеговине и што нисмо побили бар 100 Турака прије досељавања па су онда намјерно заборављали своје поријекло. :)

Нема никакве разлике међу нама у смислу неког, не дао Бог, неразумевања, ми смо овде сви на истом задатку а свака размена мишљења и претресање сваке могућности само нам може користити. Моја теорија је да смо дошли ту негде са севера данашње Немачке у Босну, највероватније подручје данашње источне Херцеговине. У Босни се ма шта рекле те те новокомпоноване квазиисторије што причају о богумилима тих дана могло бити само и једино Србин, па смо тако гледано Срби заиста старинци из Босне ( извињавам се нисмо се разумели шта се под тим појмом подразумева конкретно ) Одатле из неког разлога или због турске најезде један крак рода, онај Ковачевића-Владића, одлази за Ливно и почетком 18 века долази у Брасину а одатле се интерно расељава на подручје Мачве и Тамнаве. Други део рода Гужвићи- Гајићи - Видовићи - Палангетићи и остали се из Невесиња досељава у Осат, Бирач или можда чак неки одмах ту око Олова или Шековића што да не није ни то искључено јер на пример моји памте Ливно али занимљиво не и Брасину. Чини ми се онако лаички мада би то Синиша Јерковић понајпре требао знати да се такав развој ситуације да назрети из наших резултата мада можда и грешим.  Има ту много још недоумица али ми се чини да полако али сигурно напредујемо, мада се заиста уме учинити да смо се тек сад запетљали.

Ван мреже Φ

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #102 послато: Јануар 08, 2014, 11:19:44 поподне »
Није искључено да је матица ове групе родова Р1а негде у источној Босни. Некако ми Р1а и "иде" уз те крајеве. Предања нису поуздан доказ, мада их не треба занемарити. Једина веза Аврамијевштака са јужним крајевима је управо тај Бјелић пореклом из Куча.

Сребреница и Осат су били центар средњевековног рударства, професорка Десанка Ковачевић - Којић као и Михаило Динић су написали пар књига на ту тему додуше колико мене сећање служи тамо нема ништа што би нама могло помоћи, али проверићу поново уосталом можда ми је нешто промакло.

Ван мреже Φ

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #103 послато: Јануар 08, 2014, 11:33:19 поподне »
Христос се роди!

Мада је до раздвајања R1a-L1280 и R1a-L366, дошло још прије 3.000 до 3.500 година, велика је вјероватноћа да су преци од данашњих R1a-L1280 и R1a-L366 са наших простора, дошли заједно овамо, у склопу миграција послије пада Западног Римског Царства, између 5. и 7. вијека.

Ако је тако, онда нам је "локална" прапостојбина иста - источна Херцеговина.

Највероватније тада у V-VI веку се ова наша грана онога што су данас Срби и појавила на подручју тадашњег Хума, Травуније или Паганије тј данашње Херцеговине и Далмације са залеђем. Оно што се на пример слабо зна да је приликом једног од првог помињања Словена-Срба приликом опсаде римског града Салоне данашњег Солина један од кључева успеха био и тај што су и тадашњи староседеоци на тим подручјима причали истим језиком као и дошљаци са севера па су се и удружили.

Ван мреже Φ

 • Почетник
 • **
 • Поруке: 28
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #104 послато: Јануар 09, 2014, 09:58:32 поподне »
Прво, како је могуће да се неки родови тако сконцентрисано населе низ Дрину ако су дошли или из Невесиња или из Ливна или и из Невесиња и Ливна. Друго, како је могуће да наше Славе нигдје више нема осим овдје око Дрине. Обично у мјестима гдје су раније били остане бар по нека глава, тако да би нас требало бити и око Невесиња и око Ливна а можда и шире. И Палангетићи ни у једном свом породичном предању не помињу Осат или Сребреницу, али ја у породична предања све мање вјерујем. Могуће је да смо се ми мало стидили од комшија који углавном имају даље поријекло из јуначке Црне Горе и Херцеговине и што нисмо побили бар 100 Турака прије досељавања па су онда намјерно заборављали своје поријекло. :)
Чисто још само ово. Наиме данас верска подела и етничка подела прате једна другу у 99.99% случајева али у тренутку појављивања оног дела Словена који је дошао на Балкан та подела није важила првенствено јер су сви они пре свега били пагани. Приликом узимања хришћанства свештеници су на пример конкретно дошли из Рима а црква је била једна једина без икаквих подела. Након раскола огроман број Срба првенствено у данашњој Далмацији је сам по себи доспео под католичку цркву а да их нико никада није питао желе ли то или не. тако да ми се чини како прича да су католици били увек нешто друго од Срба православаца и оних који су припадали Босанској цркви није баш тачна јер су се тада верске и етничке границе поприлично разликовале.
Што се тиче предања моје породице не видим да би неко пре сто година имао разлог да измишља Ливно јер се том причом ништа није могло добити на сопственој важности, чак на против због те приче око промене вере, плус што Љуба Павловић каже и за Владиће и за Ковачевиће да причају јако специфичну икавицу јер ју је сам својим ушима чуо и о томе оставио писани траг. Предања се временом заборављају и на пример да Љуба Павловић то није чуо од мог претка и записао нико у нашој породици то данас не би ни знао јер се прича о Ливну и икавици у потпуности изгубила и заборавила у протеклих сто година и данас је знају само они који су читали ту књигу. Све у свему да је Љуба Павловић којим случајем прешао са друге стране Дрине тада када је радио своја истраживања порекла породица ми би данас сигуран сам имали много више података о нашем роду јер је тада за разлику од данас било битно ко си, шта си, чији си и одакле си па су се такве ствари знале по породицама и брижљиво преносиле са колена на колено.

Синиша Јерковић

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #105 послато: Јануар 10, 2014, 09:33:35 пре подне »
Не треба заборавити ни Порфирогенитов податак о Захумљанима

"Племе проконзула и патриција Михајла, сина Вишетиног, архонта Захумљана потиче од некрштених који су становали на реци Висли и који су се звали Литцики, они су се населили на реци званој Захлума."

Исти етноним налазимо и у Пољској и то у вријеме владања Мјешка, у саксонској хроници

"Misacam regem, cuius potestatis erant Sclavi qui dicuntur Licicaviki, duabus vicibus superavit fratremque ipsius interfecit, predam magnam ab eo extorsit"
Widukind z Korbei: Res gestae saxonicae (Dzieje Saskie), księga III, rozdział 66

Постоје разне торије о томе ко су ови Лицикавики, чланак о њима постоји само на пољском, али доста тога може да се разумије.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Licikaviki

mladjo

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #106 послато: Јануар 11, 2014, 08:07:58 поподне »
Нови резултати тестираних ”Аврамијевштака”:
ТЕЈИЋ-и и њима сродни ЛАКИЋ-и из Доњег Локања, општина Зворник, припадају хаплогрупи: "R1a Z280 L1280" (ПЛАВО).- R1a Z280 L1280 (ПЛАВО)
- I2a1 (ЗЕЛЕНО)
- G2a (ЦРВЕНО)


За породице у Доњем Локању као и оне у сусједном Роћевићу и Доњем Шепку се зна да су настале од три брата: Тејо, Саво и Лука.
Тејо се населио у Доњи Локањ, Лука у Доњи Шепак а Саво у Роћевић, ова три брата су родом/старином из Јасенице (Зворник).
« Последња измена: Јул 05, 2014, 04:25:25 поподне млађо »

mladjo

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #107 послато: Јануар 11, 2014, 08:15:53 поподне »
”Résumé” VI...:


Презимена која припадају хаплогрупи ”R1a Z280 L1280” (ПЛАВО):

1   ПАЛАНГЕТИЋ-и (Радачићи, Олово)
2   ГУЖВИЋ-и (Врело, Шековићи)
3   МИЛИЋ-и (Табанци/Тршић, Зворник)
4   ВИДОВИЋ-и (Јасеница, Зворник)
5   МИЛОШЕВИЋ-и (Јасеница, Зворник)
6   ЛАЗАРЕВИЋ-и (Јасеница, Зворник)
7   МИТРОВИЋ-и (Главичорак, Бијељина)
8   ГАЈИЋ-и (Главичорак, Бијељина)
9   ВАСИЋ-и (Јасеница, Зворник)
10     - ЈОВАНОВИЋ-и (Роћевић, Зворник)
11 ГАЈИЋ-и (Јасеница, Зворник)
12 РАКАНОВИЋ-и (Јасеница, Зворник)
13 ЋОСИЋ-и (Баново Поље, Богатић)
14     - ПЕНИЋ-и (Дубље, Богатић)
15 ЈОЦКОВИЋ-и (Дубље, Богатић)
16 МАКСИМОВИЋ-и (Букор, Шабац)
17 ПАВЛОВИЋ-и (Букор, Шабац)
18 СТАНОЈЕВИЋ-и (Залазје, Сребреница)
19 ВУЈИЧИЋ-и (Скрађани, Шабац)
20 ДАМЊАНОВИЋ-и (Змињак, Шабац)
21     - ПОПОВИЋ-и (Змињак, Шабац)
22 МАКСИМОВИЋ-и (Врело, Шековићи)
23 МАТИЋ-и (Врело, Шековићи)
24 ЂУРИЋ-и (Врело, Шековићи)
25 МАРЈАНОВИЋ-и (Врело, Шековићи)
26 ПАВЛОВИЋ-и (Оћевља, Вареш)
27    - МАРКОВИЋ-и (Крижевићи, Олово)
28 ПЕТРОВИЋ-и (Јасеница, Зворник)
29 ЛАЗАРЕВИЋ-и (Јасеница, Зворник)
30 ВЛАДИЋ-и (Брасина, Мали Зворник)
31 КОВАЧЕВИЋ-и (Коцељева, Коцељева)
32    - ТЕШИЋ-и (Новаци, Уб)
33 ТЕЈИЋ-и (Доњи Локањ, Зворник)
34 ЛАКИЋ-и (Доњи Локањ, Зворник)

________________________________________


Презимена која припадају хаплогрупи ”I2a1" (ЗЕЛЕНО):

1 ЈАНОШЕВИЋ-и (Узовница, Љубовија)
2 МИЛИЋЕВИЋ-и (Мали Бошњак, Коцељева)

________________________________________


Презимена која припадају хаплогрупи ”G2a” (ЦРВЕНО):

1 ПАВЛОВИЋ-и (Читлук, Љубовија)
2 МАРИНКОВИЋ-и (Читлук, Љубовија)
3     - ЈЕРОТИЋ-и (Читлук, Љубовија)
4     - РАДИВОЈЕВИЋ-и (Доња Буковица, Љубовија)
5     - СРЕЋКОВИЋ-и (Доња Буковица, Љубовија)
6     - САВИЋ-и (Доња Љубовиђа, Љубовија)
7     - ТОМИЋ-и (Лоњин, Љубовија)
8     - ВЕСЕЛИНОВИЋ-и (Црнча, Љубовија)
« Последња измена: Октобар 07, 2014, 05:59:36 поподне млађо »

Ван мреже Славко Видовић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 19
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #108 послато: Јануар 12, 2014, 05:13:41 поподне »
Морам и ово нагласити, мој дјед Петар рођен (1923) је причао како је њему његов дјед Лазо (1853) а поживио 90 година, причао да су се доселили из Хецеговине. Такође велика већина у мом селу каже да су доселили из Херцеговине, а пошто постоји и тај род што му предање говори о Ливну, што мене сад наводи да верујем у то да су се они у тој сеоби из Херцеговине раздвојили. Та предања не треба занемарти нимало.
« Последња измена: Јануар 12, 2014, 05:20:43 поподне млађо »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11369
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #109 послато: Јануар 12, 2014, 05:26:11 поподне »
Морам и ово нагласити, мој дјед Петар рођен (1923) је причао како је њему његов дјед Лазо (1853) а поживио 90 година, причао да су се доселили из Хецеговине. Такође велика већина у мом селу каже да су доселили из Херцеговине, а пошто постоји и тај род што му предање говори о Ливну, што мене сад наводи да верујем у то да су се они у тој сеоби из Херцеговине раздвојили. Та предања не треба занемарти нимало.

Ливно се такође налази у Херцеговини.

Ван мреже Славко Видовић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 19
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #110 послато: Јануар 12, 2014, 05:38:15 поподне »
Ливно се такође налази у Херцеговини.

Можда и јесте, ја сам негде и прочитао то, али неки и наводе да Ливно никада није ни било у Херцеговини.
« Последња измена: Јануар 12, 2014, 05:44:23 поподне млађо »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11369
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #111 послато: Јануар 12, 2014, 05:43:10 поподне »
Изгледа да је ту негде и била западна граница Старе Херцеговине. Иначе, мислим да се предање о пореклу из Ливна и оно о пореклу из Херцеговине не косе толико.

Окир СРБ

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #112 послато: Јануар 12, 2014, 05:46:10 поподне »
Ако се држимо тога да је Херцеговина добила име по херцегу Стефану Вукчићу Косачи, Ливно никада није било у његовом посједу, тако да не улази у Херцеговину.

То наравно не мора имати никакве везе, то је погранични крај.

Ван мреже Славко Видовић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 19
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #113 послато: Јануар 12, 2014, 05:51:09 поподне »
Ако се држимо тога да је Херцеговина добила име по херцегу Стефану Вукчићу Косачи, Ливно никада није било у његовом посједу, тако да не улази у Херцеговину.

То наравно не мора имати никакве везе, то је погранични крај.

И ја тако мислим али нисам баш стручан за те ствари.

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11369
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #114 послато: Јануар 12, 2014, 05:55:37 поподне »
Ова група родова је вероватно на путу од Ливна до источне Босне прошла и кроз добар део Херцеговине. Зато једни памте Ливно као место порекла, а други неке етапне станице у Херцеговини.


mladjo

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #115 послато: Јануар 12, 2014, 05:57:18 поподне »
Миленко Филиповић у свом раду ”Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба” на страни 36, наводи следећи податак везан за појам ”Херцеговина” а осврће се такође и на ”Ливно”:

« Последња измена: Јун 09, 2014, 01:16:24 поподне млађо »

Ван мреже Небојша

 • Уредник СДНКП
 • Бели орао
 • *****
 • Поруке: 11369
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #116 послато: Јануар 12, 2014, 06:00:55 поподне »
Миленко Филиповић у свом раду ”Мајевица - с особитим обзиром на етничку прошлост и етничке особине мајевичких Срба” на страни 36, наводи следећи податак везан за појам ”Херцеговина” а осврће се такође и на ”Ливно”:Баш сам на то мислио. Наши стари су Херцеговином сматрали цео крај од Колашина до Ливна.

Ван мреже Славко Видовић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 19
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #117 послато: Јануар 12, 2014, 06:54:13 поподне »
Неки јесу а неки вероватно и нису. Мало пре сам поменуо мог предка Лазу(1853) који је помињао Херцеговину као подручје са кога су се доселили и никада није спомињао Ливно и вероватно то није измишљао јер вероватно је и он то чуо од свог деде или прадеде,ја имам податке о свом пореклу до Лазара(1739)наравно писане,
Хтео бих овом приликом да изнесем један незваничан податак, дуже време радим на откривању истине и тачности па можда и неко са форума и помогне, ради се о мом предку Лазару (1739) то јес његовом оцу Јосипу нека предања кажу да се доселио или населио у Подриње око 1721 да је дошао из правца Руда (Рудо),наравно све су то предања, ја о Лазара имам писане податке и то сам досад идавао за јавност,ето сад мало и предања.

mladjo

 • Гост
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #118 послато: Јануар 12, 2014, 07:23:07 поподне »
Неки јесу а неки вероватно и нису. Мало пре сам поменуо мог предка Лазу(1853) који је помињао Херцеговину као подручје са кога су се доселили и никада није спомињао Ливно и вероватно то није измишљао јер вероватно је и он то чуо од свог деде или прадеде,ја имам податке о свом пореклу до Лазара(1739)наравно писане,
Хтео бих овом приликом да изнесем један незваничан податак, дуже време радим на откривању истине и тачности па можда и неко са форума и помогне, ради се о мом предку Лазару (1739) то јес његовом оцу Јосипу нека предања кажу да се доселио или населио у Подриње око 1721 да је дошао из правца Руда (Рудо),наравно све су то предања, ја о Лазара имам писане податке и то сам досад идавао за јавност,ето сад мало и предања.


Интензивно трагам за том књигом, надам се да ћемо је убрзо и наћи...
Јосип (Лазарев отац) за сада је само дио предања...док не нађемо у стручној литератури тај податак, узимам све са резервом.  ;D

Ван мреже Славко Видовић

 • Члан Друштва
 • Гост
 • *****
 • Поруке: 19
Одг: Аврамијевштаци
« Одговор #119 послато: Јануар 12, 2014, 07:45:34 поподне »

Интензивно трагам за том књигом, надам се да ћемо је убрзо и наћи...
Јосип (Лазарев отац) за сада је само дио предања...док не нађемо у стручној литератури тај податак, узимам све са резервом.  ;D

Велика већина су предања скоро да у ништа и неверујем ,нажалост.И та књига Г. Филиповића већином су предања.